Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Valóban számíthatsz Istenre?

2015. november 29. 03:00 - *Agota*

"Bízz az Úrban teljes szívedből, ne támaszkodj a saját értelmedre. Mindenkor emlékezz meg az Úrról, és Ő sikeressé tesz majd." (Példabeszédek 3,5-6 NCV fordítás)

6356388427610595271282450916_969748_10103227871636285_1801255318_n.jpg

Sokan azért nem bízunk teljesen Istenben az életünkkel kapcsolatban, mert igazából nem ismerjük Őt. Általában nem bízunk olyan emberekben, akiket nem ismerünk.  

Ez így van Istennel kapcsolatban is. Isten azt akarja, hogy az Ő igazi lényét ismerd meg – ne egy hamis változatot, amit az általános felfogásban hallottál. Nagyon sok népszerű mítosz kering arról, hogy kicsoda is Isten, de ezek nem igazak. 

Például, sokan úgy gondolják, hogy Isten olyan, mint ... 

Egy egyetemes rendőr: Egy nagy, rossz rendőr az égben, aki arra vár, hogy rajtakapjon minket valami rossztetten. 

Egy mennyei mikulás, aki csupán azért van ott, hogy ajándékokat osztogasson. Mosolyog, bólogat és igazából sosem figyel a rosszalkodók listájára. 

Egy nagyszerű idős ember: Ő egy öreg, öreg isten, aki nem különbözik túl sokban tőled. Megvannak a saját bukásai és hibái. Válasza sincs semmire. 

A hatalom: Mint ahogy a népszerű sci-fi sorozatban, a Csillagok háborújában is szerepel, Isten egy személytelen hatalom, amit mi a saját hasznunkra irányíthatunk. 

Ha én azt gondolnám, hogy Isten olyan, mint bármelyik népszerű téves értelmezés, akkor én sem bíznék Őbenne. A Biblia viszont egy teljesen más képet fest Isten karakteréről. 

Az az igazság, hogy Isten végtelenül megérdemli a bizalmadat, mert nincs senki más, aki képes lenne az univerzumot annyira befolyásolni körülötted, mint Ő. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Bizonyosan Isten az én segítségem, az Úr az én megtartóm." (Zsoltárok 54,4 NIV fordítás).

Istennek megvan az ereje (és óhaja), hogy megtartson és megsegítsen, bármilyen helyzeten is mész most keresztül. Ő a legjobbat akarja neked adni az életedben – és Ő egyedül képes arra, hogy ehhez a legjobbhoz elvezessen téged. Ő az univerzum teremtője. Neki szó szerint megvan minden forrása az univerzumban, amiket mozgósítani tud érted, ha úgy döntesz, hogy Őt követed. 

A kulcs viszont, hogy bíznod kell Őbenne.

A Bibliában azt olvassuk, hogy Bízz az Úrban teljes szívedből, ne támaszkodj a saját értelmedre. Mindenkor emlékezz meg az Úrról, és Ő sikeressé tesz majd." (Példabeszédek 3,5-6 NCV fordítás). Bízhatsz Istenben mindennel kapcsolatban, mert Ő képes neked segíteni abban, hogy sikerrel járj. Ez nem azt jelenti, hogy Isten pénzt, hírnevet vagy hatalmat ad majd neked. Ha viszont bízol Istenben, Ő segít majd, hogy sikerrel járj azokban a dolgokban, amikre Ő elhívott.  

Beszéljetek róla:

  • Melyik Istenről szóló tévhit a leggyakoribb a barátaid, családod körében? És a társadalomban?
  • Hogyan változna meg valaki élete, ha igazán értené, hogy milyen is Isten?
  • Melyik életed azon területe, ahol el kell kezdened teljesen bízni Istenben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.22)

Szólj hozzá!

Amikor bálványokat készítesz, olyanokká leszel, mint azok

2015. november 28. 03:00 - Babacson

"Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak!" (Zsoltárok 115:8, GW fordítás)

A tegnapi áhítatban már említettem, hogy mindenki bízik valamiben. Még a jó dolgokat is, mint például a házasságunkat, családunkat vagy a gyülekezeti szolgálatunkat is képesek vagyunk bálványozni.

Azonban, ha Istenen kívüli dolgokba helyezzük a bizalmunkat, annak pusztító hatása lehet az életünkre. Ha azt gondoljuk, hogy az, hogy kivel vagyunk vagy, hogy mit csinálunk teljesen betölti majd az űrt az életünkben, akkor kemény csalódásra kell felkészülnünk. A Biblia felhívja a figyelmünket Jeremiás próféta könyvében arra, hogy "Akik bálványokban bíznak, mind ostobák!" (Jeremiás 10:14, GNT fordítás)

Mégis ezt tesszük a karrierünkkel, a kapcsolatainkkal és a bankszámlánkkal is. Úgy teszünk, mintha ezek a készített dolgok adnának értelmet az életünknek.

Amikor pedig ezt tesszük bukásra ítéljük magunkat. A Bibliában azt olvassuk, hogy "Bizony, megcsalt szíve vezeti félre azt, aki hamuban gyönyörködik, s fatuskót imádja! Ezért nem mentheti meg lelkét, ezért nem veszi észre, hogy amit istenként imád: puszta hazugság!" (Ézsaiás 44:20, NLT fordítás)

Ó, igen, azok a bálványok hazugságok. Sajnos a bálványok nem állnak meg rögtön, ahogy csalódást okoztak. Egy idő után rabszolgájukká tesznek minket.

Az Igében azt olvassuk, hogy "Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak." (Zsoltárok 115:8, GW fordítás) Bármi is legyen, amit leginkább becsülsz az életben, olyanná fogsz válni. Ha a pénzt értékeled, végül anyagiassá válsz. Ha az élvezeteket hajhászod, hedonistává válsz. Ha a munkát értékeled túl, pragmatistává válsz. Ha mindenek felett Jézust Krisztust becsülöd, kereszténnyé válsz.

Tehát, ha a más dolgok első helyre helyezése megkötöz, akkor miért tesszük?

Egy olyan istent akarunk, melyet irányítani tudunk. Vezetni akarjuk őt. Ha a pénzt tesszük istenünkké, úgy érezzük irányítani tudjuk. Ha más embereket teszünk isteneinkké, vezetni akarjuk őket. Jobban érezzük magunk ettől.

Istent azonban nem irányíthatjuk. Ő azt mondja, hogy "Ne fokozz le engem. Ne próbálj beilleszteni engem az életviteledbe. Ne próbálj irányítani."

Beszéljetek róla

  • Miként volt másoknál látható, hogy bálványokat hoztak létre, amik végül eluralkodtak rajtuk?
  • Hogyan válhatnak egészséges dolgok bálványokká az életünkben?
  • Minek a vezetését kell elengedned az életedben, hogy az ne legyen bálvánnyá?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.21.)

Szólj hozzá!

Feszültséghez vezet, ha nem bízunk Istenben

2015. november 27. 03:00 - Babacson

 "Egyesek harci szekereikben bíznak, mások erős lovaikkal dicsekednek, mi pedig Istenünkben, az Örökkévalóban bízunk!" (Zsoltárok 20:7, NIV fordítás)

trustsermonimage_1.jpg

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy te miben -  illetve kiben - bízol?

A társadalmunk hajlamos elutasítani a bizalmat, legalábbis így néz ki. Kételkedünk mindenkiben és mindenben. Nem bízunk a kormányban. A foglalkoztatottak nem bíznak a munkaadóikban. Az ügyfelek nem bíznak az üzletben. Ha jobban utánanézel, a bizalom elutasításában a társadalmunk "igazság bomlasztásának" nagy szerepe van.

Igazság és bizalom együtt járnak. Azokban az emberekben bízol, akik igazat mondanak. Nem bízol az emberekben, ha úgy gondolod, hogy nem az igazat mondják és ha nem hiszel a teljes igazságban, akkor nem tudsz senkiben sem bízni, hogy az igazat mondja majd neked.

A bizalom hiánya hatalmas feszültséghez vezet az életünkben. Azért születtünk, hogy bízzunk. Isten a bizalom lehetőségével és nálunk valami sokkal nagyobb dologba vetett bizalom vágyával alkotott minket, mert azt akarta, hogy kapcsolatunk legyen vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor létrehozol valami mást, amiben bízhatsz. Ez lehet egy oklevél a falon, lehet pénz a bankban, lehet a házastársad, a karriered vagy akár a hobbid is. A vágy, hogy bízzunk valami hatalmasabban sem egy új dolog. A bibliai írók nagyon is tisztában voltak ezzel a saját kultúrájukban is. A Bibliában, a Zsoltárok 20:7-ben azt olvassuk, hogy  "Egyesek harci szekereikben bíznak, mások erős lovaikkal dicsekednek, mi pedig Istenünkben, az Örökkévalóban bízunk!" (NIV fordítás)

A Bibliának megvan a szava mindarra, amiben Isten helyett bízunk. A Biblia "bálványnak" nevezi ezeket. Isten igéje ezért azt mondja, hogy a saját érdekünkben távol kell maradnunk a bálványoktól. "A te érdekedben ... ne vétkezz azáltal, hogy bálványokat készítesz magadnak, legyen az bármilyen formájú is." (5 Mózes 4:15a-16a, GNT fordítás)

Beszéljetek róla

  • Melyek azok a dolgok, amelyek kísértést okoznak, hogy Isten helyett inkább azokban bízz?
  • Hogyan vezet az Istenben való bizalmatlanság feszültséghez az életedben?
  • Vizsgáld meg azokat a területeket az életedben, amelyek feszültséget okoznak. Mit mutatnak ezek meg az Istenbe vetett bizalmaddal kapcsolatban? Hogyan tudsz változtatni ezeken?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.20.)

Szólj hozzá!
Címkék: bizalom bálvány

Miért reagáljunk kedvesen?

2015. november 26. 03:00 - Szíj Melinda

 

„A bolond szabadjára engedi minden indulatát, ám a bölcs ember megzabolázza azokat.” (Példabeszédek 29:11, GW fordítás)

keep_calm_and_trust_god_posters-r3f909d8136ac4748a06f0bdd0a3c9c3f_2huh_8byvr_512.jpg

Életed történései közt sok mindenre nem lehet befolyásod. Ahogy néhány nappal ezelőtt ezekben az áhítatokban már említettem, nem tehetsz róla, kik a szüleid, vagy hová születtél, ahogy számos egyéb olyan dologról sem, melyek jelentős hatással vannak az életedre. 

Azt azonban megválaszthatod, miként reagálj egy helyzetre, amit az élet eléd hoz. Dühbe gurulhatsz, felhúzhatod magad, akár depresszióba is süllyedhetsz, ha bántás ér – vagy válaszolhatsz megbocsátással.

A választás mindig rajtad áll. A Biblia így szól: „A bolond szabadjára engedi minden indulatát, ám a bölcs ember megzabolázza azokat” (Példabeszédek 29:11, GW fordítás). Ha felelősségteljesen akarunk élni, akkor használnunk kell az eszünket, mielőtt még szóra nyitnánk a szánkat. Gondolkodnunk kell, mielőtt cselekszünk. 

Amikor valaki fájdalmat okoz nekünk, válaszreakcióként gyakran megpróbálunk elégtételt venni. Paradox módon azon igyekezetünkben, hogy leszámoljunk azzal, aki ártott nekünk, épp magunkon állunk bosszút. Lealacsonyodunk az ő szintjére. 

Isten egy sokkal méltóbb válaszra hív minket: a megbocsátásra. 

Ha rosszul bánnak veled, a megfelelő reakció nem az, hogy megsértődsz vagy hallgatásba burkolózol. Egyik sem felelős döntés. Ehelyett Isten arra szólít minket, hogy a sérelmekre nyugalommal, szeretettel és igazsággal válaszoljunk. 

Zárógondolatként: bízz Istenben, hogy kárpótol a téged ért sérelemért. Neki sokkal jobb eszközei vannak erre, mint neked. 

Beszéljünk róla: 

  • Milyen stratégiákat alkalmazhatsz, amikor nagyon megbántanak, hogy ne reagálj gondolkodás nélkül?
  • Miért hitkérdés megtanulni az önfegyelmet?
  • Miért van az, hogy az emberek kiszámíthatóbbnak tartanak, ahogy megtanulod felelősebben irányítani a válaszreakcióidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.19.)

Szólj hozzá!

Egy egyszerű alapelv, mely segít bölcsen kezelni a pénzügyeidet

2015. november 25. 03:00 - Molyhoslepke

„A bölcs ember gazdagságban és fényűzésben él, míg az ostoba eltékozolja vagyonát, amint szert tesz rá.” (Példabeszédek 21:20 GNT fordítás)

glance-for-finance.jpg

Negyvenéves pásztori múlttal a hátam mögött elmondhatom, hogy a válások legfőbb oka nem a házasságtörés, de nem is a bántalmazás.

A fő ok az adósság. Az Egyesült Államokban volt olyan időszak, amikor a válások 54%-a anyagi gondok miatt történt.

Ezen nincs mit csodálkozni. A Biblia világosan elmondja, hogy ostoba dolog felelőtlenül kezelni a pénzedet. Az ostobaságnak pedig sosincs jó vége. A Példabeszédek 21:20-ban ez áll: „A bölcs ember gazdagságban és fényűzésben él, míg az ostoba eltékozolja vagyonát, amint szert tesz rá.” (GNT fordítás)

Modern kultúránk gyakran próbál rávenni minket, hogy vásároljunk most, de csak később fizessünk. Egy átlagos amerikai polgár minden megkeresett 1000 dollár után 1300 dollárt költ a hitelkártyájával. Ez egyenes út az adóssághoz. Isten ezt ostobaságnak nevezi .

Testvérem! Az adóssága senkinek sem pillanatok alatt halmozódik fel - épp így kimászni sem lehet belőle egykönnyen. Tudatosan el kell határoznod, hogy felelősséget vállalsz a pénzügyeidért. Ha meghoztad ezt a fontos döntést, szükséged lesz egy tervre, hogy megmaradhass mellette.

Gyermekkoromban a szüleim megtanították nekem a 10-10-80-as szabályt. Ez nagyszerű módja a felelős pénzkezelésnek.

  1. Adj vissza 10%-ot az Úrnak! Isten megáldja mindazt, amiben Őt az első helyre teszed.
  2. Tegyél félre 10%-ot minden egyes keresetedből!
  3. Élj a fennmaradó 80%-ból. Csak a bolondok költik el az egész keresetüket.

Akár tetszik, akár nem, Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen. Teszteli, hogy felelősségteljes vagy-e. A mennyben Isten a pénzügyi döntéseidre nézve meg fogja kérdezni: "Felelősségteljesen bántál mindazzal, amit a Földön rád bíztam?"

Hogy felelsz majd erre a kérdésre? Adj vissza neki 10%-ot, tedd félre a másik 10%-ot, és élj meg kereseted 80%-ából!

Beszéljetek róla:

  • Mi a legnagyobb kísértés számodra, ha a felelős pénzkezelésről van szó?
  • Melyiket találod nehezebbnek: 10%-ot adni Istennek, vagy félretenni ugyanennyit?
  • Szerinted ki az, akinek szüksége lenne arra, hogy hallja ezt az üzenetet Isten pénzügyekkel kapcsolatos álláspontjáról? Hogyan tudnál neki segíteni az üzenet megértésében?


* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.18.)

1 komment
süti beállítások módosítása