Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit tegyünk, ha a remény már halott

2023. április 29. 03:00 - ReveSz

 

sun rays inside cave

 

"Ábrahám, amikor a reménység már halott volt benne, tovább reménykedett a hitben.... Isten szavára támaszkodott."
(Róm 4,18 PHILLIPS fordítás)

Honnan tudhatod, hogy mikor halt meg a remény az életedben? Elkezded használni a "soha" szót. Soha nem fogok megházasodni. Soha nem fogok leérettségizni. Soha nem fogok meggyógyulni. Soha nem fogok szabadulni az adósságból. Soha nem leszek képes elengedni a múltamat, és elfelejteni a szégyent és a szívfájdalmat. Soha nem leszek képes megváltozni. Soha nem fogom látni, hogy ez a helyzet meg fog változni. Ilyenkor hal meg a remény - amikor zsákutcába jutottál, és nem látsz kiutat.

Mit teszel, amikor a reményed meghal? A Róma 4:18 szerint: "Ábrahám, amikor a remény már halott volt benne, tovább reménykedett a hitben.... Isten szavára támaszkodott" (PHILLIPS fordítás).

Amikor zsákutcában vagy - amikor nehéz megtartani a reményt -, akkor szükséged van a Bibliára. Olvasd! Tanulmányozd. Memorizáld. Gondolkodj rajta. Jegyzetelj kis cetlikre, és vidd magaddal, ahová csak mész.

A Biblia tele van ígéretekkel, és semmi más nem tud úgy bátorítani, mint ez. Ha az Igére támaszkodsz, és bízol az ígéreteiben, az lelkileg felüdít. Nem fogsz pánikba esni, mert emlékeztetni fog arra, hogy bár ha valami kikerül az irányításod alól, az nem kerüli ki Isten kezéből.

A zsákutca a hited próbája. A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írt levél 11:17-ben: "Miközben Isten próbára tette őt, Ábrahám még mindig bízott Istenben és az ő ígéreteiben, ezért felajánlotta áldozatul fiát, Izsákot" (TLB fordítás). Amikor Isten azt mondta, hogy azt akarja, hogy Ábrahám feláldozza a fiát, Ábrahámnak szeme sem rebbent. Nem esett pánikba - mert emlékezett arra, hogy Isten mire képes. Abban bízott, amit Isten megígért neki.

Néha, ahogy Ábrahám esetében is, úgy tűnik, hogy Isten azt akarja, hogy feladd a legbecsesebb álmodat. Fel tudod ezt ajánlani neki hittel, bízva Isten szabadításában?

Talán most zsákutcában vagy, és úgy tűnik, nincs kiút. Figyelj erre: A dolgok sosem olyan sivárak, mint amilyennek látszanak. Ha nem látsz kiutat, az azért van, mert emberi szemszögből nézed, nem pedig Isten szemszögéből.

A Róma 4:20 szerint: "Ábrahám soha nem kételkedett. Hitt Istennek, mert hite és bizalma egyre erősödött, és dicsérte Istent ezért az áldásért, még mielőtt az megtörtént volna" (TLB fordítás).

Egy ígéret csak annyira jó, amennyire annak a személynek a jelleme, aki az ígéretet teszi. A Biblia szerint Isten nem tud hazudni, mert ő a teljes igazság. Ha ígéretet tesz neked, akkor azt be is fogja teljesíteni. Pontosan úgy fog megtörténni, ahogyan ő mondta. Amikor zsákutcában vagy, bízz Isten igazságában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Még ha most nem is vagy zsákutcában, hogyan használhatod Isten Igéjét arra, hogy felkészülj a hitnek ezen szakaszára?
  • Isten milyen ígéretei bátorítanak téged, amikor zsákutcában vagy?
  • Mit gondolsz, hogyan válaszol Isten annak, aki az Igéjéhez fordul, amikor zsákutcába kerül?

Milyen döntést hoztál Jézussal kapcsolatban?

Isten jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Ján 3,16 Új fordítás).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát elmondod: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása