Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten Igéjén töprengj, ne a gondjaidon!

2023. január 08. 03:00 - gerbeaud

"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." (Fil 4,6-7)

Ha aggódsz, ne nyomd el, ne fojtsd el, ne tagadd le! Valld be inkább! Beszélj róla Istennek!

Ha megpróbálod elnyomni az aggodalmakat, megbetegszel. Ez olyan, mintha egy dobozos üdítőt felráznál, majd betennéd a fagyasztóba. Fel fog robbanni!

A Biblia elmagyarázza, hogyan érdemes megvallani Istennek az aggodalmaidat: "Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban" (Fil 4,6-7).

Mi az a békesség, amely felülmúlja az értelmet? Az, amikor békesség van benned, de nincs rá logikus, racionális okod. Épp most vesztetted el a munkádat, de valahogy mégis békéd van ezzel kapcsolatban. De miért? Mert az Úr a te pásztorod. Vagy épp most hallottad az orvostól a rettegett "rák" kifejezést. Valamilyen okból kifolyólag békességgel viseltetsz a helyzet iránt. Miért? Az Úr a te pásztorod.

Az értelmet meghaladó béke nem azt jelenti, hogy nem vagy szomorú, frusztrált vagy zavarodott. Azt jelenti, bízol Istenben, hogy gondoskodik rólad. Tudod, hogy Ő irányít, és minden dolgot a javadra fordít, és vezet téged, amikor a dolgok sötétnek tűnnek. Ezért csak add át neki továbbra is a gondjaidat, mert ő képes kezelni azokat.

Miután Isten kezébe helyezted az aggodalmaidat, valami mással kell megtöltened az elmédet - Isten Igéjének igazságával. Ennek egyik módja az elmélkedés.

Ha tudod, hogyan kell aggódni, akkor tudod, hogyan kell elmélkedni. Elmélkedni egyszerűen azt jelenti, hogy újra és újra egy gondolatra összpontosítasz. Valójában átveheted azokat a szokásokat, amelyeket akkor alkalmazol, amikor - az elmédet valamire összpontosítva - aggódsz, hogy helyette Isten Igéjére összpontosíts.

Kezdd egy kis részlettel a Szentírásból. Először is olvasd el a részt lassan, esetleg néhányszor hangosan, különböző szavakra vagy mondatokra helyezve a hangsúlyt. Másodszor, gondolkodj el Isten jellemének igazságán és a szöveg összefüggésein Isten történetének keretein belül. Harmadszor, válaszolj Istennek az imént olvasottak fényében; ez történhet csendben vagy hangosan. Negyedszer, pihenj meg Isten Igéjében figyelve arra, hogy mit akar Isten mondani a Szentíráson keresztül.

Mit akarsz, hogy inkább a fejedben járjon, a gondjaid vagy Isten Igéje? Tegyél még ma valamit ennek érdekében: Valld be az aggodalmaidat, majd töltsd meg az elmédet Isten igazságával, amit a Bibliában találsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Számít-e, ha konkrétan fogalmazol, amikor Istenhez imádkozol az aggodalmaidról? Miért igen vagy miért nem?
  • Olvasd el a 23. zsoltárt, majd gyakorold a mai áhítat elmélkedéssel kapcsolatos utasításait! Milyen új felismerésekre jutottál?
  • Pál a filippiekhez írt levele 4. részének 7. versében azt mondja, hogy Isten békessége "megőrzi" a szívedet és a gondolataidat. Szerinted ez mit jelent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.01.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása