Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten kegyelme okot ad az ünneplésre

2023. augusztus 25. 03:00 - Lencsés Tamás

„Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9)

Isten kegyelmét nem lehet kiérdemelni. Nem dolgozhatsz meg érte. Nem érdemled meg.

A Biblia azt tanítja: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9)

A kegyelmet csak hit által kaphatod meg.

A Biblia tele van olyan történetekkel, amelyek Isten kegyelmét mutatják. Feltehetően a legismertebb, Lukács evangéliumának 15. fejezetében található és a tékozló fiúról szól. Talán ismert számodra, hogy ebben a történetben az apának két fia van.

Egy nap a kisebbik fiú azt mondta: „Apa, én elmegyek. Most kérem a családi örökségem felét, hogy elmehessek innen”. Erre apja odaadta neki a családi örökség felét, és a fiú eltávozott egy távoli országba. Ott eltékozolta vagyonát, mert kicsapongó életet élt. Egyszer csak odajutott, hogy elpazarolta mindenét.

Kénytelen volt munkát vállalni, és a végén egy disznóólban kötött ki, ahol disznókat etetett, és annyira éhes volt, hogy arra gondolt, megeszi a disznók eledelét. A földön fekve azt gondolta: „Mit keresek én itt? Tudom, hogy elrontottam. Az egész az én hibám, hiszen apámnál, még a szolgák is jobban élnek ennél.”

Úgy döntött tehát, hogy hazamegy, és elmondja az apjának: „Tudom, hogy vétkeztem. Elismerem. Elherdáltam a teljes örökségemet. Nem érdemlem meg, hogy a fiadnak hívjanak. Szolgaként vegyél vissza kérlek, és életem végéig neked fogok dolgozni, mert még a szolgáid is jobban élnek, mint ahogy én éltem".

A Biblia szerint az apa ennek ellenére szeretetteljes és kegyes volt a fiához. Amikor a távolban meglátta a hazafelé tartó fiát, kitárat karokkal sietett elé. Később aztán az apa ünnepséget rendezett kicsapongó fia tiszteletére.

Amikor elfogadod Isten kegyelmét, Isten ugyanígy válaszol neked. Megbocsátja múltadat, kapsz egy életcélt, és örök otthonod van a mennyben.

Ez nagyon jó hír. És ez ok az ünneplésre!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon próbáltad megszerezni Isten kegyelmét az életed során?
  • Ha Jézus követője lettél, hogyan ünnepelted meg azt, amikor meghoztad ezt a döntést?
  • A tékozló fiú történetére adott reakciónkat gyakran szüleinkkel való kapcsolatunk határozza meg. Mit gondolsz, a te reakciódat hogyan befolyásolta a szüleiddel való kapcsolatod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása