Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Határozz meg célokat a hited edzésére!

2014. január 12. 03:00 - gyanus

"Az eszes ember arcáról leolvasható a bölcsesség, a bolond szeme pedig a föld határáig kalandozik." (Péld 17,24 Revideált Károli fordítás)

41 (1)1.jpgA legtöbb dolog, amit napi szinten teszünk, nem fog számítani öt perc múlva, öt év múlva még inkább nem. Sok olyan dolgot csinálunk, ami nem sokat számít.

Hogy elérd az álmaidat az életben, el kell döntened, hogy mi az, ami igazán számít, és mi az értékálló az életedben, és ezekre koncentrálj. A Biblia azt mondja: "Az eszes ember arcáról leolvasható a bölcsesség, a bolond szeme pedig a föld határáig kalandozik" (Péld 17,24).

Miután megértetted, hogy mi az, ami a legjobban számít, állíts fel olyan célokat, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy hit kelljen a teljesülésükhöz. Jézus azt mondja a Máté 9-ben, hogy annyira fog megáldani minket, amennyire mi azt szeretnénk. Az áldásai a hitünk nagyságától függnek. Jézus azt mondja: "Legyen a te hited szerint" (Máté 9,29).

Isten azt mondja, hogy válaszd ki a poharad, és Ő megtölti. Legyen akár csak egy kis teáscsészényi, vagy egy öt literes kancsónyi, vagy egy száz literes tartálynyi hited, Isten teli fogja tölteni a hited szerint. Az Őbenne való bizalmad mértéke határozza meg, hogy mennyire áld meg téged.

A hitedet célok meghatározásával tudod edzeni. Célt határozol meg, ha azt mondod: "Istenem, hiszem, hogy azt mondod nekem, hogy ezt egy adott időre be kell fejezzem. Nagyon nagy erőfeszítésbe fog kerülni, hogy megtegyem, de hiszem, hogy ezt kell tennem."

Milyen a hitre alapozott cél? Ilyen:

  • Összpontosított: Valami pontosan meghatározott, amit lehet mérni.
  • Megvalósítható: Lehetséges, és gyakorlatias. Ha egy irreális célt határozol meg, nem fogod tudni teljesíteni.
  • Független: Személyes, hiszen nem határozhatod meg más emberek célját. A te tulajdonodban állnak a saját céljaid, nem máséban.
  • Nyomon követhető: A céljaidnak kell legyen határideje. Határidő nélkül nem cél a cél.
  • Szívből jövő: Sose állíts fel olyan célokat, amikért nem érzel szenvedélyt, mert sosem fogod elérni a vágy nélkül, hogy meg kell tenned.

A célok életet adnak az álmoknak, amiket már halottnak hittél. Nézz azokra az álmokra, amiket feladtál! Határozz meg célokat, és nézd meg mit tud tenni Isten!

Beszéljünk róla:

  • Mit gondolsz, miért segítenek a célok elérni az álmainkat?
  • Mi teszi nehézzé, hogy célokat határozzunk meg az álmainkkal kapcsolatban?
  • Mik azok a célok, amiket lefektethetsz, a még fel nem fedezett álmokért az életedben? Jegyezd meg a célodat, úgy, hogy leírod, és fontold meg, hogy másokkal is megoszd azt.

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.05)

Szólj hozzá!

Add Jézusnak az álmaidat!

2014. január 11. 03:00 - eflidi

„Megtanultam, hogyan éljek bármilyen helyzetben, attól függetlenül, hogy tele van a gyomrom vagy éhezek, sok mindenem van vagy kevesem. Mindent megtehetek Krisztus által, aki megerősít.” (Fil 4,12-13 NLT fordítás)

40 (3).jpg

Addig nem válthatnak valóra az álmaid, míg meg nem tanulod feladni őket. Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de ez az igazság.

Mindig az a legbiztonságosabb döntés az álmaidat illetően, ha Jézus kezébe teszed le őket. Amint azt már sokszor megtapasztaltam a saját életemben és mások életében is, Isten gyakran az alábbi hat szakaszon vezet át:

  1. Isten ad egy álmot.
  2. Eldöntöd, hogy követed azt az álmot.
  3. Késik a beteljesülése.
  4. Akadályokba ütközik.
  5. Zsákutcába kerül az álmod.
  6. Isten teljesíti az álmodat.

Miközben a szakaszok alatt az álmod elérésén fáradozol, Isten benned munkálkodik. Mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy bízz benne. Pál apostol ezt így fogalmazza meg: "Megtanultam, hogyan éljek bármilyen helyzetben, attól függetlenül, hogy tele van a gyomrom vagy éhezek, sok mindenem van vagy kevesem. Mindent megtehetek Krisztus által, aki megerősít.” (Fil 4,12-13 NLT fordítás)

A Biblia félreérthetetlenül a tudomásunkra hozza, hogy bármit megtehetünk – Isten segítségével. Ahhoz, hogy elérd az Istentől kapott álmaidat, sokkal többre van szükséged a pozitív gondolkodásmódnál, mégpedig Isten erejére.

Sokan sorban olvassák a motivációs könyveket, mégsem haladnak előre, hogy elérjék az álmaikat. Mindannyiunknak Isten természetfeletti erejére van szüksége.

A saját erődből igyekszel elérni az álmaidat? Ha igen, biztosítlak, hogy nem fogod elérni – legalábbis ami az igazán fontos céljaidat illeti. Nem lesz olyan szél, ami előrehajtsa életed hajóját.

Add át álmaidat Istennek! Hagyd, hogy Ő valóra váltsa őket!

Beszéljünk róla:

  • Miért olyan nehéz elengedni és Jézusnak adni az álmainkat? Mitől tartunk ilyenkor?
  • Mit jelent átadni Jézusnak az álmainkat?
  • Álmaid melyik részét nem adtad még át neki?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.04)

2 komment
Címkék: álom

Célok, melyeket Isten megáld

2014. január 10. 03:00 - FodorImi

„Nem futok cél nélkül. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki megüt valamit – nem csak a levegőt.” (1Kor 9,26 NCV fordítás)

39 (1).jpg

Célok nélkül esélyed sincs, hogy 2014 más legyen, mint amit 2013-ban tapasztaltál. Alapjaiban az életed többnyire mindig ugyanaz marad. A hosszú távú célok őriznek meg a rövid távú akadályok miatti csüggedéstől.

Mindannyiunkat meghátráltatnak különböző dolgok. Minden nap foglalkozol velük, de ezek az akadályok nem fognak visszahúzni vagy lelassítani, ha mindig arra figyelsz az úton, amit el akarsz érni. Az 1Kor 9,26-ban azt mondja a Biblia: „Nem futok cél nélkül. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki megüt valamit – nem csak a levegőt.” (NCV fordítás)

Ha nem a levegőbe akarsz ütni ebben az évben, akkor már most tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Mi a célod a házasságoddal?
  • Mi a célod a családoddal?
  • Mi a célod a munkáddal?
  • Mi a célod a szellemi fejlődésedben?

Célok nélkül csak a „parton hajózol”, csak eléldegélsz valahogy, de sosem fogod azt az életet élni, amit Isten szánt neked. A célok azonban önmagukban nem adnak választ. Isten nem fogja méltányolni minden kitűzött célodat.

Isten azokat a célokat áldja meg, amelyek:

  • Tiszteletet és dicsőséget hoznak Neki.  Az 1Kor 10,31-ben azt mondja a Biblia: "Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" A bűnt kivéve bármit tehetsz Isten dicsőségére. Ha helyes a motivációd, bármit tehetsz az Ő dicsőségére.

  • Szeretet által motiváltak. Istent sokkal jobban érdekli, hogy miért teszel valamit, mint hogy éppen mit teszel. Isten nem áldja meg a félelemből fakadó céljaidat, viszont megáldja mindazokat, amelyek a szereteten alapulnak. A Biblia azt mondja az 1Kor 16,14-ben: „Mindent szeretettel tegyetek!” (NLT fordítás) Céljaiddal a szeretetet kell kifejezd Isten vagy az emberek felé.

  • Isten életedre vonatkozó tervét kell betölteniük. Isten azért helyezett a Földre, hogy megtedd ezt az öt dolgot: okozz örömöt Istennek örömöt, légy az Ő családjának része, válj Krisztushoz hasonlóvá, szolgáld Istent, és oszd meg az életed örömüzenetét. Ha a célod hozzájárul, hogy beteljesedjen ez a terv, Isten meg fogja áldani.

  • Hitből fakadjanak. Legyenek a céljaid elég nagyok ahhoz, hogy Isten segítsége kelljen a megvalósításukhoz. Ahelyett, hogy elhatároznád, hogy lefogysz 5 kg-ot 2014-ben, miért nem határozod el, hogy fogysz 20-at? Istentől kell függnöd ebben is. A Biblia azt mondja: "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni." (Zsidó 11,6 NIV fordítás).

  • Isten ereje által valósuljanak meg. Nem fogod elérni 2014-es céljaidat Isten ereje nélkül. Saját erődből nem tudsz egészséges lenni. Saját erődből nem tudsz javítani a házasságodon. Azokat a célokat, amelyek igazán fontosak az életedben, nem érheted el Isten ereje nélkül.

Vess egy pillantást a 2014-es céljaidra. Tisztességet és dicsőséget hoznak Jézusnak? Ha még nincs egy célod sem, kezdd el ma, és tűzz ki néhány célt!

Beszéljünk róla:

  • Melyek a 2014-re kitűzött céljaid?
  • Vajon Isten megáldja ezeket? Miért igen, vagy miért nem?
  • Miben szeretnéd, hogy 2014 más legyen, mint az elmúlt esztendő?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.03)

Szólj hozzá!

Istennek van terve 2014-re. Nem kellene neked is egy?

2014. január 09. 03:00 - FHanna

"Megismertette velünk mindeddig elrejtett tervét, amelyet tetszése szerint készített, és Krisztus által akar megvalósítani. E terv szerint, amikor erre megérik az idő, Isten mindent egybeszerkeszt Krisztusban - mindent, ami a Mennyben és a Földön van -, és őt teszi mindennek fejévé." EFO-Biblia (Ef 1,9-10)

38 2014.01.09.jpg

A célkitűzés nem csak egy jó ötlet a hatékonysághoz. Ez egy lelki gyakorlat, mint az ima, böjt, adakozás vagy a Biblia olvasása.

Valójában a célkitűzés lehet a sáfárság egy cselekedete, hogy megpróbálod a maximumot kihozni abból, amit Isten adott neked. Elpocsékolhatod az életed. Sok ember megteszi. Ahhoz azonban célokra van szükséged, hogy a lehető legtöbbet kihozd az életedből és befektesd olyan módon, hogy a hatása túléljen téged.

Lehetsz olyan ember, aki tesz róla, hogy megtörténjenek dolgok vagy olyan, aki végignézi, hogy történnek dolgok - esetleg olyan, akinek fogalma sincs róla, mi történik! Azok az emberek, akik tesznek is róla, hogy valami megtörténjen, megváltoztatják a világot.

Még Isten is tűz ki célokat. A Biblia azt írja, "Megismertette velünk mindeddig elrejtett tervét, amelyet tetszése szerint készített, és Krisztus által akar megvalósítani. E terv szerint, amikor erre megérik az idő, Isten mindent egybeszerkeszt Krisztusban - mindent, ami a Mennyben és a Földön van -, és őt teszi mindennek fejévé." Isten nem ül ölbe tett kézzel és nézi, ahogy a világ történelme magától zajlik, ahogy annak kedve támad. Ő eltervezte a történelmet. Istennek célja van az egyházzal. Istennek célja van az univerzum minden egyes darabjával.

A történelem egy tetőpont felé halad. Lesz egy ítéletnap, mikor minden térd meghajol és minden nyelv megvallja, hogy Jézus Krisztus Úr. A történelem egy cél felé halad - mert Isten így tervezte.

Ha Isten tervez, akkor nekünk is kellene. Isten azt akarja, hogy az életünk minden területén rá hasonlítsunk, a célok kitűzését is beleértve. Hallottam embereket, akik azt mondták: "Én nem tervezgetek. Bízok Istenben és sodródok az árral."

Ez nem érett lelki hozzáállás. Ez hülyeség! Készítened kellene egy tervet erre az évre még ma. Ha még több napot az éves célod nélkül töltesz el, akkor 2014 is csak elszáll fölötted, mint valószínűleg a korábbi éveid.

Ha Istennek van terve a következő évre, akkor neked nem kellene legyen?

Beszéljünk róla:

  • A célok kitűzése hogyan tesz jobb sáfárrá az életed fölött?
  • Milyen célokat tervezel kitűzni 2014-re?
  • Az, hogy örökkévalóságban gondolkodsz, hogyan nyilvánul meg a kitűzött céljaidban?

(Daily Hope, by Rick Warren, 2014.01.02)

Szólj hozzá!

Válaszd azt, hogy megéled az álmaidat

2014. január 08. 03:00 - Á. Bözse

"Mindannyian felelősek vagyunk a saját magunk irányításáért." (Galáta 6,5 NLT fordítás)

37 (2).jpg

Az emberek az álmaikkal kapcsolatban három módon viselkedhetnek. Vádolhatnak, mentségeket kereshetnek, vagy választhatják az álmuk megélését.

  • A vádaskodók az egész életüket azzal töltik, hogy másokat okolnak azért, amiért nem érték el az álmaikat.
  • A mentséget keresők mentségeket keresnek arra, hogy miért nem élik meg az álmaikat.
  • Az álmuk megvalósítását választók mindent megtesznek azért, hogy az álmukat megéljék.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képére lettél teremtve. A választás képessége a legfontosabb tulajdonság, ami elválaszt minket az állatoktól. Ez Isten egyik legcsodálatosabb ajándéka az emberiségnek. De amióta a szabad akarat azt jelenti, hogy rossz döntéseket is hozhatunk, ez a legnagyobb átok is.

Az álmuk megvalósítását választók felvállalják a döntéseikért a felelősséget, és az életük irányítását. Nem vádolnak másokat, vagy keresnek mentségeket. A Biblia azt mondja a Galáta 6,5-ben: "Mindannyian felelősek vagyunk a saját magunk irányításáért."

Ahelyett, hogy panaszkodnál, hogy nem érted el az álmod, vállalj felelősséget azért, amit nem tettél meg. A jó és rossz döntéseidnek sokkal nagyobb befolyása van az álmaid elérésében, mint bármi másnak.

Találkoztam emberekkel, akiknek semmi nem adatott az életben, de az álmaik megvalósítását is túlszárnyalták. Olyan emberekkel is találkoztam, akiknek mindenük megvolt, amire csak szükségük lehetett és amit csak akartak, ezüsttálcán kapták meg, és mégis eltékozolták az életüket.

Nem befolyásolhatod a körülményeidet. Azt viszont befolyásolhatod, hogy miképpen "válaszolsz" ezekre a körülményekre.

A Példabeszédek 22,13 azt mondja: "A rest tele van mentségekkel." (LB) Ne legyél ez az ember. Hagyd abba a mentségek keresését a meg nem valósult álmaiddal kapcsolatban.

Dönts úgy ma, hogy teszel valamit azzal az álommal kapcsolatosan, amit Isten adott neked.

Beszéljünk róla

  • Gyakran kísértésbe esel, hogy mentségeket találj, vagy másokat hibáztass a meg nem valósult álmaidért? Miért?
  • Honnan tudod, hogy egy álom Istentől van?
  • Mi az az egy lépés, ami közelebb tud téged vinni ma egy régóta dédelgetett álmodhoz?

(Daily hope by Rick Warren, 2014.01.01)

Szólj hozzá!
Címkék: döntés álom
süti beállítások módosítása