Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan maradjunk éhesek Isten iránt?

2023. május 21. 03:00 - ReveSz

No Ordinary Type of Bread (John 6)"Mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre"  

(1Péter 2,2)

Vágyódsz, éhes vagy Istenre?

Lehetséges, hogy életed végéig megőrizd Isten iránti lelki éhséget, lelki vágyódásodat? Íme öt módszer a lelki étvágy fenntartására.

1. Emlékeztesd magad arra, hogy Isten mennyire szeret téged!
Minél jobban megérted, hogy Isten mennyire szeret téged, annál jobban fogod szeretni őt. A Biblia azt mondja az Efézus 3:18-19-ben: "Legyen erőtök megérteni ... hogy milyen széles, milyen hosszú, milyen magas és milyen mély az ő szeretete. Tapasztaljátok meg Krisztus szeretetét, bár túl nagy ahhoz, hogy teljesen megértsétek. Akkor teljessé váltok az élet és az erő minden teljességével, amely Istentől származik" (NLT fordítás).

2. Hagyd abba az egészségtelen ételekkel való jóllakást!
Lelki lény vagy, akinek a szívében egy Isten által kialakított űr van, amelyet csak Isten tud betölteni. Ha ezt fizetéssel, státusszal, sikerrel, szenvedéllyel, vagyonnal, hatalommal, presztízzsel vagy bármi mással próbálod betölteni Isten helyett, az nem lesz kielégítő.

A Példabeszédek 15:14 azt mondja: "A bölcs ember éhes a tudásra, míg a bolond szeméttel táplálkozik" (NLT fordítás).

3. Tedd Isten megismerését első számú céloddá!
A boldogság Isten megismerésének egyik gyümölcse. Jézus azt mondja Máté 6,33-ban: "Keressétek először Isten országát és azt, amit Isten kíván. Akkor minden más szükségletetek is teljesülni fog" (NCV fordítás).

4. Minden nap mélyedj el Isten Igéjében!
A Biblia táplálék a lelked számára. Ha csak hetente egyszer étkezel, az nem tartja egészségesen a testedet. Ugyanígy minden nap táplálkoznod kell Isten Igéjéből.

"Mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre" (1Péter 2,2).

5. Vedd körül magad más hívőkkel!
Ha olyan emberekkel töltöd az idődet, akiket csak a politika érdekel, akkor téged is a politika fog érdekelni. Ha olyan emberekkel vagy együtt, akiket csak a sport érdekel, akkor a sporttal fogsz törődni. Ha olyan emberekkel találkozol, akiknek életük középpontjában Isten megismerése áll, akkor az lesz a te figyelmed középpontjában is.

Ezért kell csatlakoznod egy keresztényekből álló kis csoporthoz támogatásért - mert amiről beszélgetsz, amikor másokkal vagy, az lesz az, amire éhes leszel. A Példabeszédek 2:20 szerint: "Kövesd a jók lépteit, és maradj az igazak ösvényein" (NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent Istenre éhesnek lenni, Isten után vágyódni?
  • Hogyan tudod magadat a nap folyamán emlékeztetni Isten szeretetére?
  • Milyen dolgokról beszélgetsz a legtöbbet a barátaiddal, a házastársaddal vagy más családtagokkal? Mennyire táplálják a beszélgetéseid a lelki étvágyadat?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.14.)

Szólj hozzá!

Hogyan igazulhatsz meg Isten előtt?

2023. május 20. 03:00 - FodorImi

„Ha nyíltan megvallod, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz. Mert azáltal, hogy a szívedben hiszel, igazzá válsz Isten előtt, és azáltal, hogy nyíltan megvallod a hitedet, üdvözülsz” (Róm 10,9-10 0150 – NIV).

A Rómaiakhoz írt levél 1. fejezet 17. versében a Biblia azt mondja: „Az örömhír megmutatja, hogy Isten hogyan igazítja meg az embereket önmaga előtt”

Hogyan igazít meg Isten? Jézuson keresztül. Itt van a magyarázat arra, hogy ez mit jelent:

Nem tudod magadat igazzá tenni.
A menny egy tökéletes hely. Nincs benne bűn, szomorúság, gonoszság vagy igazságtalanság. De itt van a probléma: Minden ember tökéletlen, és Isten nem engedhet bűnös embereket a mennybe, mert akkor az is tele lenne bűnnel.

A Rómaiakhoz írt levél 3. fejezet 20. verse  szerint: „Senki nem képes megigazulni Isten előtt azáltal, hogy megteszi azt, amit a törvény parancsol. A törvény egyszerűen csak megmutatja, hogy mennyire bűnösök vagyunk” (NLT).

Csak azok az emberek gondolják, hogy be tudják tartani Isten törvényeit, akik nem ismerik azokat – mert Isten törvényei tökéletesek, de közülünk senki sem tökéletes. Magunktól nem tudunk megigazulni, ezért Isten tervet készített, hogy megmentsen minket a bűneinktől, és kapcsolatba kerülhessünk vele.

Isten elküldte Jézust, hogy megfizessen a bűneidért, hogy igaznak nyilváníthasson téged.
Ha megszeged az emberek törvényeit, akkor az emberek által szabott büntetést kell megfizetned. Ha megszeged Isten törvényeit, akkor Isten büntetését kell megfizetned, ami a pokolban töltött örökkévalóság. Valakinek meg kell fizetnie mindazokért a dolgokért, amelyeket az életedben tettél, amivel ártottál másoknak, magadnak és Istennek. Ezért Isten elküldte Jézust egy mentőakcióra. Lényegében azt mondta: „Elküldöm Fiamat, Jézust, hogy megfizesse a büntetést. Ő átveszi a helyedet, hogy ne kelljen a pokolra kerülnöd. Velem lehetsz örökké.”

Érted már, miért hívják az evangéliumot Jó Hírnek? Az evangélium azt mondja, hogy mindenért, amit valaha is rosszul tettél, vagy valaha is rosszul fogsz tenni az életben, Jézus Krisztus már megfizetett a kereszten. Jézus által igaz lehetsz Isten előtt. Ez a Jó Hír!

A Biblia azt mondja: „[Isten] nem a mi igaz cselekedeteink miatt mentett meg minket, hanem az ő irgalmassága miatt” (Tit 3,5 – NLT).

Hittel kell elfogadnod, amit Isten tett érted.
Ahhoz, hogy helyreálljon a kapcsolatod Istennel, el kell hinned és bizalommal el kell fogadnod, hogy Jézus megfizetett a bűneidért, amikor meghalt a kereszten. A Biblia azt mondja: „Ha nyíltan megvallod, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz. Mert azáltal, hogy a szívedben hiszel, igazzá válsz Isten előtt, és azáltal, hogy nyíltan megvallod a hitedet, üdvözülsz” (Róm 10,9-10 0150 – NIV)

Halleluja! Mindannyian üdvözülhetünk, függetlenül attól, hogy kik vagyunk, mit tettünk, vagy mennyi ideig tettük.

Ma van annak a napja, hogy ezt eldöntsük. Ha nem vagy biztos benne, hogy a mennybe jutsz-e, amikor meghalsz, kérlek, mondd el ezt az imát: „Drága Istenem, köszönöm, hogy te teremtettél engem, hogy terved és célod van az életemmel, és hogy arra teremtettél, hogy megismerjelek téged. Köszönöm a választást, amit nekem adtál, hogy elfogadjam vagy elutasítsam az üdvösségre vonatkozó ajánlatodat. Ma alázatosan kérlek, hogy ments meg engem –  nem az alapján, amit én tettem, hanem az alapján, amit Jézus Krisztus tett értem. Nem értek mindent, de amennyire tudom, a te Fiadba akarom helyezni a bizalmamat. Istenem, meg akarlak ismerni téged. Meg akarlak tanulni szeretni téged. Éhezni és szomjazni akarok az igazságra egész életemben. Bízom kegyelmedben és megbocsátásodban. Azt akarom, hogy te légy életem Ura. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com  címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utazásodon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Ha már elfogadtad Jézust, írd le, hogyan és mikor történt ez.
  • Milyen módon próbáltál eddig magad erejéből igaz életet élni? Milyen eredményei voltak ezeknek az erőfeszítéseknek?
  • Mit jelent számodra a tudat, hogy minden rosszért, amit valaha is elkövetsz, Jézus már megfizetett?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.05.13.)

Szólj hozzá!
Címkék: megigazulás

Négy módszer, hogy hatásosan imádkozz

2023. május 19. 03:00 - Besther

 

clouds-g17921d497_1920.jpg"Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél a te szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én szétszélesztelek benneteket a népek közé, de ha megtértek hozzám, megtartjátok parancsolataimat, és teljesítitek azokat, akkor ha az ég széléig űztelek is el benneteket, még ott is összeszedlek és elviszlek benneteket arra a helyre, amelyet kiválasztottam, hogy ott lakjék az én nevem." (Neh 1,8-9).

Amikor imádkozol, akkor figyelmed Isten felé fordul. Ez segít meglátni, hogy Ő mennyivel nagyobb és erősebb minden gondodnál. Ahogy figyeled Isten válaszát az imáidra, úgy mélyül a hited.

Ma négy olyan módszert szeretnék elmondani neked, ami hatásossá teszi az imádkozást, alapul véve Nehémiás életét:

1. Kérésed alapozd Isten karakterére. Imádkozz úgy, mint, aki tudja, hogy Isten válaszolni fog. Mondhatsz ilyesmit, "Istenem, válaszodat várom imámra, azért, aki te vagy. Te hűséges Isten vagy. Nagy Isten vagy. Csodálatos. Te tudod ezt a problémát kezelni!"

2. Valld meg azokat a bűneidet, amikkel tisztában vagy. Ezt tette Nehémiás. Azt mondta, "Vallást teszek Izráel fiainak a vétkeiről, amelyeket elkövettünk ellened. Vétkeztem én is és atyám háza népe is! Nagy gonoszságot követtünk el ellened, mert nem tartottuk meg azokat a parancsolatokat, rendelkezéseket és törvényeket, amelyeket szolgádnak, Mózesnek adtál." (Nehémiás 1,6b-7.) Nem Nehémiás hibája volt, hogy Izrael fogságba esett. Még meg sem született, amikor ez történt, nagy valószínűséggel, ő már fogságban született. Mégis a bűnös nép közé számította önmagát. Azt mondta, "Része voltam a problémának."

3. Kérd Isten ígéreteit. Nehémiás így imádkozott az Úrhoz, "Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél a te szolgádnak, Mózesnek" (Nehémiás 1,8). El tudod képzelni, hogy Istent "emlékeztesd"? Nehémiás emlékeztette Istent az Izrael nemzetének tett ígéretére. Valójában, így imádkozott, "Istenem, te Mózesen keresztül figyelmeztettél, hogy ha hűtlenek leszünk, elveszítjük Izrael földjét. Viszont azt is megígérted, hogy ha megbánjuk bűneinket, visszaadod nekünk."

Kell Istent emlékeztetni? Nem. Elfelejti azt, amit megígért? Nem. Akkor miért kell kérni Isten ígéreteit, amikor imádkozol? Mert ez segít neked emlékezni, hogy Isten mit ígért. 

4. Légy konkrét, amikor kérsz. Ha konkrét választ vársz az imádra, akkor a kérés is legyen konkrét. Ha az imáid általános jellegű kérések, akkor honnan fogod tudni, hogy azok meg lettek-e válaszolva? 

Amikor imádkozol, aláveted magad Isten felsőbbségének, elfogadva, hogy Ő életed minden részletében aktív és képes minden szükségedet kielégíteni. Viszont az imának is igazodnia kell Isten akaratához, ez segít megérteni azt, hogy hogyan és miért válaszolt úgy, ahogy tette.

De soha ne kételkedj: Isten válaszol imáidra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen imakérésed volt mostanában Istenhez, ami még mindig megválaszolatlan?
  • Imádkozz újra ezért és kövesd a fenti lépéseket. Miként változik az imádságod?
  • Istennek milyen ígéretét kell kérned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.12.)

Szólj hozzá!

Isten mindig jelen van, függetlenül attól, hogy hogyan érzel

2023. május 18. 03:00 - daniella_89

„Meztelenül jöttem ki anyám méhéből, és meztelenül is megyek el. Az Úr adta, és az Úr elvette. legyen áldott az Úr neve!” (Jób 1:21, NIV fordítás)

675162.jpeg

 Amíg újszülött keresztények vagyunk, Isten sok érzelmi megerősítést ad nekünk, és gyakran válaszol még az éretlen, énközpontú imáinkra is azért, hogy tudjuk, hogy Ő létezik. Ahogy azonban hitben növekszünk, úgy fog Isten elválasztani minket ezektől a függőségektől.

Isten mindenhatósága és az Ő jelenlétének megnyilvánulása két különböző dolog. Az egyik tény, a másik gyakran egy érzés. Isten mindenhol jelen van, ez egy tény; mindenhol ott van, még akkor is, ha ezt nem veszed észre. Amikor nem érzed a jelenlétét, mindig támaszkodhatsz arra a tényre, hogy Isten ott van. Az Ő jelenléte túl gazdag ahhoz, hogy azt pusztán érzésekkel lehetne mérni.

Igen, Ő azt akarja, hogy érzékeld a jelenlétét, viszont Őt jobban érdekli az, hogy bízz benne, mint az, hogy érezd Őt.  A hit határozza meg, ahogy élünk, nem pedig az, hogy mit látunk vagy mit érzünk.

Azok a helyzetek próbálják meg a hitedet a leginkább, amikor úgy érzed, hogy az életed darabjaira hullik, és Isten sehol sincs. Ez történt Jóbbal is. Egyetlen nap alatt mindent elvesztett – a családját, az üzletét, az egészségét és minden vagyonát.  És ezután 37 fejezeten keresztül a Jób könyvében Isten semmit sem szólt!

Hogyan dicsérd Istent, ha nem érted, hogy mi történik az életedben, Ő pedig hallgat? Hogyan maradsz Vele kapcsolatban egy válság idején minden kommunikáció nélkül? Hogyan tartsd szemed Jézuson, ha könnyekkel van tele? Tedd azt, amit Jób tett: „Azután földre borult, imádta Istent, és így szólt: Meztelenül jöttem ki anyám méhéből, és meztelenül is megyek el. Az Úr adta, és az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve!” (Jób 1:20-21, NIV fordítás)

Mondd el pontosan Istennek, hogyan érzel! Öntsd ki Neki a szívedet! Adj ki magadból minden érzést, ami benned van! Jób is ezt tette, amikor ezt mondta: „Nem tudok csendben maradni! Dühös vagyok és megkeseredett. Beszélnem kell!" (Jób 7:11, GNT fordítás)

Kiáltott, amikor úgy tűnt, hogy Isten távol van: „Ó, azok az idők, amikor még fénykoromban voltam, amikor Isten közeli barátsága megáldotta házamat!” (Jób 29:4 NIV fordítás)

Akár érzed Isten jelenétét ma, akár nem, bízhatsz abban, hogy Ő ott van veled. Tele vagy kétségekkel, haraggal, félelemmel, gyásszal, összezavarodott érzésekkel, vagy kérdésekkel? Vidd őket Isten elé! Ő veled van, érted van, és Ő tudja a választ a kérdéseidre, és tudja kezelni minden aggodalmadat.

 A Biblia ezt mondja: "Ha Isten velünk van, ki lehet ellenünk?" (Róma 8:31 NIV fordítás)

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor nem érezted Isten közelségét. Hogyan maradtál vele kapcsolatban ekkor?
  • Istent miért érdekli jobban a hited, mint az érzéseid?
  • Kihez fordulsz, amikor az életedben valami nehéz helyzet van? Mi olyat mondasz el neki, amit Istennek is el kell mondanod?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.11. )

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért kell foglalkoznod azzal, hogy rendben legyen a kapcsolatod Istennel?

2023. május 17. 03:00 - Lilla:)

 cross-3764311_1920.jpg

"Az Örömhír megmutatja, hogyan teszi Isten az embereket igazzá." (Róm 1,17 – NCV fordítás)

A "igaz" egy nagyon fontos szó a Bibliában, és több százszor szerepel benne. Például a Bibliában azt olvassuk, hogy Isten szereti az igazságot, és Ő maga az igazság. Máshol azt írja, hogy egy napon Isten igazsággal fogja ítélni a világot. A 23. Zsoltár azt mondja, hogy Isten az igazság ösvényén vezet minket.

De mit jelent egyáltalán az, hogy "igaz"?

Egyszer rákerestem erre egy teológiai szótárban, és a definíció 27 oldalon keresztül volt megfogalmazva! Ha össze akarom foglalni, akkor két dolgot jelent: kapcsolatot és életmódot.

Ha valaki igaz, az azt jelenti, hogy rendben van a kapcsolata Istennel. A Rómaiakhoz írt levél 1. részének 17. verse ezt mondja: "Az Örömhír megmutatja, hogyan teszi Isten az embereket igazzá" (NCV fordítás). Az Örömhír az, hogy Isten helyreállította a kapcsolatot Önmaga és mi közöttünk Jézus halála által, aki megfizette az árat a bűneinkért. Jézus halála miatt személyes kapcsolatunk lehet Istennel.

Az igaz életmódot is jelent. Azt jelenti, hogy igaz módon élünk, úgy, ahogy ezt Isten akarja. A Biblia azt mondja János 1. levele 2. részének 29. versében, hogy "Mindenki, aki az igazságot cselekszi, Isten igaz gyermeke" (The Message fordítás).

Tehát miért kell foglalkoznod azzal, hogy rendben legyen a kapcsolatod Istennel? Mert ez az egyetlen értelmes módja az életnek, és ez az egyetlen módja annak, hogy a Mennybe juss.

Amikor nem vagy kapcsolatban Istennel, nem is élsz igazán, csak létezel. A világon a legtöbb ember nem is él igazán, csak létezik, és megpróbálja végigcsinálni az adott hetet. De teljesen értelmetlen dolog az, ha valaki nincs kapcsolatban az Alkotóval, aki őt egy bizonyos céllal teremtette.

Az élet nem dolgok megszerzéséről vagy bizonyos célok eléréséről szól. Az élet lényege az, hogy megismerd Istent, aki szeret téged, és céllal alkotott meg. Addig nem is élsz igazán, amíg nincs rendben Istennel a kapcsolatod és nem vagy vele élő, személyes kapcsolatban.

A Mennyországba is csak úgy juthatsz, ha rendben van a kapcsolatod Istennel és igaz vagy az Ő szemében. Isten a Mennyet az Ő szeretett gyermekeinek teremtette, és azt szeretné, ha te is vele lennél örökké. Nagyon szeretné, hogy te is a Mennybe juss, azonban nem fog kényszeríteni erre. Választhatod azt is, hogy nem akarsz vele kapcsolatban lenni amíg itt élsz a Földön, viszont ha itt véget ér az életed, nem kapsz majd második esélyt, hogy eldönthesd, hol akarod tölteni az örökkévalóságot.

Isten most ad esélyt arra, hogy állítsd helyre a vele való kapcsolatodat. Azt szeretné, ha úgy döntenél, hogy szereted Őt! És amikor így teszel, akkor helyreáll a kapcsolatod Ővele. Ez a döntés megváltoztatja az életed – itt a Földön is, és az örökkévalóságban is!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha helyreállítja Isten a kapcsolatot veled, akkor miért akarja mégis, hogy tanulj és növekedj a szellemi érettség terén?
  • Mit jelent az, hogy kapcsolatod van Istennel? Hogyan néz ez ki a te életedben?
  • A saját szavaiddal hogyan magyaráznád meg azt, hogy valakinek helyreáll a kapcsolata Istennel, és igaz az Ő szemében? Milyen változást hozott a te életedben az, hogy helyreállt a kapcsolatod Istennel?

Még ma helyreállíthatod a kapcsolatodat Istennel!

A bűneid elválasztanak Istentől, és te magad semmit nem tehetsz azért, hogy rendbe hozd a dolgokat. Szükséged van valakire, aki megment a bűneidtől és elfogadhatóvá tesz Isten számára – hogy igazzá legyél.

Ezért küldte el Isten Jézust. Az ő kereszthalála fizetség volt minden bűnért és rosszért, amit valaha elkövettél vagy elkövetsz majd. Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatba kerülj Istennel, az Atyával. A Biblia azt mondja, "Igazzá váltunk Isten számára azáltal, hogy Jézus Krisztusba helyeztük a hitünket. Ez pedig igaz mindenkire, aki hisz, nem számít, hogy kik vagyunk" (Róm 3,22 – NLT fordítás).

Elindulhatsz a Jézussal való közös úton, ha hiszel Őbenne és megvallod a bűneidet. Ha készen állsz átadni az életed Jézus Krisztusnak, kezdd ezzel az egyszerű imával: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy Ő meghalt az én bűneimért, és hogy Te feltámasztottad Őt a halálból. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és követni akarom Őt mint Uramat a mai naptól kezdve. Igaz akarok lenni, és helyre akarom állítani a kapcsolatomat Veled. Vezesd az életem és segíts a Te akaratod szerint élni és cselekedni. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása