Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Merj nagyot álmodni!

2022. március 06. 03:00 - Lilla:)

hot-air-balloon-2411851_1280.jpg

„Isten bármire képes, tudjátok, hogy sokkal többre képes, mint amit el tudtok képzelni, hinni vagy kérni a legvadabb álmaitokban.” (Ef 3,20 The Message)

Isten mindenkinek különböző álmokat ad, így minden tervét végre tudja hajtani a világon. Ezért van az, hogy valami iránt szenvedélyesen rajongsz, más dolog iránt viszont abszolút nem. Isten arra teremtett, hogy önmagad légy. Te pedig felelős vagy azért, hogy beteljesítsd azt az álmot, amit rád bízott.

Azonban honnan tudhatod, hogy egy álom Istentől való-e vagy sem? Két módon mondja el neked. Az egyik eset, hogy Istentől való álom valamilyen módon segít másoknak; nem önközpontú. A másik pedig, hogy Istentől kapott álom olyan hatalmas, hogy egyedül nem vagy képes véghez vinni. Ahogy Isten mondja: „Az álom, melyet neked tartogatok, olyan nagy, hogy kudarcra vagy ítélve, ha nem támaszkodsz rám.”

Sok ember tartózkodik attól, hogy nagyot álmodjon. Gyakran hallhatod tőlük az alábbi három dolgot:

1. „Nincsenek álmaim, mert rémisztőek.” Nos, ez csak természetes, hogy félelmetes. Ezért igényelnek hitet az álmok. Minden jelentős döntés, melyet az elmúlt több mint 40 évben meghoztam mint a Saddleback Gyülekezet pásztora, halálra rémítettek. Ezért nagyon régen úgy döntöttem, hogy nem alapozom az életem a félelemre, helyette inkább megteszem azokat a dolgokat, amelyektől félek.

Ez a bátorság. Ha nem félsz, nincs szükséged bátorságra. A bátorság nem a félelem hiánya. A bátorság az, amikor megteszed azt, amit Isten kér tőled, akkor is, ha az megrémít.

2. „Nem követem az álmaimat, mert nincs bennem nyugalom velük kapcsolatban.” Az az igazság, hogy addig nem is lesz békességed velük kapcsolatban, amíg nem teszed meg az első lépést feléjük. Isten nem ad megnyugvást, amíg nem indulsz el. Természetes, hogy vannak félelmeid, viszont amikor megteszed az első lépést a vízen és figyeled a hullámokat, megérkezik a békesség.

3. „Régen voltak álmaim, de sosem váltak valóra.” Ha Isten adott neked egy álmot, de még nem vált valóra, ne ess kétségbe! Mindig van késlekedés az álom és a beteljesedés között. Az a helyzet, hogy a késedelem az utazás velejárója, hiszen Isten arra használja, hogy építse a hited. Isten időzítése mindig tökéletes.

A Biblia azt mondja: „Isten bármire képes, tudjátok, hogy sokkal többre képes, mint amit el tudtok képzelni, hinni vagy kérni a legvadabb álmaitokban.” (Ef 3,20 The Message)

Isten használja az álmaidat — azokat is, amelyek rémisztőek, amelyekben nincs békességed és amelyek még nem történtek meg —, hogy növekedjen a hited, és csodálatos dolgokat cselekedjen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az álmokról szóló fentebbi három állítás közül valamelyik már elhagyta a szádat?
  • Miért rajongsz szenvedélyesen? Az Istentől kapott álmodnak hogyan felel meg ez a szenvedély?
  • Voltak önközpontú álmaid? Mi valósult meg azok közül az álmok közül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.27.)

Szólj hozzá!

Isten kétféleképpen erősíti a hitedet

2022. március 05. 03:00 - Tomes Lívia

6a5f583f11941387bf9d27f0ec374c29.png

 „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.”  (Kol 2,7)

Isten nem azt akarja, hogy legyen valamilyen hited. Azt akarja, hogy erős és szilárd hited legyen – ne gyenge, ami azonnal összeomlik, ha nehézségek érnek.

A Biblia azt mondja a Kolossé 2,7-ben: „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” (NLT)

Hogyan munkálja ki Isten az erős hitet?

Először is, Isten az Igéjén. a Biblián keresztül növeli hitedet. Azt akarja, hogy ismerd a Bibliát – olvasd, hallgasd és tanulmányozd a Bibliát, tanuld meg a Bibliai verseket és beszélj róla. Miért? Mert Isten Igéje azt mondja: „A hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által” (Róm 10,17 NKJV)

Ha gyenge a hited, valószínűleg nem foglalkozol túl sokat a Bibliával. De minél többet foglalkozol Isten szavával, annál jobban táplálja a lelkedet. Isten Igéje a lélek tápláléka, és a vele eltöltött idő által növekszik a hited.

Másodszor, nehéz utakkal és próbára tevő körülményekkel növeli Isten a hitedet. Lehet, hogy naponta csak egy kis részt olvasol a Bibliából, de a nap 24 órájában mindig történik veled valami. Isten leggyakrabban a körülményeidet használja hited növelésére és jellemed formálására.

A hit olyan, mint az izom. Az izmaidat nem növesztheted valamilyen fajta ellenállás nélkül. Az egyetlen módja annak, hogy izmaid növekedjenek, ha nyújtod, próbára teszed, és erőfeszítésre készteted. Ugyanez a helyzet a hittel is. Nem gyarapítod a hitet azzal, hogy csak ülsz, és azt mondod: „Ó, több hitet akarok!” A hitet is ki kell próbálni. Isten hagyja, hogy az életed körülményei építsék fel a hit izmait.

Mivel Isten törődik a hiteddel, tudnod kell, hogy mindig válaszol erre az imára: „Növeld a hitünket!” (Lk 17,5) Legyen ez az imádságod azért, hogy Isten erősítse a hitedet Igéje és körülményeid segítségével!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mondj egy példát arra, hogy Isten hogyan használta Igéjét hited erősítésére?
  • Mit érzel akkor, ha tudod, hogy Isten a körülményeidet használja fel a hited próbájaként? A Jeremiás 29,11 ezt mondja: „Tudom, milyen terveim vannak veled, szól az ÚR. Békére és nem katasztrófára vonatkozó tervek, olyan tervek, amelyek reményekkel teli jövőt biztosítanak számotokra” (GW). Hogyan vigasztal téged ez a vers?
  • Milyen fizikai változásokat tapasztaltál, amikor elkezdtél rendszeresen edzeni? Milyen lelki változásokat szeretnél megtapasztalni, ha elhatározod, hogy több időt töltesz Isten szavával?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ne félj kockázatot vállalni!

2022. március 04. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-gif-maker_2.jpg

„Istené a dicsőség, aki mindenható erejével működik bennünk, és sokkal többet megtehet, mint amit mi kérünk vagy valaha is álmodtunk, végtelenül többet legnagyobb imáinknál, vágyainknál, gondolatainknál és reményeinknél.” (Ef 3,20–21 TLB)

Mit jelent erős hittel rendelkezni? A kockázat felvállalását.

A Biblia azt mondja: „Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt” (Zsid 11,6)

A talentumokról szóló példázatban a kockázatvállalás különböző példáit találhatjuk. Máté evangéliumának 25. fejezetében, Jézus elmesél egy történetet egy emberről, aki valahová eltávozik egy időre, és átad szolgáinak néhány talentumot, azaz jelentős mennyiségű pénzt. Egyik embernek egy talentumot, másiknak kettőt, a harmadiknak pedig öt talentumot adott.

Aki öt talentumot kapott, befektette a pénzt és megkettőzte. Aki kettőt kapott, ő is befektette és még kettőt tett hozzá. Amikor a gazda visszajött, és látta, mit tettek, azt mondta nekik: „Jól van, jó és hű szolgám vagy.” (Mt 25,23)

Aki viszont az egy talentumot kapta megriadt ettől, ezért elásta azt. Amikor a gazda látta, ezt mondta: „Te gonosz és rest szolga…, el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamatostul kaptam volna vissza azt, ami az enyém.” (Mt 25,26–27)

Jézus ezzel a következőket akarja nekünk megtanítani: Isten azt szeretné, hogy vállalj kockázatot, de a hitedre alapozva! Ha a legtöbbet hozod ki abból, amit ő adott neked, akkor még többet fog adni. Viszont ha félsz, és azzal, amit Isten adott neked, nem vállalsz kockázatot, akkor hitetlen vagy – nem cselekszel hitből.

Emlékszem arra, amikor a Saddleback gyülekezet megvásárolt 50 hektárnyi területet Orange járásban, Kaliforniában. A helyiek elkezdték kérdezni: „Kiknek gondolják magukat ezek az emberek, hogy ekkora terület vásárolnak Orange járásban?”

Amikor ezt halottam, azt gondoltam: „Ez rossz kérdés.” A helyes kérdés: „Mi kinek gondoljuk Istent?” Aztán hagytuk, hogy Isten nagysága határozza meg a mi célunk nagyságát.

Pál levele az efeziusakhoz 3. fejezetének 20. versében írja: „Istené a dicsőség, aki mindenható erejével működik bennünk, és sokkal többet megtehet, mint amit mi kérünk vagy valaha is álmodtunk, végtelenül többet legnagyobb imáinknál, vágyainknál, gondolatainknál és reményeinknél.” (TLB)

Haladj tehát előre, vállalj nagy kockázatot, és legyen erős a hited! Mivel Isten azt mondja neked: „Én felvállalom a legnagyobb álmod, és a legmesszebbmenőkig megvalósítom azt!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a szokásos akadályok, amik miatt nem mélyül el a hited?
  • Gondolj egy bonyolultabb körülményre vagy egy küzdelmes kapcsolatra! Hogyan változna, ha a Mindenható Istenre támaszkodnál, és nem a saját erődre?
  • Ki az a példaértékű személy életedben, aki erős hittel cselekszik? Hitéből mi emelkedik ki számodra példaként?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten azt akarja, hogy cselekedj, ne csak hallgasd

2022. március 03. 03:00 - Lencsés Tamás

„Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói becsapva magatokat!” (Jak 1,22 ESV)

Isten azt akarja, hogy arra koncentrálj és úgy cselekedj, ahogy ő mondja, és ne csak hallgasd, amit ő mond. Arra kér, hogy Jézus aktív követője légy, ne csak passzív hallgatója.

A Biblia ezt mondja: Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói becsapva magatokat!” (Jak 1,22 ESV)

Az igazság az, hogy évtizedekig hallgathatsz prédikációkat és tanulmányozhatod a Bibliát. De ha soha nem az alapján cselekszel, amit hallottál és tanultál, akkor becsapod magad, és nem válsz igazán Krisztushoz hasonlóvá.

D.L. Moody, a késő 19. század befolyásos evangélistája és keresztény nevelője, egyszer azt mondta: „A Biblia nem azért adatott, hogy növelje tudásunkat, hanem hogy megváltoztassa életünket.” Ez egy kézikönyv az élethez.

A Biblia azt mondja: „Minden írás Isten ihletése által adatott, és hasznos a tanításra, a rendreutasításra, a megjobbításra, az igazságban való útmutatásra, hogy az Isten embere kész legyen.” (2Tim 3,16–17 NKJV)

Ez a vers négy dologra mutat rá Isten Igéjével kapcsolatban. Megmutatja az utat, amelyen járni kell: ez a tanítás. Megmutatja, hol tértél le az útról: ez a rendreutasítás. Megmutatja, hogyan térhetsz vissza az ösvényre: ez a megjobbítás. Valamint megmutatja, hogyan maradj ezen az úton: ez az igazságban való útmutatás. Isten Igéje gyakorlatias, a valós világhoz kapcsolódó igazság.

A probléma az, hogy a többségünk sokkal többet ismer meg elméletben, mint amennyit átültetünk a gyakorlatba. Azt mondod, hogy te hiszel a megbocsátásban, de megbocsátasz-e valójában azoknak, akik megbántottak? Azt mondod, hogy hiszel, az Isten válaszára történő várakozásban, de a valóságban is türelmes vagy? Isten nem azt akarja, hogy csak jegyzetelj és azt mondd, hogy hiszel az Igéjében. Azt akarja, hogy az Igéjének igazi cselekvője légy.

Jézus azt mondta Máté evangéliuma 28. fejezetének a 20. versében: „Tanítsátok meg nekik, hogy megtegyenek mindent, amit én parancsoltam nektek!” (GW ). Nem azt mondta: ”Tanítsátok meg nekik, hogy tudjanak mindent, amit parancsoltam nektek!” vagy „Tanítsátok meg nekik, hogy gondolkodjanak mindarról, amit parancsoltam nektek!” Azt mondta: „Tanítsátok meg őket cselekedni!”

Ne csapd be magad azzal, hogy azt gondolod, hogy Isten Igéjének meghallgatása egyben azt is jelenti, hogy Isten Igéjét ténylegesen alkalmazod. Készíts tervet arra, hogy teszel valamit azért, amit hallasz, hogy azzá a személyiséggé nőhess, akinek Isten teremtett téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a dolog, amit még nem tettél meg, de tudod, hogy Isten azt akarja, hogy megtedd?
  • Mit gondolsz, hogyan reagálna a világ, ha az egyház valóban megtenné azt, amit Jézus parancsolt?
  • Írj le egy alkalmat, amikor talán összekeverted az Istenről való tanulást azzal, hogy valójában közelebb kerülj Istenhez.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A gyülekezeti családhoz tartozás előnyei, 2. rész

2022. március 02. 03:00 - Mapetso

erdofanap.jpg

„[Isten] teremtett minket, és mi hozzá tartozunk; mi vagyunk az ő népe, mi vagyunk az ő nyája.” (Zsolt 100,3 GNT)

A gyülekezeti családhoz való tartozás számos előnnyel jár. Tegnap megvizsgáltunk kettőt ezek közül:  a gyülekezeten keresztül 1.) megtudod az igazi identitásod, és 2.) megkapod mások támogatását. Ma további három előnnyel fogunk foglalkozni.

Felfedezed egyediséged értékességét. Mindenki egyedi. Sehol máshol a földön nincs hozzád hasonló ember. Ez az, amiért az egyháznak szüksége van rád – azért, hogy teljessé legyen a teste. Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 4–5. verse ezt mondja: „Ahogyan a mi testünknek sok része van, úgy van ez Krisztus testével is. Mindannyian részei vagyunk ennek, és mindannyiunkra szükség van, hogy teljessé tegyük, mert mindannyiunknak más-más munkája van. Tehát egymáshoz tartozunk, és mindegyikünknek szüksége van a többire.” (TLB) Szükséged van másokra, és nekik is szükségük van rád.

Védelmet kapsz. A 100. zsoltár 3. verse ezt mondja: „[Isten] teremtett minket, és mi az övéi vagyunk; mi vagyunk az ő népe, mi vagyunk az ő nyája.” (GNT) Milyen előnyökkel jár, ha Isten nyájához tartozunk? Védelmeznek és törődnek veled. Vannak olyan emberek, akik figyelnek rád. És élvezheted azt a biztonságot, ami Jézusban, a Jó Pásztorban bízó családhoz tartozásból fakad.

Amikor csatlakozol Isten védelmező gyülekezetéhez – Isten nyájához –, magabiztosabb és kevésbé aggódó lehetsz életed más területein. Amikor az üzleti világban küzdesz, mondhatod azt: „Nem vagyok egyedül.” Amikor feszültek a kapcsolataid, mondhatod azt: „Nem vagyok egyedül.” Vagy amikor egészségügyi problémákkal szembesülsz, mondhatod azt: „Nem vagyok egyedül.” Miért? Nem vagy egyedül, mert egy gyülekezeti családhoz tartozol, ahol szeretnek téged.

Eredményes leszel. A legtöbb ember azt akarja, hogy az élete eredményes legyen. El akarnak érni valamit. Hogyan érheted el ezt a legjobban? Úgy, hogy kapcsolódsz egy gyülekezeti családhoz. És ez a kulcs – maradj benne ebben a kapcsolatban!

Jézus ezt mondta: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda..., ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az sok gyümölcsöt terem, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Jn 15,1.5)

A lényeg a következő: soha nem leszel olyan eredményes, amilyennek Isten szánt, ha nem kötődsz egy gyülekezeti családhoz. A gyülekezet megtanít a helyes kérdések feltevésére és a megfelelő prioritásokra. A levágott ág nem teremhet gyümölcsöt. De amikor az igazi szőlőtőhöz, Jézushoz kapcsolódsz, éltető energia áramlik rajtad keresztül másokhoz.

A világon semmi sem adhatja meg azt, amit a gyülekezet ad. Csak a gyülekezet tudja kielégíteni a jelentőségre, a stabilitásra, a védelemre, az eredményességre és értékeid megbecsülésére vonatkozó alapvető igényedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használja Isten mások tehetségét és ajándékait a te életed javára?
  • Mindazzal, ami a mai világunkban történik, miért fontos egy gyülekezeti család védelmét keresni?
  • Gondolj valakire, aki hatalmas változást hoz a világban a gyülekezetén keresztül! Hogyan motiválnak téged az ő erőfeszítései?

Bíztál-e eddig Isten üdvösségi ígéretében?

Ha készen állsz arra, hogy elkötelezd magad Jézus mellett, akkor imádkozd el ezt az imát:

„Kedves Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz, amit valaha tettem, bocsánatot nyer, hogy megismerem életem célját, és hogy egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba, a mennybe.

Megvallom, bűnös vagyok, Uramként és Megváltómként befogadlak életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak és azt tenni, amit mondasz.

Jézusom, hálás vagyok szeretetedért és áldozatodért, amely lehetővé tette, hogy csatlakozzak hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. És köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázatosan neked ajánlom az életem, arra kérlek, ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most ezt azért imádkoztad, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni a Jézussal való járásban.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása