Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha kóstolgatod a bűnt, horogra akadsz

2024. január 20. 03:00 - csmsdvd

gyj-ezgif_com-added-text.jpg

„Mert mindenkit saját kívánságai csalogatnak és vonnak kísértésbe.” (Jak 1,14)

Apámnak minden olyan nap, amikor nem fogott halat, egy elvesztegetett nap volt. Bármi is történt, ő minden nap legalább 30 percet horgászott. Néztem apámat, ahogy egyik halat a másik után fogja ki (mialatt én semmit se fogtam), és nagyon gyorsan megtanultam, hogy egyetlen hal se harap rá a csupasz horogra.

Ha csak egy üres horgot dobsz a vízbe, várhatod, hogy halat fogsz, de hiába. Csalit kell tenned a horogra, és minden jó horgász tudja, hogy a különböző halak különböző csalit szeretnek.

Ahogy a horgász tudja, milyen csali kell a különböző halaknak, úgy a Sátán is tudja, mi az a csali, amire te ráharapsz. Tudja, mit szeretsz és mi kelti fel a figyelmedet. Pontosan tudja, mi a gyenge pontod – egy kielégítetlen érzelmi szükséglet, egy üres érzelmi tartály, vagy egy benned mélyen élő vágy.

Ezért oda kell figyelned arra, hogy milyen gondolatok járnak a fejedben. A horog a bűn, a csali pedig bármi olyan hazugság, amit a Sátán el akar veled hitetni. Tudja, hogy fogékony vagy az olyan gondolatokra, mint például a "ha ezt teszed, jobban fogod érezni magad", "ha ezt csinálod, majd elégedett leszel", "ha ezt megteszed, akkor minden rendben lesz".

Még ha tudod is, hogy a csaliban ott van a horog, akkor is csemegézni akarsz egy kicsit a csaliból, kóstolgatni akarod azt. Miért? Mert elhiszed a hazugságot, amivel Sátán éppen megetet. De ha azt hiszed, tudod kóstolgatni a csalit anélkül, hogy horogra akadnál, csak magadat áltatod. Az a gondolat, hogy nem okoz ez rosszat neked, szintén Sátán egyik hazugsága.

Az egyik legáltalánosabban elterjedt hazugság a következő: Amikor kísértést érzünk, akkor valami rajtunk kívül álló dolog kísért bennünket.

De az igazság az, hogy ez nem kívülről jön.

Jakab, a levele első fejezetének 14. versében, ezt mondja: „Mert mindenkit saját kívánságai csalogatnak és vonnak kísértésbe.” 

A kísértés a belső vágyainkból indul ki, azokból a gyenge pontjainkból, amit a Sátán csalinak használ. Ezek a vágyak bűnös tettekhez vezetnek, ezek a tettek pedig halálhoz. Amit gondolsz, az határozza meg, hogy mit érzel, és az érzéseid határozzák meg a cselekedeteidet.

Ne váljon szokásoddá az, hogy a körülményeket hibáztatod. Ha kísértést érzel, azt gondolhatod, hogy nem tudsz mit tenni. Pedig tudsz! Azzal kell kezdened, hogy megváltoztatod, ahogy gondolkozol.

Amikor kísértésbe kerülsz, állj meg és tedd fel a kérdést: „Milyen hazugságot hiszek most el?”

Aztán cseréld le ezt Isten igazságával. Ez mindig az élethez fog vezetni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, milyen hazugságokról tudja Sátán, hogy azokkal sebezhető vagy?
  • Mikor volt olyan eset, hogy úgy gondoltad, hogy a kísértés csalijának kóstolgatása közben is tudsz uralkodni magadon? Mi történt végül?
  • Hogyan tudod magadat emlékeztetni Isten igazságára, amikor kísértéssel nézel szembe?

Isten szeret téged, függetlenül attól, hogy mit tettél.

Mivel emberek vagyunk, számtalanszor előfordult már velünk, hogy bekaptuk Sátán csaliját és a bűn horgára akadtunk. De nem számít, hogy mit tettél vagy honnan jössz, Isten örökkévaló családjában van a helyed, amely készen áll és vár rád. A meghívás érvényes, az ajtó tárva-nyitva áll. Csak higgy és fogadd el. Készen állsz? Akkor kezdd ezzel az imádsággal:

"Drága Istenem! Tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Bevallom, hogy eddig nem vettem tudomást rólad. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy mostantól kezdve ez megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok tekinteni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért a rosszért és bűnért, amit tettem, hogy ne nekem kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Kérlek, ments meg azoktól a bűnöktől és szokásoktól, amelyek most elrontják az életemet. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, és most azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.13.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása