Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi lesz a te hozzájárulásod?

2023. március 19. 03:00 - FodorImi

helping-each-other-gb83cfa1fa_640.jpg„Isten mindegyikőtöknek adott néhány különleges képességet; mindenképpen használjátok őket arra, hogy segítsetek egymásnak, továbbadva másoknak Isten sokféle áldását.” (1Pt 4,10 TLB fordítás)

Mi lesz az életed hozzájárulása a világhoz? Arra fogod használni Istentől kapott tehetségeidet és képességeidet, hogy saját magad vagy a mások javára szolgáljon?

A Biblia azt mondja: „Isten mindegyikőtöknek adott néhány különleges képességet; mindenképpen használjátok őket arra, hogy segítsetek egymásnak, átadva másoknak Isten sokféle áldását” (1Pt 4,10 TLB fordítás).

Isten arra hívott el, hogy változást hozz. Úgy alkotott meg, hogy járulj hozzá ehhez a világhoz. Nem azért kerültél erre a Földre, hogy foglald a helyet, használd az erőforrásokat, majd visszavonulj és meghalj. Isten egyedileg formált téged, hogy egyedi hozzájárulást tehess.

Fel kell tenned magadnak a kérdést: „Annak alapján, ahogyan Isten teremtett engem, mi a legnagyobb hozzájárulás, amit tehetek? Hogyan hozhatok változást?”

A Bibliában az irgalmas samaritánus példa arra, hogy valakinek volt mozgástere az életében, hogy hozzájárulhasson mások életéhez. Emlékszel a történetre? Egy embert a Jeruzsálemből Jerikóba vezető úton megtámadtak. Megverték, elrabolták mindenét, és otthagyták félholtan az út szélén. Az első ember, aki elment mellette, és meglátta őt, egy vallási vezető volt, akinek nem volt mozgástere az életében. Sietett, és tulajdonképpen azt mondta: „Nincs időm segíteni ennek az alaknak.” És továbbment.

Egy másik vallási vezető is elment mellette. Valójában azt mondta: „Megvan a saját napirendem. Megvannak a saját céljaim és ambícióim. Túl elfoglalt vagyok. Amúgy sem akarok azzal a fickóval érintkezni." És tovább sétált a haldokló mellett.

Aztán jött a harmadik utazó, és minden oka megvolt rá, hogy ő is továbbmenjen. Samaritánus volt, és a samaritánusok és a zsidók gyűlölték egymást. Mégis megállt. Ezt a vadidegen embert a szamarára tette, elvitte a legközelebbi szállodába, és valami ilyesmit mondott a tulajdonosnak: „Adj neki enni, öltöztesd fel, állítsd helyre az egészségét, és én kifizetem.”

Mikor segítettél utoljára egy rászorulónak? Ha olyan régóta, hogy nem is emlékszel, akkor valószínűleg nincs mozgástered az életedben. De a samaritánus megtette. Volt mozgástere, volt ideje, elég korán indult ahhoz, hogy útközben megálljon, hogy segítsen valakinek, akinek szüksége van rá. Volt anyagi mozgástere, tartaléka; tudott adni a pénzéből. És volt energia tartaléka; segíteni tudott, mert nem volt stressz alatt.

Életed minden napján olyan emberek mellett jársz, akiknek segíthetnél. De ha túlterhelt vagy, és csak a saját életedre koncentrálsz, nem állhatsz meg, hogy bárkinek is segíts. Nem tudsz hozzájárulni az ő életükhöz.

A dolog lényege az, hogy végső soron csak kétféle ember létezik: adakozók és elfogadók. Te melyik leszel?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen egyedi képességeket adott neked Isten? Hogyan használod őket mások javára?
  • Hogyan próbál a kultúra meggyőzni arról, hogy adakozó helyett elfogadó legyél?
  • Hogyan építhetsz mozgásteret az életedben úgy, hogy másokra koncentrálj, és ne magadra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása