Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szenvedéseid tesznek Krisztusibbá

2023. március 26. 03:00 - csmsdvd

nr-1.jpg

„Jóllehet ő a Fiú, szenvedéseiből megtanulta az engedelmességet" 

(Zsid 5,8)

Minden fájdalom, amit átélsz egy lehetőség, hogy fejlődjön a jellemed. Hogyan tanulhatsz szeretni, amikor nem szeretnek? Hogyan tanulhatsz örülni, amikor egy gyász közepén vagy? Hogyan tanulhatsz békességet, amikor minden olyan zűrzavaros? Hogyan tanulhatsz türelmesnek lenni, mikor nem érzed magad nyugodtnak?

Ezeket a képességeket Isten kegyelméből akkor tanulhatod, amikor fájdalmakon mész keresztül. Döntened kell, hogy hagyod, hogy a fájdalom egy mérföldkő legyen az érettségben, vagy egy akadály a lelki növekedésed útjában.

Mihelyst eldöntöd, hogy követed Jézust, onnantól Isten legfontosabb célja az életedben, hogy egyre inkább Jézushoz légy hasonlatos. Ha Isten családjába tartozol, Isten azt szeretné, hogy felnőtt légy! Ebben úgy segít, hogy végigvisz mindazokon, amin Jézus is keresztülment. Voltak Jézus életében olyan időszakok, amikor egyedül volt, frusztrált, félreértet, kritizált és fájdalmai voltak.

De a Biblia azt mondja „Jóllehet ő a Fiú, szenvedéseiből megtanulta az engedelmességet, és miután tökéletességre jutott, örök üdvösség szerzőjévé lett mindazok számára, akik engedelmeskednek neki.” (Zsid 5,8-9)

Ha Jézus a szenvedések útján lett tökéletes, akkor te is így leszel érettebb.

Vannak dolgok, amiket csak szenvedés árán lehet megtanulni. Ebben az ételemben a fájdalom ajándék tud lenni, ha közelebb visz Isten tiszteletéhez, a közösség által közelebb visz másokhoz és elmélyít a tanítványságban.

Amikor Pál a korinthusi gyülekezetnek írt, felismerte azokat a helyzeteket, ahogyan a fájdalmak közepette növekedtek. Pál a korinthusiaknak írt második levél 7. fejezetének 11. versében a következőket írja: „Milyen csodálatos, ahogyan mindez a szenvedés közelebb vonzott benneteket Istenhez. Így most elevenebbek vagytok, érintettebbek, érzékenyebbek, áhítatosabbak, emberiebbek, szenvedélyesebbek, felelősségteljesebbek”(Message fordítás).

A Krisztusisság ezen hét jellemzője benned is fejlődik, amikor kéred Istent, hogy használja fájdalmaidat arra, hogy jellemed alakítsa. Ha megteszed, akkor nem olyan leszel, mint voltál a fájdalom kezdetén, hanem átalakulsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor fájdalmas helyzetekben vagy, hogyan kezdesz imádkozni?
  • Szeretnél-e lelkileg növekedni szenvedések közepette? Miért igen, vagy miért nem?
  • Amikor fájdalmaid vannak, nem nagyon tudod hogyan is imádkozz. Szánj pár percet arra, hogy a Szentírásban találj néhány verset, amit imádságba tudsz foglalni, amikor szenvedsz. Olyan igerészeket kereshetsz, amik Isten segítségét kérik, vagy olyanokat, amiben a szenvedést Isten jóra fordítja. Ha nem vagy biztos benne hol keresd, kezd a Zsoltárok könyvével.

 (*Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A szenvedés elmélyítheti a közösséged

2023. március 25. 03:00 - Lencsés Tamás

„Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.”

(Gal 6,2)

Ha engeded, a fájdalom elmélyíti és érleli Isten és mások iránti szeretetedet, mert a szenvedés segít érzékennyé válni a körülötted lévő szenvedők iránt. A fájdalom a legönzőbb embereket is képes együttérzővé tenni.

Amikor a fiunk meghalt, a feleségemmel tudtuk, hogy a házasságok közel egyharmada, ahol meghalt egy gyermek, végül szétesik, mert az emberek különböző módon gyászolnak, és a párok gyakran nem tudják, hogyan birkózzanak meg ezzel együtt. De Kay és én közelebb kerültünk egymáshoz Matthew halála óta. Most jobban szeretem a feleségemet, mint 50 évvel ezelőtt, amikor megismertem. Megkérdeztem Kayt: „Mit gondolsz, miért sikerült, amikor minden tekintetben annyira különbözőek vagyunk?”. A válasza ez volt: „Mert még a gyászunkban is tudatosan dolgoztunk azon, hogy megerősítsük a kapcsolatunkat, és kegyelmet adtunk egymásnak".

A fájdalom közelebb visz más emberekhez, ha őszinte vagy Istenhez, magadhoz és másokhoz. Az egyik legjelentősebb módja annak, hogy ezt megtapasztald, a szűk lelki közösséged vagy baráti társaságod, akik bátorítanak téged az Istennel való utadon.

Egy lelki közösségben, az, hogy vállalod a kockázatot, és megosztod, ha fájdalmat érzel a legmélyebb szintre emeli a közösséget.

A közösségnek négy szintje van egy kisebb lelki közösségben. Van a megosztás szintje, amikor a sportról vagy a családoddal kapcsolatos dolgokról beszélgettek. Ez a legfelszínesebb szint, de semmi rossz nincs abban, hogy megosztunk ilyesmit egymással. A közösség mélyebb szintje Isten Igéjének közös tanulmányozása. Majd pedig, ha együtt szolgáltok, az még jobban elmélyíti a közösséget.

Azonban a közösség legmélyebb szintje az, amit a Biblia „szenvedések közösségének” nevez (Fil 3,10 alapján), amikor együtt szenvedtek, mint Isten családja. Pál Apostol Galatákhoz írt levelében található 6. fejezet második verse szerint: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.”

Mi Krisztus törvénye? Ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. A legmélyebb, legigazabb közösség az, amikor jelen vagyunk, amikor mások szenvednek, akár te teszed ezt másokért, akár mások teszik érted.

Amikor nyíltan vállalod a fájdalmadat, és jelen vagy, mások számára a fájdalmukban, akkor megérted, miről szól az igazi kapcsolat és közösség.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy megoszd a fájdalmad másokkal?
  • Mit gondolsz, miért teremtett minket Isten arra, hogy osztozzunk egymás szenvedésében?
  • Ki visel most olyan terhet, aminek a hordozásában segíthetnél? Vagy ha te most szenvedsz, ki tudna segíteni neked a terhed hordozásában?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.18.)

 

 

Szólj hozzá!

Fuss Istenhez a fájdalmaddal

2023. március 24. 03:00 - gerbeaud

"Teljesen összetörtek és erőnkön felül megterheltek voltunk, abban sem bízhattunk, hogy túléljük e. ... Amikor láttuk, hogy önmagunkban milyen erőtlenek vagyunk, letettünk mindent Isten kezébe, mert egyedül Ő képes megmenteni minket."

(Pál második levele a korinthusiakhoz 1,8-9. TLB fordítás)

Valahányszor valami fájdalmasat tapasztalsz az életedben, választhatsz: eltávolodsz Istentől, vagy közeledsz Hozzá.

Az Isten elől való menekülésnek soha nem láttam értelmét. Hogyan kaphatnál vigaszt, ha a vigasztalás legnagyobb forrásától eltávolodsz? A legkisebb fiam halála óta eltelt években több időt töltöttem egyedül Istennel, mint az összes korábbi évben. A veszteség okozta gyászban az, ami a fájdalommal teli napjaimon megtartott, az Isten dicsőítése volt és a közelsége.

Ha úgy döntesz, hogy Istenhez futsz, akkor a fájdalmadat arra használhatod, hogy imádatban közelebb kerülj hozzá. Hogyan tudod ezt megtenni? Nem azt mondod neki, amit szerinted mondanod kellene. Ehelyett pontosan elmondod neki, hogy mit érzel. Vitatkozol vele, és elmondod neki, hogy nem szereted a fájdalmat. Ezt hívják siralomnak. A Biblia tele van olyan emberekkel, akik siránkozva kiáltanak Istenhez, beleértve a zsoltárok egyharmadát.

Még az Istennek való panaszkodás is az imádat cselekedete. A gyász minden fázisában imádhatjuk Istent. Kifejezheted a megdöbbenésedet. Kiöntheted a bánatodat. Megoszthatod a küzdelmedet. Megadhatod magad. Kérheted Istent, hogy használja a fájdalmat jóra az életedben.

Pál ezt teszi a korinthusiakhoz írt második levelében (1,8-9). Azt mondja: "Teljesen összetörtek és erőnkön felül megterheltek voltunk, abban sem bízhattunk, hogy túléljük e. ... Amikor láttuk, hogy önmagunkban milyen erőtlenek vagyunk, letettünk mindent Isten kezébe, mert egyedül Ő képes megmenteni minket." (TLB)

Ezernyi történetet hallottam olyan emberekről, akik fájdalmukban ismerték meg Jézust, akiknek az élete teljesen átalakult ahogyan imádták Istent, miközben szenvedtek. És azt mondhatom nekik, amit Pál a korinthusiakhoz írt második levelében (7,9): "de most már örülök. Nem annak, hogy fájdalom ért, hanem hogy fájdalmatok Isten felé fordított benneteket." (TLB)

Amikor fájdalmat érzel, ne fuss el Istentől. Ez egy lehetőség arra, hogy közelebb kerülj Istenhez, jobban bízz benne, jobban imádd őt, és - végső soron - jobban megismerd és szeresd őt.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ki az első ember, akihez futsz, amikor fájdalmat érzel? Melyik ponton fordulsz rendszerint Istenhez segítségért?
  • Amikor fájdalmat érzel, tudod-e imádni Istent a saját erődből? Miért vagy miért nem?
  • Amikor fájdalmaddal - panaszaiddal, bánatoddal és frusztrációddal - Istenhez fordulsz, az az imádat cselekedete lehet. Hogyan érzed magad ettől az igazságtól?

(*Daily Hope by Rick Warren - 2023.03.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért óv meg a fájdalom a nagyobb károktól?

2023. március 23. 03:00 - sznezsa

Joseph's timeline and family tree - Bible Tales Online

„Téged is kiragad a szorongatás torkából; tágasság lép helyébe, szűkösség nélkül” (Jób 36,16)

Néha Isten a fájdalmat használja arra, hogy megvédjen és megóvjon.

Az egyik területen jelentkező fájdalom megakadályozhatja, hogy egy másik területen sokkal nagyobb fájdalom keletkezzen, és ez megóv téged a nagyobb károsodástól. Így a fájdalom áldás lehet! Például a láz, egy olyan fertőzés jelenlétére figyelmeztet, amit kezelni kell. A láz, egy kis szenvedés, de olyan, ami életveszélyes betegségre hívja fel a figyelmet.

Ha érzelmi fájdalmaid vannak, az többnyire azt jelenti, hogy valami nincs rendben az Istennel, másokkal vagy az önmagaddal való kapcsolatodban. Isten a fájdalmat használja, hogy megóvjon attól, hogy csapdába ess. Jób könyvében, a 36. fejezet 16. versében Isten azt mondja: „Téged is kiragad a szorongatás torkából; tágasság lép helyébe, szűkösség nélkül”.

Gondoljunk csak József történetére, aki számára élete első 40 évében minden rosszul alakult. Mindenféle igazságtalanságon ment keresztül. A származásáért gyűlölték, nemi erőszakkal vádolták, és testvérei idegen országba adták el. Minden ok nélkül börtönbe zárták. Évről évre fájdalmasan rosszul bántak vele. Azonban Isten megóvta, vezette, nevelte, és felkészítette őt a felemelkedésre.

Mózes első könyve 50. fejezetének 20. versében József azokhoz beszél, akik fájdalmat okoztak neki, és eladták őt rabszolgának. Visszatekintve mindarra, ami vele történt, így szólt hozzájuk az átélt fájdalmakról: „Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt”.

Isten ugyanezt teszi a te fájdalmaddal is. De, mivel te nem látod a teljes képet - azt, amit Isten lát -, gyakran türelmetlenné válhatsz.

Amikor elcsüggedsz, mert azt gondolod, hogy minden, amit átéltél hiábavaló, emlékezned kell János evangéliuma 13. fejezetének 7. versére, ahol Jézus ezt mondja: „Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted.

Most még nem látod a teljes képet. Itt a Földön nem fogod teljesen megérteni, hogy bizonyos dolgok miért történtek – de egy nap majd megérted. És amíg vársz, bízhatsz abban, hogy Isten munkálkodik, és arra használja fájdalmadat, hogy megvédjen és megóvjon téged. A fájdalmad nem fog kárba veszni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen eszközöket adott neked Isten, hogy megtanulj benne bízni, akkor is, amikor nem érted teljesen, mit csinál?
  • Mit gondolsz, miért olyan hatékony a fájdalom a figyelmünk felkeltésére?
  • Visszatekintve, melyik élményedben tudod meglátni, ahogyan Isten megvédett téged egy nagyobb fájdalomtól vagy veszélytől?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.16.)

Szólj hozzá!

Isten fegyelmezése nem büntetés

2023. március 22. 03:00 - Erika1832


nyakkendo_igazitas.jpg

"Neveltetésetek érdekében szenvedtek. Mint fiakkal, úgy bánik veletek Isten, s melyik fiú az, akit apja nem fenyít meg?" (Zsid. 12,7 TLB fordítás)

Tudod, mi a különbség a fegyelmezés és a büntetés között?

A büntetés a múltban elkövetett dolgok szankciója, a fegyelmezés a jövőre való felkészítés. A feddés, az intés, a dorgálás, a leckéztetés a fegyelmezésnek az eszközei, és nem büntetésé.

Amikor valami rossz történik, gyakran azt gondoljuk, hogy Isten büntet minket, pedig valójában csak fegyelmez. Honnan tudhatjuk ezt? Mert Isten nem bünteti gyermekeit. Jézus a kereszten már magára vette és elszenvedte az összes büntetést, minden bűnért.

Minden bűn, amit valaha is elkövettünk és el fogunk követni, már megfizetődött. Tehát Isten nem büntet meg a bűneidért. De, ez nem jelenti azt, hogy ne feddhetne meg, vagy ne leckéztethetne meg téged. Ez szeretetének bizonyítéka, mert nem akarja, hogy továbbra is rossz irányba haladj.

Isten feddésének egyik módja a fájdalom. A Zsidókhoz írt levél 12. fejezetének 8-10 verse mondja: " Ha pedig fenyítés nélkül maradtok, amelyben mindenki részesül, fattyak vagytok, nem pedig fiak. Azután: testi apáink fenyítettek minket, és tiszteletben tartottuk őket, nem kell-e sokkal inkább engedelmeskednünk a lelkek Atyjának, hogyan éljünk? Mert ők rövid ideig, a saját elgondolásuk szerint fenyítettek, Ő pedig javunkra teszi ezt, hogy szentségében részesüljünk."

Isten azokat, akik nem a gyermekei nem feddi meg. Apaként én sem szidtam meg mások gyerekeit, de az enyéimet igen. Az ő érdekükben tettem ezt, mert azt akartam, hogy ismerjék meg Isten követésének örömét és, hogy a dolgaikat Isten irányelvei szerint végezzék.

Isten veletek is ugyanígy szeretne bánni, miután úgy döntötök, hogy követitek őt, és az Ő gyermekei vagytok.

Jézus követése azt is jelenti, hogy elfogadjuk Isten bármilyen feddését, hiszen ezt nem azért teszi, mert büntetni akar, hanem mert szeret bennünket. Amikor Isten megfedd téged, nem haragszik rád. Ő nagyon szeret téged!

A Biblia azt mondja: "Neveltetésetek érdekében szenvedtek. Mint fiakkal, úgy bánik veletek Isten, s melyik fiú az, akit apja nem fenyít meg?" (Zsidók 12,7 TLB fordítás)

Isten feddése a javunkat szolgálja, még akkor is, ha az fájdalommal jár.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Általában nem akkor változunk meg, amikor észrevesszük a fényt, hanem akkor, amikor megérezzük annak melegét. Hogyan volt ez igaz a te életedben?
  • Szerintetek miért csak azokat az embereket feddi meg Isten, akik a családjához tartoznak?
  • Ha úgy gondolod, hogy Isten feddése a javadra szolgál, hogyan kell reagálj arra, amikor megfenyít, és megfegyelmez téged?

Nem számít, mit tettél, vagy merre jártál, van hely számodra Isten örök családjában, és az a hely vár rád. A meghívó mindenkinek szól. Csak higgy és fogadd el.

Bízz Isten jellemében és az általa nyújtott kegyelemben! Valld meg bűneidet, és kérd Istent, hogy bocsásson meg neked! Élj Jézus ígéretével, hogy az üdvösség ingyenes és nyitott mindenki számára, aki elfordul bűneitől, és vállalja, hogy követi őt, mint Urát és Megváltóját! Alázatosan kérd Istent, hogy fogadjon be örökkévaló családjába téged is!

Készen állsz? Íme egy ima, amivel kezdheted: "Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni neked életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját elgondolásaim szerint éltem, és nem a te terved szerint. Szeretném, ha mostantól kezdve ez megváltozna. El akarok fordulni bűneimtől, és veled akarok járni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, és, hogy ezekért nekem nem kell megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden bűnömet magadra vetted és ezzel elfogadhatóvá tettél a mennyország számára. Alázatosan kérlek, hogy ments meg! Hiszek benned Jézus! És hiszem, hogy te megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen, és örökre megmentesz engem! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogadd Jézust, kérlek, tudasd velem, és írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com e-mail címre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.03.15.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása