Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd, hogy a fájdalmad közelebb vigyen másokhoz

2024. február 12. 03:00 - R.K.A.

2024_02_05_kep.jpg

„Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be a Krisztus törvényét.”

Galata 6:2 (NLT fordítás)

A szenvedés megváltoztat. Elfordíthat az énközpontúságtól, és afelé terelhet, hogy jobban törődj a többi szenvedő emberrel.

Az egyik fontos módja annak, hogy a fájdalmadat jóra használd, az, ha engeded, hogy közelebb vigyen másokhoz. Ha őszinte vagy azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek fájdalmat okoznak neked, akkor ez elmélyíti a szeretetedet, és megérleli a kapcsolataidat és a másokhoz kötődés érzését. Ha megengeded magadnak, hogy sebezhető légy, akkor ez segíteni fog abban, hogy hiteles kapcsolatokat építhess.

Szomorú statisztika, hogy gyermekük elvesztése után a házasságok körülbelül egyharmada válással végződik. Az emberek mind másképp gyászolnak, és ez szétválaszthatja a házaspárokat.

Amikor a fiunk meghalt, a feleségemmel, Kay-jel elhatároztuk, hogy a fájdalmunkat arra fogjuk használni, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, ahelyett, hogy hagynánk, hogy szétválasszon minket. Nem próbáltuk lebeszélni egymást a fájdalomról. Amikor Kay a gyász hullámain ment keresztül, egyszerűen odamentem hozzá és átöleltem, vagy csak álltam mellette, és csendben voltam. Nem volt mit mondanom.

Minél mélyebb a fájdalom, annál inkább elfogynak a szavaink.

A kis csoportunk átjött, amikor Matthew meghalt. Azt mondták: „Nálatok töltjük az éjszakát. Nem hagyunk itt egyedül. Veletek leszünk.” Nem próbáltak bölcsességekkel traktálni. Csak a jelenlétükkel szolgáltak. A kanapénkon és a földön aludtak. Soha nem fogom elfelejteni, hogyan tartották bennünk a lelket.

A Biblia azt mondja: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Galata 6:2 NLT fordítás).

Nem kell megpróbálnod felvidítani az embereket, amikor gyászolnak. Ehelyett próbáld meg beleélni magad a bánatukba és együtt érezni velük. Ha osztozol valakinek a fájdalmában, az közösséget épít, közelebb kerültök egymáshoz, és megerősítitek a kapcsolatotokat.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért van az embereknek gyakran nagyobb szükségük a jelenlétedre, mint a bölcs szavaidra, amikor fájdalmat éreznek?
  • Hogyan változtatta meg a szenvedés a kapcsolataidat? Hogyan hozott közelebb vagy távolított el az emberektől?
  • Miért könnyebb néha bezárkózni, amikor gyászolsz, mint sebezhetővé tenni magad a kapcsolataidban?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.05.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása