Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A csoportos bizonyságtétel ereje

2014. január 05. 03:00 - *Agota*

"Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." (János 13:34-35)

34 (4).jpg

Mindannyiunknak van egy életüzenete, amelyet Isten szeretné ha megosztanánk a világgal. Az üzenet továbbadása az életmissziónknak része. Amikor megosztjuk ezt az üzenetet másokkal, akkor bizonyságtételt teszünk.

Nagy erő van a csoportos tanúságtételben. Mint ahogy a katona nincs egymagában kiküldve, Isten se azt akarja, hogy egyedül végezzük a missziózást. Azt mondja, hogy együtt kell elindulnunk bizonyságot tenni.

Sőt, Isten azt mondja, hogy úgy tudunk a hitetleneknek leginkább bizonyságot tenni, ha szeretjük egymást, akik már Isten gyermekei vagyunk. János 13-ban Jézus azt mondja, hogy az egymás iránti szeretetünk mutatja meg a világnak, hogy az ő követői vagyunk. Az emberekre nagy hatással van, mikor látják, hogy a keresztyének igazán szeretik egymást. Ez bizonyítja a világnak, hogy Isten családjához tartoznak.

2Timóteus 1,7 elmondja, hogy hogyan kellene bizonyságot tennünk az embereknek: "Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét."

Félsz a bizonyságtételtől? Isten válasza a félelemre a közösség, vagyis hogy másokkal együtt teszel bizonyságot.

Vedd nagyon komolyan ezt a kérdést: Jut-e valaki a Mennyországba általad? Ha együtt dolgozol más keresztyénekkel a bizonyságtételben, elmondhatod majd, hogy "Igen, van valaki a Mennyországban miattam!"

A filippiekhez írt levél 1,27 ezt mondja: "...halljam rólatok, hogy megálltok egy Lélekben, egy szívvel, együtt küzdve az evangélium hitéért."

Szoktál bizonyságot tenni más keresztyénekkel egy lélekben - mikor annyira nagy egységben vagytok, hogy olyan, mintha egy személy lennétek? Isten azt szeretné, hogy ilyen kapcsolatunk legyen a hívő testvéreinkkel. Mindannyiunknak szüksége van a másikra. Isten azt akarja, hogy bizonyságot tegyünk Róla, de azt is akarja, hogy együtt tegyük!

Beszéljünk róla:

  • Milyen félelmeid, fenntartásaid vannak a bizonyságtétellel kapcsolatban?
  • Hogyan tud a hívő közösség segíteni neked legyőzni ezeket a félelmeket?
  • Mit tudnál ma tenni annak érdekében, hogy csatlakozz más keresztyénekhez és hogy lelkesen terjeszd a jó hírt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.29)

Szólj hozzá!

Van védőhálód?

2014. január 04. 03:00 - sema22

"Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3,8)

33 (1).jpg

Lelkipásztorként olyan dolgokat és helyzeteket látok, amelyeken senkinek sem szabadna egyedül átmennie. Senkinek sem kellene egyedül várakoznia a kórházi folyosón, míg egy hozzátartozója élet-halál között fekszik a műtőben. Egy nőnek sem kellene egyedül várakoznia az eredményeire problémás terhesség esetén. Senkinek sem kellene egyedül várnia a híreket a háborús övezetből. Soha senkinek nem kellene egyedül állnia nyitott sír mellett. Soha senkinek nem kellene egyedül töltenie az első éjszakát, miután a házastársa csak úgy kisétált az életéből.

Az élet nehéz időszakai és tragédiái elkerülhetetlenek, mindannyian szembe kell álljunk velük. De nem egyedül kell átmennünk rajtuk. Szükségünk van Isten védőhálójának a segítségére, hogy megtartson ezekben a nehéz időkben.

De mi az Isten védőhálója? Egy csoport hívő - olyanok, akik segítséget nyújtanak, mert elkötelezettek melletted. Ezt a kis csoportot úgy hívják, hogy közösség, és ez Isten terve a közösséggel: "Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi." (1Kor 12,26a). A közösség Isten válasza a kétségbeesésre.

A Római levél 12,15 hasonlóan közelíti meg ugyanezt: "Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal."

Az első részt nem nehéz betartani. Ha valami jó történik valakivel, szívesen csatlakozunk az ünnepléshez.

De ha valaki nehéz időn megy át, sokkal nehezebbnek tűnik a helyzet, pedig valójában elég egyszerű. Amikor krízishelyzetben vagy, nem tanácsokra van szükséged, hanem csak valakire, aki melléd üljön, megfogja a kezed, átölelje a vállad, vagy veled együtt sírjon. 

Ahogyan Pál mondja: "Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat." (1Thessz 5,11a). A biztatás nem mindig azt jelenti, hogy lelkesítő beszédet vagy bölcsességeket mondunk a másiknak. Néha elég, ha csak csendben leülünk melléje és együtt sírdogálunk vele. 

Van-e neked védőhálód? Van egy olyan hívő csapat, akikre számíthatsz a nehéz időkben? Ha nincs, akkor még ma indulj el és kezdj el ilyen barátságokat építeni. A nehéz időszakok elkerülhetetlenek és csak a bolond nem készül fel előre.

Beszéljünk róla: 

  • Kik alkotják a védőhálódat? Hogy építhetsz ilyen kapcsolatokat és hogyan juthatsz el az elkötelezettségnek erre a fokára?
  • A gyakorlatban hogyan tudsz másoknak védőhálót biztosítani?
  • Mi a különbség Bibliatanulmányozásra járni vagy egy közösségbe tartozni?

(Daily hope by Rick Warren, 2013.12.28)

Szólj hozzá!

Csapatmunkával többre juthatunk

2014. január 03. 03:00 - Lilla:)

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus 2,10)

32 2014.01.03_1.jpg

Isten azért helyezett minket a Földre, hogy azt a munkát végezzük el, amit csak mi tudunk megtenni. Az Efézusiakhoz írt levél azt mondja, hogy Isten jó cselekedetekre teremtett minket és az a terve szerinti életre. Azt viszont nem tervezte, hogy egyedül végezzük ezt a munkát. Szükségünk van emberekre, akik velünk munkálkodjanak.

Biztos ismered azt az érzést, hogy amikor túl sokat dolgozol kimerülsz és kiégsz. Miért? Azért mert egyedül próbálod elvégezni a munkát, pedig Isten soha nem így akarta.

Isten azt mondja a Prédikátor 4,9-ben, hogy "jobb két ember, mint egy, mert többet elérnek, ha együtt dolgoznak." (NCV fordítás) Amikor csapatban dolgozol, sokkal többet tehetsz, mi több, ha jó csapattársaid vannak, sokkal szórakoztatóbb és kevésbé fárasztó a munka!

Képzeld el, hogy mindegyikünk egy hópehely. Egymagunkban nem tudunk nagy változást hozni, viszont ha több törékeny hópehely összetapad, megállíthatják a forgalmat. Ahogy a hópelyhek, mi is nagyot tudunk változtatni együtt, azzal, hogy mindegyikünk elvégzi a maga kis feladatát.

Tudtad, hogy amikor együtt dolgozunk itt a Földön, valójában az örökkévalóságra gyakorlunk? A mennyben mindannyiunknak lesz munkája, de mindegyikünknek csak egy kis rész, úgyhogy sosem leszünk túlhajszoltak és fáradtak. Egyikünknek sem kell majd nehéz terheket cipelnie, mert mindenkinek csak a maga kis részét kell elvégeznie, a munka mégis meglesz.

Ahogy éled az életed, jusson eszedbe, hogy nem kell egyedül csinálnod mindent. Szükséged van másokra, hogy melletted legyenek. Ahogy megosztod a terheidet más keresztyénekkel, rájössz, hogy többet tudtok így tenni Isten dicsőségére.

Beszéljünk róla:

  • Belefáradtál már abba, hogy túl sokat akartál egyedül teljesíteni? Mi volt a következménye?
  • Hogyan példázza, vagy kellene példáznia a gyülekezetnek a csapatmunkát, hogy nagyobb dicsőséget szerezzen Istennek?
  • Hogy szerezhetnél segítséget az Isten által rád bízott munkában? Kinek segíthetnél te?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.27)

Szólj hozzá!

Ne járj egyedül az úton...

2014. január 02. 03:00 - rorsy

"Mivel tehát elfogadtátok Krisztus Jézust mint Urat, továbbra is Őt kell követnetek." Kol 2,6 (NLT fordítás)

A Biblia gyakran hasonlítja az életet egy úthoz, mert hiszen az élet egy utazás, és nem egy helyben toporgunk. Az Újszövetségben azt kéri tőlünk az Úr, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban és engedelmességben. Úgy kell járjunk az életünkben, ahogyan Jézus tette. Arra is kaptunk felhívást, hogy ne egyedül, hanem másokkal együtt menjünk az úton.

Három ok, amiért másokkal együtt kell járnunk az életben:

  • mert biztonságosabb. Sétáltál már éjszaka egyedül egy sötét országúton vagy egy sikátorban? Egy kicsit fél az ember ilyenkor, nem? De ha van valaki melletted, máris nagyobb biztonságban érzed magad.
  • mert támogatást kapsz. Az élet nem egy 50 méteres gátfutás, hanem egy maraton. Ha együtt futod meg a pályát másokkal, az erőt ad, hogy kitarts végig.
  • mert jobb rálátásod lesz a dolgokra. Többet fogsz tudni, ha másokkal együtt teszed meg a távot, mintha egyedül bandukolnál. Ha magányosan haladsz a rossz irányba, lehet, hogy soha nem jössz rá erre. De ha vannak barátok melletted, közületek valaki csak ráeszmél majd, hogy rossz útra tértetek és vissza kell találjátok a helyes irányba.

Ezenkívül néhány fontos leckét is megtanulhatunk, ha másokkal együtt járunk az úton. Megtanulhatjuk azt is, hogyan tudunk kijönni egymással, vagy hogyan tudunk együtt dolgozni másokkal.

Azt is megtanulhatjuk, hogyan szeressünk. Az 1Móz 2,18 ezt írja: "Nem jó az embernek egyedül lenni..." Isten nem szereti a magányosságot, és Isten válasza a magányosságra az, hogy közösségbe akarja helyezni az embert. Amikor más emberekkel járunk együtt az életben, egy közösségre találunk, ahol megtanulhatjuk, hogyan kell másokat szeretni.

Ha másokkal együtt járjuk az utat, megtanulhatjuk a vendégszeretetet is. A Bibliában az 1Pt 4,9-ben ezt olvassuk: "Legyetek egymással vendégszeretők zúgolódás nélkül." Te miért zúgolódsz vagy morogsz? Mi az oka annak, hogy nem nyitod meg az otthonod ajtaját a barátaid előtt? Talán azt hozod fel kifogásként, hogy rendetlen a lakásod? Hát akkor takaríts ki és tegyél rendet! Vagy esetleg azt, hogy nem elég nagy az otthonod? Le tudsz ültetni 3 embert benne? Jézus azt mondja: "Ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." (Mt 18,20)

Mindenki vágyik arra, hogy tartozzon valahová, mert Isten kapcsolatokra teremtett minket. Amikor más keresztényekkel járunk együtt az úton és vagyunk közösségben, akkor ez a vágyunk beteljesedik és az elégedettség érzésével tölt el bennünket.

Beszéljünk róla:

  • Milyen téren lett gazdagabb az életed azok által az emberek által, akik hűségesen játak vagy járnak veled az úton?
  • Milyen kifogásokat hoztál fel eddig, csakhogy ne kelljen gyakorolnod a vendégszeretet? Mit kell megváltoztatnod a hozzáállásodon?
  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel együtt jársz az úton? Ki az, akivel megtanulhatod, hogy úgy járj az úton, ahogy Jézus?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12. 26.)

Szólj hozzá!

Isten ajándéka Neked

2014. január 01. 03:00 - mintyovanviki

"Csak egy Isten van, és Jézus Krisztus az egyetlen, aki Istenhez tud vinni bennünket. Jézus valóságosan emberré lett, és önmagát adta azért, hogy mindannyiunkat megmentsen."

(1Tim 2:5, CEV fordítás)

Karácsonykor minden a Jó Hírről szól. De ez a jó hír nem a különleges ajándékokról,  a nagy családi vacsoráról, de még csak nem is a barátokkal vagy a családdal való időtöltésről szól.

A Karácsony Isten szeretetének Jó Híréről szól.

A Biblia azt mondja: Isten nélkül mindannyian elveszettek vagyunk. Isten nélkül eltévesztjük az irányt az életben, nem támaszkodhatunk az Ő védelmére, a bennünk rejlő lehetőségek nem tudnak megvalósulni itt a földi életünkben,  nem lehetünk igazán boldogok, és nem biztos, hogy az örökkévalóságot a Mennyben töltjük.

A Karácsony Jó Híre az, hogy Isten elküldte Jézust, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket. A Biblia azt mondja: "Csak egy Isten van, és Jézus Krisztus az egyetlen, aki Istenhez tud vinni bennünket. Jézus valóságosan emberré lett, és önmagát adta azért, hogy mindannyiunkat megmentsen." (1Tim 2:5, CEV fordítás)

Ha voltál már istentiszteleten, akkor valószínúleg hallottad már sokszor a „megváltás” szót. De nem biztos, hogy tudod, mit ért a Biblia ezen a kifejezésen. Ez a szó nagyon hasonlít egy gyémánthoz, mert több különböző oldalról is nézheted.

  • Jézus azért jött, hogy megmentsen minket. Képtelenek vagyunk megoldani minden problémánkat saját magunk. Jézus nélkül mások elvárásainak csapdájába kerülünk, környezetünk elfogadásának csapdájában élünk és szenvedélyek csapdájába esünk. Megpróbálunk újra és újra megváltozni, de nincs meg a szükséges erőnk a szabaduláshoz. Jézus azért jött, hogy ezt az erőt adja nekünk.
  •  Jézus azért jött, hogy helyreállítson bennünket. Mindannyian vágyunk arra, hogy életünk elvesztett darabjait visszaszerezzük. Krisztus nélkül csak vágyakozni tudunk arra, hogy visszaszerezzük az erőnket, a bizalmunkat, a hírnevünket, az ártatlanságunkat és helyreállítsuk Istennel való kapcsolatunkat. Mindezt csak Jézus képes megtenni.
  • Jézus azért jött, hogy újra kapcsolatba kerülhessünk Istennel. Sok ember úgy gondolja, hogy Isten meg foga szidni őket, amikor visszatérnek hozzá. De Isten nem dühös rád, hanem pont ellenkezőleg, teljesen odavan érted. Jézus az első Karácsonyon eljött a Földre, hogy megbékítsen minket Istennel, hogy újra összhangba kerüljünk vele.

Jézus azért jött a Földre, hogy önmagát adja ajándékként nekünk. Közülünk sokan ünneplik Jézus születését anélkül, hogy elfogadnák a megváltásnak ezt az ingyen ajándékát. Évről évre kicsomagolatlan marad ez az ajándék, és ez nem jó. Téged Isten teremtett, és Ő önmaga számára teremtett. Amíg ezt nem érted meg, addig az életnek nem lesz értelme.

Ezen a Karácsonyon nyisd fel a legfontosabb ajándékot, amit kaptál: egy új kapcsolatot Istennel, amit Jézuson keresztül kaptál.

Beszéljünk róla:

  • A megváltás szó jelentésével kapcsolatban előbb említett három dolog közül melyik a legfontosabb az Istennel való kapcsolatodban? Miért?
  • Hogyan tudnád „kicsomagolni” Isten ajándékát ezen a Karácsonyon?  Hogyan tudnál beszélni másokkal erről az ajándékról?
  • Mit tehetnél azért, hogy megfelelőbb módon ünnepeld Jézus születését?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 12. 25.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása