Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondolhatod másképp

2024. január 07. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-mountains-summer-switzerland.jpg"Engedd, hogy a Lélek megújítsa gondolataidat és hozzáállásodat." Ef 4,23 (NLT fordítás)

A tartós változáshoz új gondolkodásra van szükség. A változásért folytatott harc kimenetele az elmédben dől el! Az efézusiakhoz írt levél 4. részének 23. verse azt mondja: „Engedd, hogy a Lélek megújítsa gondolataidat és hozzáállásodat.” (NLT). A lelki megújulás a gondolataidban és a hozzáállásodban megy végbe – vagy más szóval, az elmédben.

Így működik: az érzések nem önmaguktól keletkeznek, hanem egy gondolatra adott válaszként jönnek létre. Az, hogy mit gondolunk, meghatározza az érzéseinket. És az, ahogy érzünk, meghatározza a cselekedeteinket.

Ha meg akarunk állítani egy káros viselkedést azzal, hogy megváltoztatjuk a cselekedeteinket, akkor először az érzelmeinken kell változtatnunk. De nem tudjuk könnyen megváltoztathatjuk az érzésenket, azt mondva magunknak: „Mostantól nem fogok így érezni.” Ez nem így működik. Az egyetlen módja annak, hogy megváltoztassunk egy érzést, az közvetetten történik, lemegyünk a gyökeréhez, a mögötte álló gondolathoz.

Más szóval, megváltoztathatjuk a cselekedeteinket azáltal, hogy megváltoztatjuk az érzéseinket. És az érzéseinket úgy tudjuk megváltoztatni, ha megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat.

Van egy bibliai szó erre a folyamatra: a megbánás. A „megbánás” szó a görög metanoia szóból származik. A meta jelentése „változtatni”, a noia pedig „elme”. A megbánás egyszerűen azt jelenti, hogy meggondolod magad, és elkezdesz másképpen gondolni arra, amiről szó van. Ennyi az egész!

Azt mondod Istennek, hogy más irányba akarsz menni, és megkéred őt, hogy segítsen a helyes és jó dolgokról gondolkodni. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, az megváltoztatja az érzéseidet, és az érzéseid pedig megváltoztatják a cselekvésedet. Így történik a gondolkodásmód megfordítása – a teljes mentális fordulat.

A Biblia azt mondja a filippibeliekhez írt levél 2. részének 5. versében: „Gondolkodjatok úgy, ahogyan Krisztus Jézus gondolkodott” (CEV fordítás).

Amit gondolsz, az egy választás, egy döntés. A választás pedig a változás kezdete. Amikor felveszed Krisztus gondolkodásmódját, és elkezdesz gondolkodni azokon a dolgokon, amelyeket ő szeret, akkor elkezded teljesen más megvilágításban látni a hibáidat.

Kérd Istent, hogy segítsen úgy látni őt, másokat és önmagadat, ahogyan ő látja, és akkor látni fogod, hogy milyen változásokat akar elérni életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj arra, amikor utoljára erős érzelmeket éltél át. Hogyan befolyásolták a gondolataid az érzéseidet?
  • Mi az a valami az életedben, amit ma meg kell bánnod, hogy megváltozzon a gondolkodásod?
  • Honnan tudhatod meg, melyek azok a jó és helyes dolgok, amelyekre Isten akarata szerint gondolnod kellene?

Isten szeret téged, bármit is tettél.

Mivel emberek vagyunk, már többször a Sátán csapdájába estünk, és több alkalommal ragadtunk bele a bűnbe, mint amennyit meg tudnánk számolni. De nem számít, mit tettél vagy hol voltál, helyed van Isten örökkévaló családjában, amely készen áll és vár rád. Az ajtó tárva-nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz erre? Íme, egy imával elkezdheted:
„Kedves Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről.
Bevallom, figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon, most azonnal. Szeretnék elfordulni bűneimtől és feléd fordulni.
Köszönöm, hogy elküldted Jézust meghalni mindazért, amit rosszat tettem, hogy ne nekem kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram.
Jézusom, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és most alázatosan kérlek, ments meg engem. Arra kérlek, ments meg a bűnöktől és a rossz szokásoktól, amelyek teljesen összezavarják az életemet. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy be fogod tartani az ígéreteidet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz.Jézus nevében. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása