Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanulj meg megállni és imádkozni, mielőtt valami újat kezdesz

2023. március 06. 03:00 - sznezsa

„Csapda könnyelműen kimondani, hogy megfogadom, s csak a fogadalom után gondolkodni.” (Péld 20,25)

5dcbe12fff2801970bbc23939d6252ca_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

 Néha úgy tűnik, hogy az élet rohamos gyorsasággal halad előre, és nehéz lelassítani. Egy kezelhetőbb szintre tudod lassítani az életed, ha megtanulsz megállni és imádkozni, mielőtt döntést hozol.

A Példabeszédek könyve 20. fejezetének 25. verse így szól: „Csapda könnyelműen kimondani, hogy megfogadom, s csak a fogadalom után gondolkodni.”

Mit mond Isten ebben a versben? Azt mondja, hogy gondolkodj el, mielőtt ígéretet teszel. Mérlegelj, mielőtt döntesz. Gondolkodj el és fontold meg jól, mielőtt választasz.

Más szóval, állj meg és imádkozz, mielőtt valami új tevékenységet teszel a napirended részévé. Fontold meg alaposan az ezzel járó kötelezettségeket, és imádkozz ezzel kapcsolatban. Ez lelassítja majd az életedet.

Nekem is nagy árat kellett fizetnem, hogy megtanuljam a következő igazságot: nem vállalhat valaki újabb kötelezettségeket anélkül, hogy más dolgokat ki ne iktatna. Minden alkalommal, amikor új tevékenységet veszel fel a naptáradba, valami mást ki kell törölnöd belőle.

Az egyik mentorom, Peter Drucker mindig ezt mondta nekem: „Ne azt mondd, hogy milyen új dolgot csinálsz, hanem azt, hogy mit hagytál abba!” Az tudja jól irányítani és kézben tartani a dolgokat, aki tudja, mit kell abbahagyni vagy mit kell kiiktatni az életéből. Ha mindkét végén égeted a gyertyát, akkor nem vagy olyan okos, mint amilyennek hiszed magad. Az igazság az, hogy így ki fogsz égni!

Nehezedre esik kiiktatni az időbeosztásodból bizonyos tevékenységeket? Legközelebb, amikor felmerül, hogy valami új tevékenységet kellene beiktatni a naptárodba, szánj időt erre a három dologra:

1. Kérdezd meg: „Megéri?” Megéri, hogy időt, energiát, erőfeszítést vagy pénzt fordíts rá?

2. Kérdezd meg: „Mit fogok abbahagyni?" Mérlegeld, hogy milyen árat kell fizetned!

3. Tanulj meg nemet mondani. Ezzel tudod a legtöbb időt megtakarítani az életben!

Isten nem úgy teremtett, hogy képes legyél egyre gyorsabb és gyorsabb tempót fenntartani és egyre zsúfoltabb legyen az időbeosztásod. Tehát legközelebb, amikor valami új tevékenységet akarsz felvenni a naptáradba, előtte állj meg és imádkozz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz nemet mondani az új lehetőségekre?
  • Hogyan tudsz segíteni a környezetedben élő fiataloknak abban, hogy megtanuljanak imádkozni, gondolkodni és mérlegelni, mielőtt új dolgot iktatnak be a naptárukba?
  • Milyen új dolgokat vettél fel a napirendedbe az elmúlt hónapban? Milyen dolgokat tudsz törölni a napirendedből, hogy több szabad mozgásteret hagyj az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.27.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása