Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szenvedés elmélyítheti a közösséged

2023. március 25. 03:00 - Lencsés Tamás

„Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.”

(Gal 6,2)

Ha engeded, a fájdalom elmélyíti és érleli Isten és mások iránti szeretetedet, mert a szenvedés segít érzékennyé válni a körülötted lévő szenvedők iránt. A fájdalom a legönzőbb embereket is képes együttérzővé tenni.

Amikor a fiunk meghalt, a feleségemmel tudtuk, hogy a házasságok közel egyharmada, ahol meghalt egy gyermek, végül szétesik, mert az emberek különböző módon gyászolnak, és a párok gyakran nem tudják, hogyan birkózzanak meg ezzel együtt. De Kay és én közelebb kerültünk egymáshoz Matthew halála óta. Most jobban szeretem a feleségemet, mint 50 évvel ezelőtt, amikor megismertem. Megkérdeztem Kayt: „Mit gondolsz, miért sikerült, amikor minden tekintetben annyira különbözőek vagyunk?”. A válasza ez volt: „Mert még a gyászunkban is tudatosan dolgoztunk azon, hogy megerősítsük a kapcsolatunkat, és kegyelmet adtunk egymásnak".

A fájdalom közelebb visz más emberekhez, ha őszinte vagy Istenhez, magadhoz és másokhoz. Az egyik legjelentősebb módja annak, hogy ezt megtapasztald, a szűk lelki közösséged vagy baráti társaságod, akik bátorítanak téged az Istennel való utadon.

Egy lelki közösségben, az, hogy vállalod a kockázatot, és megosztod, ha fájdalmat érzel a legmélyebb szintre emeli a közösséget.

A közösségnek négy szintje van egy kisebb lelki közösségben. Van a megosztás szintje, amikor a sportról vagy a családoddal kapcsolatos dolgokról beszélgettek. Ez a legfelszínesebb szint, de semmi rossz nincs abban, hogy megosztunk ilyesmit egymással. A közösség mélyebb szintje Isten Igéjének közös tanulmányozása. Majd pedig, ha együtt szolgáltok, az még jobban elmélyíti a közösséget.

Azonban a közösség legmélyebb szintje az, amit a Biblia „szenvedések közösségének” nevez (Fil 3,10 alapján), amikor együtt szenvedtek, mint Isten családja. Pál Apostol Galatákhoz írt levelében található 6. fejezet második verse szerint: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.”

Mi Krisztus törvénye? Ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. A legmélyebb, legigazabb közösség az, amikor jelen vagyunk, amikor mások szenvednek, akár te teszed ezt másokért, akár mások teszik érted.

Amikor nyíltan vállalod a fájdalmadat, és jelen vagy, mások számára a fájdalmukban, akkor megérted, miről szól az igazi kapcsolat és közösség.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy megoszd a fájdalmad másokkal?
  • Mit gondolsz, miért teremtett minket Isten arra, hogy osztozzunk egymás szenvedésében?
  • Ki visel most olyan terhet, aminek a hordozásában segíthetnél? Vagy ha te most szenvedsz, ki tudna segíteni neked a terhed hordozásában?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.18.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása