Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tartós szeretet kiterjeszti a kegyelmet

2023. október 24. 03:00 - Lencsés Tamás

Legyetek mindig alázatosak és szelídek. Legyetek türelmesek egymással, szeretetetek miatt engedjétek el egymás hibáit.”

(Ef 4,2 NLT fordítás)

Egyetlen kapcsolat sem marad fenn kegyelem nélkül. Lazítanod kell egy kicsit! El kell engedned dolgokat.

A Biblia azt mondja: „A szeretet türelmesen elfogad mindent" (1Kor 13,7 NCV fordítás). Az eredeti görög nyelvben ez szó szerint azt jelenti, hogy „tetővel borított”. Vennél egy házat tető nélkül? Természetesen nem. Nem lenne védelmed a szél és eső ellen. A tető befedi és megvédi az otthonodat.

Ugyanígy a bibliai szeretet is befed egy kapcsolatot, és hagyja, hogy bizonyos dolgok elkerüljék. Nem vonja felelősségre az embereket minden apró hibájukért. Szükséged van egy tetőre a kapcsolatod felett, mert az emberek elég könnyen kárt tesznek benne, és olyan szeretetre van szükségünk, amely kegyelmet nyújt.

Miért lényeges a kegyelem a kapcsolatokban?

Mert mindannyian bűnösök vagyunk. Ha házas vagy, akkor egy bűnöshöz mentél hozzá, és a házastársad is! Két tökéletlen házastárs soha nem fog egy tökéletes házasságot alkotni. Ugyanígy van ez a barátságokban is. Egyetlen barátság sem tökéletes, mert egyetlen barát sem tökéletes! Két tökéletlen ember pedig soha nem fog tökéletes kapcsolatot kialakítani.

A Biblia azt mondja Pál apostol rómaikhoz írt levelének 3. fejezetében található 10. versben: „Senki sincs, aki mindig azt teszi, ami helyes, még egy sem” (NCV fordítás). Senki sem cselekszik helyesen az esetek 100 százalékában. Soha nem csak egy ember hibája. Mindannyian hibázunk, és mindig van felelősség mindkét oldalon. A mondás szerint „a tangóhoz ketten kellenek”. Az egyet nem értéshez is kettő kell!

Ezért mondja a Biblia, hogy meg kell tanulnunk kegyelmet nyújtani egymásnak. A megbocsátás kétirányú utca. Nem kaphatunk olyat, amit nem vagyunk hajlandóak másoknak adni.

Erős kapcsolatokat építhetsz, ha úgy bánsz más emberekkel, ahogyan Isten bánik veled. Pál apostol rómaikhoz írt levelének 15. fejezetének 7. verse azt mondja: „Fogadjátok el egymást, ahogy Krisztus is elfogadott titeket” (NLT fordítás). Mások elfogadása lehet akár úgy is, hogy ítélkezés nélkül meghallgatsz egy barátot, vagy teret adsz egy fáradt, mogorva családtagnak.

Amikor elfogadsz másokat olyannak, amilyenek, és a szeretet kedvéért túltekintesz a hibáikon, az a kegyelem kiterjesztése.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor láttad, hogy a kegyelem pozitív változást hozott egy kapcsolatban?
  • Miért gyakran az a legnehezebb, hogy megbocsássunk azoknak az embereknek, akiket a legjobban szeretünk?
  • Gondolj egy olyan kapcsolatra az életedben, amely megromlott, vagy ahol extra kegyelemre volt szükség. Vártad-e, hogy a másik bocsánatot kérjen? Milyen lépést tehetnél, hogy kegyelmet mutass annak a személynek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása