Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten célt ad a keserű összetevőknek

2023. december 08. 03:00 - Besther

ai-generated-8394985_1280.jpg

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott." (Róma 8,28.)

Legtöbben nem tudják, hogy tortakészítő "mester" vagyok (a családom legalábbis ezt gondolja). 

Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy megtanulok tortát sütni. Rájöttem, ha meg akarom enni őket, akkor tudnom kell, hogyan kell elkészíteni. Az egyik kedvenc alkotásom az egyike volt a nehezen elkészíthető tortáknak: egy német csokitorta, amit a feleségem születésnapjára készítettem a semmiből. 

A sütemények készítésekor láttam meg tisztán, hogy a torta egyes összetevői önmagukban nem ízletesek. Némelyikük meglehetősen keserű. Ha lisztet eszel önmagában, akkor az nem finom. Ha magában eszel sütőport vagy nyers tojást vagy olajat, akkor elhányod magad. Még a vanília sem ízlik önmagában- egyik összetevő sem! Ha viszont összekevered őket és megsütöd, akkor felséges.

A Biblia egyik legnagyobb ígérete a Róma 8,28-ban található: "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott." 

Figyeld meg, ez a vers nem mondja azt, hogy minden jó. Egy gyors pillantás a hírösszefoglalókra és bizonyítja is, hogy ez nem igaz. És nem azt mondja, hogy ez az ígéret mindenkinek szól- csak azoknak, akik szeretik Istent. Az a mód, ahogyan Isten mindent jóra fordít, olyan, mint egy torta sütése.

Az életedben és a világban lesznek keserű és kellemetlen elemek. Úgy gondolhatod, "Ez nem ízlik. Nem szeretem ezt a változást az életemben. Nem tetszik, ami ma a világban történik." 

Amikor a gyors és könyörtelen változások időszakában vagy és egyes elemek nem ízlenek, határozd el, hogy nem válsz keserűvé attól, hogy körülötted csak a negatívumot látod. Hisz még akkor is, ha nem látod, bízhatsz abban, hogy Isten mindent kezel – a jót és a keserűt –, és felhasználja jó tervéhez.

Ezt most nem láthatod, de egy nap majd a mennyben megízleled édességét.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miként tesz keserűvé az, ha azokra a dolgokra koncentrálsz, amiket nem értesz?
  • Mire kell fókuszálnod a nagy változások idején? Hogyan fog ez segíteni abban, hogy tisztán láss?
  • Miért gondolod, hogy Isten a Róma 8:28-ban szereplő ígéretet csak azoknak adja, akik szeretik és követik őt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása