Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha már tudod, tedd is meg!

2013. augusztus 29. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Az igének pedig cselekvői legyetek, ne csak hallgatói, becsapva magatokat." Jakab 1:22

120224_Matthew_22_37_Hohlt_1.jpg

A Biblia a Márk 12:30-ban ezt mondja: "Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erőddel." Más szavakkal mondva: szeresd Istent minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden cselekedeteddel. Isten úgy formált téged, hogy elsősorban beszélő, érző, gondolkodó vagy cselekvő legyél. 

A beszélők elsősorban a szívükkel szeretik Istent. Az érzők a lelkükkel, a gondolkodók az elméjükkel. Tudtad, hogy Istent az értelmeddel is tudod szeretni? Tudtad, hogy amikor értelmes dolgokat teszel, az dicsőséget szerez Istennek? Amikor fejleszted és erősíted az értelmed, az dicsőítés.

A gondolkodó típusú emberek szerelmesek lesznek a Bibliába, amikor hívővé válnak. Szeretik tanulmányozni ezt a könyvet. Nincs még egy ilyen könyv a világon! Megvan benne az élet nagy kérdéseire a válasz, mint például arra, hogy "Ki vagyok én? Hová tartok? Mi az élet célja? Számít-e az életem? Mi a múlt? Mi a jövő? Honnan származom?". A gondolkodók szeretik tanulmányozni a Bibliát. A Zsoltárok 119:97 szerint: "Mennyire szeretem törvényedet! Egész nap arról gondolkodom!"

Szükségünk van gondolkodókra a világban. Valakinek át kell gondolnia a bonyolult dolgokat és levonni a következtetéseket abból, amit a többiek csinálnak. Szükségünk van az olyan emberekre, akik végiggondolják a nehéz témákat és megoldást adnak rájuk. Ezért kellenek a tudósok, az írók, a filozófusok, a feltalálók.

A gondolkodóknak viszont figyelniük kell az alázat gyakorlására. A Biblia ezt mondja: " Ne tartsd bölcsnek magadat" (Példabeszédek 3:7). Miért? Mert Isten az Isten, és nem te!

Az alázat választás kérdése. Nem egyszer mondja a Biblia, hogy imádkozz Istenhez alázatért. Azt írja, hogy "alázd meg magad az Úr előtt". Ez egy választás, és ezt saját magadnak kell megtenned. Senki sem tudja helyetted megtenni. Meg tudnak alázni, de nem tudnak alázatossá tenni. A lényeg, hogy az alázat az Istentől való teljes függés. Nem jelenti az erőd tagadását, de őszinteséget jelent a gyengeségeiddel kapcsolatban.

A gondolkodóknak arra is figyelniük kell, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák, amit tudnak. Ha már ismersz vagy tudsz dolgokat, akkor cselekedd is meg! A Jakab 1:22 mondja: "Az igének pedig cselekvői legyetek, ne csak hallgatói, becsapva magatokat." 

Elhiszed, hogy adnod kellene a szegényeknek? Meg is teszed? Elhiszed, hogy az embereknek szükségük van Krisztusra ahhoz, hogy a Mennybe jussanak? Beszélsz nekik erről? Hiszel a tized adásában? Megteszed? Csak azokat a részeket hiszed el a Bibliából, amelyeket meg is cselekszel.

Beszéljetek róla:

  • Melyik nehezebb számodra: tagadni az erődet, vagy őszintének lenni a gyengeségeiddel kapcsolatban? Miért gondolod így?
  • Készíts egy listát azokról a dolgokról, amikben hiszel! Megcselekszed ezeket?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 22.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása