Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Igazság, ami megsegít

2023. november 06. 00:03 - Erika1832

mez01.jpg

Az Úr jósága soha nem fogy el! Ha nem lett volna irgalmas, elpusztultunk volna. Az Úrban mindig bízhatunk, hogy minden reggel irgalmas hozzánk. A szívem mélyéből mondom: Az Úr minden, amire szükségem van, rá számíthatok!" (Jeremiás siralmai 3,22-24. CEV fordítás)

Az érzelmi kiégés nem újdonság. Már a Bibliában is benne van. Csak olvasd el a Jeremiás siralmainak könyvét.

Amikor Jeremiás ezt a könyvét írta, Jeruzsálemet már elfoglalták. Az zsidókat idegen országba száműzték. Minden, amit Jeremiás szentnek tartott, megsemmisült.

Jeremiás a teljes érzelmi kiégés és az érzelmi elgyötörtség állapotába került. A Bibliában Jeremiás egy teljes könyvön keresztül önti ki csalódottságát és érzéseit Istennek.

Ám e panaszok közepette is Istenre figyel. Azt írja: " De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek " (Jsir 3,21).

Mi adott Jeremiásnak reményt ebben a nagyon nehéz időszakban? Erre a választ ő maga adja meg a következőkben: "Az Úr jósága soha nem fogy el! Ha nem lett volna irgalmas, elpusztultunk volna. Az Úrban mindig lehet bízni, hogy minden reggel irgalmasságot mutat. A szívem mélyén azt mondom: Az Úr minden, amire szükségem van; számíthatok rá!" (Jsir 3,22-24. CEV)

Jeremiás öt, Istenre vonatkozó igazságra összpontosít. Ezek segítenek neki kijönni az elgyötörtségből. Visszaemlékszik:

  • Isten állhatatos szeretetére
  • Isten kimeríthetetlen irgalmára
  • Isten nagy hűségére
  • Isten állhatatos jóságára és arra, hogy
  • Isten az ő igazi reménysége.

Amikor az élet terhei elborítanak, te se a problémáidra koncentrálj! Ne engedj a kétségbeesésnek! Inkább helyezd Istent figyelmed középpontjába!

Sokan nyúlnak csokoládéhoz vagy más édességhez, amikor érzelmileg kimerültek. De ezek nem tudnak igazán vigasztalást nyújtani.

A fenti 5 állítás segít emlékezni Isten igazságaira, még akkor is, amikor meggyötört vagy. Ez az egyetlen olyan vigasztaló "édesség", ami valóban meg tud vígasztalni és fel tud tölteni. De, ezek nem emelik meg a vércukor szintedet, nem fogsz tőlük elhízni, és nem leszel tőlük még depressziósabb.

Építsd életedet Istennek a fent leírt jellemvonásara, és akkor készen állsz majd minden nehézségre, ami szembejön veled életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, hogyan reagáltál volna egy olyan katasztrófára, amilyennel Jeremiás szembesült – és amivel sok ember szembesül manapság is világszerte –, amikor szülővárosát elpusztították, népét pedig száműzték?
  • Amikor érzelmileg teljesen kitikkadtnak érzed magad, a mai üzenetben Isten jellemére vonatkozó igazságok közül melyik van legnagyobb hatással a közérzetedre? Miért?
  • Amikor legközelebb érzelmileg kiégettnek érzed magad, milyen módon tudnál emlékezni a fenti, Istenre vonatkozó igazságokra?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.10.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása