Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha bízol Istenben, mindenben engedelmeskedsz neki

2023. szeptember 24. 03:00 - Lilla:)

 river-679011_1920.jpg

"URAM, azért adtad parancsaidat, hogy engedelmeskedjünk azoknak."

(Zsolt 119,4 – NCV fordítás)

Ha csak részben vagy engedelmes, akkor még mindig engedetlen vagy. Nem válogathatsz, hogy Isten mely parancsait akarod követni.

Két fontos igazság van, melyeket meg kell értened Isten rendelkezéseivel kapcsolatban:

Istennek az igazságra, a jóra és a rosszra vonatkozó mércéje állandó, sosem változik. Ha valami rossz volt 6000 évvel ezelőtt, akkor az rossz ma is. A kultúrák változnak, az emberek véleménye is változik, de az igazság sosem változik. Az igazság örök.

Isten perspektívája nagyobb, mint a tiéd. Isten látja, amit te nem. Emberileg lehetetlen visszatekinteni az idők kezdete előttre, belelátni az örökkévalóságba vagy megérteni mindent – láthatót és láthatatlan – abból, ami körülvesz bennünket.

Bíznod kell Istenben. "Nem az a dolgod, hogy eldöntsd, hogy a törvény helyes vagy nem, hanem az, hogy engedelmeskedj annak." (Jk 4,11 – TLB fordítás)

Az ember számára a legrégebbi kísértés nem a gyilkosság vagy a testi vágy, hanem az, hogy kételkedjen Isten Szavában. A Sátán még mindig ugyanazt a hazugságot használja, amit Évának is mondott: "Isten valóban azt mondta, hogy ne egyél arról a fáról?" (1Móz 3, 1) Meggyőzte, hogy a vágyai fontosabbak Isten parancsánál.

A hit az, amikor bízol Istenben minden apró részlet tekintetében és teljes mértékben engedelmeskedsz neki, nem csak azokban a dolgokban, amelyeket megértesz vagy amit szívesen megteszel. A Példabeszédek könyvében azt olvassuk a 3. rész 5. versében, hogy "Bízz Istenben a szíved mélyéről; ne próbálj magadtól rájönni mindenre" (MSG fordítás).

A Bibliában Naámán története jól mutatja, hogy szükség van a teljes engedelmességre (2Kir 5). Naámán, a szíriai hadsereg parancsnoka, leprás volt.  Az egyik szolgálója azt mondta neki, hogy Elizeus próféta meg tudja gyógyítani. Amikor Naámán megérkezett Elizeus ajtaja elé, a próféta nem jött ki hozzá, maga helyett mást küldött, aki  azt mondta Naámánnak, hogy hétszer merüljön bele a Jordán folyóba.

Naámán dühös lett, mert a próféta nem beszélt vele személyesen, ráadásul amit Elizeus üzent, nevetségesnek tűnt, így el akart menni.

A szolgálója azonban meggyőzte, hogy nem veszíthet semmit, ha megteszi azt, amit Elizeus mondott neki. Így Naámán elment a Jordánhoz, hétszer alámerült, Isten pedig meggyógyította!

Képzeld el, ha Naámán hazamegy mérgesen, vagy ha csak hatszor merül alá, aztán arra a következtetésre jut magában, hogy Isten bolondot csinált belőle.

Naámán viszont bízott és engedelmeskedett, Isten pedig meggyógyította a leprából.

Képzeld csak el, hogy mit fog cselekedni Isten a te életedben, ha teljes szívedből  és minden tekintetben engedelmeskedsz neki!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Vannak az életedben olyan területek, ahol csak részben engedelmeskedsz Istennek? Mi tart távol a teljes engedelmességtől?
  • Milyen kihívásokkal nézel szembe, amikor a teljes engedelmességre törekszel?
  • Hogyan cselekedett már Isten az életedben, amikor teljesen engedelmes voltál neki, még akkor is, ha eleinte kétségeid voltak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása