Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az irigység négy káros hatása az életedre

2023. február 23. 03:00 - Dalma.

kep2.png

„Mert ahol irigység és civakodás van, ott háborúság [nyugtalanság, lázadás] és minden gonosz cselekedet is van.” (Jakab 3:16 AMP fordítás)

Az első számú tényező, ami visszatarthat téged Isten rád vonatkozó küldetésének teljesítésében, egy nagyon aprócska vétek. Ez nem a sóvárgás, az önteltség, vagy a harag, és nem is az aggodalom, a félelem vagy a csüggedés. Jó eséllyel még csak nem is gondolnál rá, annyira alattomos dolog, hogy gyakran észre sem veszed, milyen káros hatással van az életedre.

Hogy mi is ez? Nem más, mint az irigység.

Amikor irigykedsz másokra, a figyelmed arra irányul, amid nincs, és amilyen nem vagy. Ennek következtében teljesen lemaradsz Isten veled kapcsolatos tervéről.

Ahhoz, hogy kiiktathasd az irigységet életedből, meg kell értened négy dolgot azzal kapcsolatban, hogy hogyan is árthat neked az irigység.

1. Az irigység megtagadja az egyediséged.

A Zsoltárok könyve 139. része 13. fejezetének 16. verse azt mondja: „Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged… Csodálatosak alkotásaid... Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam... Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.” (NLT fordítás).

Isten nem azért teremtett téged, hogy olyan legyél, mint valaki más. Isten azért teremtett téged, hogy önmagad légy. Az irigység azonban vakká tesz, és így nem ismered fel saját tehetségeidet és egyediségedet.

2. Az irigység megosztja a figyelmed.

Nem vagy képes egyszerre követni Isten célját és másokra fókuszálni. Ha az elkötelezettséged több irányba oszlik meg, akkor semmit sem fogsz elérni az életedben.

Jézus azt mondja Máté evangéliuma 6. részének 24. versében: „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (NLT fordítás).

3. Az irigység pazarolja az időd és az energiád.

A Biblia magyarázza ezt a legjobban: „És láttam, hogy minden fáradozást és sikeres munkát az emberek kölcsönös irigysége kísér. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés… Van egyedülálló ember, akinek nincs senkije, sem fia, sem testvére, még sincs vége fáradozásának; nem elégszik meg a gazdagsággal, és nem mondaná: Ugyan kiért fáradozom, és kiért vonom meg magamtól a jót? Ez is hiábavalóság és elhibázott dolog.” (Prédikátor 4:4-8 GNT fordítás).

4. Az irigység egyenes út minden egyéb bűn felé. 

Az irigység mindent és mindenkit tönkretehet körülötted. A Biblia azt mondja: „Mert ahol irigység és civakodás van, ott háborúság [nyugtalanság, lázadás] és minden gonosz cselekedet is van.” (Jakab 3:16 AMP fordítás).

A probléma gyökere a szívből ered, így az irigység a szív problémája.

Az irigység is az áhítat egyik formája. Tehát bármikor, amikor irigykedsz, az áhítatod rossz irányba megy át. Az irigység azt mondja: Én erre vágyom. Ezt akarom. Azt szeretem. Ezért akarok élni.” Ugyanezeket a kifejezéseket használod akkor is, amikor imádkozol. És amikor Isten helyett valami mást imádsz, az bálványimádás.

Készen állsz arra, hogy kiiktasd az irigységet életedből? Kezdd azzal, hogy felteszed magadnak ezeket a kérdéseket: „Mit imádok? Imádom-e Istent, és hálát adok-e neki az életemben lévő kegyelméért? Vagy valamilyen életstílust, vagyontárgyakat vagy a népszerűséget imádom?”

Ha bízol abban, hogy Isten tudja, mi a legjobb neked, és hogy „minden szükségedet kielégíti az ő dicsőségének gazdagsága szerint Jézus Krisztusban” (Filippi 4:19 NIV), akkor az irigység elpárolog az életedből.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen apró dolgokban engedted már meg, hogy az irigység belopakodjon a szívedbe? Milyen nagyobb hatásai voltak?
  • Az irigység elfeledtetheti veled, hogy Isten milyen egyedülálló módon teremtett meg téged. Melyek azok a különleges ajándékok, amiket Isten beleszőtt abba, aki vagy?
  • Hogyan változik az irigységről alkotott véleményed, ha figyelembe veszed, hogy az a bálványimádás egy formája?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.02.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása