Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kövesd Jézus szelíd útját

2023. december 15. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-add-text_1.jpg

„Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.” (Mt 11,29)

Mindenki szeretné tudni, mi a szorongás ellenszere, mert mindannyian tapasztaljuk. Nyomás alatt éljük az életünket, testünk és lelkünk pihentetése megoldhatatlannak tűnik.

Nem titok, hogy Jézus azt szeretné, hogy kevesebbet aggódj, és jobban bízz benne. Máté evangéliuma 11. fejezetének 29. versében ő mondja: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.”

Ha Jézushoz térsz, és megosztasz vele valamit a terhedből, azt szeretné, ha tanulnál tőle. Hogy miért? Mert Jézus sohasem siet. Ő olyan ütemet ad, ami a szelíd és alázatos szívből jön, ami életet hivatott adni és nem kimerültséget. Jézus példát mutatott nekünk, hogyan élj békés és céltudatos életet, hogy az ő példáját követve töltsük fel lelki és érzelmi tartalékainkat. Figyeld meg hogyan élt, és tedd te is azt, amit ő tett!

Hogy úgy éljünk, mint Jézus, az egy folyamat. Nem egyik napról a másikra tanulható, mert a túlterhelt életed sem egyik napról a másikra alakult ki. Viszont függetlenül attól mennyi ideig tart, meg fogod tanulni, hogy hogyan bízz benne.

Tanulni fogod Jézustól, hogyan legyél szelíd és alázatos. De hogyan fog ez téged segíteni? A szelídség és alázatosság, nem tűnik természetes gyógymódnak a stresszre és a fáradságra. Inkább azt várnád el tőle, hogy azt mondja: „Tanulj tőlem, mert megtanítalak, hogyan legyen kitartásod és állóképességed.”

Jézus azért szeretné, hogy szelíd és alázatos legyél, mert az agresszió és az önteltség, a gőg a két legnagyobb stressz és üresség okozó az életünkben.

Az agresszió, amikor semmire sem akarsz várni, és túlvállalod magad. Ez a szelídség ellentéte.

Az önteltség az, amikor mindent mi akarunk irányítani. Az egónk több stresszért és arroganciáért felelős az életünkben, mint amennyit észreveszünk.

A stresszt kiváltó okokra a két legnagyobb ellenszer a szelídség és az alázatosság. Ezt úgy lehet megtanulni, hogy folyamatosan emlékezteted magad, hogy nem vagy Isten és nem vagy mindenki megmentője.

Tölts időt Jézussal és látni fogod, hogyan vezet nyugalomhoz a szelídség és alázat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, szükséges, hogy mindig siess valahova? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mit próbáltál irányítani, ami kimerültséghez vezetett?
  • Hogyan próbáltál meg valakinek a megmentője lenni? Hogyan hatott ez rád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása