Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csendesség: Válassz egy állandó időpontot!

2013. február 03. 03:00 - gyanus

 "Kora reggel, még szürkületben fölkelt, kiment, és egy puszta helyre ment, ahol imádkozott" (Márk 1:35).

Clock.jpg

Hogy hatékony csendességed legyen, ki kell választanod egy bizonyos időpontot arra, hogy minden nap találkozz az Úrral. Azt is el kell döntened,  hogy milyen hosszú legyen ez az idő. Az általános szabály ez: A legalkalmasabb idő akkor van, amikor a legjobbat tudod nyújtani, amikor elemedben vagy. Add Istennek a napod legjobb részét, amikor a legfrissebb, és a legéberebb állapotodban vagy. Ne próbáld Istent a maradék időddel szolgálni. Ne felejtsd el azt sem, hogy a számodra legmegfelelőbb idő, talán különbözik másokétól.

Úgy tűnik a legtöbbünknek, a kora reggel a legmegfelelőbb idő. Jézus saját gyakorlata is ez volt, hogy felkelt korán imádkozni, és az Atyával találkozni:"Kora reggel, még szürkületben fölkelt, kiment, és egy puszta helyre ment, ahol imádkozott" (Márk 1:35).

A Bibliában sok Isten szerinti férfi és nő kelt fel korán, hogy találkozzon Istennel. Néhányan közülük:

  • Ábrahám (1.Mózes 19:27)
  • Mózes (2.Mózes 34:4)
  • Jób (Jób 1:5)
  • Anna és Elkána (1. Sámuel 1:19)
  • Jákób (1. Mózes 28:18)
  • Dávid (Zsoltárok 5:3; 57:7,8)

(Nézzd meg még: Zsoltárok 143:8; Ézsaiás 26:9; Ezékiel 12:8)

Talán azt is megfontolhatod, hogy két csendességed legyen (reggel és este). Dawson Trotman, a "Navigators" alapítója, egy betükódot talált ki esti csendességének: "ŐSUS" (HWLW). Akár egy csapattal töltötte az estét, akár  otthon a feleségével, amikor a beszélgetés befejeződni látszott, azt mondta: "Rendben, ŐSUS". Az, hogy "ŐSUS" annyit jelent, hogy "az Ő Szava az Utolsó Szó". Ezt gyakorolta éveken keresztül, hogy az Istenre figyelés volt az utolsó tevékenysége, napjai zárásaként. (Betty Lee Skinner, Daws, Zondervan, 1974, p.:103).

Bármelyik időpontot is választod, legyél benne kitartó! Jegyezzd be a naptárodba; Legyenek találkozóid Istennel, mint ahogy akárki mással is lennének! Randizz Jézussal!

Aztán legyél várakozással teli, és ne ültessd fel! Azok a randik, amiken felültetnek minket, nem tartoznak a legjobb tapasztalataink közé, és Jézus sem szereti, ha felültetik. Szóval tervezz be egy randevút vele, és legyél ott, bármibe is kerüljön!

A kérdés gyakran felmerül: "Mennyi időt töltsek Istennel?" Ha még sosem volt rendszeres csendességed azelőtt, talán kezdhetnéd hét perccel (Robert D. Foster, Seven Minutes with God {Hét percek, Istennel}, NavPress, 1997) ,és engedd természetes módon növekedni ezt az időt. Célózzd meg, hogy sosem töltesz napi 15 percnél kevesebb időt Istennel!

Beszéljünk róla!

  • Számodra mikor a legalkalmasabb, hogy a csendességedet megtartsd?
  • Mik azok a dolgok, amiket rendszerint a csendességed elé helyezel, vagy helyette végzel? Milyen lépéseket fogsz ma megtenni annak érdekében, hogy átértékeld azokat a dolgokat, amik elsőbbséget élveznek a napirendedben, hogy Istené lehessen az első, és az utolsó szó?

Rick Warren, Daily Hope, 2013.1.27.

Szólj hozzá!

Uram, mikor leszek végre teljesen rendben?

2013. február 02. 03:00 - mirjam07

"Igazán mondom nektek: ha a búzaszem nem kerül a földbe, és ott nem hal el, akkor csak egy búzaszem marad. De ha a földbe vetik, és elhal, sok szemet terem." (Jn. 12:24, EFO)

türelem.jpg

Amikor az Úrral való járásodra gondolsz, lehet, hogy egy nap majd felteszed ezt a kérést: "Miért olyan nehéz ez? Még mindig rengeteg problémával küzdök. Mikor leszek végre teljesen rendben?"

Lelkipásztorként megtanultam, hogy a lelki növekedés gyakran hasonlít ahhoz a növekedéshez, amit a természetben látunk - a legjobb gyümölcsök lassan érnek. Jn. 12:24-ben Jézus ezt mondja: "Igazán mondom nektek: ha a búzaszem nem kerül a földbe, és ott nem hal el, akkor csak egy búzaszem marad. De ha a földbe vetik, és elhal, sok szemet terem." (EFO)

Az a gond, hogy hajlamosak vagyunk türelmetlenkedni, kiássuk hát a magot, hogy ellenőrizzük, nőtt-e már, és ez tovább lassítja a növekedésünket! Ha nem látsz annyi gyümölcsöt, mint amennyit szeretnél, ne csüggedj el. A növekedéshez időre van szükség.

Közben próbáld ki ezeket a lépéseket a lelki növekedésed érdekében:

Tápláld növekedésedet Isten Igéjével. Tudom, hogy már régóta ezt teszed, de amikor újra és újra elolvasod Isten ígéreteit, közben nem fogod elfelejteni, hogy Ő most is működik, még akkor is, ha nem látod: "Hinni pedig azt jelenti, hogy bizonyosak vagyunk abban, amit remélünk." (Zsid. 11:1, EFO)

Együtt kell működnöd Istennel, miközben ő megmetsz.  Dícsérd Istent azért a munkáért, amit az életedben végez, ne feledd el "megmetszi azt a szőlővesszőt, amelyik gyümölcsöt terem, hogy még többet teremjen." (Jn. 15:2, NLT fordítás)

Imádkozz a Gal. 5:22-23-ban lévő gyümölcslistáért.  Az egyszerű fordítás így sorolja fel a gyümölcsöket: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom. Kérd Istent, segítsen, hogy megteremjenek ezek a gyümölcsök az életedben.

Beszéljetek róla

  • Ma, ahelyett, hogy a küzdelmeidre koncentrálnál, kérdezd meg magadtól: "Mi ígért Isten az életemre nézve? Hogyan láthatom hűségét az életemben?
  • Miközben imádkozol a gyümölcs-listáért, nézd meg, különösen mely gyümölcs esetén van szükséged Isten segítségére a növekedéshez?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.26)

Szólj hozzá!

Isten hív, hogy szolgálj másokat!

2013. február 01. 03:00 - FodorImi

Bejegyzés alcíme...

 „Maga Isten az, aki azzá teremtett minket, amik vagyunk. Jézus Krisztusból új életet adott, és régtől fogva azt tervezte, hogy ezt az életet mások segítésével töltsük.” (Efézus 2:10, LB fordítás)

change_the_world.jpg

Isten egy olyan szolgálatra hív, ami messze túlmutat mindazon, amit valaha is elképzeltél. Azért helyezett a Földre, hogy adj hozzá valamit.

Nem csupán azért lettél teremtve, hogy fogyaszd az erőforrásokat – hogy egyél, lélegezz, és kitöltsd a teret. Isten arra tervezett, hogy változást hozz az életeddel. Arra lettél teremtve, hogy hozzáadj az élethez a Földön, ne csak elvegyél. Isten azt akarja, hogy adj vissza valamit.

A Biblia azt mondja: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10) Ezek a jó cselekedetek a te szolgálataid a világ felé. Amikor másokat szolgálsz bármilyen módon, akkor éppen Istent szolgálod, és betöltöd életed egyik célját (Kolossé 3: 23-24, Máté 25:34-45, Efézus 6:7).

Amit Isten Jeremiásnak mondott, az számodra is igaz: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a megszülettél, kiválasztottalak egy különleges feladatra.” (Jeremiás 1:5a – NCV fordítás)

A legtöbb ember, mikor erre a „különleges feladatra” gondol, akkor egyházi hivatásra, lelkipásztorra, papra gondol, azonban Isten azt mondja, hogy az Ő családjának minden tagja pap. A Bibliában a „szolga” és a „pap” szavak szinonimák, ugyanúgy, mint a szolgálat és a papság. Ha keresztény vagy, akkor pap vagy és amikor szolgálsz, papi feladatot látsz el.

Rácsodálkoztál-e már, gondolkoztál-e már azon, hogy Isten miért nem visz minket azonnal a mennybe, abban a pillanatban, mikor elfogadjuk a kegyelmét? Miért hagy minket itt, ebben az elbukott világban? Azért, hogy betöltsük az Ő célját! Isten azzal a szándékkal mentett meg téged, hogy az Ő céljaihoz használjon. Istennek van számodra egy papi szolgálata a Gyülekezetben, és egy missziós megbízása a világban.

Beszéljetek róla:

  • Van-e valami, ami visszatart attól, hogy elfogadd Isten hívását az Ő szolgálatára?
  • Mi az a szolgálati feladat, amiről hiszed, hogy Isten adta a számodra, amiről tudod, hogy Isten erejével és hatalmával tudod elvégezni?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.25.)

Szólj hozzá!
Címkék: szolgálat

Isten előbb választott téged mint te Őt

2013. január 31. 03:00 - FHanna

"Kedves barátaim, az Atya Isten már réges-régen kiválasztott és tudta, hogy gyermekei lesztek." (1 Pt. 1:2 - LB fordítás)

pickperson.jpg

Isten sokkal azelőtt kiválasztott téged, minthogy te választottad Őt. Ő kezdeményezett. A Good News angol bibliafordítás ezt így írja: "Isten céljainak megfelelően lettetek kiválasztva."

Miért választana Isten téged vagy engem, hogy családja része legyünk? Mert Ő a szeretet Istene; Ő a kegyelem Istene. Minél többet megértesz a kegyelemből, annál jobban el leszel ámulva tőle.

Isten választott téged. Megérdemelted? Egyátalán nem. Megérdemled, hogy a mennybe kerülj? Abszolút nem! Elég jó vagy, hogy Isten családjába kerülj? Nem. Ő választott ki téged. És ez egy igazán jó hír.

Milyen alapon választott téged? Az 1. Péter 1:3 azt írja: "nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre."

Isten nem a te teljesítményed, hanem az ő kegyelme alapján választott téged. Soha nem fogod kiérdemelni. Soha nem fogod megérdemelni. Nem dolgozhatsz elég keményen érte. Nem lehetsz elég tökéletes.

Csak Isten kegyelme és irgalma az oka annak, hogy a világmindenség Teremtője azt mondja, "A családomba akarlak fogadni." Ha ez nem bátorít téged, akkor jobb, ha ellenőrzöd a vérnyomásodat.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan változtatja meg az életmódodat a kegyelem megértése? Ahogyan másokat szeretsz?
  • Elmondhatod magadról, hogy könyörületes ember vagy? Mi bizonyítja ezt az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.24.)

Szólj hozzá!

Isten mondja: „Nézd milyen jó életet terveztem neked”

2013. január 30. 03:00 - BélaPéter

“Bizony a te jóságod és el nem múló szereteted kísérnek életem minden napján és az Úr házában fogok lakni örökké.” (Zsolt 23:6 NLT fordítás)

stairway_to_heaven_1__107685713.jpg

Azt mondja Isten, hogy „Nézd milyen jó életet terveztem neked és bizony, a jóság és a kegyelem fog végígkísérni rajta. De ez még nem minden! A végére is terveztem neked valamit!”

Dávid elmagyarázza, hogy miként köti Isten össze a tegnapot a mával és a holnappal, amikor azt mondja, hogy „Örökké az Úr házában fogok lakni” (Zsolt 23:6). Lényegében azzal zárja be Dávid ezt a zsoltárt, hogy „A Mennybe fogunk menni!” Istennel minden egyre csak jobb, ráadásul a legjobb még csak ezután jön.

Pál így fogalmaz: “Mert tudjuk, hogy amikor ezt a földi sátrat itthagyjuk – amikor meghalunk és itthagyjuk ezeket a testeket – akkor lesz egy otthonunk a Mennyben, egy halhatatlan test, amit maga Isten készít számunkra és nem emberi kezek” (2 Kor 5:1, NLT fordítás).

Meddig fog tartani az öröklét? Örökké! Egy nap a tested majd meghal, de te nem. A testednek vége lesz, de neked még nem! Te örökké fogsz élni – a Mennyben vagy a Pokolban. Örökkévalóságra lettünk készítve, vagy a Mennyben vagy a Pokolban fogjuk azt tölteni.

Miért biztosak a keresztények a jövőben? “Mindig biztosak vagyunk, még akkor is ha tudjuk, hogy amíg ezekben a testekben élünk, nem vagyunk otthon az Úrral. Igen, teljes mértékben meg vagyunk győződve és inkább lennénk távol ettől a testtől, mert akkor már majd otthon leszünk az Úrral” (2 Kor 5:6-8, NLT fordítás).

Egy nap meg fogsz halni, és hogyha elfogadtad Krisztust, akkor a Mennybe kerülsz. Akkor megszabadulsz majd a fájdalomtól, a bánattól, a szenvedéstől, a depressziótól és a félelemtől.
Isten eltünteti az összes bánatunkat, “nem lesz többé halál vagy bánat vagy sírás vagy fájdalom. Mert a régi világ és gonoszságai örökké eltűntek” (Jel 21:4, NLT fordítás).

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a dolgok az életedből amik tartósak?
  • Miként változtatja meg az élet mindennapi dolgaihoz, a céljaidhoz, terveidhez, időbeosztásodhoz és kapcsolataidhoz való hozzáállásodat az örökélet tudata?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.23.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása