Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Fogadd el, amit nem lehet megváltoztatni!

2024. július 18. 03:00 - papk

mountains-7499281_640.jpg 

Nem a nélkülözés mondatja ezt velem, mert én megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem. (Filippi 4,11-13, NLT fordítás) 

Ha azon aggódsz, ami nem változtatható meg, az nem ad neked békességet. Ha haragudni vagy keseregni kezdesz amiatt, amin nem tudsz változtatni, az nem ad békességet. Ha bűntudatot érzel olyan dolgok miatt, amelyeken nem lehet változtatni, az nem tölt el békével.

Csak egy dolog hoz békét azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeken nem lehet változtatni - ezeknek a dolgoknak az elfogadása.

Amikor Pál a Filippi levelet írta, börtönben volt Rómában, és a kivégzésére várt. Ezt írta:       " Nem a nélkülözés mondatja ezt velem, mert én megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem."(Filippi 4,11-13, NLT fordítás) 

Pál valószínűleg szívesen megváltoztatta volna a körülményeit, haragudhatott volna Istenre, és megkérdőjelezhette volna, hogy mi történik vele. Ehelyett Istenre bízta azokat a dolgokat, amelyeket nem tudott megváltoztatni, és úgy döntött, hogy dicsőíti Istent.

Van egy dolog, ami nehéz körülmények között feszültté, idegessé és stresszessé tesz bennünket: a magyarázat iránti igényünk. Amikor valami rosszul megy, azt kérdezzük: "Miért történik ez, Istenem? Miért engedted meg ezt?"

Íme három dolog, amit meg kell értened:

Először is, Isten nem tartozik neked magyarázattal. Isten jó, igazságos és méltányos, és ő megért olyan dolgokat is, amiket te nem. Neked egyszerűen el kell fogadnod ezeket.

Másodszor, még ha meg is magyarázná, hogy miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek, valószínűleg akkor sem értenéd meg. Nem tudod felfogni Isten útjait.

Harmadszor, a magyarázatok amúgy sem hoznak békét; a magyarázatok soha nem elégítenek ki.

Ami megnyugtat, az Isten jelenléte az életedben - nem Isten magyarázatai, hanem az Ő gondoskodása, törődése és vigasztalása.

Ne keress olyasmit, amire valójában nincs szükséged, és ne próbálj meg változtatni olyan dolgokon, amelyek nem a te irányításod alatt állnak. Akkor békességed lesz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen körülményt szeretne Isten, hogy elfogadj és átadj neki, ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni?
  • Mit gondolsz, hogyan változna az életed, ha elkezdenéd elfogadni azt a dolgot, amin nem lehet változtatni?
  • Mikor tapasztaltad meg Isten gondoskodását, törődését és vigasztalását? Milyen érzés volt ez, vagy hogyan nézett ki az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása