Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretetünk legjobb kifejezésmódja a másokra fordított időnk

2023. március 13. 03:00 - R.K.A.

Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és igazsággal.” (1Ján 3,18)

2023_03_06_kep_1.jpg

Könnyű úgy leélni az életünket, hogy állandóan stresszesek és túlterheltek vagyunk. De ha rendbe tesszük a kapcsolatainkat, ez jelentős mértékben csökkenti a stresszt. Tegnap megvizsgáltuk az első, az életünkre és a kapcsolatainkra vonatkozó igazságot: Az élet igazi értelme a szeretet. Ma a második igazsággal folytatjuk: Szeretetünk legjobb kifejezésmódja a másokra fordított időnk.

Gyakran azt gondoljuk, hogy a szeretetet leginkább az érzelmeink fejezik ki. Pedig a szeretet valódi megnyilvánulása a másik emberre szánt idő. A Bibliában azt olvassuk az 1János 3:18-ban: „Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és igazsággal.”

Amikor szeretünk valakit, milyen ajándékra vágyunk tőle a legjobban? A koncentrált figyelmére. Amikor szeretünk valakit, látni akarjuk a tekintetét. Beszélgetni akarunk vele. Meg akarjuk hallgatni. Élvezni akarjuk a társaságát. Közösségben akarunk lenni vele. A legnagyobb ajándék, amit bárkinek adhatsz, az időd - mert az időd az életed.

Az idő a legdrágább árucikk. Mindenki csak egy bizonyos mennyiséggel rendelkezik belőle. Isten már eldöntötte, hogy hány napig fogunk élni; nem kapunk ennél többet. Mindig lehet még több pénzünk, de több időnk nem. Amikor valakire rászánod az idődet, akkor megosztod vele az életed egy részét, amit soha nem kapsz vissza. Ezért az időd a legnagyobb ajándék, amit adhatsz.

Sok ember éli az életét olyan kapcsolatban, amelyben a társaknak nincs idejük egymásra. Lehet, hogy ugyanabban az otthonban élnek, de úgy mennek el egymás mellett, mint hajók az éjszakában. Hiába csókolják meg egymást néha-néha, amikor találkoznak, a kapcsolatuk mégis elsorvad. A figyelem hiánya miatt kiszáradnak az érzéseik. Sok minden kiüresíthet egy kapcsolatot. A munka, a túl sok elfoglaltság, egyházi kötelezettség vagy gyülekezeti szolgálat mind a kapcsolat rovására mehet. Még egy hobbi is tönkre teheti a kapcsolatot.

Most talán te is azon gondolkodsz: „Hogyan tudnék több időt szánni a szeretteimre?” Kezdd azzal, hogy kikapcsolod a tévét, kihúzod a számítógépet a konnektorból, és leteszed a telefont! Elképesztő, hogy az emberek mennyi időt töltenek a virtuális világban, miközben elhanyagolják a mellettük élőket.

Ha életre akarod kelteni haldokló kapcsolatodat, házasságodat vagy barátságodat, kezdd azzal, hogy többet ajándékozol a társadnak a saját idődből.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a dolgok, amelyek - még ha nem is feltétlenül rosszak - megakadályozzák, hogy több időt tölts a szeretteiddel?
  • Ha kiüresedő kapcsolatban élsz, milyen változtatásokat kellene megtenned ahhoz, hogy több időt és ezáltal önmagadból is többet ajándékozz a társadnak?
  • A minőségi idő az egyik „szeretetnyelved”? Még ha ez neked nem is tűnik fontosnak, szerinted a szeretteid hogyan élik meg a veled töltött minőségi időt?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.06.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása