Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha tudod, akkor tedd is meg!

2024. június 05. 03:00 - Mapetso

lightning-1056419_1280.jpg"Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat!” Jakab 1,22

 

Tegnap Márk evangéliuma 12. fejezetének 30. versét néztük meg: "Az Urat, a te Istenedet szeresd teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből" (NLT fordítás). Az egyik módja ennek a versnek, hogy arra koncentráljunk, hogy Istent szeressük minden beszédünkkel, minden érzésünkkel, minden gondolatunkkal és minden cselekedetünkkel. Isten úgy formált téged is, hogy elsősorban beszélő, érző, gondolkodó vagy cselekvő legyél.

A beszélők a szívükkel szeretik Istent. Az érző emberek a lelkükkel szeretik Istent. Tudtad, hogy Istent az értelmeddel is szeretheted? A gondolkodók az elméjükkel szeretik Istent. Amikor fejleszted és erősíted az elmédet, az az istenimádás megnyilvánulása.

A gondolkodók szeretik a Bibliát tanulmányozni. A 119. Zsoltár 97. versében ez áll: "Mennyire szeretem a Te törvényedet! Egész nap azon gondolkodom” (GNT fordítás).

A gondolkodó emberek beleszeretnek a Bibliába, amikor hívővé válnak. Nincs is még egy ilyen könyv a világon! Válaszokat tartalmaz az élet kérdéseire, olyanokra, mint például: Miért vagyok itt? Hová megyek? Mi az élet célja? Számít-e az életem? Mi a múlt? Mi a jövő? Honnan jöttem?

Gondolkodókra van szükségünk, mert a világnak szüksége van megfontoltságra. Valakinek végig kell gondolnia az összetett kérdéseket és annak következményeit is, amit a többiek tesznek. Olyan emberekre van szükségünk, akik átgondolják a nehéz problémákat, és megoldásokat tesznek le az asztalra. Ezért van szükségünk tudósokra, írókra, filozófusokra és újító szelleműekre.

A gondolkodóknak azonban ügyelniük kell az alázatosságra. A Biblia azt mondja: „Ne legyetek lenyűgözve a saját bölcsességetektől!” (Péld 3,7 NLT fordítás). Miért? Mert Isten az Isten, te pedig nem vagy az.

Az alázat egy választás. A Bibliában egyszer sem olvasható, hogy imádkozz, hogy Isten alázzon meg téged. Azt mondja, hogy „alázd meg magad az Úr előtt”. Ez egy döntés. Az alázat olyasvalami, amit te teszel magaddal. Senki más nem teheti ezt veled. Megalázhatnak téged, de nem tudnak alázatossá tenni. Az alázat lényegében az Istentől való teljes függés. Ez nem az erősségeid tagadása; ez az őszinteség a gyengeségeiddel kapcsolatban.

A gondolkodóknak arra is ügyelniük kell, hogy gyakorolják azt, amihez értenek. Ha tudod, akkor tedd is meg! Jakab könyvének 1. fejezete 22. verse szerint: "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat!”.

Isten Igéje a mi életünk kézikönyve; azt akarja, hogy használjuk, hogy megtanuljuk, hogyan végezzük a dolgokat az Ő módszere szerint. Ő a Teremtőnk, és Ő tudja, hogyan kellene a legjobban élnünk. És erre számíthatunk is: Isten mindig ott van velünk, és segít nekünk, hogy kövessük az utasításait.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez

  • Vajon számodra nehéz-e megtagadni az erősségeidet, vagy őszintének lenni a gyengeségeiddel kapcsolatban? Miért?
  • Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekben hiszel! Teszel-e ezekért a dolgokért?
  • Hogyan fejleszted és erősíted az elmédet az istentisztelet cselekedeteként? 

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.29)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása