Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten arra vár, hogy vess el egy magot

2022. július 17. 03:00 - Dalma.

„Ha a búzaszem nem esik a földre és nem hal meg, csak egyetlen mag marad. De ha meghal, sok magot terem.” (János 12:24, NIV)

pexels-photo-1072824_1.jpg

Vajon mit tesz a gazdálkodó, akinek a földje nem terem és emiatt nem számíthat jövedelemre? Nem panaszkodik. Még csak imádkoznia sem kell! Egyszerűen csak kimegy a földjére és elkezd magot vetni – mert nem történik semmi addig, amíg, el nem veti a magot. Imádkozhat, amennyit akar, de az nem hoz termést.

Talán azt hiszed, hogy te vársz Istenre. Istenre vársz, hogy megadja neked azt az állást.  Istenre vársz, hogy adjon neked egy házastársat. Arra vársz, hogy Isten megadja, hogy egy óriási összeg üsse a markod. De Isten ezt mondja: „Tényleg azt gondolod, hogy te vársz énrám? Én vagyok az, aki várok rád! Arra várok, hogy elvess egy magot!”

Az életben valójában minden egy magból indul ki: egy kapcsolat, egy házasság, egy vállalkozás vagy egy gyülekezet. És mindaddig semmi nem történik, amíg a magot el nem vetik.

Miért akarja Isten, hogy elvess egy magot? Mert a magvetés a hit cselekedete. Azt a magot, amid van, odaadod. Ehhez hit kell, és ez dicsőséget hoz Istennek.

Amikor Jézus megpróbálta elmagyarázni, hogy miért jött a Földre, hogy meghaljon a kereszten, világosan elmagyarázta a magvetés és az aratás elvét. A János 12:24-ben Jézus ezt mondta: „Ha a búzaszem nem esik a földre és nem hal meg, csak egyetlen mag marad. De ha meghal, sok magot terem.” (NIV). Jézus ezzel ezt mondta: "Az emberek az én halálom és feltámadásom miatt üdvözülnek és jutnak a mennybe. Elvetek egy magot, és ez a mag az én életem lesz”.

A vetés és aratás elvének a lényege tehát ez: Amikor szükségben vagy, vess el egy magot. Bármire is legyen szükséged – több időre, több energiára, több pénzre, több támogatásra, több emberi kapcsolatra, több bölcsességre –, csak vess el egy magot. Ha több időre van szükséged, szánj több időt a gyerekeidre. Ha több pénzre van szükséged, adj valakinek, akinek szüksége van rá. Ha több bölcsességre van szükséged, oszd meg másokkal azt a bölcsességet, amid most van. Add oda magad!

Lehet, hogy számodra értelmetlennek tűnik pont olyasvalamit odaadni másnak, amiből neked van szükséged többre, de Isten pontosan ezt a fajta hozzáállást akarja megáldani, és ez teszi majd gyümölcsözővé az életedet. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen szükségleted betöltését várod Istentől?
  • Mit gondolsz, mit várhat Isten tőled, hogy tegyél ezzel kapcsolatban? Milyen magot tudsz ma elvetni?
  • Mit eredményez benned és másokban az, amikor elültetsz egy magot és adsz önmagadból? Hogyan formálja Isten ezen keresztül a jellemedet?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.10.)

1 komment

A javaid megszállottja vagy?

2022. július 16. 03:00 - Anika Enikő

zsakolo_optimized.jpg

“De ami engem illet, az én elégedettségem nem a vagyonomból fakad, hanem abból, hogy látlak benneteket, és tudom, hogy minden rendben van közöttünk. És amikor felébredek a mennyben, teljesen elégedett leszek, mert szemtől-szembe látlak majd benneteket.” (Zsoltárok 17,15 TLB)

Az élet nem dolgokról szól. Megfelelő nézőpontból kell nézned, amid van, különben a javaid megszállottja leszel. Be kell látnod, hogy amid most van, az nem maradandó.

Jézus ezt mondja a Lukács evangéliuma 12. fejezetének 15. versében: „Vigyázzatok, és óvakodjatok mindenféle kapzsiságtól, mert az igazi életetek nem a tulajdonotokban lévő dolgokból tevődik össze, bármennyire is gazdagok vagytok.” (GNT).

Önmagad értékét soha ne a pénzed, a nettóban kapott fizetésed vagy a vagyonod alapján ítéld meg. Soha ne gondold azt, hogy te annyit érsz, amennyit az általad birtokolt dolgok. Vedd észre, hogy az élet legnagyobb dolgai nem maguk a tárgyak. Nem hoztál semmit a világba, és nem is fogsz elvinni belőle semmit. Az élet nem a dolgok megszerzésről vagy a teljesítményről szól, hanem a kapcsolatokról, és arról, hogyan kell szeretni Istent és a többi embert.

Azért, hogy ne felejtsd el, hogy az életed nem a dolgokról szól, építsd azt maradandó értékekre! Azt tartsd szem előtt, ami örökké megmarad! Mindenünk, amink van, csak egy ideig tart, ezért ne építsd az életed javak megszerzésére. Csak két dolog tart örökké: Isten Igéje és az emberek.

Választanod kell! A világ azt mondja, hogy még több mindent kell megszerezned ahhoz, hogy boldogabb, sikeresebb, fontosabb, értékesebb légy, vagy, hogy nagyobb biztonságban érezhesd magad. El kell döntened, hogy a világra hallgatsz, vagy a Mesterre. Napjaink kultúrájára figyelsz, vagy Krisztusra. A világra, vagy Isten szavára. Ha a világra hallgatsz, akkor soha nem leszel elégedett, ha Isten szavára, akkor igazán boldog leszel.

Mielőtt minél több pénzszerzés felé indulnál, tedd fel magadnak a kérdést: „Mi életem elsődleges célja? Csak az, hogy többet szerezzek? Miről gondolkodom, miről beszélek, és mire fordítom a figyelmemet? Miért, kiért élem az életemet?”

Nézz körül, és sok olyan embert fogsz látni, akik jó anyagi körülmények között élnek, például a tévében látott celebek, vagy sikeres üzletemberek. Ezeknek az embereknek óriási összegek vannak a bankszámláin, és bőven van miből élniük. De alig néhányuknak van olyanja, amiért, vagy akiért él.

Te hogy vagy ezzel? Lehet, hogy anyagi jólétben vagy, de van neked olyan akiért, vagy amiért élsz? Van kapcsolatod Istennel?  A világban lévő tévhit az, hogy mindent megkaphatsz. Az igazság viszont az, hogy nem kaphatsz meg mindent. És, ami még fontosabb, nincs is szükséged mindenre ahhoz, hogy boldog légy. Annyira vagy boldog, amennyire úgy döntesz, hogy boldog leszel.

Az elégedettség titka abban rejlik, hogy biztonságodat és megnyugvásodat nem abban találod meg, amid van, hanem abban, akihez tartozol: Krisztusban.

A 17. Zsoltár 15. verse ezt mondja: “ De ami engem illet, az én elégedettségem nem a vagyonomból fakad, hanem abból, hogy látlak benneteket, és tudom, hogy minden rendben van közöttünk. És amikor felébredek a mennyben, teljesen elégedett leszek, mert szemtől-szembe látlak majd benneteket.” (Zsoltárok 17,15 TLB).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Milyen anyagi vagy vagy nem anyagi jellegű dolgokat próbálsz megszerezni ahelyett, hogy az Istennel való kapcsolatodat erősítenéd?
  • Hogyan áldoztad fel az emberi kapcsolataidat egy elérni vágyott siker vagy pozíció miatt? Mit kell tenned ma, hogy elkezdd helyrehozni ezeket a kapcsolatokat?
  • El tudod fogadni azt, hogy az ember nem kaphat meg mindent? Miért igen, vagy miért nem?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Élvezd, amit Isten adott neked

2022. július 15. 03:00 - flependzsi

smiley-g1cb11fe54_640_1.jpg

“Ha Isten jólétet és vagyont ad nekünk, és megengedi, hogy élvezzük, legyünk hálásak és élvezzük, amiért megdolgoztunk. Isten ajándéka ez.”
Prédikátor könyve 5,19 (GNT)

 

 

A Biblia azt mondja az 1 Timóteus 6,17-ben, hogy Isten „bőségesen megad nekünk mindent, amire szükségünk van, hogy az örömünkre legyen” (NIV). Ilyen az az Isten, akit mi szolgálunk. Azért adta nekünk a világot, hogy örömünk legyen benne! De van egy probléma: annyira lefoglal bennünket, hogy még többet szerezzünk, hogy nem tudjuk élvezni, amink van.

A megelégedettség titka, hogy megtanuljuk élvezni, amit Isten adott. A Prédikátor könyve 5,19 azt mondja, „Ha Isten jólétet és vagyont ad nekünk, és megengedi hogy élvezzük, legyünk hálásak és élvezzük, amiért megdolgoztunk. Isten ajándéka ez.” (GNT).

Ahelyett, hogy mindig többet akarnál, figyelj arra, amid már van. Lásd meg és értékeld, amit Isten már megadott neked, és találj örömet benne!

Nagyon szeretem a napfelkeltét nézni a lejtős udvarunkból. Majdnem húsz éve kitettem oda egy nyugágyat. Úgy emlékszem, a piacon vettem, valószínűleg nem drágán. Elég fakó már, és néhány léce is törött, de szeretem ebben az öreg, vacak székben ülve nézni, ahogy feljön a nap. Nagy öröm ez nekem!

Nagyobb lenne az örömöm, ha egy gyémántberakásos fotelben ülve nézném a napfelkeltét, és nem ebben az öreg, kopott székben? Nem, egy cseppet sem növelné az örömömet. Sőt, előnye is van annak, hogy megelégszem a régi székkel a drága fotel helyett: ezt senki sem fogja ellopni!

Kérdezd meg magadtól: „Mi az, amit nem élvezek most?” Sokunkra jellemző a „ha ..., akkor ...” gondolkodásmód: “Ha ez megtörténne, akkor boldog lennék.”

„Ha lenne párkapcsolatom, boldog lennék.” „Ha házas lennék, boldog lennék.” „Ha lennének gyerekeim, boldog lennék.” „Ha a gyerekeim iskolába járnának, boldog lennék.” „Ha újra házas lennék, boldog lennék.”

Pedig az igazság az, hogy akkor leszel boldog, ha úgy döntesz, hogy az leszel. Ha most nem vagy boldog, később sem leszel az. A boldogság döntés kérdése!

Ha elmennénk a világ legszegényebb helyeire és megnéznénk két embert, akik ugyanolyan körülmények közt élnek, azt látnánk, hogy az egyik boldogtalan, a másik boldog. Miért? Mert a boldogságnak semmi köze nincs a körülményeidhez, hanem csakis a hozzáállásodon múlik.

Ha nem vagy boldog azzal, amid most van, biztos, hogy nem lennél boldog többel sem. Mert nem számít, mid van, mindig egy kicsit többet akarnál.

A boldogság egy döntés. Dönts úgy, hogy örülsz annak, amit Isten adott neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit Isten adott neked, és te mégsem tudsz neki maradéktalanul örülni?
  • Mi az, amit vársz, mert azt gondolod, hogy attól leszel boldog?
  • Ha a boldogság egy döntés, miért választják az emberek mégis a boldogtalanságot?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.08.)

Szólj hozzá!

A hasonlítgatást vagy az elégedettséget választod?

2022. július 14. 03:00 - Lencsés Tamás

Jobb megelégedni azzal, amid van, mint mindig mást akarni.”  (Préd 6,9 GNT fordítás)

Az első lépés ahhoz, hogy elégedett emberré válj, az, hogy nem hasonlítgatod magad másokhoz. A probléma az, hogy a hasonlítgatás a kedvenc időtöltésünk! Állandóan ezt csináljuk.

Bemész valaki otthonába, és az első dolgod, hogy hasonlítgatsz: "Tetszik ez a padló! Nézd azt a drapériát! Hű, micsoda televízió!" Azt gondolod magadban: "Az én házam egyáltalán nem így néz ki!" Vagy elsétálsz valaki mellett, és azt gondolod: "Tetszik, ahogy megcsinálta a haját. Az enyém ma borzalmasan néz ki".

Állandóan hasonlítgatsz, és ez frusztrál téged. Abba kell ezt hagynod! Ha meg akarod tanulni az elégedettséget, abba kell hagynod, hogy mindenki máséhoz hasonlítsd az életedet.

Azt is meg kell tanulnod, hogy csodálj anélkül, hogy megszereznéd. Meg kell tanulnod örülni mások jólétének anélkül, hogy irigykedni kezdenél, és úgy éreznéd, hogy neked is szükséged van rá.

Íme egy nagyszerű elv, amit sokan nem értenek meg: Nem kell birtokolnod ahhoz, hogy élvezd! Talán szeretsz a hegyekben nyaralni. Miért kell venned egy hegyi faházat, mikor elég, ha kibérelsz egyet vagy akár kölcsönkéred egy barátod faházát, amikor évente egyszer elmész a hegyekbe? A tulajdonlás nem az egyetlen módja annak, hogy élvezzünk valamit.

A hasonlítgatás mellőzése nem csak jó ötlet,  ez Isten parancsa. A Mózes második könyvének 20. fejezetében található 17. vers  szerint: "Ne kívánd ... semmit, ami felebarátodé" (NIV fordítás).

A sóvárgás a megszerzés féktelen vágya. Ez olyan fontos bűn, amit el kell kerülni, hogy a Tízparancsolatban is szerepel. A sóvárgás szó görögül azt jelenti, hogy valamit olyan erősen megragadsz, hogy nem tudod elengedni. Ha Isten valaha is ad neked valamit, és azt mondja neked, add tovább, de te nem vagy képes erre, akkor azt nem te bírtoklod, hanem az a dolog birtokol téged.

Isten nem azt mondja, hogy soha ne kívánj semmit. A vágyak nem helytelenek. Sőt, sok vágyad Istentől származik. De ha egy vágy ellenőrizetlen, akkor az sóvárgássá válik. Összehasonlítod magad másokkal, és azt gondolod, hogy neked többet kell birtokolnod. Ez a kontrollálatlan vágyakozás valami után, ami nem a tiéd, bűnös, és mindenféle problémához vezet.

De a vágy nem mindig negatív. Valójában semmit sem lehet elérni, ha nem vágysz rá. Nem válhatsz Krisztushoz hasonlóvá anélkül, hogy ne akarnál Krisztushoz hasonlóvá válni. Nem lehetsz szeretetteljesebb ember anélkül, hogy vágynál arra, hogy szeretetteljesebb ember legyél. Nem lehetsz nagylelkűbb ember anélkül, hogy ne akarnál nagylelkűbb ember lenni.

Ez a fajta krisztusi, elégedett élet csak akkor következik be, ha megtanulod, hogy ne hasonlítgass. Ha összehasonlítasz, az sóvárgáshoz vezet, és ha sóvárogsz, nem tudsz elégedett lenni.

A Prédikátor könyve egyszerűen fogalmaz: „Jobb megelégedni azzal, amid van, mint mindig mást akarni.”  (Préd 6,9 GNT fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtathatod meg a saját tulajdonoddal kapcsolatos nézőpontodat, hogy együtt tudj örülni másokkal az övéknek?
  • Mit gondolsz, mivel szeretné Isten, ha a vagyon helyett mással töltenéd meg az életedet?
  • A keresztények sokat beszélnek arról, hogy Isten megadja nekik szívük vágyait. Szerinted milyen vágyakat akar Isten neked adni?

  *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Pénzügyeidben válaszd a hitet a félelem helyett!

2022. július 13. 03:00 - Mapetso

bag-of-coins-g829972e41_640.jpg"Vegyétek el a pénzt ettől a szolgától, és adjátok oda annak, akinek tíz zsák ezüstje van! Akik jól használják fel, amit kapnak, azoknak még többet adnak, és bőségben lesznek. De azoktól, akik semmit sem tesznek, még azt a keveset is elveszik, amijük van." Máté 25,28-29 (NLT fordítás)

 

Mi tart vissza attól, hogy "befektesd az életedet"? Mi tart vissza attól, hogy a pénzügyi szabadság felé haladj? Megmondom, mi: a félelem.

A Bibliában olyan pénzügyi alapelveket találsz, amelyeket Isten szavatol. Isten azt ígéri, hogy ha betartod ezeket, áldott leszel. De ezekhez hitre van szükség, és ez sok embert elijeszt. Félnek attól, hogy Isten módszere szerint tegyék a dolgokat.

Sokféle félelem tarthat téged vissza. Az egyik fajta félelem az önbizalomhiány, ami azt mondja: "A múltban kudarcot vallottál, ezért soha többé nem próbálkozol". De attól, hogy kudarcot vallasz, még nem jelenti azt, hogy fel kell adnod. Mindenki vall kudarcot; csak így tanulhatjuk meg, mi az, ami működik! Isten olyan hétköznapi embereket használ, akik a kudarc után is folytatják, ahelyett, hogy feladnák.

Két tanítvány - Júdás és Péter - megtagadta Jézust a keresztre feszítése előtt. Ugyanazt a bűnt követték el, de a különbség az volt, ahogyan reagáltak a kudarcukra. Júdás a saját bűnére összpontosított, nem pedig Isten megbocsátására. A bűntudat elhatalmasodott rajta, és végül önkezével vetett véget életének.

Amikor azonban Péter felismerte a bűnét, imádkozott, megbánta bűneit, és bocsánatot kért Istentől. Ezután Jézus kiválasztotta Pétert, hogy pünkösdkor prédikáljon, és 3000 ember üdvözült az első napon. Jézus úgy döntött, hogy az egyházat a társaságban lévő legnagyobb csődre építi.

Micsoda egy Isten! Nem a szupersztárt választotta. Azt a fickót választotta, aki a legjobban elszúrta.
Lehet, hogy anyagilag vagy más módon nagyon elszúrtad. De nem számít, hogy hol voltál. Ami számít, az az irány, amerre most mész.

A Máté evangélium 25. fejezetében, a talentumokról szóló példázatban egy gazdag ember három szolgájára bízta a pénzét, mielőtt hosszú útra indult volna. Amikor visszatért, számon kérte a szolgáktól. Kettő közülük megduplázta az úr pénzét, de a harmadik félt, és elrejtette a részét ahelyett, hogy dolgozott volna és befektette volna. Félelme csalódást okozott és feldühítette a gazdáját, aki így szólt: "Vegyétek el a pénzt ettől a szolgától, és adjátok oda annak, akinek tíz zsák ezüstje van!" (Máté 25,28 NLT fordítás). A gazda mindent elvett, amit a szolga kapott.

Amikor megpróbálod a dolgokat Isten módján csinálni, gyakran előjön a félelem. A Sátán megpróbál rávenni arra, hogy figyelmen kívül hagyd Isten pénzkezelésre vonatkozó elveit azzal, hogy a kudarctól való félelmet kelti benned, vagy kétségbe vonja a képességedet, hogy Isten pénzének jó gazdája legyél.

De ha sikeres akarsz lenni az életben, akkor a félelmeid ellen kell fordulnod. Pontosan azt kell megtenned, amitől a legjobban félsz!

Ha hittel haladsz előre, és követed Isten útmutatásait a pénzügyi békéhez, megtapasztalod Isten áldását, és még több forrást és felelősséget kapsz.

Ahogy a Máté könyvében, a 25,29-ben olvasható: "Akik jól használják fel, amit kapnak, azoknak még többet adnak, és bőségben lesznek. De azoktól, akik semmit sem tesznek, még azt a keveset is elveszik, amijük van." (NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen pénzügyi kudarc akadályozott meg abban, hogy Isten pénzügyi elvei szerint haladj előre az életedben?
  • Imádkozol-e azért, hogy Isten nagyobb pénzügyi felelősséget adjon neked, mint az Ő pénze gondnokának? Miért vagy miért nem?
  • Mi az, ami miatt félsz engedelmeskedni Isten pénzkezelési módjának? Beszélj ma Istennel ezekről a félelmekről!

 

Bízhatsz Isten ígéreteiben

A bűneid elválasztanak téged Istentől, és semmit sem tehetsz azért, hogy helyrehozd a dolgokat. Ezért szükséged van valakire, aki megment a bűneidtől, és elfogadhatóvá tesz téged Isten számára.

Ezért küldte Isten Jézust. Jézus kereszthalála minden rosszért fizetett, amit valaha is tettél vagy tenni fogsz. Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatod legyen az Atyaistennel. A Biblia azt mondja: "Jézus Krisztusba vetett hitünkkel rendbe jövünk Istennel. És ez igaz mindenkire, aki hisz, függetlenül attól, hogy kik vagyunk." (Róma 3,22 NLT fordítás).

Azzal kezdheted az utadat Jézussal, hogy hiszel benne és megvallod a bűneidet. Ha készen állsz arra, hogy átadd az életedet Jézus Krisztusnak, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod:

"Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék benne mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve Uramként követni őt. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most épp imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.06)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása