Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet segít szembenézni az igazsággal

2023. április 09. 03:00 - daniella_89

3-36.jpeg"A szeretet mindig arra kéne sarkalljon, hogy elmondjuk az igazságot. Ezután minden módon növekedni fogunk, és hasonlóvá leszünk Krisztushoz." (Ef 4:15 CEV fordítás)


Mikor elhiszel egy hazugságot, nem tudsz változtatni azokon a dolgokon, amikben nagy szükséged lenne a változtatásra - ez pedig ahhoz vezet, hogy a saját érdekeid ellen fogsz dolgozni.

Lehet, hogy azzal kapcsolatban hiszel el hazugságot, hogy mi tesz téged boldoggá; hogy milyen igazából Isten, vagy hogyan is néz ki az igazi siker. Lehet, hogy elhiszel hazugságot önmagaddal, a múltaddal, vagy jelenlegi körülményeiddel kapcsolatban.

A Biblia az 1János 1:8-ban ezt mondja: "Ha azt mondjuk, nincs bűnünk, önmagunkat csapjuk be, és nem élünk az igazságban." (NLT fordítás). Ez az első lépés a változáshoz: be kell ismerd, hogy van egy probléma, és ez a probléma benned van. Mikor másokat okolsz, vagy elutasítod az igazság elfogadását, önmagadat csapod be - és veszélyes szokásokat alakítasz ki.

A személyes változás azt kívánja, hogy ne csak megtanuld az igazságot önmagadról, de nézz is szembe vele, és tedd meg a lépéseket, amik szükségesek ahhoz, hogy haladhass előre.

Annak megtanulása, hogy az igazsággal szembenézz önmagadról, valójában a legszeretetteljesebb dolog amit tehetsz önmagadért, másokért és Istenért. Az Efézus 4:15 ezt mondja: "A szeretet mindig arra kéne sarkalljon, hogy elmondjuk az igazságot. Ezután minden módon növekedni fogunk, és hasonlóvá leszünk Krisztushoz." (CEV fordítás)

Szeretnél növekedni? Szeretnél változni? Szeretnél egy új életet? Szeretnél egy újraindítást vagy egy friss kezdetet az életed néhány területén?

Nézd meg mégegyszer az Efézus 4:15-öt: "A szeretet mindig arra kéne sarkalljon, hogy elmondjuk az igazságot." Ha szereted magadat, ha szereted Istent, ha szeretsz másokat, akkor szembe kell nézned az igazsággal magadról.

Tehát akkor felvetődik a kérdés: mi a legjobb forrása az igazság megtalálásának? Nézz utána a használati útmutatódban: a Bibliában. Az egyetlen út ahhoz, hogy megtudd a célod a életben az, ha megismered a Teremtődet, és olvasod a Bibliát.

Ahhoz, hogy túljuss a gyengeségeiden - jöhetnek bár körülményekből, a génjeidből, szüleidtől, vagy a választásaidból - szembe kell nézz az igazsággal önmagadról.

Ezt az igazságot pedig Isten Szavában fogod megtalálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Van bármi veled kapcsolatban amit tudsz, hogy igaz és szükséges figyelni rá és megbánni, de te habozol szembenézni vele? Mit gondolsz, mit kéne tenned ezzel ma?
  • Mit gondolsz, könnyebb a gyengeségeiddel foglalkozni, vagy könnyebb úgy tenni, mintha nem is léteznének? Miért?
  • Ha úgy érzed, a Biblia nem sok mindent szól hozzád, kérd meg Istent, hogy a Szent Lelkén keresztül mutassa meg, mit akar, mit ismerj meg róla és magadról. Kérd, hogy növesszen benned szeretetet az Ő igéje iránt!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Szabadítsd meg az elméd a romboló gondolatoktól

2023. április 08. 03:00 - Lilla:)

 compass-7592447_1920.jpg

"Mert akik test szerint élnek, a test dolgaira törekszenek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaira." (Róm 8,5)

Sosem egyszerű feladat megszabadítani az elméd a romboló gondolatoktól, hiszen ilyenkor három különböző erő is csatározik a jó szándékkal szemben — és egyik sem adja fel könnyen. Neked azonban harcolnod kell!

Mi az ellenség — mik azok az erők, melyek harcolnak az elmédben?

Az első a régi természeted. A Rómaiakhoz írt levél 7. részének 23. verse azt mondja: "de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével." A régi természeted, aki azelőtt voltál, hogy megismerted Krisztust, befolyásolhat téged. Ő kitartóan sulykolja neked, hogy a helytelen gondolatok nem is olyan rosszak.

A második a Sátán, aki ellened dolgozik. A Sátán nem kényszeríthet semmire, azonban felhasználhatja a befolyásolás erejét. Folyamatosan negatív gondolatokat ültet el benned. Ezek ellen viszont küzdhetsz. Pál azt mondja, hogy ő a megbocsátást választotta, "hogy rá ne szedjen minket a Sátán. Az ő szándékai ugyanis nem ismeretlenek előttünk." (2Kor 2,10b—11)

A harmadik a világ értékrendje, mely folyamatosan megjelenik a reklámokban, filmekben, az interneten, a zenében és a sztár kultúrában. A Biblia azt mondja, "Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és a vagyonnal való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van." (1Jn 2,16) Minden, ami a világban van, megpróbál rossz irányba terelni. Semmi sem bátorít arra, hogy fegyelmezett légy, semmi sem bátorít, hogy önzetlen légy.

A Biblia viszont megtanítja nekünk, hogy kezeljük ezeket a mentális csatákat: "Mert testben élünk, de nem test szerint hadakozunk; hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására. Ezekkel rombolunk le minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek, és foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre" (2Kor 10,3-5)

"Foglyul ejteni" azt jelenti, hogy kontroll alatt tartod a gondolataidat. Nem engeded csak úgy szabadjára őket. Helyette inkább Isten Szavának igazsága alá rendeled őket.

Ha ez úgy hangzik, mintha hatalmad lenne a gondolataid felett, az azért van, mert pont erről van szó! Amikor a gondolataid rossz irányba kezdenek haladni, változtass rajta! Dönts úgy, hogy arra koncentrálsz, amiről tudod, hogy jó, helyes és igaz! A Szent Szellem segít ebben neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Szerinted önerőből sikerül a jó dolgokra koncentrálnod? Miért van szükséged a Szent Szellem segítségére abban, hogy megszabadulj a romboló gondolatoktól?
  • Hajlandó vagy munkát belefektetni abba, hogy megfegyelmezd a gondolataidat? A válaszod miként reflektál a jelenlegi imádkozási és Bibliatanulmányozási szokásaidra?
  • Miként lehet segítségedre az, hogy ismered Isten Szavát abban, hogy változtass a gondolataid irányán?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.04.01.)

Szólj hozzá!

Mivel táplálod az elméd?

2023. április 07. 03:00 - papk

scales-g26ddabe5d_640.jpg

Testvérek, ami igaz, ami nemes, ami helyes, ami tiszta, ami kedves, ami csodálatra méltó - ha valami kiváló vagy dicséretre méltó - gondoljatok azokra a dolgokra.” (Fil 4,8 NIV fordítás)

Sokat megtudhatunk egy személy fizikai egészségéről, ha egyszerűen megnézzük az étrendjét. Különféle teljes értékű ételeket esznek? Sok gyorsételt esznek? Tele van-e az étrendjük olyan ételekkel, amelyek segítenek nekik erősödni és energiát biztosít, vagy az elfogyasztott ételek elhasználják őket?

Ugyanez igaz lelkileg, mentálisan és érzelmileg is. Sokat megtudhatsz lelki, mentális és érzelmi egészségedről, ha megnézed a mentális étrendedet. 

Az órákon át tartó beszélgetős rádiós műsorok, a kábeles hírek, a szappanoperák, a közösségi média és a túlzott tv nézés a mentális gyorsételek egyenértékűje. Ez nem egészséges számodra. Valójában méreg. Kimeríti a képességedet, hogy céltudatos életet élj. 

A Példabeszédek 15:14 azt mondja: „A bölcs ember az igazságra éhezik, míg a gúnyolódó szemétből táplálkozik” (TLB fordítás). 

Választhatsz – és minden nap azt kell választanod, hogy a legjobb gondolatokkal táplálod az elméd. 

A Filippi 4:8 részletezi azokat a gondolatokat, amelyek a legjobbak a szellemi, érzelmi és lelki egészségeteknek: „Testvérek, ami igaz, ami nemes, ami helyes, ami tiszta, ami kedves, ami csodálatra méltó - ha valami kiváló vagy dicséretre méltó - gondoljatok azokra a dolgokra.” (NIV fordítás). 

Ez a lista leírja, hogy mire gondolsz a legtöbbször? Ha őszinte vagy, a válaszod "nem". Mindannyian nemmel válaszolnánk. A gondolataink nem természetes módon járnak ezeken a dolgokon, mert emberek és bűnösök vagyunk. 

Tehát arra kell edzened az elmédet, hogy olyan gondolatokkal foglalkozz, amelyek igazak, nemesek, helyesek, tiszták, kedvesek, csodálatra méltók, kiválóak és dicséretesek. Hogyan csinálod ezt? Úgy, hogy csinálod! Gyakorolnod kell, hogy ezekkel a dolgokkal töltsd meg az elmédet, a Biblia olvasásával, elmélkedéssel és memorizálással. Ki kell éhezned ezekre. 

Az, ahogyan gondolkodsz, meghatározza, hogyan élsz. Amit a fejedbe teszel, az életed minden területére hatással lesz, ezért szükséged van az Isten Igéjéből származó igazság folyamatos táplálékára. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan jellemeznéd a mentális étrendedet? Ez táplálja az életedet, vagy megviseli? 
  • Milyen módon válik a közösségi média méreggé az elméd számára? Számodra a jótékony tulajdonságai felülmúlják a romboló tulajdonságait? 
  • Min kell változtatnod a bibliatanulmányozási szokásaidban, hogy folyamatosan Isten Igéjéből táplálkozz?  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.31.) 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.) 

Szólj hozzá!

A Lélek által irányított gondolkodás az élethez vezet

2023. április 06. 03:00 - BlaZsu

brainheart_1png.jpg„Ha a gondolkodásodat bűnös természeted irányítja, akkor lelkileg halott vagy. De ha a Lélek, akkor élet és békesség vár."

(Róm 8,6 ERV fordítás).

Ahhoz, hogy életed bármely területén változásokat érj el, meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. Ez azért van így, mert a tudatod az a hely, ahol Isten Lelke munkálkodik benned.

Isten Lelke nem a lábujjaidban, a tüdődben vagy az orrodban működik. Ő az agyadban munkálkodik! Gyakran használjuk azt a metaforát, hogy a szívünk az a hely, ahol Isten munkálkodik. Például azt mondjuk: "Meghívtam Jézust a szívembe". De a szíved valójában csak az agyad szimbóluma. Az agyad az a hely, ahol gondolkodsz - tehát Isten az elmédben kezdi meg a változás folyamatát. Ez az a hely, ahol az újraindítás megtörténik.

A Biblia azt mondja az Efézus 4,23-24-ben: "A Lélek változtassa meg gondolkodásmódodat, és tegyen téged új emberré" (CEV fordítás).

Azért lettél megteremtve, hogy olyan legyél, mint Isten, de ez nem történik meg azonnal. Ahhoz, hogy egyre inkább hasonlíts Jézushoz, sok változás kell történjen benned, sokszor kell elölről kezdened. Az új emberré válás Krisztusban a gondolkodásmódod megváltoztatásával kezdődik.

Hogyan működik ez? Amikor a Sátán egy gondolatot sugall neked, azt kísértésnek hívják. Amikor Isten sugall egy gondolatot, az inspiráció.

Életed minden pillanatában a te döntésed, hogy mely gondolatokhoz ragaszkodsz, és melyeket utasítasz el. Hogy elfogadsz vagy elutasítasz egy sugallatot, vagy kísértést, az csak rajtad múlik, ebben segít a Szentlélek. Rajtad áll, hogy milyen eszmék fogják irányítani az életedet.

A Római levél 8-as fejezetének 6. verse azt mondja: „Ha a gondolkodásodat bűnös természeted irányítja, akkor lelkileg halott vagy. De ha a  Lélek, akkor élet és békesség vár."  ( ERV fordítás)

Isten azt akarja, hogy teljes, értelmes, céltudatos életet élj. Azt akarja, hogy növekedj a hitben és a lelki érettségben. Azonban neked kell döntened, minden nap minden egyes pillanatában. Azt az utat választod, ami az élethez vezet?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít Isten Igéjének tanulmányozása abban, hogy Isten vezetését válaszd a Sátán befolyása helyett?
  • Mi változott meg a gondolkodásodban, amióta keresztény lettél?
  • Miként vezet a lelki érettségben való növekedés értelmesebb élethez?

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem tudod kiérdemelni a mennybe jutást! „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Efe 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz mennyei örök otthonodba. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve követem, mint Uramat. Irányítsd életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen." Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem erről angolul egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Harc az elménkért

2023. április 05. 03:00 - R.K.A.

2023_03_29_kep.jpg„Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket?” (Jak 4,1)

Életünk minden másodpercében harc folyik az elménkben. Most is zajlik egy mentális csata: helyes és helytelen, könnyű és nehéz, vagy akár egészséges és egészségtelen dolgok között.

Minden negatív érzelem – stressz, depresszió, szorongás, magány, félelem, féltékenység – nem más, mint mentális harc. Minden belső konfliktus az elménkben kezdődik. Sőt, az összes külső konfliktus is.

A Jakab 4:1-ben ezt olvassuk: „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket?” Az elménkben zajló egymással ellentétes vágyak közötti harc még alvás közben is folytatódhat, ilyenkor nyugtalanul alszunk és rosszat álmodunk. A harc a nap 24 órájában, a hét minden napján dúl.

Azért dúl ilyen folyamatosan és intenzíven a harc az agyunkban, mert az elménk a legnagyobb értékünk. A gondolataink, az akaratunk, az érzelmeink, a lelkünk – mi magunk vagyunk. Az agyunk nélkül nem lennénk önmagunk.

A Bibliában a Római levél 7:22-23-ban ezt olvassuk: Mert gyönyörködöm Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével.”

Ha Jézust követed, akkor Isten Lelke van benned. Ez az új természeted része. Ez azt jelenti, hogy a Sátán nem tudja irányítani az elmédet, de javaslatokat azért tehet.

A Sátánnak csak annyi befolyása van a keresztény ember életére, hogy gondolatokat ültet az elméjébe. Képes magára vonni a figyelmedet – és ez elég nagy dolog. Miért? Mert ami a figyelmedet felkelti, az téged is megragad. Ha elültetett egy gondolatot a fejedbe, el kell döntened, hogy elfogadod vagy elutasítod a javaslatát.

Sok minden zajlik az agyadban, és mindez megnyilvánul a hozzáállásodban és a tetteidben.

Kérd Istent, hogy segítsen a jót választani a rossz helyett, az egészségeset a rombolóval szemben, és az Ő igazságát a Sátán hazugságaival szemben. Isten kész arra, hogy Szentlelke által megadhassa neked az ehhez szükséges erőt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan befolyásolja a helyes és helytelen közötti választásodat az, hogy milyen információt fogadsz be és mivel töltöd az idődet?
  • Hiszel-e abban, hogy a Szentlélek tevékenykedik az életedben? Miért vagy miért nem?
  • Melyek azok a dolgok, amelyek a leginkább felkeltik a figyelmedet? Gondolkodj el azon, hogyan fegyelmezhetnéd önmagad jobban ezeken a területeken, hogy a Sátán ne tudja felhasználni őket arra, hogy bűnre késztessen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása