Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Elfogyott a remény? Támaszkodj Isten szavára!

2015. május 17. 03:00 - sema22

"Ábrahám, amikor elfogyott a reménye, el kezdett reménykedni a hitben... Isten szavára támaszkodott." (Róma 4:18 Philips)

Honnan tudod, hogy a remény kihalt belőled? Onnan, hogy elkezded használni a soha szót: Én soha sem fogok megházasodni; Nekem soha nem lesz meg a diplomám; Soha nem leszek már jól; Soha nem mászok ki az adósságból; Soha nem leszek képes elengedni a múltat és elfelejteni azt a sok szégyent és lelki fájdalmat; Soha nem fogok tudni megváltozni; Sosem látom meg, hogy a dolgok más irányt vegyenek! Ilyen, amikor kihalt a reménység.

Mit tehetsz ilyenkor? A Róma 4:18 így írja: "Ábrahám, amikor elfogyott a reménye, el kezdett reménykedni a hitben... Isten szavára támaszkodott." (Philips)

Amikor zsákutcába jutsz, akkor a Bibliára van szükséged! Olvasd, tanulmányozd, vésd az eszedbe és gondolkozz rajta! Írd le amit olvasol egy kis emlékeztetőre és ismételgesd! A Biblia tele van ígéretekkel. Támaszkodj az Igére, és bízz az ígéreteiben, és érzelmileg is  megelevenedsz. Semmi nem bátorít annyira, mint a Biblia. Ha Isten szavára támaszkodsz, nem kell pánikolnod, mert tudod, hogy bár lehet, hogy valamit nem tudsz irányítani, de az nem azt jelenti, hogy nincs Isten uralma alatt.

A zsákutca egyben a hited próbája is. A Zsidók 11:17 így fogalmaz: "Amíg Isten megpróbálta őt, Ábrahám bízott Istenben és ígéreteiben, és felajánlotta neki fiát, Izsákot" (TLB). Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy azt szeretné, ha felajánlaná áldozatul neki Izsákot, és neki a szeme sem rebbent. Nem esett kétségbe, mert tudta, hogy Isten mit tehet meg, és megbízott az ígéretében.

Mi történik, ha Isten elveszi legnagyobb álmodat és arra kér, hogy  add fel? Meg tudod tenni hitből? Zsákutcába kerülsz, ám Isten át tud rajta vinni, ha megfelelő a válaszod.

Vannak közöttetek, akik most zsákutcában vannak, és úgy tűnik, hogy nincs kiút. De a dolgok sosem olyan sivárak, mint ahogy látszanak. Te az emberi szemszögből nézed az isteni nézőpont helyett.

A Róma 4:20 ezt írja: "Ábrahám sosem kételkedett, hitt Istennek, és egyre erősödött a hite. Már azelőtt dicsőítette Istent a tetteiért, mielőtt azok megtörténtek volna."

Az ígéret annyira megbízható, amennyire az az a személy, aki megígéri. A Biblia azt mondja, Isten nem tud hazudni, mert ő maga a tökéletes igazság. Ha ő megígér neked valamit, akkor az úgy is lesz. Minden pontosan úgy fog megtörténni, ahogyan Isten mondja. Amikor zsákutcában vagy, bízz ebben az igazságban!

Beszéljetek róla: 

  • Ha most nem is vagy zsákutcában, hogyan tudod felhasználni Isten szavát, hogy felkészülj a hitednek ennek a szakaszára?
  • Isten mely ígéretei biztatnak, amikor zsákutcába kerülsz?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan válaszol annak, aki zsákutcáiban Hozzá fordul?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.10)

Szólj hozzá!

Isten irányít még akkor, is amikor a te terveid megrekedtek

2015. május 16. 03:00 - Lilla:)

"Ábrahám hitt Istenben, aki életre kelti a holtat és aki a semmiből alkot új dolgokat." (Róma 4:17. NLT fordítás)

Vannak bizonyos zsákutca-szavak az életben, mint a rák, válás, csőd, meddőség és munkanélküliség.

Honnan lehet tudni, hogy mikor kerülsz zsákutcába? Ismered biztos a helyzetet, amikor kicsúszik az irányítás a kezedből és semmit sem tehetsz ellene.

Amikor az ötös fázisban ragadsz és várod a szabadulást, emlékezned kell rá, mire képes Isten. A helyzet talán már nem a te irányításod alatt van, Isten viszont kézben tartja a dolgot. Amikor zsákutcába kerülsz, ne arra koncentrálj, hogy mire nem vagy képes! Fókuszálj arra, hogy mire képes Isten!

A Róma 4:17 azt mondja: "Ábrahám hitt Istenben, aki életre kelti a holtat és aki a semmiből alkot új dolgokat." (NLT fordítás).

Van két dolog, amire Isten képes, de te nem: életre keltheti a holtat és a semmiből teremthet valamit. Ha Isten fel tud támasztani egy halott embert, akkor újra tudja éleszteni a dugába dőlt karriert. Életet tud lehelni a tönkrement házasságba. Életre keltheti a halott álmokat. Életet lehelhet a pénzügyi zsákutcába is.

Ábrahám nem csak a pozitív gondolatokban hitt. Ajánlom mindenkinek a pozitív gondolkodást, mert mi lenne a másik alternatíva? A negatív gondolkodás nem működik. A pozitív gondolkodás viszont nem egyenlő a hittel. Ez két nagyon különböző dolog. A pozitív gondolkodás jól működik azokban a helyezetekben, amelyekben te irányítasz.

Azokban a helyzetekben azonban, ahol kicsúszik az irányítás a kezedből, a pozitív gondolkodás hasztalan. Akkor csak egy vágyálom. Nem változtat a helyzeten. Amikor olyan dolgokkal nézel szembe, amik nem a te irányításod alatt állnak, valami többre van szükséged, mint a pozitív hozzáállás. Istenbe vetett hitre van szükséged, mert Ő kézben tudja tartani a dolgokat, amikor te nem. Az életed nagy része a te irányításodon kívül áll, úgyhogy sokkal inkább szükséged van hitre, mint pozitív gondolkodásra.

A Biblia azt mondja a Lukács 18:27-ben: "Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges." Isten a lehetetlenre specializálódott. Ezt hívjuk csodának, és erre a te életedben is képes! Ő kész neked is szabadulást hozni a zsákutcáidból.

Beszéljetek róla:

  • Ma milyen zsákutcával nézel szembe? Még mindig hiszed, hogy Isten kézben tartja?
  • Miért bonyolult néha elfogadni, hogy nem a te kezedben van az irányítás?
  • Mit gondolsz, mi az eredménye az Istenbe vetett hitnek még a zsákutcákban is? Hogyan változtat ez meg téged? Hogyan változtatja ez meg a körülményeidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.09)

Szólj hozzá!

Hogyan formál a nehézség jobbá, s nem keserűbbé?

2015. május 15. 03:00 - rorsy

"Pál azonban így szólt a századoshoz és a katonákhoz: Ha ezek az emberek nem maradnak a hajón, akkor ti sem menekülhettek meg." (ApCsel 27,31 NIV ford.)

Az élet nem fair. Lesznek benne problémák, nehézségek és fájdalmak, amelyek vagy jobbá tesznek, vagy pedig keserűvé. Vagy felnősz a feladathoz, vagy feladod. Vagy azzá válsz, akivé Isten szeretné, vagy megkeményedik a szíved. Neked kell döntést hoznod, hogyan válaszolsz a nehéz időkben. Hogyan kezeled majd azokat?

Amikor nehéz időszakokon mész keresztül, nem az a legfontosabb, amin épp átmész, hanem ami benned végbemegy. Ez az, amit az örökkévalóságba is magaddal viszel – nem a körülményeidet, hanem a karakteredet.

Az ApCsel 27-ben 3 útmutatást találunk arra, hogy miként ne reagáljunk:

  1. Ne sodródj! "Mikor az (szélvihar) magával ragadta a hajót, úgyhogy nem tudott a széllel szemben haladni, rábíztuk a hajót és sodortattuk magunkat vele." (ApCsel 27,15 NIV). A hajó, ami Pált és a többi foglyot Rómába vitte volna, a Földközi-tenger közepén sodródott, és utasai már több mint 14 napja nem látták a napot, tehát semmi iránymutatásuk nem volt, ezért elkezdtek sodródni. Amikor nehézséggel nézünk szembe, néhányan elkezdenek sodródni az élettel. Nincsenek céljaik, ambíciójuk, vagy álmaik az életükre nézve. Manapság ezt lesiklásnak, lecsúszásnak mondjuk. A gond ezzel pedig csak annyi, hogy az út lefelé vezet. Az élet nem egy lejtő. Az élet kemény. Ne veszítsd el az ambíciódat vagy az álmodat, csak azért mert az életed nehezebb lett!
  2. Ne add fel! "A vihar hevesen dobált bennünket, ezért másnap kidobálták a hajóterhet, ..." (ApCsel 27,18). A legénységnek könnyítenie kellett a hajón, ezért először a rakományt, majd a felszerelést, végül az ételt is kidobták. Olyasmiket dobtak ki, amire szükségük volt, mert annyira borzasztó volt a vihar. Amikor az életünk viharba keveredik és a stressz elviselhetetlenné válik, hajlamosak vagyunk elhanyagolni az értékeinket, a kapcsolatainkat, amit jobb időkben soha nem tennénk meg. Amikor azt mondod: "Feladom a házasságom. Feladom az álmom, hogy egyetemre menjek.", Isten arra biztat, hogy maradj a fedélzeten! Megtetted ezt már a házasságodban? Kijelentetted, hogy: A válás számunkra nem választható lehetőség! Helyre fogjuk hozni a rossz dolgokat! Ha nem tetted meg, a kísértő mindig csábítani fog, hogy feladd. Ha nem dobod el a kulcsot, soha nem fog kifejlődni az a jellem benned, amit Isten szánt neked. Isten meg tud változtatni helyzeteket és személyeket. Téged is meg tud változtatni. De nem fog, ha mindig elhagyod a fedélzetet! Személyes tapasztalatból tudom, hogy az soha nem Isten akarata, hogy elfussunk egy kemény helyzet elől. Isten azt szeretné, hogy tanulj, növekedj és fejlődj. Maradj a fedélzeten!
  3. Ne ess kétségbe! "...végül elveszett megmenekülésünk minden reménye." (ApCsel 27,20). 14 nap teljes sötétség után, a rakomány, felszerelés és élelem nélkül, az utasok végül feladták a reményt, mert elfelejtettek egy dolgot: még a viharban is Isten az, aki irányít! Ő nem hagyott el téged! Talán nem érzed Őt, de ha távol érzed magad Istentől, szerinted ki távolodott el? Isten veled van a viharban, és át fog segíteni rajta. Most épp próbára tesz téged, hogy bízol-e Benne. Átmész a próbán?

Beszéljetek róla:

  • Bízol abban, hogy Isten veled van a viharban? Hogyan bizonyítod a bizalmad?
  • Milyen nehéz helyzetben vártál arra, hogy Isten megváltoztassa azt?
  • Várhat Isten arra, hogy te változz meg anélkül, hogy Ő megváltoztatná a helyzetet? Mit válaszolsz erre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.08.)

Szólj hozzá!

Isten céljai hatalmasabbak problémáidnál és fájdalmaidnál

2015. május 14. 03:00 - mintyovanviki

„Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk.” (2 Korinthus 4:17)

lifting-up-to-see-the-purpose-of-god_1.jpg

Amikor nehézségeken megyünk keresztül az életben, az első dolog, amit általában teszünk az az, hogy valaki mást hibáztatunk. De teljesen mindegy, hogy a probléma honnan jött – Istennek célja van vele az életedben. Még ha hülyeséget is teszel, Isten fel tudja azt is használni. Ha mások szándékosan bántanak téged, Isten ezt is fel tudja használni. Még ha az ördög rossz dolgokat is tervez az életedben, Isten ezt is jóra tudja fordítani.

Isten célja hatalmasabb, mint a te problémáid vagy fájdalmad. Istennek terve van! Túl kell nézned az átmeneti fájdalmakon és a hosszú távú hasznát kell ezeknek nézned az életedben.

A Róma 5:3-4-ben azt olvassuk, hogy „De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet…”

Mi a célja a problémáidnak és a nehézségeidnek? Isten meg akar neked valamit tanítani. Minden vihar egy iskola. Minden próba egy tanár. Minden tapasztalat nevelés. Minden nehézség a te fejlődésedet szolgálja.

A legtöbbünk lassú tanuló. Ha nem tanulsz meg valamit, Isten újra elő fogja hozni az életedben. Vissza fog köszönni, mert Istent sokkal inkább érdekli a személyiséged, mint a kényelmed. Jobban érdekli az, hogy Krisztushoz hasonlóvá válj, minthogy mindent könnyűvé tegyen neked.

Néhányan közületek most is nagy nehézségekkel néznek szembe. Lehet ez a nehézség egy betegség, bűn vagy pénzügyi problémák, esetleg kapcsolati nehézségek. Szól Isten hozzád miközben ezen a nehézségen mész keresztül? Abszolút! Isten azt üzeni neked, hogy „Ne add fel! Nőj fel!” Töltsd be a nehézségek által kiszabott küldetést – légy egyre inkább az az ember, akivé Ő teremtett.”

„Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk.” (2Korinthus 4:17)

Beszéljetek róla

  • Hogyan hat rád érzelmileg és lelkileg a hibáztatás?
  • Milyen lépéseket kell tenned, hogy lelkileg növekedni tudj, célod teljesítése érdekében?
  • Hogyan válaszolnál annak, aki ezt kérdezné: „Miért van az, hogy egy ilyen jó embernek ilyen nehézségeken kell átmenni?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.07.)

Szólj hozzá!

Három hibát kerülj el a nehézségek idején

2015. május 13. 03:00 - magyarosijulia

„A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János 16:33b, NIV fordítás)

dont-do-it-ioannis-kounadeas-4599019-xl.jpg

A nyomorúság az élet velejárója. Lesznek nehézségek az életedben! Jézus is megmondta János 16:33-ban: „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (NIV fordítás)

Az Apostolok Cselekedetei 27-ik részében Pál apostol hajóra szállt Róma felé több fogollyal, és igen nagy nehézségekkel kellett szembenézzenek az utazás alatt, mert a szél ellenük volt. Pál figyelmeztette a vele utazókat, hogy ha elindulnak, egy hatalmas viharba keverednének, amelynek borzasztó következményei lehetnek. Úgy döntöttek, hogy mégis hajóra szállnak, és három gyakori hibát követtek el, amit mi is hajlamosak vagyunk elkövetni a nehézségek idején.

  1. Rossz tanácsra hallgatunk. „De a százados inkább hitt a kormányosnak és a hajótulajdonosnak…” (Apostolok Cselekedetei 27:11a) Isten már nemet mondott, és Pál is figyelmeztette őket, hogy ne tegyék meg. Ennek ellenére, mivel a „szakértők” szerint minden rendben volt, elindultak. Ha Isten mondd neked valamit, és a világ összes szakértője mást mondana, ne hallgass rájuk! Figyelj arra, hogy Isten mit mond!

  2. Követjük a tömeget. „… a többség úgy döntött, hogy továbbhajóznak onnan…” (Apostolok Cselekedetei 27:12a) A többség gyakran téved! Az izraeliták többsége vissza akart térni Egyiptomba, és mind tévedtek! Mások nyomása sok embert megakadályoz abban, hogy Isten akaratát kövesse.

  3. A körülményekben bízunk. „Mivel pedig déli szél kezdett fújni, azt hitték, hogy megvalósíthatják elhatározásukat…” (Apostolok Cselekedetei 27:13a). Pál figyelmeztette a többieket, hogy egy vihar felé közelednek, de mégis elindultak. Nem kellene minden olyan nyitott ajtón, amit észreveszel belépned! Nem kell minden adódó lehetőséget kihasználni! Nem kellene minden neked felajánlott munkát elfogadnod! Nem kellene randiznod bárkivel, aki elhív! Sátán is adhat megfelelő körülményeket, nem csak Isten, ezért kell mindig Istenhez kell fordulnod útmutatásért.

A fenti három hiba ismerete segítségedre lesz, abban, hogy el tudd őket kerülni, amikor nehézséggel állsz szembe a hit útján.

Beszéljetek róla

  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy nehézségekkel szembesülsz a hit útján?
  • Gondolj egy olyan példára az életedből, amikor bajba keveredtél, mert a három közül valamelyik hibát elkövetted.
  • Hogyan szabadított meg Isten abból a helyzetből?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.06)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása