Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne beszélj elhamarkodottan!

2013. december 04. 03:00 - Lilla:)

"Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra" (Jakab 1:19)

james119.jpg

Amikor próbálsz kibékülni valakivel, ne a problémára figyelj! A panasza és haragja mögötti sebekre figyelj, arra, hogy a másik embernek mi okoz fájdalmat.

A sérült ember megbánt más embereket. Az egészséges ember nem bánt meg másokat. A szent emberek nem bántanak meg másokat, és a boldog emberek sem. Ez igaz minden helyzetben, a házasságban, a piacon vagy a Közel Keleten egyaránt. Amikor egy embernek fáj valami, az megbánt másokat.

Az emberek megbecsülésre vágynak mindenütt a világon. Ha tiszteljük a másik fél méltóságát, a haragja gyorsan elszáll. És ez igaz nemzetekre, üzleti kapcsolatokra, gyülekezetekre, etnikai csoportokra és a saját családunkra is. Tisztelettel és méltósággal bánjunk az emberekkel.

Hogyan tudod a legjobban kimutatni mások felé a tiszteletedet? Figyelj rájuk és nézz a szemükbe. Amikor próbálsz kibékülni valakivel, arra kell figyelned, hogy mi van a szavaik mögött, hogy milyen sérelmet próbálnak kifejezni.

A Jakab 1:19 elmondja, hogyan is csináljuk: "legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra." Isten két fület adott neked és egy szájat. Azt akarja, hogy kétszer annyit hallgass, mint amennyit beszélsz. Mi azonban sietünk. Meg kell próbálnod megérteni mások nézőpontját, és nem csak a saját szempontodból kell látnod egy helyzetet. Assisi Szent Ferenc mondta a következőt: "Először arra törekedjünk, hogy mi értsünk meg másokat, és csak utána arra, hogy mások megértsenek minket."

A héten rengeteg esélyed lesz arra, hogy így tegyél. Ne halassz el egyetlen lehetőséget se, hogy kimutasd egy másik embernek a tiszteleted azzal, hogy meghallgatod, mi bántja és mi fáj neki. Utána haladhatsz tovább a békülés felé.

Beszéljünk róla:

  • Kivel van konfliktusod? Mit gondolsz, mi lehet az oka a sérelmének?
  • Hogy értékelnéd magad, mennyire tudod meghallgatni az embereket? Mi akadályoz meg néha abban, hogy időt szakíts arra, hogy meghallgass valakit?
  • Milyen lépéseket tudsz tenni azért, hogy leülj valakivel és tényleg meghallgasd a sérelmét, hogy ezáltal elősegítsd a helyreállást?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 11. 27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása