Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem a munkád mutatja, hogy mennyit érsz

2023. január 13. 03:00 - Antal Péter Dávid

mountain-covered-with-snow.jpg

Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad! Íme, tenyerembe véstelek be, szüntelen előttem vannak falaid.” (Ézsaiás 49,15-16.)

Amikor azon kapod magad, hogy megrekedsz a túlhajszoltság körforgásában, emlékezned kell arra, hogy Isten mennyire értékesnek tart téged.

Az, hogy mennyire vagy értékes Istennek, szöges ellentéte annak, hogy milyen értékesnek tartanak a munkában, a karrieredben vagy a mindennapi életben betöltött szerepeidben. Ez ellentétes a mai kultúránkkal és a gondolkodásmódod ezzel kapcsolatban, talán komoly változtatást igényel. Különösen akkor, ha egy kis hang a fejünkben folyamatosan azt mondja: „Be kell bizonyítanod, hogy mennyit érsz!”

Az egyik oka annak, hogy az emberek nem tudnak lazítani, az az, hogy összekeverik a munkájukat és az értékességüket. Összekeverik a nettó vagyonukat az önértékességükkel. Azt gondolják: „Ha nagyon keményen dolgozom és sikeres vagyok a munkámban, akkor értékes vagyok. Ha nem vagyok eredményes, akkor nem vagyok értékes.” Ez hazugság! De a nyugati kultúrában identitásunk gyakran a munkánk körül forog, ezért túlhajszoljuk magunkat, hogy bizonyítsunk. Hiszünk abban, hogy ha sokat érünk el, akkor sokat is érünk.

Annak, hogy mennyit érsz semmi köze a munkádhoz, a karrieredhez vagy az eredményeidhez. Nem kell bizonyítani az értékeidet. Isten azt mondja, hogy már most is rendkívül értékes vagy. Soha nem leszel értékesebb Isten számára, mint most; soha nem leszel kevésbé értékes Isten számára, mint most.

Mennyire vagy értékes? Mennyei Atyád teremtett téged és Jézus meghalt érted. És ha Krisztus követője vagy, a Szentlélek benned él.

Isten nem teremt semmit cél és szándék nélkül. Az a tény, hogy élsz, azt jelenti, hogy Isten szeret téged, és azt akarja, hogy élj! Felbecsülhetetlen vagy. Remekmű vagy.

Nem az a fontos, amit csinálsz, hanem az, hogy kihez tartozol.

Tudtad, hogy Isten a tenyerébe véste a neved?

Az Ézsaiás 49:15-16 ezt mondja: Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad! Íme, tenyerembe véstelek be…

Tökéletes vagy? Egyáltalán nem. Összetörtél? Igen. Bűnös vagy? Igen. És mégis végtelenül értékes vagy? Igen! És Isten mélyen szeret téged.

Már a kereszten megmutatta, hogy értékes vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek próbálsz bizonyítani? Miért?
  • Hogyan segít abban, hogy megpihenj, ha tudod, hogy Isten mennyire értékel téged?
  • Mit gondolsz, hogyan változna a munkád minősége, végzésének menete, ha a munkáddal csak Istennek próbálnál tetszeni és senki másnak? 

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.01.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása