Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten küldetésének teljesítéséhez ki kell lépned hitben

2024. április 10. 03:00 - Besther

cyprus-1176082_1280.jpg

"Indulj, menj Ninivébe, a nagy városba, és mondd el, hogy feljutott hozzám gonoszságának híre!" (Jón. 1,2)

Amikor Isten először bízta meg Jónást küldetéssel, az hatalmas hitlépést kívánt Jónás részéről. Valójában olyan nagyot, hogy Jónás először elfutott előle.

Akkoriban Ninive volt a világ legnagyobb és legfontosabb városa. Az akkori legerősebb birodalomnak, Asszíriának volt a fővárosa, széles utakkal, parkokkal, csatornákkal, szép épületekkel, palotákkal és templomokkal, vagyis egy gyönyörű város volt.

Azonban sok kegyetlenség és gonoszság is történt ebben a városban. Az asszírok elpusztítottak mindent, ami az útjukba került, és mindenkivel szemben erős faji megkülönböztetést alkalmaztak.

Ahhoz, hogy Jónás elmondja nekik Isten üzenetét, hitbéli lépésre volt szüksége. Miért? Először is, Jónás egy kis faluban nőtt fel, Isten mégis arra hívta őt, hogy a világ legnagyobb városát érje el. Ráadásul, több mint 800 kilométerre volt, tehát nem volt könnyű oda eljutni.

És ami a legfontosabb, Asszíria többször is foglyul ejtette, leigázta és rabszolgává tette a zsidókat. Az asszírok gyűlölték Izraelt, és Izrael népe is gyűlölte az asszírokat. Halálos ellenségek voltak, politikai, vallási és faji szempontból is.

Isten azonban ezeket az embereket is meg akarta menteni, ezért küldte el hozzájuk Jónást. Azonban ahelyett, hogy engedelmeskedett volna, Jónás elszaladt Isten terve elől. Nem tette meg a hitnek a lépését, hogy elkezdje, majd befejezze a küldetését. 

Jónás küldetéséhez hasonlóan, a te küldetésed is próbára teszi a hitedet. Lehet, hogy ki kell lépned a komfortzónádból, a kényelmes és biztonságos életedből. Lehet, hogy az előítéleteidet vagy a politikai nézeteidet is félre kell tenned. 

Hit nélkül azonban nem tudod megvalósítani Isten küldetését az életedben. "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istenhez járul, annak hinnie kell, hogy ő létezik és hogy megjutalmazza azokat, akik őt őszintén keresik." (Zsid. 11,6) 

Jónás végül megtanulta, hogy Isten velünk van a küldetésünk minden lépésénél, Ő vezet és gondoskodik rólunk. Ezt ígérte Jézus is, amikor a nagy megbízatást adta:

"Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, és tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek. És én veletek vagyok mindig, egészen e korszak végéig." (Mt. 28,19-20 NIV)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a legfélelmetesebb abban, ha követed Istennek az életedre vonatkozó küldetését? Miért?
  • Amikor megteszed a hit lépéseit, milyen konkrét dolgokat tehetsz azért, hogy emlékeztesd magad arra, hogy Isten veled van?
  • Hogyan vehetsz rá másokat, hogy imádkozzanak érted, miközben megteszed a hitnek egy következő lépését?

Akarsz ma úgy dönteni, hogy követed Jézust?

A hit első lépése, hogy bízol Jézusban, hogy Ő üdvösséget ad neked. Ha készen állsz, hogy elkötelezd életedet Jézusnak, akkor mondd el ezt az imát:

"Drága Jézus, te megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden bűnt és rosszat, amit valaha tettem, te megbocsátasz és egy napon befogadsz örökkévaló mennyei otthonodba.

Megvallom bűnömet és befogadlak életembe Uramként és Megváltómként. Elhiszem azt, amit mondasz, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, és nem az által, amit én teszek. Ma életem minden területét a te irányításod alá helyezem.

Hálás vagyok feltétel nélküli szeretetedért. Életem további részét arra akarom használni, hogy szeresselek és téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom az életem, és kérlek, ments meg és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.03.)

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása