Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért van szükségünk egymásra?

2024. június 02. 03:00 - gerbeaud

„Mindannyian, mint jó vezetők, használjátok az Istentől kapott ajándékotokat mások szolgálatára." (1 Pét 4,10)

A képességeid más emberek javára vannak. A Biblia Péter első levelében (a 4. rész 10. versében) arra buzdít, hogy „Mindannyian, mint jó vezetők, használjátok az Istentől kapott ajándékotokat mások szolgálatára."

Senki sem jó mindenben. Neked szükséged van rám, nekem pedig szükségem van rád. Senki sem tehetséges minden területen. Nincsenek tökéletes emberek, akik azt mondhatják a világnak, „Nincs szükségem senki másra”. Mert igenis szükségünk van egymásra, és Isten csapatmunkára teremtett minket! Ezért van szükséged neked is egy házicsoportra és egy gyülekezeti családra. Mert együtt jobbak vagyunk.

A siker egyik kulcsa a következő: építs az erősségeidre, hogy a gyengeségeid lényegtelenné váljanak. Minden sikeres ember ezt teszi. Csak dolgozz azon, amiben jó vagy, és fejleszd azt még jobbá.

A siker másik kulcsa: csatlakozz olyan emberekhez, akik abban jók, amiben te nem. Állj össze olyan emberekkel, akik téged kiegészítenek. Mindenki hozzá tud tenni valamit a világhoz, de senki sem tud mindenben jó lenni. Szükségünk van egymásra.

Ez egyébként a házasság egyik célja is. A házasságban azért vagyunk együtt, hogy egymást kiegészíthessük, hogy erősségeinkkel ellensúlyozni tudjuk a másik gyengeségeit. Mi történik, ha nem ellensúlyozzuk a másik fél gyengeségeit? Elkezdjük kritizálni egymást. Pedig a házasság nem erre való. Mivel a házasság két bűnös ember szövetsége, nem lehet tökéletes kapcsolat. Viszont egy házasságban ismerjük a másik gyengeségeit, így ellensúlyozni tudjuk azokat.

Vegyük például a számlák kifizetését és az otthoni költségtervezést. Kinek kell ezt csinálnia? Annak, aki jobban tudja csinálni! A Biblia nem határozza meg, hogy kinek milyen szerepet kell betöltenie. Nézzétek meg, hogy ki csinálja jobban, így ellensúlyozni tudjátok egymás gyengeségeit. Ezért vezet például nálunk mindig a feleségem, Kay – ő ugyanis sokkal óvatosabban vezet, mint én.

Ez a munkádra is vonatkozik. Ha azt akarod, hogy a vállalkozásod hatékony legyen, akkor a neked dolgozó embereket a személyes adottságaik alapján kell kiválasztanod.  Segíts nekik felfedezni a saját képességeiket és személyiségüket, azt, hogy milyen szellemi-lelki ajándékokkal, milyen lelkülettel, milyen alaptermészettel, milyen készségekkel és milyen tapasztalatokkal rendelkeznek, majd helyezd őket olyan pozícióba, amiben jók. Ha ezt megteszed, nem kell irányítanod és nem kell motiválnod őket. Miért? Mert azt csinálják, amit szeretnek és amiben jók.

Isten azt akarja, hogy minden ember arra használja a képességeit, hogy segítsen másoknak. Szükségünk van egymásra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan támogatott, bátorított vagy segített már neked olyan valaki, akinek a személyisége és a képességei nagyon különböznek a tiédtől?
  • Mit gondolsz, a te a személyiséged és képességeid hogyan tudnak támogatni, bátorítani vagy segíteni másokat?
  • Hogyan segít neked jobban értékelni az emberek közötti különbségeket az, ha jobban ismered a személyiségüket és képességeiket?

Hogyan döntesz Jézussal kapcsolatban?

Isten bebizonyította jóságát a Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia ezt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, ne vesszen el, hanem örök élete legyen" (János 3,16).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy Ő beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy elmondod ezt az egyszerű imát: „Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad Őt az életre. A mai naptól kezdve szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni és Őt Uramként követni. Irányítsd az életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.26.)

 

Szólj hozzá!

Mit tegyünk a nem használt képességeinkkel?

2024. június 01. 03:00 - Erika1832


"Amikor a gazda eljön és a szolgát munkája végzése közben találja, az a szolga áldott lesz." Lukács 12:43 (NCV)

Mindannyiunknak vannak kihasználatlan képességei. Három dolgot tudsz tenni, hogy jóra és Isten dicsőségére használd ezeket.  

1. Mérd fel a képességeid

Készíts egy értékelést az életedről és a képességeidről. Készíts egy listát arról, hogy miben vagy jó. Ha mondhatnék valamit a mai fiataloknak azzal kapcsolatban, hogy hogyan készüljenek fel a jövőjükre, akkor ez a következő lenne: Ismerd meg az erősségeidet és a gyengeségeidet, és fedezd fel, hogy milyen képességeket kaptál Istentől. 

Szülők, segítsetek a gyerekeiteknek felismerni és megérteni a saját képességeiket és személyiségüket, amibe beletartoznak a lelki adottságaik, a szívük vágyai és az eddigi tapasztalataik is. A gyerekeinknek sokkal több képességük van, mint gondolnánk.

 2. Ajánld fel a képességeid

Ajánld fel a képességeidet Istennek, és az Ő szándékai szerint használd azokat. A Róma 12:1 ezt írja: „Ajánljátok fel magatokat élő áldozatként Istennek, az ő szolgálatára és neki tetszően” (GNT). Mondd ezt Istennek: „Istenem, te adtad nekem ezeket a képességeket. Most visszaadom ezeket neked. Arra a célra akarom használni a képességeimet, amire te adtad nekem”.

3. Gondozd a képességeid

Vagyis használd, tökéletesítsd, csiszold és fejleszd azokat. Minden képességet, amit Istentől kaptál, fejleszteni lehet, ha használod azt. A Biblia azt mondja a Prédikátor 10:10-ben: „Ha a fejsze tompa és az éle élezetlen, több erőre van szükség, de ha valaki jártasságra tesz szert, az sikeres lesz” (NIV).

Hogyan szerezhetsz jártasságot valamiben? Gyakorlással. Isten azt mondja, hogy meg kell élezni a fejszédet. Ha tompa a fejszéd, több erőt kell befektetned. Az igevers azt mondja, hogy okosabban dolgozz, ne keményebben. A képességeid, az adottságaid és a készségeid élesítése szellemi felelősség.

Isten rendkívül sokat fektetett beléd. Először is, megteremtett téged. Másodszor, szellemi  és lelki ajándékokat adott neked és megformálta a személyiségedet. Aztán elküldte Jézust, hogy meghaljon érted.

Isten hihetetlenül sokat fektetett az életedbe! És Ő azt várja, hogy ez a befektetés megtérüljön. Egy nap meg fogja kérdezni tőled: „Mit tettél azzal, amit kaptál? Hogyan használtad a képességeidet arra, hogy tisztelj engem, hogy szolgálj másokat, hogy megélj és hogy példát mutass? Hogyan használtad a képességeidet arra, hogy segíts másoknak?”

A Lukács 12:43-ban Jézus ezt mondta: „Amikor a gazda eljön és a szolgát munkája végzése közben találja, az a szolga áldott lesz” (NCV). Szeretném, ha te is részesülnél ebben az áldásban. Azt szeretném, ha Isten úgy találna téged, hogy te éppen a képességeidet használod, úgy, ahogyan Ő azt eltervezte.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit teszel azzal, amit Istentől kaptál?
  • Hogyan segíthetsz a környezetedben élő fiataloknak megérteni, hogy Isten milyen személyiséget és képességeket adott nekik?
  • Szánj időt arra, hogy megköszönd Istennek a képességeket, amelyeket adott neked. Ha nem tudod, hogyan imádkozz, mondd el ezt az imát: „Istenem, nem ismerem az összes képességemet, de köszönöm neked azokat. Segíts nekem felfedezni azokat a képességeket, amiket nekem adtál. Én ma visszaadom Neked ezeket, és mindazt, amit adtál, a te céljaidra akarom használni. Szeretném fejleszteni a képességeimet. Jobb akarok lenni abban, amit csinálok. Tisztelni akarlak téged azzal, hogy a lehető legjobb leszek. Arra akarom használni a képességeimet, hogy téged tiszteljelek, hogy másokat szolgáljak, hogy megélhetést teremtsek és példát mutassak. Arra is szeretném használni a képességeimet, hogy pénzt szerezzek, amit megoszthatok a szegényekkel, és arra, hogy segítsek a gyülekezetemnek növekedni és más embereket elérni az evangéliummal. Segíts nekem, hogy ez így legyen. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.25.)

Szólj hozzá!

Istentől kapott személyiségeddel és örömmel szolgálj, ne kötelességtudatból

2024. május 31. 03:00 - Anita.B

kelly-sikkema-xx2wtblr3r8-unsplash.jpg“Legyetek őszinték, amikor önmagatokat értékelitek.” Róma 12,3, (NLT)

A Biblia szerint Isten azt akarja, hogy hallgass a szívedre. Ha tudni szeretnéd, hogy Isten mit vár tőled, fedezd fel, hogy Ő milyennek teremtett és mire kaptál elhívást.

Manapság azonban a legtöbb ember olyan rohanásban van, hogy nincs ideje a szívére hallgatni.

Lassítanunk kell! Mindannyian állandóan sietünk, stresszesek vagyunk a sok tennivaló miatt, és csak később jövünk rá, hogy nem kellett volna annyi mindent csinálni. Ez jellemzi ma Amerikában a legtöbb embert. Csak rohannak, és azt sem tudják, merre. De Isten azt akarja, hogy lassítsunk és hallgassunk a szívünkre. A Róma 12,3 azt mondja, “Legyetek őszinték, amikor önmagatokat értékelitek” (NLT).

Azt javaslom, maradj egyedül Istennel és tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Mi az, amit nagyon szeretek csinálni? Mi az, amiről mindig is álmodtam, hogy csinálni fogok? Mi az, ami nagyon érdekel? Mi az, amiről beszélhetek, gondolkodhatok és tanulhatok egész nap, mégsem untat vagy fáraszt? Milyen területen voltam eddig a leghatékonyabb az életemben?

A Saddleback Gyülekezetben, amikor az istentisztelet után bemerítkezett egy 80 éves idős hölgy, azt mondta, hogy mindig is azt szerette volna, ha otthonában rendszeresen lenne házicsoport alkalom. Ez fantasztikus, hogy valaki 80 évesen is egy házicsoportot szeretne vendégül látni az otthonában! Azt mondta, "Bárcsak már évekkel ezelőtt tudtam volna, hogy Istent nem kötelességből kell szolgálni, hanem azzal összhangban, amilyennek Ő teremtett és amilyen személyiséget adott nekünk.” 

Bárcsak mindenki megtanulná ezt az igazságot! A lényeg tehát az, hogy amilyen az alkatod, a személyiséged — amilyen szellemi-lelki ajándékaid vannak, ami van a szívedben, amilyen képességeid és tapasztalataid vannak —, azzal szolgáld Istent. Azt tedd, amire Ő teremtett, és ne kötelességből, hanem szeretetből.

Ha azt teszed, amire Isten elhívott, az dicsőséget hoz neki. Élj így te is! Ne erőből vagy bűntudatból szolgáld Istent, hanem örömmel és hálával.

Kezdd azzal, hogy alaposan átgondolod, hogy milyen vagy és mit csináltál eddig. Más szóval, fedezd fel, milyen céllal, milyen munkára teremtett Isten. Azután pedig végezd azt örömmel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor szolgáltad Istent kötelességből? Milyen hatással volt a kötelességtudat érzése a szolgálathoz való hozzáállásodra?
  • Mikor szolgáltad Istent örömből? Milyen hatással volt az öröm érzése a szolgálathoz való hozzáállásodra?
  • Mit gondolsz, miért helyezett Isten a földre, milyen munkát akar, hogy elvégezz? Milyen lépéseket tehetsz ma, hogy elkezdd megvalósítani Istennek ezt a tervét?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.05.24.)

Szólj hozzá!

Összetört szív? Az Úr közel van

2024. május 30. 03:00 - ReveSz

"Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti."  (Zsoltárok 34:19)

To The Man I Give My Heart

Mindannyiunk szíve összetört már valamilyen módon - talán csalódás, félelem, szégyen, elutasítás vagy csúfolódás miatt.

Barátként azt mondanám neked, hogy sajnálom, hogy összetört a szíved. Tényleg sajnálom. Törődöm a fájdalommal, amin keresztülmentél, mert Isten törődik vele. Ő veled együtt szenved. Mit csinált Isten, amikor te sírtál? Ő is sírt.

Valójában a fájdalmadban van Isten a legközelebb hozzád, akár észreveszed, akár nem.

A Biblia azt mondja a Zsoltárok 34:18-ban: "Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.". Hogyan teszi ezt? Úgy ment meg minket, hogy szívátültetést ad nekünk. Ez tulajdonképpen az ő specialitása.

Isten tulajdonképpen azt mondja: "A bűnös szívért olyan szívet adok neked, amely bocsánatot nyert. A haragos szív helyett olyan szívet adok neked, amely tele van békességgel. A szorongó szívért olyan szívet adok, amely bizakodó. A magányos szív helyett szeretettel teli szívet adok neked. A szívért, amely keserű és dühös volt? Olyan szívet adok helyette, amely megbocsátó, szerető és nagylelkű. Hadd végezzek benned szívátültetést. Szabaddá teszlek."

Miért van szükségünk szabadságra? Mert mindannyian rabszolgák vagyunk. Más emberek elvárásainak rabszolgái vagyunk. A múlt emlékeinek rabszolgái vagyunk. A jövőbeli félelmek rabszolgái vagyunk. A jelenlegi nyomás rabszolgái vagyunk. A társadalom véleményének rabszolgái vagyunk, és így tovább és így tovább.

De csak annyit kell tenned, hogy megnyitod a szívedet Jézus Krisztus előtt, és szíved 100 százalékát neki adod. Mondd ki, mint Dávid a Zsoltárok 119:32-ben: "Parancsolataid útján járok, mert bizakodó szívet adsz nekem".

Abba kell hagynunk Isten lekorlátozását! El sem tudjuk képzelni, mennyi mindent akar tenni az életünkkel. Nyisd meg a szívedet előtte, és engedd, hogy átültesse szíved helyére a sajátját.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan mentett meg téged Isten, amikor lélekben összetörtél?
  • Mikor adott neked Isten szívátültetést, kicserélve a te zaklatott szívedet az övére?
  • Milyen módon korlátoztad Istent? Mi volt ennek a hatása?

 

Követni fogod ma Jézust?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: "Mert Isten így szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (János 3:16 CSB).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imában befogadtad Jézust az életedbe, kérlek írj nekem erről angolul a Rick@PastorRick.com e-mailcímre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, ami segít majd a most Jézussal elkezdett utad során.

(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről ahttps://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kerülj közelebb Istenhez, hogy szenvedélyesebbé válj!

2024. május 29. 03:00 - FodorImi

ai-generated-8533800_1920.jpg

„Nézd, az ajtó előtt állok és kopogok. Ha valaki meghallja a hangomat és kinyitja az ajtót, akkor bemegyek, és együtt eszünk.”
Jelenések 3,20 (GW fordítás) 
 

Isten adott neked szívet és szenvedélyeket, vágyakat és álmokat is helyezett beléd. De ha ezek nem az Ő irányítása alatt állnak, akkor rosszul használhatod, rossz irányba terelheted vagy elvesztegetheted őket az életedben.

Szerte a világon szenvedélyes emberek millióinak van olyan érdeklődési köre, álmai és ambíciói, amelyeket rosszul, célt tévesztve használnak. Ez összetöri Isten szívét. És ezek az emberek a tehetségük és a szenvedélyük ellenére is boldogtalanok. Amikor a szenvedélyed rossz irányt vesz, rossz dologra irányul vagy célt téveszt, akkor az boldogtalanná tesz.

Néhányan közületek most talán ezt gondolják: „Én nem igazán érzek szenvedélyt semmi iránt”. Tudjátok, mit jelent ez? Azt jelenti, hogy eltávolodtál vagy elszakadtál Istentől. Mert olyan nincs, hogy kapcsolatban vagy Istennel, de hiányzik belőled a szenvedély! Amikor Istennel szoros kapcsolatban állsz, az olyan, mintha rá lennél kötve a 220 voltos feszültségre! Szenvedélyes leszel!

Isten szenvedélyes Isten, és vannak érzelmei. Neked is azért vannak érzelmeid, mert az Ő képmására vagy teremtve. Isten örökké tartó szeretettel szeret téged, és féltékeny, amikor azt látja, hogy valami más miatt elhanyagolod Őt. De bármit is tettél, Isten mindig szeretni fog téged. Ez a szenvedély!

Amikor naponta időt töltesz Istennel és szoros kapcsolatban vagy vele, akkor az nem fordulhat elő, hogy ne lobbanjon fel benned szenvedély. A szívedben elkezdesz úgy érezni a világ iránt, ahogyan Isten. Úgy fogsz érezni, ahogy Ő érez. Ez azért van, mert ahhoz válunk hasonlóvá, akivel együtt töltjük az időnket.

Szeretnéd, ha több energiád lenne? Szeretnéd, ha több lenne benned a dinamizmus, a lendület és a lelkesedés? Elmondom, honnan szerezheted meg. A lelkesedés görög megfelelője, az enthusiasmus, az entheos szóból származik, amelynek jelentése: Istenben van, Istennel van tele (en - benne; theos - Isten).  Ha tehát Istennel leszel tele, akkor tele leszel lelkesedéssel!

Minél közelebb kerülsz Istenhez, annál több energiád, életerőd és szenvedélyed lesz az életben. Minél távolabb kerülsz Istentől, annál inkább unottá, közönyössé és apatikussá válsz.

Hogy megnyitod-e a szívedet Isten felé, azt te döntöd el. A Jelenések könyve 3. fejezetének 20. versében Jézus ezt mondja: „Nézd, az ajtó előtt állok és kopogok. Ha valaki meghallja a hangomat és kinyitja az ajtót, akkor bemegyek, és együtt eszünk.” (GW fordítás)

Jézus Krisztus már régóta ott áll és kopogtat az életed ajtaján. Ő azonban egy úriember, és nem fogja betörni az ajtót. Neked kell kinyitnod!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Azok az emberek és dolgok, akikkel, illetve amivel időt töltesz, hogyan tesznek még inkább vagy még kevésbé szenvedélyessé Isten iránt?
  • Mi iránt van benned szenvedély? Hogyan hozhat ez a szenvedély dicsőséget Istennek?
  • Hogyan tudnád megváltoztatni az időbeosztásodat úgy, hogy minden nap elsőbbséget kapjon az Istennel való csendes időtöltés?

 *(Daily Hope by Rick Warren,  2024.05.22.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása