Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A lehető legjobban éled az életed?

2015. augusztus 30. 03:00 - magyarosijulia

"Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint azok, akik nem bölcsek. Éljetek bölcsen! Úgy értem, ragadjatok meg minden alkalmat, hogy jót tegyetek, mert a mostani idők gonoszak. Tehát ne ostoba módon éljetek, hanem tudjátok meg, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedjetek.” (Ef 5,15-17, ICB fordítás)

Ha hatékony életet akarsz élni, egy dolgot mindenképp meg kell tenned: meg kell tanulnod okosan bánni az időddel. Az időd az életed. Ha nem tanulod meg beosztani az idődet, nem fogsz sok mindent elérni az életben.

Az Ef 5,15-17-ben ezt olvassuk: "Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint azok, akik nem bölcsek. Éljetek bölcsen! Úgy értem, ragadjatok meg minden alkalmat, hogy jót tegyetek, mert a mostani idők gonoszak. Tehát ne ostoba módon éljetek, hanem tudjátok meg, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedjetek.” ( ICB ford.)

Mindannyiunknak ugyanannyi ideje van minden héten: 168 óra. Az számít, hogy mit kezdesz ezzel az idővel! Bizonyos számú nap áll a rendelkezésedre ezen a világon, és ha ezeket elpazarolod, akkor  elrontottál mindent. Ha elpazarolod az idődet, elpazarolod az életedet. Ha csak úgy eltöltöd valamivel az időt, öngyilkosságot követsz el. Mert az időd az életed. Állj meg, és kérdezd meg magadtól: A lehető legjobban használom az időmet? A lehető legjobban élem az életemet?

Nincs idő mindenre. De a jó hír az, hogy Isten nem is várja el, hogy mindent megtegyél, tehát ne legyen bűntudatod emiatt! Egyébként is csak kevés olyan dolog van, amit igazán érdemes csinálni.

Azok a hatékony emberek, akik tudják, hogy mik a lényeges és mik a lényegtelen dolgok az életben, és  több időt fordítanak a lényeges dolgokra, mint a lényegtelenekre. Nem tudsz minden jelentéktelen dolgot kizárni az életedből, de tudsz tenni azért, hogy kevesebb legyen. Ez egyszerűnek tűnik, de gyakran nehéz eldönteni, hogy a jót vagy a könnyebbet válasszuk - és különösen akkor, amikor fáradtak vagyunk. Ezért, ha értelmes életet akarsz élni, meg kell tanulnod pihenni. Ha nem vagy kipihent, nem lesz szellemi, érzelmi és fizikai erőd azt mondani, hogy "Azt fogom tenni, ami a legjobb, és nem azt, ami a legkönnyebb."

Ne pazarold el az életed! Ne alkudj meg! És ne csak vegetálj az életben! Isten nem arra teremtett, hogy csak céltalanul éldegélj - Istennek küldetése van számodra, és célja van veled!

Tedd fel magadnak a kérdést: "A lehető legjobban élem az életem?"

Beszéljetek róla

  • Milyen dolgokra fordítod a legtöbb idődet?
  • Ezek a dolgok hogyan segítenek neked abban, hogy beteljesítsd az életedre vonatkozó küldetést?
  • Hogyan kellene változtatni az időbeosztásodon és a fontossági sorrendeden, hogy többet tudj pihenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.23.)

Szólj hozzá!

Hogyan hat a döntésed másokra?

2015. augusztus 29. 03:00 - angie.keyr

"Mindegyikünk számot fog adni magáról Istennek. Éljetek úgy, hogy ne történjen meg olyan, hogy a testvéretek azért esik el, mert látja, hogy olyat teszel, amit ő rossznak tart." (Róma 14:12-13, TLB fordítás)

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk az életben az, hogy elfelejtjük, milyen nagy hatással vannak a tetteink a körülöttünk levőkre. Minden nap ki vagyunk téve a kísértésnek, hogy olyan döntést hozzunk, ami talán nekünk jó, viszont nagyon romboló hatással van a többi emberre. Ha bölcs döntést akarsz hozni, meg kell kérdezned: "Nem ártok ezzel másoknak?"

Ez a gondolkodásmód persze ellentétes a mi kultúránkkal, ami azt tanítja, hogy csak magunkra gondoljunk. De Isten azt várja tőled, hogy többet gondolj másokra, mint magadra. Sőt, a Biblia azt mondja, hogy egy nap  az alapján ítélnek felőled, hogy a döntéseidnek milyen hatása volt másokra. 

A Róma 14:12-13 ezt mondja: "Mindegyikünk számot fog adni magáról Istennek. Éljetek úgy, hogy ne történjen meg olyan, hogy a testvéretek azért esik el, mert látja, hogy olyat teszel, amit ő rossznak tart."

Lehet, hogy nem kellemes ezt hallani, de tetszik vagy sem, az igazság az, hogy figyelnek minket - állandóan. Ha szülő vagy, akkor feltétlenül tudnod kell, hogy az apró szemek mindig néznek téged. Nagyon vigyáznod kell, hogy mit mondasz és teszel, mert nem csak a saját életedet befolyásolod, hanem a következő generációt is.

Tiszteld a tekintélyt. Ha egy rendőr megállít és megbírságol, akkor is tisztelettel bánj vele, ha úgy gondolod, hogy nincs igaza.

Ne hívd fel a főnököd, hogy beteg vagy, és közben strandra mész a családdal.

Ne lopj a munkahelyedről, és ne vigyél haza dolgokat, hogy majd otthon jó lesz.

Ne dicsekedj a gyerekeid előtt, hogy milyen ügyesen fogod megtalálni a kiskapukat arra, hogy adót csalj.

Ne nézd a gyerekeiddel együtt azt a rengeteg szennyet, ami a tévében és a filmekben van. Gondolkozz el azon, hogy szükséged van-e rá.

Az érett emberek korlátok közé szorítják a saját szabadságukat más emberek érdekében. Azért, mert félnek, hogy mit gondolnak mások? Természetesen nem. Azért teszik, mert szeretik a másik embert. Azokban a szituációkban, amikor nincs egyértelműen jó vagy rossz döntés, kérdezd meg magadtól, hogyan fog másokra hatni az, amit döntesz.

Beszéljetek róla:

  • Hogy szól bele a büszkeség abba, hogy átgondold, mi a jó a másiknak?
  • Számít, hogy egy másik ember rossznak tartja, amit teszel, pedig te azt gondolod, hogy jó? Miért, vagy miért nem?
  • Mit jelent az, hogy korlátozod a szabadságod mások érdekében?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.22.)

 

Szólj hozzá!

Dönts a legjobb mellett, ne csak a jó mellett

2015. augusztus 28. 03:00 - gyanus

Dönts a legjobb mellett, ne csak a jó mellett. Azt mondod, "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek." De nem minden van a javadra. "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek."  De nem minden építő." (1 Korinthus 10:23,  NIV fordítás)

nevtelen.pngNéhány dolog nem feltétlenül rossz - egyszerűen csak szükségtelen. A legtöbb döntés az életben igazából nem a jó és a rossz közötti választásról szól, hanem inkább arról, hogy mi a legjobb számodra.

A Biblia beszél erről az 1 Korinthus 10:23-ban: 'Azt mondod, "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek." De nem minden van a javadra. "Jogom van rá, hogy bármit megtegyek."  De nem minden építő." (NIV ford.).

A legtöbb dolog erkölcsileg semleges. Hogy jó döntést hozz, egy magasabb szintre kell lépned és fel kell tenned a kérdést, hogy "Amit tenni készülök, jobb emberré fog tenni engem?" Ezt hívják a fejlődés próbájának.

Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt a feleségem, Kay szoptatta a kisbabánkat - aki mindig dél körül lett éhes -, amikor etette a babát, leült a tévé elé. Mit adnak délben a tévében? Szappanoperákat. Így ő is elkezdett nézni egyet. Tudjuk, hogy a szappanoperák egymást követik, és ahogy az egyiknek vége, kezdődik a másik. A feleségem is hamarosan már kettőt is nézett. Egy idő után már hármat. És a baba, akit etetett, egyre kövérebb lett!

Egy idő után azt mondta, rájött, hogy már nem a baba miatt csinálja. Igazából úgy alakította a programját, hogy megnézhesse a sorozatokat. Azért kezdett épp akkor vasalni vagy  konyhát takarítani, mert akkor ott lehetett a tévé közelében.

Hirtelen kitalált emberek életébe kapcsolódott bele. Egyre behatóbban érdekelte őt olyan emberek élete, akik még csak nem is léteztek. Kíváncsi volt minden apró részletre ezeknek az embereknek az életéből. Aztán egy nap hirtelen rádöbbent, hogy elfecsérli az idejét.  Őt ez nem tette jobbá, nem lett ettől jobb anya vagy jobb feleség. Ennek a dolognak nem volt maradandó értéke. Úgy gondolta, törődhetne inkább olyan emberekkel, akik élnek és léteznek.

Jobban érdekelnek a kitalált személyek a tévében, mint Pál, Péter és a tanítványok? Vagy mint az, hogy Isten mit akar tenni az életedben? A celebek sekélyes életébe fekteted be az idődet, akikkel tele vannak az újságok és a folyóiratok? Leragadsz a tévé előtt már pénteken, amikor haza érsz, és szinte el sem mozdulsz onnan hétfő reggelig?

Ezek a dolgok gonosz dolgok? Nem. Rossz dolgok? Nem. De nem az a kérdés, hogy gonosz vagy rossz dolgok-e, hanem az, hogy segít-e neked Krisztushoz hasonlóvá válni.

Beszéljetek róla

  • Azok közül a dolgok vagy szokások  közül, amiket tenni szoktál, melyek azok, amelyek nem rosszak ugyan, de mégsem az Isten akarata szerinti legjobb dolgok a számodra?
  • Mivel tudnád felcserélni ezeket, hogy növekedni tudj Krisztusban?
  • Ami szerinted a legjobb, az ugyanaz, mint ami jobb hívővé is tehet téged?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.21.)

Szólj hozzá!

Mi történik, amikor azt teszed, amiről tudod, hogy rossz?

2015. augusztus 27. 03:00 - Robin85

 

“Aki tisztességben és becsületességben jár, az biztonságban jár, de ha valaki nem jár egyenes ösvényen, az kitudódik." (Példabeszédek 10:9, NIV fordítás)

 A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 10:9-ben: “Aki tisztességben és becsületességben jár, az biztonságban jár, de ha valaki nem jár egyenes ösvényen, az kitudódik." (NIV ford.) Kitudódik minden, amit teszel, és le fogsz lepleződni! Tehát amikor döntéseket hozol, ki kell állnod a hitelesség, tisztesség és becsületesség próbáját.

Akkor vagy tisztességes és hiteles személy, ha a zárt ajtók mögötti életed összhangban van azzal, amit mások is látnak - nincs ellentmondás aközött, ami a szívedben van és ahogy élsz. Tedd fel magadnak a kérdést: "Szeretném ha mindenki tudna erről a döntésemről, amit most hozok?" Az igazság a hitelességgel és a tisztességgel kapcsolatban az, hogy ha másokat be is csapsz, magadat nem tudod becsapni. Ha átléped a lelkiismereted határát, fizetned kell érte.

Néha mi magunk is pontosan tudjuk, hogy amit tenni akarunk, az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene megtennünk, de ez a gondolat furakszik az elménkbe: "Tudom, hogy rossz dolgot fogok tenni, de megteszem, mert tudom, hogy Isten megbocsájtó Isten."

Ennyire ostobának tartod Istent? Azt gondolod, hogy megtehetsz valamit, amiről azt mondja, hogy rossz, és annak nincs következménye az életedben? Isten azért nem akarja, hogy rossz döntést hozz, mert szeret téged; Ő nem valami jótól akar visszatartani. Tudja jól, hogy minden döntésnek következménye van. Tudja, hogy minden rossz döntés sebet hagy az életedben. Ő ennél jobbat akar számodra.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsájtja meg, amikor rossz dolgot teszünk? Természetesen megbocsájt. Ő egy megbocsájtó, kegyelmes és irgalmas Isten. Azonban attól, hogy Isten megbocsát, még nem tűnik el a fájdalom és a rossz döntéseink következménye az életünkből. Attól, hogy Isten megbocsát neked, még megmarad benned a lelkiismeret furdalás és az, hogy bánod, amit tettél. Attól, hogy Isten megbocsát, még továbbra is szenvedsz a fájdalomtól. Isten megbocsát neked, de ettől még tönkrement egy kapcsolat az életedben. Igen, Isten megbocsát, de elveszítheted a jutalmad, amit neked szánt.

A Róma 14:14 azt mondja: "Ha valaki valamiről úgy hiszi, hogy az rossz, akkor azt nem szabad megtennie, mert az ő számára az valóban rossz." (TLB ford.) Ha egyszerűbben akarjuk megfogalmazni, akkor ebben az igeversben az áll, hogy ha valamivel kapcsolatban kétségeid vannak, akkor azt inkább ne tedd. Mert az nem lenne tisztességes és becsületes, és akkor nem állnád ki a hitelesség próbáját. Ami nem hitből van az életünkben, az bűn.

 
Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy mi történjen a szívedben, amikor kéred, hogy bocsásson meg?
  • Milyen hatással van a hitelességedre az, hogy tudod, mi lenne a helyes, de mégsem azt teszed?
  • Miért veszélyes összehasonlítani magunkat másokkal, amikor becsületességről és hitelességről van szó? Hogyan vonatkozik erre a Róma 14:14?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 08. 20.)

 

Szólj hozzá!

A jó döntések mindig egyeznek Isten Igéjével

2015. augusztus 26. 03:00 - FodorImi

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105)

Amikor döntést kell hoznod, az első és legfontosabb kérdés ez:  „A döntésem összhangban van-e Isten Igéjével?”

El kell döntened, mi lesz a végső, abszolút tekintély az életedben. Valójában ez két választásban sűríthető össze: Isten Igéje, vagy a világ. Döntéseidet arra alapozod, amit Isten mond, vagy amit az emberek mondanak?

Ha életedet a népszerű véleményekre alapozod, akkor mindig le leszel maradva, mert ezek minden nap változnak. Ami tegnap „belefért”, az ma „nem fér bele”. Ami ma „jó” az holnap nem lesz „jó”, és ami holnap „megfelel” az holnapután nem lesz „megfelelő”. Ha életedet a népszerű kultúrára, politikai korrektségre, közvélemény kutatásokra alapozod, nem lesz olyan vezérelved, amely szerint élhetsz. Ezt nevezik az alapok elcsúszásának.

Más oldalról viszont, ha életedet Isten szavára alapozod, az igazság sosem változik. Az igazság mindig igaz. Ezért, ha Isten valamit rossznak mondott 10.000 évvel ezelőtt, az rossz volt 500 évvel ezelőtt is, rossz ma is és rossz lesz 1000 év múlva is. Nem törődöm azzal, mit mutatnak a közvélemény kutatások, mit kíván a politikai korrektség, vagy mit mond a média. Ha Isten azt mondja, hogy valami rossz, akkor az rossz. Mindig az volt, és mindig az lesz. Ha Isten valamit jónak mond, akkor az mindig jó. Ez a szilárd alap!

A világegyetemet Isten bizonyos törvényekkel – fizikai, erkölcsi és szellemi törvényekkel alkotta meg. Ezek köré építette az Univerzumot, nem azért mert szeszélyes, hanem hogy mindannyiunk javára legyen. Amikor együttműködsz az Univerzum elveivel, akkor sikerrel jársz. Ha elutasítod, fellázadsz ellenük, nem engedelmeskedsz, vagy figyelmen kívül hagyod Isten elveit, egyedül te fogsz megsérülni. Nem tudod megtörni Isten törvényeit, azok törnek össze téged. Ha felmegyek egy magas épület tetejére, és leugrom, nem fogom megtörni a gravitáció törvényét, hanem az tör össze engem. Ugyanez igaz az erkölcsi és a szellemi törvényekre is. Nem teheted meg, hogy fittyet hánysz Istenre, majd továbbmész. Az ítélet elkerülhetetlen. Bármikor, ha megszeged Isten elveit, veszélynek teszed ki magad.

Mindezt észben tartva, biztos lehetsz a döntéseidben. Ha Isten azt mondja, „rendben”, akkor tedd meg. Ha Isten azt mondja, „nem”, akkor ne tedd meg.

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105).

Beszéljetek róla:

  • Hogyan próbál a társadalom meggyőzni arról, hogy az igazság szubjektív?
  • Mit szükséges tenned ahhoz, hogy elég jól megismerd a Bibliát, hogy biztos alapja lehessen döntéseidnek?
  • Hogyan tapasztaltad meg a szabadságot, amikor engedelmeskedtél Isten törvényeinek és útmutatásainak?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2015.08.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása