Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Béketeremtő küldetésed van

2015. november 15. 03:00 - noemiblogol

  „(Isten) helyreállította a  kapcsolatunkat ővele Krisztus által, és nekünk adta azt a szolgálatot, hogy mi is állítsunk helyre kapcsolatokat. Más szavakkal, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. Nem rótta fel az embereknek az elkövetett hibáikat, és felénk is az az üzenete, hogy  mondjuk el másoknak, hogy van lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.” (2Kor 5:18-19, GW fordítás)

Ha egy konfliktussal terhes kapcsolatot szeretnél helyrehozni, a megbékélést helyezd középpontba, ne a megoldást.

Óriási a különbség. A megbékélés a kapcsolat új alapokra helyezését jelenti. Nem azt jelenti, hogy újra összeházasodsz a házastársaddal, hanem azt, hogy békességben éltek tovább.

Ha megoldást akarsz, akkor ahhoz minden egyes nézeteltérést el kell simítani, és ez szinte lehetetlen.  Az igazság az, hogy vannak bizonyos dolgok a házastársaddal, a barátoddal vagy a munkatársaddal való kapcsolatban, amikben soha nem fogtok dűlőre jutni, mert különbözőek vagytok. Viszont lehet más a nézetünk anélkül, hogy ezzel másokat megbántanánk. Ezt hívják érettségnek. És ezt hívják bölcsességnek. Ilyenkor vagyunk olyanok, mint Krisztus.

Ugyanígy, lehetünk egységben anélkül, hogy egyformák lennénk. Járhatunk kéz a kézben anélkül, hogy ugyanaz lenne a véleményünk. Kay, a feleségem és én 40 éve vagyunk házasok, és számtalan dologban eltérőek a nézeteink. De kéz a kézben haladunk, támogatjuk egymást, és békességben élünk.

Házassági tanácsadóként megtanultam, hogy ha a kapcsolatok helyreállítására fókuszálsz, maga a vitás kérdés már nem is lesz olyan lényeges. Gyakran a legkisebb dolgokból vannak a legnagyobb viták.  Ilyenkor valójában nem is az a kis dolog az igazi probléma. Meg kell állni, fel kell kutatni a probléma gyökerét, és a kapcsolat helyreállítására kell törekedni.

Nagyon sok konfliktus van a világban - háborúk, megosztások, viták, előítéletek, rasszizmus, terrorizmus, részrehajlás stb. -, és ezek eredményeként rengeteg sérült kapcsolat van. Sérült gazdaságok, sérült kormányok és sérült házasságok. Sérült életek és összetört szívek vannak körülöttünk.

Arra kérlek most téged mint hívőt, hogy kötelezd el magad, hogy a békességre és a megbékélésre fogsz törekedni ebben a konfliktusokkal terhes világban. Hidakat építs, ne falakat, és keresd a módját, hogy közelebb hozd egymáshoz az embereket, és ne megosztást, szakadást hozz közéjük.

A Biblia ezt írja a 2Kor 5:18-19-ben: „(Isten) helyreállította a  kapcsolatunkat ővele Krisztus által, és nekünk adta azt a szolgálatot, hogy mi is állítsunk helyre kapcsolatokat. Más szavakkal, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. Nem rótta fel az embereknek az elkövetett hibáikat, és felénk is az az üzenete, hogy  mondjuk el másoknak, hogy van lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.” (GW fordítás)

Ha Jézus Krisztus követője vagy, a békéltetés és a béketeremtés a küldetésed. Menj ki az emberek közé, és mondd nekik ezt: „Isten mindent megtett, hogy helyreállítsa a kapcsolatát veled. Kifizette az árat minden bűnödért, és nem kell, hogy az ellensége legyél.  Isten nem haragszik rád, hanem nagyon is szeret téged. Állítsd helyre a kapcsolatod az Úrral, békülj meg vele, és vidd ezt a békét másoknak is.”

Beszéljetek róla

  • Mi az a nézeteltérés a házasságodban/barátságodban, amire képtelen(ek) vagy(tok) megoldást találni?
  • Milyen lépéseket kell tenned annak érdekében, hogy magára a kapcsolatra és a megbékélésre fókuszálj, és ne a konkrét probléma megoldására?
  • Hogyan válhatsz  "békéltetővé" vagy "béketeremtővé" a családodban, a munkahelyeden vagy más emberekkel való kapcsolataidban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 11. 08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása