Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A munkahelyi problémáidnak is van célja

2022. december 18. 03:02 - Mapetso

devil-g17c90b267_1280.jpg"Mi is örülhetünk, amikor problémákba és próbatételekbe ütközünk, mert tudjuk, hogy ezek jót tesznek nekünk - segítenek megtanulni türelmesnek lenni. A türelem pedig fejleszti a jellem erősségét." Róm 5,3-4 (TLB fordítás)

Adódott-e már valaha probléma a munkahelyeden? Hát persze, hogy adódott. Mindenkinek - nem számít, hol dolgozol, vagy kivel dolgozol - volt már valamilyen problémája valamikor a munkája során.

A Biblia elárulja, hogy mit kell kezdened az ilyen jellegű problémákkal: "Mi is örülhetünk, amikor problémákba és próbatételekbe ütközünk, mert tudjuk, hogy ezek jót tesznek nekünk - segítenek megtanulni türelmesnek lenni. A türelem pedig fejleszti a jellem erősségét" (Róm 5,3-4 TLB fordítás).

Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed. Azért dolgozik, hogy tökéletesítsen téged, nem pedig azért, hogy elkényeztessen. Nem az a célja az életedben és a munkádban, hogy megkönnyítse a dolgodat; az a célja, hogy segítsen felnőni. És az életedben felmerülő problémákat arra használja fel, hogy a jellemedet fejlessze.

Amikor problémád van a munkahelyeden, ne azt kérdezd Istentől, hogy miért lett ez a problémád. Ehelyett kérdezd meg Istentől: "Mit szeretnél, hogy tanuljak ebből? Mit akarsz tanítani nekem? Mi az én vakfoltom? Mi az a jellemproblémám, amin még dolgoznom kell?"

És miközben ezeket a kérdéseket teszed fel Istennek, emlékezz erre az egyszerű igazságra is: Amíg te a munkádon dolgozol, addig Isten rajtad dolgozik.

Néha a kísértés jelent majd problémát a munkád során - de Isten még a kísértéseket is a javadra tudja használni! Sok hívő azt mondja, hogy nem szeret nem hívőkkel együtt dolgozni, mert azok a nem hívők több kísértést jelentenek. De ez egyszerűen nem igaz. A hívőkkel ugyanúgy kísértésbe kerülsz, mint a hitetlenekkel. És egyébként sem bűn, ha kísértésbe kerülsz; csak az a bűn, ha engedsz a kísértésnek. A Biblia azt mondja, hogy Jézus mindenféle módon megkísértetett, akárcsak te, de mégsem vétkezett soha.

Egész életedben kísértésnek leszel kitéve, függetlenül attól, hogy hol dolgozol. De Isten ezeket a kísértéseket jóra tudja használni. Fel tudja használni őket a jellemed építésére. Minden alkalommal, amikor kísértésbe esel, döntened kell. Dönthetsz úgy, hogy ellenállsz, vagy dönthetsz úgy, hogy engedsz a kísértésnek.

Minden alkalommal, amikor engedsz, a kísértés árt neked. Minden alkalommal, amikor a jót választod, a kísértés a növekedés ugródeszkájává válik.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért akarja Isten, hogy örülj, amikor problémáid és megpróbáltatásaid vannak (Róm 5,3-4)? Szerinted mi kell ahhoz, hogy erre képes legyél?
  • Hogyan változtatja meg a szemléletedet, ha a "Miért?" helyett a "Mit?" kérdést teszed fel Istennek?
  • Mit adott Isten, hogy segítsen neked ellenállni a munkahelyi kísértésnek?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.11)

Szólj hozzá!

A valódi változáshoz hit kell

2022. december 17. 03:00 - gerbeaud

"Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség..." (Efe 3,20)

Az elmúlt napokban együtt néztük meg, hogyan érhetsz el valódi változást az életedben. A valódi változáshoz szükség van Isten igazságának megismerésére, a lelki otthonod kitakarítására és őszinte közösségre. És mint minden, ami a lelki növekedéssel kapcsolatos, a valódi változáshoz is hitre van szükség.

Más szóval, hinned kell abban, hogy Isten segítségével képes vagy a változásra.

Hogyan segít neked Isten a változásban? Elsősorban kétféleképpen. Át tud változtatni téged a benned élő Lelke által és az Ő Igéje, a Biblia által.

Pál azt írj az efezusiakhoz írt levelében (3,20): "Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség".

Mi az a legnagyobb dolog, amin változtatni szeretnél az életedben? Bármilyen nagy is legyen, nem túl nagy Isten számára.

Talán már megpróbáltad és kudarcot vallottál azzal, hogy magadtól elérd a változást. Ez azért van, mert soha nem arra voltál hivatott, hogy egyedül változtass. Isten erejével változol. És hogyan kapod meg Isten erejét? A hit által. Isten a belé vetett hitedre válaszul adja az erejét.

Pál filippiekhez írt levelének 4,13 verse ismerős lehet, de egy másik angol fordításban a Biblia úgy mondja, ahogy talán még nem hallottad: "Mindenre van erőm Krisztusban [amire elhívott], aki megerősít engem [hogy beteljesítsem a célját - Krisztus alkalmasságával megelégszem; mindenre készen állok... Őáltala, aki belső erővel és magabiztos békességgel tölt el]."

Jézus Krisztus erejével bármit megtehetsz, amire Isten elhívott. Az Ő ereje akkor áradt beléd, amikor a követőjévé váltál.

Ha meg akarsz változni, akkor szükséged van egy "megtehetem" hozzáállásra - nem nagy egóra azzal kapcsolatban, hogy mire vagy képes, hanem nagy hitre abban, amit Isten képes véghezvinni benned és általad.

Jézus azt mondta a Máté 9,29-ben: "Legyen a ti hitetek szerint!"

A te döntésed, hogy mennyire akarsz megváltozni. A te döntésed, hogy Isten mennyire áldja meg életedet. Neked kell hinned, hogy Isten tud neked segíteni abban, hogy változtass.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Amikor megpróbálsz változtatni az életeden, akkor inkább a saját erődre vagy Isten benned lévő erejére hagyatkozol? Mi az eredmény?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy te döntsd el, mennyit változtatsz?
  • Milyen érzéssel tölt el, ha eszedbe jut, hogy Jézus Krisztus erejével bármit megtehetsz, amire Isten elhívott?

Ha még nem bíztál Jézusban és nem kötelezted el magad, hogy követed őt, mire vársz még?

Nem kell kiérdemelned Isten szeretetét, és nem kell megdolgoznod azért, hogy a mennybe juss. A Biblia azt mondja: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék" (Efe 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy Istennek szenteld az életedet, akkor imádkozd ezt az imát:

"Drága Jézusom, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy napon majd befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit magamtól teszek. Befogadlak téged az életembe, mint az én Uramat. Úgy döntök, hogy a Szentlélek által a te erődre hagyatkozom, hogy beteljesítsem a célomat, és megtegyem azokat a dolgokat, amelyekre elhívtál.

Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.10.)

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy angol nyelvű e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad kezdetén.

Szólj hozzá!

Miért van szükséged mentorra?

2022. december 16. 03:00 - sznezsa

 

ivsz-mentor-program-interju-2020-700x400-1.png

 

„amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” (2Tim, 2,2)

Még a szupersztároknak is szükségük van coachokra.. A világ legjobb énekeseinek beszédtechnika trénerei, az olimpiai élsportolóknak, edzői vannak. A legjobb vezérigazgatók munkáját vezetőfejlesztési tanácsadók, coachok segítik. A coachok segítenek maximalizálni az erősségeket és minimalizálni a gyengeségeket.

A mentorálás vagy coacholás alapelve a Biblia minden részében megtalálható. Józsué mentora Mózes volt, Illés pedig Elizeusé. Salamont Dávid mentorálta és tanította, Dávidot pedig Sámuel.

Pál apostol Timóteust és sok más embert mentorált és tanított. Pál apostol így ír a Timóteusnak írt II. levél 2. fejezet 2. versében: „amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” Pál Timóteust tanította, majd azt várta, hogy ő is hűséges férfiak mentora legyen, akik aztán más hűséges férfiakat mentorálnak és tanítanak.

Isten ma ugyanezt várja el a hűséges férfiaktól és nőktől egyaránt, mert tanítványként csak így tudsz fejlődni. Valójában most profitálsz azokból a spirituális edzőkből, akik életed során mentoráltak, és fejlődni segítettek életed különböző területein.

A Biblia azt mondja, hogy Isten öt különböző „coachot” adott egyházának. Mindegyik coach egy-egy meghatározott cél érdekében dolgozik: "Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk az Isten Fia hitének és megismerésének egységére, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljessége életkorának mértékére." (Ef, 4, 11-13)

Érted mi a célja annak, amiért ezek a különböző coachok, edzők dolgoznak? Azért teszik, hogy „mentoráltjaik tanuljanak … és … megerősödjenek.” Ha tanulni, fejlődni és erősödni akarsz, akkor mentorra van szükséged.

A mentor egy spirituálisan érett barát és felelősségteljes partner, aki megérteti veled a helyzet valódi tényeit. Úgy mutat rá a bűnre és a gyengeségekre, hogy közben bátorítja erősségeid használatát és segíti a növekedésedet. Segítenek abban, hogy azon az úton maradj, amit Isten neked szánt.

Ha komolyan szeretnéd, hogy a legtöbbet hozd ki az életedből, akkor fel kell szerezned egy coachot vagy mentort, aki segíteni tud céljaid elérésében. Nem kell, hogy ezek a coachok tökéletesek legyenek, csak egy lépéssel kell előtted járniuk. És ahogy lelkileg fejlődsz, te is mentora lehetsz valaki másnak!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Nehezen jut eszedbe valaki, aki mentorod, coachod lehetne? Hogyan vehetnéd jobban körül magad olyan emberekkel, akik hitben legalább egy lépéssel előtted járnak?
  • Milyen félelmeid vannak a mentorálással kapcsolatosan? Mit gondolsz, Isten mit akar, mit tégy ezekkel a félelmekkel?
  • Tölts most egy percet imával! Kérd Istent, hogy segítsen megtenni a következő lépést egy coach, egy mentor keresésével kapcsolatban! Majd kérd meg, hogy adjon több hitet és bölcsességet, hogy hatékony mentora lehess valaki másnak!

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.09.)

Szólj hozzá!

A hűséges barátságok segítik a növekedést

2022. december 15. 03:00 - Erika1832


kuldetes_1.jpg

Nincs tehát több hazugság! Mindegyikőtöknek igazat kell mondania a többieknek, mert mindannyian együtt vagyunk tagjai Krisztus testének." (Efe 4,25 GNT)

A valódi változáshoz őszinte közösség kell.

Vannak dolgok, amelyeket soha nem fogsz tudni egyedül megváltoztatni. Szükséged lesz az életedben olyan emberekre, akik támogatnak téged - konkrétan egy kis csoportra, akik őszinték és hitelesek.

Néha az amerikai futballmeccsen egy játékos olyan nagy, hogy az ellenfél egyetlen játékosa sem tudja egyedül lehúzni őt. Ugyanígy, az életedben jelentkező kihívások némelyikét csapatban kell megoldanod.

Ilyenkor van szükséged egy kis csapatra - de nem akármilyenre. A kiscsoportodnak néhány olyan emberből kell állnia, akikkel beszélhetsz a gyengeségeidről és problémáidról - az összes fájdalmadról, szokásodról és gátlásodról.

Ez a fajta intimitás nem azonnal alakul ki. Egy kiscsoport indításánál az első, a rendszeres találkozás. Majd a résztvevők idővel elkezdtek bízni egymásban, és kialakul egy biztonságos környezet. A csapat tagjai olyan barátokká válnak, akik segíteni tudnak neked a változásban, amikor magadtól nem tudsz megváltozni.

Az Efezusiakhoz írt levél 4. részének 25. verse azt mondja: „Nincs tehát több hazugság! Mindegyikőtöknek igazat kell mondania a többieknek, mert mindannyian együtt vagyunk tagjai Krisztus testének."

Amikor úgy teszel, mintha olyasvalaki lennél, aki valójában nem vagy, akkor rengeteg energiát pazarolsz el.

Lehet, hogy őszintén szeretnél növekedni Krisztusban és dolgozni a gyengeségeiden. De ehhez őszintének kell lenned a kiscsoportoddal, hogy ki is vagy valójában. Ez a fajta őszinteség elengedhetetlen a lelki változáshoz. Ha egyedül meg tudnál változni, megtennéd, de nem tudsz - így nem is teszed. Szükséged van a többiekre!

Az egyik dolog, ami a legtöbb embert visszatartja az őszinteségtől, az a vágy, hogy tetszen másoknak. A tetszeni  vágyás gyakran előbbre való, mint a jónak lenni. És ez a lelki növekedés akadályává válik.

De a többiekkel együtt, a kis csoportban biztonságban vagy, csak add önmagad. És akkor együtt fejlődhettek, és együtt véghez vihetitek azokat a nehéz változásokat, amiket egyedül nem tudtok elérni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy találj egy kiscsoportot, akikkel osztozni tudsz a növekedésben és a lelki érettségben?
  • Milyen módon akadályozta meg az a vágyad, hogy tetszél másoknak, a mély, őszinte barátságokat?
  • Miért kell idő ahhoz, hogy intimitás alakuljon ki egy csapatban az emberek között? Hajlandó vagy-e időt áldozni arra, hogy egy hiteles bibliai közösségre tegyél szert? Hogyan tudnád ezt elkezdeni már ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.12.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ideje kitakarítani a házat

2022. december 14. 03:00 - Anita.B

pexels-tima-miroshnichenko-5206040.jpg

Meg kell szabadulnunk mindentől, ami lassít minket, különösen a bűntől, ami elvonja a figyelmünket. Meg kell futnunk az előttünk álló versenyt és soha nem adhatjuk fel.” (Zsid 12,1 GW ford.)

Az igazi változáshoz a ház kitakarítása szükséges.

Ha egyike vagy azoknak, akik nem találnak motivációt testi házuk tisztántartására, akkor a lelki házad tisztítása nagyobb feladatnak tűnhet. De itt kell a legjobb energiádat felhasználni — mert Isten azt akarja, hogy az életedet azzal töltsd, hogy egyre inkább hozzá hasonlóvá válj. És ahhoz, hogy jobban hasonlíts rá, néha nehéz változásokon kell keresztülmenned.

A Biblia ezt így mondja: “Meg kell szabadulnunk mindentől, ami lassít minket, különösen a bűntől, ami elvonja a figyelmünket. Meg kell futnunk az előttünk álló versenyt és soha nem adhatjuk fel” (Zsidók 12,1 GW. Fordítás).

Ahhoz, hogy eldöntsd, mit kell kitakarítanod lelki házadban, csak azt kell kitalálnod, min kell változtatnod életedben. Tégy fel magadnak olyan kérdéseket, mint: mi fog vissza engem?

Ha egészséges testet szeretnél, akkor talán egészségesebb ételeket kell tartanod otthon, vagy étkezési tervet kell készítened. Esetleg el kell kötelezned magad a rendszeres testmozgás mellett, még akkor is, ha 15 perccel korábban kell kezdened a napodat.

Ha egészséges elmét szeretnél, akkor megeshet, hogy le kell iratkoznod bizonyos magazinokról, vagy le kell tiltanod néhány csatornát. Lehet, hogy csak törölnöd kell pár alkalmazást, vagy egészségesebb határokat kell szabnod a képernyő előtt töltött idődnek.

Ha egészséges időbeosztást akarsz, akkor el kell döntened, mi a legfontosabb számodra! Ezután ki kell iktatnod néhány kevésbé fontos tevékenységet — olykor még jókat is —, hogy jobban összpontosíthass arra, ami számodra a legfontosabb.

Ha tiszta szívet akarsz, akkor időt kell szánnod az imára, megkérdezve Istentől, hogy mi az, amit meg kell vallanod, majd megtenned azt. Ez lehet a lelki megtisztulás legnehezebb lépése. A gyónáson keresztül felismered  és gyökerestül kiírtod azokat a bűnöket, amik egészségtelen szokásokat okoznak lelki otthonodban.

A Biblia ezt mondja az Efezus 4:22-ben: “Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlot.

Ideje kitakarítani a házat — de nem csak egy alkalommal. Csakúgy, mint a rendszeres takarítás otthon, az is szokásoddá kell váljon, hogy nehéz kérdéseket teszel fel annak meghatározásához, hogy mely spirituális területen van szükség egy alapos tisztogatásra. Azután Isten áldásával hozzáláthatsz a munkához.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért fontos időt tölteni imával, mielőtt próbálnád megtisztítani életed bármely területét?
  • Életed mely területén találod a legnehezebb változtatásokat?
  • Szánj ma egy kis időt arra, hogy beszélgetsz Istennel arról, hogy hol kell takarítást végezned életedben! Valld meg neki bűnödet és kérj kegyelmet a változás kemény munkájához!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása