Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Oszd meg a tapasztalataidat!

2024. június 09. 03:00 - Krisztina Ivanyina

"Bátorítsátok és segítsétek egymást." (1Thes 5,11 GNT fordítás)

Bibliai üzenet – Isten a Te oldaladon áll!

A Biblia azt mondja az első Thesszalonikai levél  5. fejezetének 11. versében: „Bátorítsátok és segítsétek egymást” (GNT fordítás). Isten azt akarja, hogy a saját tapasztalataidat más emberek építésére, motiválására és inspirálására használd. Hogyan érheted ezt el? Háromféleképpen: Reményt adhatsz, segíthetsz leküzdeni a félelmeiket, és áttörni a korlátaikat. 

Először is reményt adhatsz az embereknek . Tapasztalataid megmutatják másoknak, hogy ők is átélhetik ugyanazokat a tapasztalatokat. A tapasztalataiddal reményt adsz másoknak.

Amikor megosztod tapasztalataidat másokkal, segítesz nekik leküzdeni a félelmeiket . Mintha hullámvasúton utaznánk. Amikor egy hatalmas hullámvasútra vársz, azt gondolod: „Okos döntés ez?” Aztán az előtted álló személy megfordul, és azt mondja: „Ez egy nagyszerű út. Ötször ültem rajta.” Tehát azt gondolod: „Rendben, miért is ne?! Ő ötször megcsinálta. Rendben kell lennie.” Inspirációt jelent, ha olyan valakitől halljuk, aki már átesett ezen. Motivál.

Hány szülő érzi magát halálra rémülve, felkészületlennek és alkalmatlannak, amikor szülővé válik? Mindegyikük! Mennyire hálásak azért, ha valaki odajön, és azt mondja: „A babák sírnak. Rendben van. Ez normális." Az általuk tapasztalt félelmek nem tűnnek olyan ijesztőnek, amikor mások megosztják velük tapasztalataikat és azt, hogy hogyan jutottak át rajtuk. Reményt ad nekik!

Te is segítesz az embereknek áttörni a korlátokat, ha saját tapasztalataiddal motiválod őket. 1954-ben Roger Bannister volt az első ember, aki négyperces mérföldet futott le. Mielőtt megtette volna, mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen – senki sem tud ilyen gyorsan futni. Ám egy éven belül azután, hogy Bannister áttörte ezt a korlátot, egy tucat másik srác is túllépte a négyperces határt. Az emberek hirtelen rájöttek, hogy ez nem lehetetlen, és ez reményt adott nekik, hogy ők is meg tudják csinálni.

Vannak olyan tapasztalataid, amelyek akadály lerombolóak, inspirálóak és motiválóak lehetnek más emberek számára – de csak akkor, ha hajlandó vagy megosztani azokat. Ez az egyik módja annak, hogy másokat bátoríts és reményt adj.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor segített a valaki más tapasztalataiban való reménykedés legyőzni a félelmet, vagy áttörni a korlátokat?
  • Mit gondolsz, az életedben milyen tapasztalatot akar felhasználni Isten arra, hogy valaki mást bátorítson?
  • Hogyan érhetsz el ezen a héten valakit, akit bátorítani kell a tapasztalataid segítségével?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.02.)

Szólj hozzá!

Két módszer a tapasztalataid megvizsgálására

2024. június 08. 03:00 - Anika Enikő

„Vizsgáljátok meg magatokat hogy valódi-e a hitetek. Bizonyára tudjátok, hogy Jézus Krisztus közöttetek van; de ha nem, akkor nem álltátok ki a valódi hit próbáját.” (2Kor 13,5)

A meg nem vizsgált tapasztalat vagy élmény mit sem ér. Vannak 50 évesek, akik nem éltek 50 évet, hanem 50 alkalommal éltek egy évet. Még mindig ugyanazokat a hibákat követik el, mert soha nem állnak meg és vonják le a tanulságokat. Soha nem állnak meg, hogy megkérdezzék maguktól: „Mi történt az elmúlt évben, és mit tehetnék másként, hogy jobban éljek?”

A Biblia ezt mondja Pál apostol Korinthusiakhoz írott 2.levelében, annak 13. részének az 5. versében: Vizsgáljátok meg magatokat, hogy valódi-e a hitetek. Bizonyára tudjátok, hogy Jézus Krisztus közöttetek van; de ha nem, akkor nem álltátok ki a valódi hit próbáját.” (2Kor 13,5)

Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy szánsz egy kis időt életed tapasztalatainak, élményinek az áttekintésére, és két dolgot keresel bennük.

Keresd az előnyöket. Mit élveztél igazán az életedben? Ne csak azt mondd, hogy „Nagyon élveztem ezt vagy azt a munkát”, hanem kérdezd meg magadtól, hogy: „Mi volt abban a munkában az, amit igazán szerettem?” Vagy ne csak azt mondd: „Nagyon tetszett az az óra.” Hanem inkább kérdezd meg magadtól, hogy: „Pontosan mi is tetszett azon az órán? Miért volt az számomra olyan kielégítő?” Így rájössz annak a nyitjára, hogy merre kell elindulnod, milyen irányt kell vegyen  az életed.

Keresd a mintákat. Főleg a kudarcaidban fellehető mintákat, a kudarcaid mintáit keresd meg. Ha kudarcot vallasz, és elbuksz, az többnyire azért van, mert hajlamosak vagyunk minden alkalommal mindent ugyanúgy csinálni. Tehát ránézel a kudarcra, és megkérdezed magadtól „Hol buktam el a múltban? Milyen mintákat ismételgetek folyamatosan?” Nem azért teszed ezt, hogy ostorozd magad, hanem azért, mert más akarsz lenni. Azok, akik figyelmen kívül hagyják múltjuk hibáit, valószínűleg megismétlik azokat. Ez volt a probléma az izraelitákkal is. Az Ígéret Földjére tett utazásuk csupán néhány hétig kellett volna hogy tartson, nem 40 évig; de nem voltak hajlandóak tanulni a tapasztalataikból, és Isten próbáiból. Minden sikertelen próbálkozás, vagy nevezzük tesztnek, egy újabb kört jelentett a sivatag körül.

A Biblia ezt mondja Jób könyvében, annak a 32. fejezetének a 7. versében: „Minél tovább élsz, annál bölcsebb leszel” (MSG fordítás). Ez a vers lehetőség, nem ígéret. Sok öreg és buta embert ismerek. A bölcsesség nem jön automatikusan az életkorral. Az érettség akkor következik be, amikor az élet mindennapi tapasztalataiból levonod  a következtetéseket, és amikor elkezded alkalmazni a bibliai bölcsességet a mindennapi életedben.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen tapasztalatokból tanulhatsz az elmúlt évben?
  • Életed során miként segített hozzá a kudarc ahhoz, hogy lelkileg, érzelmileg és mentálisan érettebbé válj?
  • Az érettségnek és a bölcsességnek milyen bizonyítékait látod az életedben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.01.)

Szólj hozzá!

Fogadd el a múltbeli tapasztalataidat – a jókat és a rosszakat is

2024. június 07. 03:00 - Anika Enikő

„Emlékezz ma arra, hogy mit tanultál az Úrról a vele kapcsolatos tapasztalataid révén.” 5 Mózes 11,2 (GNT fordítás)

Szeretnéd, hogy Isten jóra használja a múltadat? Akkor el kell fogadnod életed tapasztalatait – a jókat, a rosszakat, a szégyenleteseket, a helyeseket, a helyteleneket, a boldogokat és a szomorúakat, és fel kell hagynod a múltad elől való meneküléssel.

Pál apostol a Galatákhoz írott levelének 3. részében és annak a 4. versében ezt kérdezi: „Minden tapasztalatotok kárba veszett? Remélem, nem!" (NCV fordítás).

Ne menekülj a múltad elől! A fájdalom miatt sokan megtagadják, figyelmen kívül hagyják, lebecsülik, és megbánják múltjukat, vagy neheztelnek a múltjukra. Az emberek felülvizsgálják múltjukat, és történeteket találnak ki, mert jobban boldogulnak a hazugsággal, mint a múlt fájdalmával. De amikor tagadásban élsz, Isten nem tudja jóra használni a tapasztalataidat.

Isten minden tapasztalatot fel tud használni jó dolgokra az életedben, ezért ne menekülj előlük, hanem öleld át és fogadd el azokat. Lehet, hogy a szüleid nem voltak túl szeretetteljesek hozzád,  vagy talán nem voltál olyan jó az iskolában, talán nem voltál labdarúgó-kapitány, de még bálkirálynő sem. No, és akkor mi van? Ezek a te tapasztalataid, s légy ezeknek a tulajdonosa.

Ne lökd félre a rossz tapasztalatokat az elmédből, hanem inkább emlékezz rájuk. Az 5 Mózes 11,2 ezt mondja: "Emlékezz ma arra, hogy mit tanultál az Úrról a vele kapcsolatos tapasztalataid révén.” (GNT fordítás)

Más szóval, emlékezz a leckékre, amelyeket ezek a  tapasztalatok tanítottak neked. Hogyan is csináld? A legjobb módja annak, hogy emlékezz az életed tanulságaira és tapasztalataira az, ha naplót vezetsz. Nem naptárról beszélek. A naptárban napi lista van arról, hogy mit csináltál: „Ma elmentem a boltba és vettem tejet.” A naplóba nem feltétlenül írsz bele minden nap, ám minden alkalommal, amikor valami fontos esemény, történés van, leírod, hogy ne felejtsd ezt  el. Például azt, hogy: „Fájdalmas volt. Ezt kemény úton tanultam meg. Nem akarom ezt elfelejteni."

Vezess naplót, hogy emlékezz arra, amit Istenről tanultál. Aztán visszatekinthetsz, és emlékezhetsz arra, amiket Isten tanított neked. Életed sötét időszakaiban bátorítást nyerhetsz, és tudhatod, hogy Isten még mindig a javadra munkálkodik.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan emlékszel vissza arra, amikor Isten hűséges volt hozzád, és amikor válaszolt az imáidra?
  • Ha nem szeretsz írni, milyen egyéb módokon vezetheted vagy jegyezheted fel az Istentől tanult leckéket?
  • Milyen múltbeli tapasztalatokat kell elfogadnod, hogy Isten elkezdhesse jóra használni azokat?

 

Szeretnéd követed Jézust ma?

Isten bizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3,16).

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával:

„Drága Istenem!  Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hiszem, hogy feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Irányítsd az életemet Uram, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha az imént elmondott ima által fogadtad be Jézust  a szívedbe, akkor kérlek, hogy, írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.31.)

Szólj hozzá!

Szeresd Istent az erőddel!

2024. június 06. 03:00 - Mapetso

bees-486872_1280.jpg„Bármit is csinálsz, teljes szívedből dolgozz rajta: mintha az Úrnak dolgoznál, nem pedig az embereknek.” Kol 3,23 (GNT fordítás)

Jézus szerint a legnagyobb parancsolat az, hogy „szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből” (Mk 12,30 NLT fordítás).

Amint tanultuk, Isten mindannyiunktól elvárja, hogy éretté váljunk mindegyik fent említett területen. De azt is tudja, hogy mindegyikünk hajlamos arra, hogy inkább egy bizonyos területen járjon az élen. Ez azt jelenti, hogy Isten úgy formált téged, hogy a lehető legtermészetesebb módon legyél beszélő (szív), érző (lélek), gondolkodó (elme) vagy cselekvő (erő).

Ma arra fogunk összpontosítani, hogy teljes erődből szeresd Istent.

A cselekvő emberek az erejükkel szeretik Istent. Ők energikus aktivisták - a teljesítők, a megvalósítók, a munkások. Ők viszik előre a dolgokat, és gyakorlatias módon valósítják meg a dolgokat.

A cselekvők azért vannak itt, mert a világnak szüksége van tettekre - és a cselekvők el is tudják végezni a munkát! Kezdeményezőkészséggel, energiával, tettvággyal és tettrekészséggel rendelkeznek. Gyakorlati értelemben gyakran Jézus kezeiként és lábaiként szolgálnak a világban.

De mindannyiunknak vannak hibái, és a cselekvők esetében ez a túlhajszoltság. A legtöbb cselekvő megállás nélkül munkálkodik. Nehezen tudnak megállni gondolkodni vagy érezni, mert mindig elfoglaltak...!

A 127. Zsoltár 2. versében ez áll: "Hiábavaló korán kelni és későn lefeküdni, és aggódó ujjaidat csontig dolgoztatni. Hát nem tudod, hogy Ő szívesen ad pihenést azoknak, akiket szeret?” (MSG fordítás). Ha te cselekvő típus vagy, fontold meg, hogy ezt az igeverset kiteszed a fürdőszobád tükrére. Isten azt akarja, hogy szerettei megkapják a megfelelő pihenést.

Ahogy néhány napja említettem, amikor hívővé válsz, a múltad megbocsátást nyer, lesz okod az életre, és otthonod lesz a mennyben. De van valami, ami nem változik, amikor Krisztushoz jössz: a személyiséged. Isten nem lassít le téged, egy cselekvő embert, amikor hozzá jössz - egyszerűen csak megváltoztatja az irányodat. Erőt akar adni neked.

A Kolosszeiekhez írt levél 3. fejezetének 23. verse nagyszerű tanácsot ad a cselekvő embereknek: „Bármit is teszel, teljes szívedből dolgozz rajta, mintha az Úrnak dolgoznál, és nem az embereknek” (GNT fordítás).

Ha Isten cselekvőnek teremtett téged, akkor arra akar használni, hogy a világban dolgokat érj el. De nem arra vagy hivatott, hogy mindent megcsinálj, és soha ne próbálj meg mindent a saját erődből csinálni!

Nem baj, ha néha kevesebbet teszel - nem Istenért kevesebbet, hanem sok területen kevesebbet, így több időd maradhat arra, ami a legfontosabb.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon szeretted már Istent a saját erődből?
  • A 127. zsoltár szerint Isten szívesen ad pihenést azoknak, akiket szeret. Te hogyan tapasztaltad meg Isten pihenését?
  • Ha hajlamos vagy a cselekvésre, mely területeken kellene kevesebbet tenned, hogy több időd maradjon a fontos dolgokra? 

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.30.)

Szólj hozzá!

Ha tudod, akkor tedd is meg!

2024. június 05. 03:00 - Mapetso

lightning-1056419_1280.jpg"Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat!” Jakab 1,22

 

Tegnap Márk evangéliuma 12. fejezetének 30. versét néztük meg: "Az Urat, a te Istenedet szeresd teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből" (NLT fordítás). Az egyik módja ennek a versnek, hogy arra koncentráljunk, hogy Istent szeressük minden beszédünkkel, minden érzésünkkel, minden gondolatunkkal és minden cselekedetünkkel. Isten úgy formált téged is, hogy elsősorban beszélő, érző, gondolkodó vagy cselekvő legyél.

A beszélők a szívükkel szeretik Istent. Az érző emberek a lelkükkel szeretik Istent. Tudtad, hogy Istent az értelmeddel is szeretheted? A gondolkodók az elméjükkel szeretik Istent. Amikor fejleszted és erősíted az elmédet, az az istenimádás megnyilvánulása.

A gondolkodók szeretik a Bibliát tanulmányozni. A 119. Zsoltár 97. versében ez áll: "Mennyire szeretem a Te törvényedet! Egész nap azon gondolkodom” (GNT fordítás).

A gondolkodó emberek beleszeretnek a Bibliába, amikor hívővé válnak. Nincs is még egy ilyen könyv a világon! Válaszokat tartalmaz az élet kérdéseire, olyanokra, mint például: Miért vagyok itt? Hová megyek? Mi az élet célja? Számít-e az életem? Mi a múlt? Mi a jövő? Honnan jöttem?

Gondolkodókra van szükségünk, mert a világnak szüksége van megfontoltságra. Valakinek végig kell gondolnia az összetett kérdéseket és annak következményeit is, amit a többiek tesznek. Olyan emberekre van szükségünk, akik átgondolják a nehéz problémákat, és megoldásokat tesznek le az asztalra. Ezért van szükségünk tudósokra, írókra, filozófusokra és újító szelleműekre.

A gondolkodóknak azonban ügyelniük kell az alázatosságra. A Biblia azt mondja: „Ne legyetek lenyűgözve a saját bölcsességetektől!” (Péld 3,7 NLT fordítás). Miért? Mert Isten az Isten, te pedig nem vagy az.

Az alázat egy választás. A Bibliában egyszer sem olvasható, hogy imádkozz, hogy Isten alázzon meg téged. Azt mondja, hogy „alázd meg magad az Úr előtt”. Ez egy döntés. Az alázat olyasvalami, amit te teszel magaddal. Senki más nem teheti ezt veled. Megalázhatnak téged, de nem tudnak alázatossá tenni. Az alázat lényegében az Istentől való teljes függés. Ez nem az erősségeid tagadása; ez az őszinteség a gyengeségeiddel kapcsolatban.

A gondolkodóknak arra is ügyelniük kell, hogy gyakorolják azt, amihez értenek. Ha tudod, akkor tedd is meg! Jakab könyvének 1. fejezete 22. verse szerint: "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat!”.

Isten Igéje a mi életünk kézikönyve; azt akarja, hogy használjuk, hogy megtanuljuk, hogyan végezzük a dolgokat az Ő módszere szerint. Ő a Teremtőnk, és Ő tudja, hogyan kellene a legjobban élnünk. És erre számíthatunk is: Isten mindig ott van velünk, és segít nekünk, hogy kövessük az utasításait.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez

  • Vajon számodra nehéz-e megtagadni az erősségeidet, vagy őszintének lenni a gyengeségeiddel kapcsolatban? Miért?
  • Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekben hiszel! Teszel-e ezekért a dolgokért?
  • Hogyan fejleszted és erősíted az elmédet az istentisztelet cselekedeteként? 

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.29)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása