Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gyász ajándék

2023. július 18. 03:00 - gerbeaud

"Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak." (Máté 5,4)

A gyász kétségkívül a legfájdalmasabb érzelem, amin életünk során keresztülmegyünk. Ugyanakkor a leghasznosabb érzelem is. Hogyan segít neked a gyász?

A gyász Isten eszköze számodra, hogy átvészeld az élet átmeneti időszakait. Ha nem gyászolod meg a veszteségeidet, megrekedsz. Sokan még mindig megrekedtek 14, 28 vagy 45 éves korban, mert nem gyászoltak meg egy nagy veszteséget az életükben, és ott ragadtak. Ha nem megyünk végig a gyász folyamatán, akkor mindenféle szorongás, félelem és alacsony önbecsülés marad bennünk.

Jézus soha nem tett semmi rosszat vagy egészségtelen dolgot - és Jézus mégis gyászolt. A Biblia azt mondja, hogy olyan ember volt, aki ismerte a bánatot. A Biblia azt mondja, hogy amikor barátja, Lázár meghalt, Jézus szomorú volt. Még sírt is!

A szomorúság nem gyengeség. Sőt, minél erősebb vagy, annál magabiztosabb vagy, és annál kevésbé félsz kimutatni az érzéseidet.

A veszteségre két egészségtelen reakció létezik: Az egyik az elfojtás, a másik pedig az elnyomás. Az elfojtás az, amikor öntudatlanul megpróbálod kizárni a fájdalmas gondolatokat az elmédből. Az elnyomás az, amikor ezt tudatosan teszed. Szándékosan azt mondod: "Nem fogok erre a fájdalomra gondolni. Nem fogok arra a fájdalomra gondolni. Lehajtom a fejem és megyek előre."

Nem elgyászolni a veszteségeket hiba. Miért? Mert a gyász Isten ajándéka, hogy átsegítsen bennünket az élet változásain.

Ha nem engeded ki a gyászodat egészséges módon, akkor egészségtelen módon fogod kiélni.

Ha lenyeled a gyászodat, a tested kilöki azt. Az orvosok azt mondják, hogy az emberek sok betegsége a feldolgozatlan gyászból, bánatból és neheztelésből ered. Sok fájdalom a hátunkban vagy a fájó nyakunkban azért van, mert olyan érzések vannak bennünk, amelyeket Isten soha nem akart, hogy magunkba zárva tartsunk. Azt akarja, hogy a gyászodon keresztül engedd ki azokat.

Az élet veszteségei elkerülhetetlenek, de a gyász egy választás. Neked kell választanod azt, hogy elgyászolod. El kell fogadnod azért, hogy reménnyel tudj továbblépni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért bélyegzik meg olyan gyakran a gyász és a szomorúság kifejezését, mintha ez a gyengeség jele lenne?
  • Láttad-e már, hogy az elfojtott vagy elnyomott gyász fizikai fájdalmat okozott nálad vagy valaki másnál?
  • Ismersz-e valakit, aki éppen most gyászol? Milyen módon tudnád a legjobban támogatni őket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása