Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A düh veszélye

2013. szeptember 04. 03:00 - Á. Bözse

"Bármelyik bolond képes vitát szítani, a becsületes dolog: kimaradni belőlük." Példabeszédek 20,3 (TEV)

 20 3.jpg

A bölcs emberek békét teremtenek, nem problémát kreálnak. A bölcs emberek nem kötekedőek. Nem keresik mindig a lehetőséget a harcra, és szándékosan nem szegülnek szembe más emberekkel.

Az az igazság, hogy ha már elég ideje vagy valaki társaságában, rájössz, hogy mi idegesíti őt, és ezt a információt elraktározod az agyad egy hátsó részébe, hogy amikor vitázol vele, majd fel tudd használni. Ez egy  pusztító fegyver! Amikor vitába keveredsz, és az az ember mond valamit, ami neked fáj, téged támad, vagy megbánt téged bármilyen módon, akkor előhúzod a nagy fegyvert. Eltalálod a legérzékenyebb pontján. És ez mindig működik!

Tudod minek hívja a Biblia ezt? Ostobaságnak! Nem jutsz közelebb a megoldáshoz. Nem segítesz a kapcsolaton. Sőt, ártasz neki. Ez nem bölcs dolog.

A Példabeszédek 20,3 ezt mondja: "Bármelyik bolond képes vitát szítani, a becsületes dolog: kimaradni belőlük."

Mindannyian használunk eszközöket, fortélyokat, és ügyeskedéseket a kapcsolatainkban, amik pont az ellentétes hatást váltják ki, mint amire gondoltunk. Bántóak, ártalmasak, és nem azt hozzák ki a kapcsolatból, amit szerettél volna. Sőt, pont az ellenkező viselkedést váltják ki. De amikor nincs bölcsességünk, ezeket használjuk.

Nagyon sok ilyen eszköz van, csak egy párat sorolok itt fel:

  1. Összehasonlítás. Soha ne hasonlítgasd a feleségedet, a férjedet, a gyerekeidet, a főnöködet vagy akárkit bárki máshoz, mert mindenki egyedi. A hasonlítgatás haragot szül.
  2. Ítélkezés. Amikor egy kapcsolatban elkezdesz valakit hibáztatni, pont az ellenkezőjét kapod, mint amire számítasz. Nem működik. Butaság.
  3. Ellenkezés. William James, a híres pszichológus azt mondta: "A bölcsesség annak a művészete, hogy tudod, mi felett kell szemet hunyni."

 A Példabeszédek 14,29 azt mondja: "A bölcs ember irányítja az indulatait. Tudja, hogy a düh hibákat okoz." (LB)

Tettél vagy mondtál már valami hülyeséget dühből? Igen. Mert amikor mérges leszel az intelligenciád kirepül az ablakon. Amikor mérges leszel olyan buta dolgokat mondasz és teszel, amik igazából önrombolóak.

Gondolkoztál már azon, hogy mindössze egyetlen betű különbség van az angol "anger" (düh) és a "danger" (veszély) szavak között? Amikor dühös leszel, nagyon veszélyes terepen jársz. Sérülést okozhatsz másoknak – és magadnak is – a saját dühöddel.

Beszéljünk róla

  • Mik azok a trükkök, amiket használtál, hogy megpróbáld elérni, amit szeretnél egy kapcsolattól?
  • Milyen hatással voltak ezek a trükkök a kapcsolatodra?
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása