Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mozdulj és csinálj valami újat a munkádban

2015. április 19. 03:00 - sema22

"Álmodozni a tettek helyett bolondság, és a sok üres beszéd romboló"

(Préd. 5:7/b TLB fordítás) 

04-12-15-Doing-Business-With-God-Get-Out-And-Try-Something-New-In-Your-Work_mini

Sok embert ismerek akik az álmaik munkájáról beszélnek. Lehetnek vagy 60-70 évesek, de sosem csinálták azt. Azt mondják: "A célom az, hogy ezt meg ezt csináljam." Vajon mikor hagyjátok abba a célozgatást és húzzátok meg a ravaszt? Talán azt mondod: "Várom, hogy megérkezzen az én hajóm". Nem érkezik meg. Neked kell odaúsznod hozzá.

Hagyd abba a kifogások keresését Egyszerűen lépj ki ebből, és próbálj meg tenni valamit!

Sokan szeretnének olyan kérdőívet, amelyben csak a megfelelő rublikákat beikszelik, és megtudják, mit szeretne Isten, hogy mit tegyenek. Azt gondolják, hogy az majd megmutatja nekik, hogy mi az álmaik munkája és életük missziós célja.

Ilyen kérdőív nem létezik. Lehetenek ehhez hasonlóak, de azok sosem működnek tökéletesen. Miért? Mert vannak olyan tálentumaid, amelyekről nem is tudsz. Azért nem tudsz róluk, mert még sosem használtad őket. Kitöltheted a világ összes tesztjét, de akkor sem valószínű, hogy megmutatja ezeket az adottságaidat, mert még soha nem használtad őket. 

Mielőtt pásztor lettem volna dicsőítésvezető voltam. Tudtam gitározni, és volt egy kis amatőr zenekarunk a gimi és főiskola alatt. Amikor átadtam az életemet Krisztusnak, sok gyülekezetbe elutaztam és vezettem a dicsőítést. Tényleg szívből csináltam, és szerettem is énekelni. Az egyetlen gond az volt, hogy senki nem szerette hallgatni. Olyan voltam, mint az az énekes, aki mindig az ének mögött van néhány lépéssel és sosem jó hangnemben énekel. Tökéletes példája voltam annak, hogy csak azért, mert szeretsz valamit csinálni, nem biztos, hogy arra lettél teremtve.

Megpróbáltam a dicsőítésvezetést, de nem ment. Aztán elhívtak néhány helyre előadni, és rájöttem, hogy jó vagyok benne, és mások is így gondolták. Így aztán mások által is megerősítve ebbe az irányba mentem tovább. 

A Prédikátor könyve 5:7/b (5:6) így írja: "Álmodozni a tettek helyett bolondság, és a sok üres beszéd romboló" (TLB)

Talán neked is van álommunkád, de nem tettél eddig semmit érte. Álmodozni tettek nélkül bolondság. Tapasztalatokra és próbálgatásokra van szükség, míg rájössz, hogy mit szabott rád Isten - a te igazi álommunkádat. Aztán pedig menj és csináld!

Beszéljetek róla:

- Hogyan használod a képességeidet és tálentumaidat hogy kihasználd a lehető legjobb lehetőségeket a munkádban?

- Mi az a munka amit mindig is szerettél volna, de sosem próbáltál ki? Miért gondolod, hogy élveznéd és jó lehetnél benne?

- Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy elégedett légy, miközben új dolgokat próbálsz ki? 

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.04.12)

Szólj hozzá!

Isten jóra használja a hibáidat, bukásaidat

2015. április 18. 03:00 - Lilla:)

"A tapasztalataid semmit sem érnek? Biztosan jelentenek valamit!" (Galaták 3:4 GNT)

04-11-15-Doing-Business-With-God-God-Uses-Your-Mistakes-Failures-For-Good_mini

Sokat tanulhatsz a tapasztalataidból - a jókból és rosszakból egyaránt. Ahhoz, hogy jól használhasd őket a munkádhoz, minden alkalommal vissza kell menned és meg kell kérdezned magadtól: "Hol voltam sikeres és hol nem voltam az? Hol teljesítettem jól és hol nem? Mi lelkesített fel a munkámban?"

Az életedre vonatkozó összes leckét tartalmazzák a tapasztalataid: csak szánj időt arra, hogy megvizsgáld őket. Amikor ezt megteszed, rájössz, hogy minden bukásodban ott van a sikereidnek egy kis magja - ha tanulsz belőle.

A Galata 3:4 ezt mondja "A tapasztalataid semmit sem érnek? Biztosan jelentenek valamit!" (GNT fordítás)

Évekkel ezelőtt találkoztam egy idősebb úriemberrel, aki elmondta nekem, hogy az elbocsátása volt a legjobb dolog ami történhetett vele. 40 éves volt és egész életében egy fűrészgyárban dolgozott, amikor egy nap bejött a főnöke és közölte vele, hogy ki van rúgva - se végkielégítés, se nyugdíj, semmi. Nem volt sem más végzettsége, sem más munkatapasztalata. Amikor hazament és elmondta a feleségének, hogy mi történt, ő azt mondta: "Mit fogsz most tenni?" Azt válaszolta: "Azt hiszem azt fogom tenni, amit mindig is akartam, jelzálogot veszek fel a házunkra és belefogok egy építkezési üzletbe."

Az első vállalkozása két kisebb motel építése volt, de öt éven belül multimilliomos lett belőle. Ezt az embert Wallace Johnsonnak hívták, ő volt a Holiday Inn hotel lánc társalapítója, ami egykor a világ egyik legnagyobb szállodalánca volt.

Wallace azt mondta nekem, hogyha tudná, hol lakik az az ember, aki kirúgta őt, megköszönné neki, amit tett. Akkor Wallace nem értette, hogy miért rúgták ki. Csak később látta meg, hogy ez Isten biztos és csodás terve volt, hogy az elbocsátás után belekezdhessen abba a karrierbe, amire őt alkotta.

Talán Isten átvitt egy váratlan bukáson, amit nem értettél meg akkor, de most látod, hogy az formált azzá, aki ma vagy. Talán éppen benne vagy pont most. Bízz Istenben, hogy ő felhasználja a körülményeidet arra, hogy megmutassa, mire is szánt téged és hogyan használhatod az életed az ő szolgálatára.

Beszéljetek róla:
- Mit tanultál életed bukásaiból?
- Épp most megtapasztalsz valamit? Mit gondolsz milyen választ vár tőled Isten?
- Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy megtapasztalják a hívők a bukást is és nem csak a sikert?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 11.)

Szólj hozzá!

Tanuld meg, hogyan szeresd munkatársaidat

2015. április 17. 08:29 - mirjam07

"Mindent szeretettel tegyetek." (1Kor 16,14 NLT ford., második kiadás)

04-10-15-Doing-Business-With-God-Learn-How-To-Love-Your-Coworkers_mini

 

Az egyik legfontosabb dolog, hogy Isten kedvét lelje benned a munkádat illetően: törődnöd kell azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgozol. Még akkor is, ha irritálnak, még akkor is, ha nem kedvelnek téged, még akkor is, ha kinevetnek, még akkor is, ha lenéznek a hited miatt, mindezek ellenére légy a barátjuk.

Miért olyan fontos ez a siker szempontjából? Mert az élet első leckéje, az első ok, amiért Isten téged a világra helyezett, az az, hogy tanuld meg, hogyan kell szeretni. Isten maga a szeretet és azt akarja, hogy olyan legyél, mint Ő.

Könnyű olyan embereket szeretni, akik olyanok, mint te - könnyű azokat szeretni, akikkel könnyű kijönni. Tehát ha Isten valódi szeretetre akar tanítani, ismerd fel, hogy szeretetlen emberek körébe fog helyezni.


A Biblia ezt mondja: "Mindent szeretettel tegyetek." (1Kor 16,14 NLT ford., második kiadás). "Mindent"- ez azt jelenti, hogy az irodában, az autóban, a kirándulásokon- mindenhol mindent szeretettel tegyetek. A jó hír az, hogy ez valójában nem nehéz. Könnyű alábecsülni a kedves szavak erejét, a barátságos mosolyét, a vállveregetését, az általános bókokét, a bátorító szavakét és a meghallgató fülekét.

Nagyon sok ember életét láttam megváltozni, amikor valaki figyelmet szentelt rájuk. Nincs olyan ember a világon, aki ne szenvedne figyelemhiányban. Nagyon nehéz viszont figyelmes embert találni. Pál apostol ezt írja: "Mert nincs mellettem hozzá hasonló lelkületű, aki olyan őszintén törődne ügyeitekkel, mint Timóteus..." (Fil 2,20)

Az embereknek megerősítésre, figyelemre és ragaszkodásra van szükségük. Tanuld meg, hogyan gondoskaodhatsz azokról az emberekröl akikkel együtt dolgozol, hogyan mutasd ki nekik Isten szeretetét.

"Legyetek alázatosak és kedvesek. Legyetek türelmesek egymáshoz, mivel szeretitek egymást, viseljétek el egymás hibáit." (Ef 4:2, TLB ford.)


Beszéljetek róla:


- Hogyan változnának meg a kapcsolataid, ha mindent szeretettel tennél?
- Hogyan tudnál mások érdeklődésére odafigyelni a munkahelyeden?
- Kinek van szüksége a megerősítésedre ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.10.)

Szólj hozzá!

A főnököd valójában nem a főnököd

2015. április 16. 03:00 - mintyovanviki

„Bármit tesztek, azt készségesen tegyétek, mintha az Úrnak dolgoznátok és nem embereknek. Emlékezzetek arra, hogy az Úrtól fizetségül örökséget kaptok, és, hogy az Úr Krisztusnak szolgáltok.” (Kolossé 3:23-24 NLT fordítás)

A főnököd valójában nem a főnököd. A Te főnököd Jézus.

A Biblia azt mondja: „Bármit tesztek, azt készségesen tegyétek, mintha az Úrnak dolgoznátok és nem embereknek. Emlékezzetek arra, hogy az Úrtól fizetségül örökséget kaptok, és, hogy az Úr Krisztusnak szolgáltok.” (Kolossé 3:23-24)

Két dolgot szeretnék a mai versből nektek megmutatni:

Először is, jobb hozzáállásod lesz a munkához amint megérted, hogy teljesen mindegy hol dolgozol vagy kinek dolgozol, a valódi főnököd Jézus.

Könnyebb lelkesnek lenned a munkáddal kapcsolatban, ha abbahagyod az ilyen típusú gondolatokat: „A főnökömnek dolgozom” vagy „A fizetésért dolgozom” ahelyett hogy elkezdenél így gondolkodni: „Az Úrért teszem.” Ha megérted ezt az igazságot, bármit teszel – akár éppen egy vállalatot vezetsz vagy mosogatsz – az egy dicsőítő cselekedet lesz.

Másodszor, amikor a munkádat egy dicsőítő cselekedetté formálod át, elkezdesz kincseket gyűjteni a Mennyországban. Ahogy Istenért dolgozol, örök letétet készítesz a Mennyországban.

Nem számít, hogy szőnyeget porszívózol, autót javítasz, egy hadseregben szolgálsz vagy egy irodát vezetsz, minden munka válhat dicsőítő cselekedetté, ha elég lelkesen végzed Istenért: „Akár esztek, akár isztok, bármi más cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Korinthus 10:31)

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz arról az igazságról, hogy a valódi főnököd Jézus?
  • Szerinted miért lehet a munka egy dicsőítő cselekedet?
  • Hogyan változtatja meg a földi feladatok elvégzéséhez való viszonyodat?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.09.)

Szólj hozzá!

Legyél misszionárius a munkahelyeden!

2015. április 15. 03:00 - magyarosijulia

„Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben” (Mt 6:20a)

Tudtad, hogy akármi is a munkád, felhasználhatod azt, hogy dicsőséget szerezz Istennek? Fel tudod használni a vállalatodat és munkahelyedet, hogy előre vidd Isten Királyságát.

De hogyan teheted ezt? Egyik módja, ha felhasználd az üzleti kapcsolataidat az evangélium terjesztésére.

Egyszer felhívott egy német férfi, aki egy nagy nemzetközi sport ruházat vállalat elnöke és vezérigazgatója. Azt mondta, épp elolvasta a Céltudatos élet című könyvemet, ami megváltoztatta az életét. Elmondta nekem, hogy elolvasta ezt a könyvet, és most már keresztyén. Már csak azt az egy dolgot akarta tudni, hogy fel kell-e mondania a vállalat vezérigazgatói állásából, hogy inkább prédikátor legyen vagy sem?

Azt válaszoltam, hogy semmiképp se! Megkértem, hogy engedje meg, hogy megmutassam, miként tudja felhasználni a munkahelyét a királyság javára, hogyan építheti a Mennyek országátt, és nem csak a vagyonát.

Megkérdeztem, hogy van-e igazgatói csapata, mire megtudtam, hogy hatan vannak, közülük ketten hívők. Azt tanácsoltam, hogy találkozzon azzal a kettővel, és kezdjenek el imádkozni a másik háromért: az első misszió megnyerni a másik három munkatársát Krisztusnak.

Megkérdeztem, hány alkalmazottja van a vállalatnak. Azt válaszolta, körülbelül 25000. Ez már egy mega gyülekezet, 25000 gyülekezeti taggal, és arra kértem, hogy kezdjen el imádkozni értük. Legyen elérhető számukra, és vezessen be keresztyén értékeket.

Megkérdeztem, hogy szeretne-e más vezérigazgatókat befolyásolni? Ha igen, akkor vezérigazgatónak kell maradnia, hiszen így sokkal több befolyása lehet, mint lelkészként vagy misszionáriusként.

Megkérdeztem, hogy szeretne-e hatással lenni a kultúrára? Ha igen, következő alkalommal, hívja be magához a profi sportolót, ültesse le, és tudassa vele, hogy nem csak a támogatója, hanem a barátja is. Adjon neki egy névjegykártyát, és biztosítsa, hogy bármikor hívhatja, amikor szükségben vagy bajban van.

A mai globális gazdaságban az új misszionáriusok az üzletemberek. Sok olyan ország van, ahova nem engedik be a lelkészeket és misszionáriusokat, de örömmel fogadják az üzletembereket.

Amikor arra az egyetlen dologra használod a vállalatodat, ami örökké fog tartani, vagyis Isten Királyságára, akkor nem csak a vagyonodat, hanem a királyságot is építed.

Semmi gond nincs, ha a munkáddal növeled a vagyonodat, de Jézus azt mondta a Máté 6:20-ban, hogy „gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben…”. Az egyetlen mód, hogy befektess a Mennybe, ha befektetsz az oda jutó emberekbe. Amikor a munkád Isten felé indítja az embereket, kincseket gyűjtesz a Mennyországba örökre, és ezzel Isten Királyságát növeled!

Beszéljetek róla:

  • Szánj időt imádkozni a munkahelyeden levő emberekért. Kérd Istent, hogy mutassa meg azokat az alkalmakat, amikor bizonyságot tehetsz a munkatársaidnak és Jézus Krisztusról beszélhetsz nekik.
  • Miként változik meg a munkádhoz való viszonyod, ha arra gondolsz, hogy Isten azért helyezett oda, hogy megoszd az evangéliumot a munkatársaiddal és főnökeiddel?
  • Milyen módon tudod felhasználni a munkádból származó gazdagságot Isten királyságának építésére?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.08)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása