Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy lépés, ami segít megszüntetni az aggódást

2023. január 10. 03:00 - Lencsés Tamás

„Add minden gondodat és aggodalmadat Istennek, mert Ő törődik veled.”

(1Pt 5,7 NLT fordítás)

Az aggodalmaskodás abbahagyásához több kell, mint akaraterő. De ezt már tudod, mert már kipróbáltad. Gondoltad már, hogy „nem kéne emiatt aggódnom”, mégis ez járt a fejedben.

Íme négy lépés, amely segít abbahagyni az aggódást:

Ismerd meg Istent.

Jézus azt mondja a Máté evangéliumának 6. fejezetében található 32. versben: „Az emberek, akik nem ismerik Istent és az Ő működését, ezeken a dolgokon nyűglődnek” (The Message fordítás). Ha nincs kapcsolatod Istennel, minden okod megvan az aggodalomra. Ezért kell megismerned Istent! 

Hívőként van egy mennyei Atyád, aki megígérte, hogy gondoskodik rólad. Isten gyermeke vagy, és a gyermekek különleges kiváltságokat élveznek. Amikor aggódsz, úgy viselkedsz, mintha nem lenne szerető Atyád, aki veled és érted van.

Tedd Istent az életed minden területén az első helyre.

Máté evangéliuma 6. fejezetének 31-33 versei ezt mondják: „Egyáltalán ne aggódjatok amiatt, hogy legyen elég ételetek és ruhátok... mennyei Atyátok már pontosan tudja, hogy szükségetek van rájuk, és megadja nektek, ha őt helyezitek az első helyre az életetekben” (TLB fordítás). Bármikor, amikor kiveszed Istent az életed középpontjából, és bármi mást helyezel oda, nem számítva, hogy az mennyire jó, aggódni fogsz.

Egyszerre csak egy napot élj.

A Biblia azt mondja: „Ne aggódj a holnap miatt, mert a holnapnak is meglesznek a maga gondjai. Minden napnak van elég saját gondja” (Mt 6,34 NCV fordítás). Ha a holnap miatt aggódsz, nem tudod élvezni a mát. Továbbá, ha mindig a holnap miatt aggódsz, a jövő nyomasztóvá válik. Azonban Isten megígéri, hogy megadja neked azt a kegyelmet és erőt, amire szükséged van, és akkor, amikor szükséged van rá. Most csak a mára elegendő erőre van szükséged. 

Bízz Istenben, hogy gondoskodik rólad.

Add minden gondodat és aggodalmadat Istennek, mert Ő törődik veled” (1Pt 5,7 NLT fordítás). Hogyan tudod ezt megtenni? Az egyik módja, hogy memorizálod Isten ígéreteit a Bibliában. Olyanok, mint egy biztosítási kötvény a hívők számára. Amikor tudod, hogy valami biztosítva van, nem aggódsz többé miatta. Egy másik módja annak, hogy bízz Istenben, az imádkozás. Ha annyit imádkoznál, mint amennyit aggódsz, sokkal kevesebb aggódnivalód lenne.

Mi az eredménye ennek a négy lépésnek? „Megtapasztaljátok Isten békességét, amely sokkal csodálatosabb, mint amit emberi elmével felfogni lehet” (Fil 4,7 TLB fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Lehet-e kapcsolatod valakivel, ha nem tanulsz folyamatosan többet meg róla? Miért igen vagy miért nem?
  • Honnan tudod, hogy Isten az első az életed egy területén?
  • Mi az a konkrét, gyakorlatias módszer, amivel emlékeztetheted magad arra, hogy aggodalmaskodás helyett imádkozz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása