Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tarts szünetet és lazíts

2015. február 08. 03:00 - Lilla:)

"Semmi haszna korán felkelni és későn lefeküdni, vagy addig dolgozni, amíg teljesen ki nem merülsz. Nem tudod, hogy örömét leli az Úr abban, hogy megnyugvást ad azoknak, akiket ő szeret?" (Zsoltárok 127:2,  MSG fordítás)

A Biblia ezt mondja a Márk 12:30-ban: "Szeresd az Urat a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!" (NLT ford.) Másképpen így is mondhatnánk: szeresd Istent minden szavaddal, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden cselekedeteddel. Isten úgy teremtett, hogy beszélő, érző, gondolkodó vagy cselekvő típusú ember vagy elsősorban.

A "cselekvők" az erejükkel szeretik Istent. Ők azok, akik tele vannak energiával és mindig aktívak. Különböző célok megvalósításán fáradoznak, sokat dolgoznak, és leginkább ők lendítik előre a mindennapi életben a dolgokat. 

Mi a cselevők elhívása a világban?

A világnak szüksége van olyan emberekre, akik cselekednek. Nem csak a beszélő, érző és gondolkodó típusú emberekre, hanem olyanokra is, akik elvégzik a dolgokat! Szükségünk van a cselekvő, kezdeményező, energikus és tenni vágyó emberekre.

Mindenkinek van azonban hibája, és a cselekvő típusba tartozó embereké az, hogy túlhajszolják magukat. Ők azok, akik mindig dolgoznak. Sosem állnak le, néha még gondolkozni vagy érezni se. Ők mindig elfoglaltak!

Isten azt mondja a Zsoltárok 127:2-ben "Semmi haszna korán felkelni és későn lefeküdni, vagy addig dolgozni, amíg teljesen ki nem merülsz. Nem tudod, hogy örömét leli az Úr abban, hogy megnyugvást ad azoknak, akiket ő szeret?" (MSG ford.) Ha cselekvő típusú ember vagy, ezt az igeverset kiteheted a fürdőszobában a tükörre. Isten azt akarja, hogy azok, akiket ő szeret, megkapják a megérdemelt pihenést.

Talán nem kellene olyan sokat dolgoznod.... Nem az Isten dolgaival kapcsolatos területen, hanem más területeken, mert így több időd jutna arra, ami igazán fontos.

A Biblia azt mondja, hogy amikor hívő leszel, Isten belülről más emberré tesz: "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2Korinthus 5:17)

Amikor hívő leszel, a múltadat megbocsátja Isten, értelmet nyer az életed, és otthonod lesz a Mennyben. Azonban a személyiséged nem változik meg, amikor Krisztushoz jössz. Isten nem lassít le, csak az irányon változtat, amerre menned kell. Sőt, fel akar ruházni mindennel, amire szükséged van ehhez. Nem szabad elfelejtened, hogy a személyiséged Istentől kaptad.

Isten nem klónokat akart teremteni, akik mind ugyanúgy dicsőítik, szolgálják és szeretik őt. Azt akarja, hogy a saját személyiségeddel szolgáld Őt. Sőt, még meg is erősíti a személyiségedet, nem pedig elfojtja. Így sokkal inkább önmagad leszel, mint bármikor azelőtt.

Beszéljetek róla:

  • Te milyen típusú ember vagy: beszélő, érző, gondolkodó vagy cselekvő? Miért gondolod így?
  • Hogyan nyilvánul meg a személyiséged abban, ahogy Istent dicsőíted és szolgálod? Mit gondolsz erről te? És mi mások véleménye erről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 02. 01.)

Szólj hozzá!

Isten mesterműve vagy

2015. február 07. 03:02 - rorsy

"Mert az Ő alkotása vagyunk, akiket a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus 2,10 NLT fordítás)

potter-black.jpg
Az oka annak, hogy értékes vagy az, ahogyan Isten beszél rólad és nem az, ahogyan mások beszélnek rólad.

Sok ember szenved önbecsülés hiányban. Nincsenek megelégedve önmagukkal, és mindig próbálják felhívni magukra a figyelmet azzal, hogy milyen ruhát hordanak, milyen autót vezetnek, vagy azzal, amiket mondanak. Szeretnének másnak mutatkozni, mint amilyenek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, pontosan azért, mert nem fogadják el magukat olyannak, amilyenek – ez viszont Isten elleni lázadás.

Ha Isten azt akarta volna, hogy másmilyen legyél, akkor te nem léteznél. De Ő akart téged! Ő alkotott olyanná, amilyen vagy. A valódi önbecsülés három tényből fakad:

  1. Isten alkotott téged.
  2. Jézus meghalt érted.
  3. Isten Lelke benned él.

A Biblia azt írja, hogy "Isten mesterműve vagyunk. Ő újjá teremtett minket Krisztus Jézusban, így megtehetjük azokat a jó dolgokat, amelyeket Ő már rég eltervezett számunkra." (Efézus 2,10 NLT). Az Újszövetség eredetileg görögül íródott. A görög "mestermű" szó "költőit" jelent. Ez a szó pedig a "költeményből" jön. Isten azt mondja: "Te az én költeményem vagy. Te vagy az én mesterművem. Nem akarom, hogy valaki mást utánozz. Ajándékokat adtam neked: szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatokat, és azt akarom, hogy használd őket." Értékes vagy, mert Isten ezt mondja rólad és azért, amit Ő tett érted.

Nem csupán akartak téged, hanem szükség van rád! A Bibliában a Korinthusi levélben a 12,4-6-ban ez áll: "Különböző lelki ajándékaink vannak, de ugyanaz a Lélek ajándékozta nekünk. Különböző módok vannak a szolgálatra, és mégis ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különböző feladatok vannak, de ugyanaz az Úr, akitől az ajándékok származnak." (GW fordítás).

Szükség van rád. Szükség van rád a gyülekezetben. Szükség van rád a közösségben. Szükség van rád a világban. Ha nem lett volna rád szükség, Isten nem alkotott volna meg téged. Nem arra teremtett, hogy csak ülj, sóhajtozz és keseregj, hanem azért hozott ide, hogy az életeddel értékesebbé tedd a világot. Mindenkire szükség van!

Nincsenek túl kicsi emberek Isten családjában, minden részre szükség van. Tudod, mi a legfontosabb fényforrás a lakásomban? Nem a nagy csillár az ebédlőben, hanem az a kislámpa, amit minden éjjel felgyújtok, amikor ki kell mennem a mosdóba, hogy bele ne rúgjak valamibe a sötétben.

Minden szerep fontos. Te fontos vagy! Értékes vagy, mert Isten azt mondta és mert hatalmas váltságdíjat fizetett az életedért, amikor Jézust, a Fiát elküldte, hogy a kereszten meghaljon Érted.

Beszéljetek róla:

  • Mi a szereped a gyülekezetben? A közösségedben? A világban? Hogyan töltöd be ezt a szerepet?
  • Milyen módszerekkel próbáltad növelni az önbecsülésedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.31)

Szólj hozzá!

Négy lépés, hogy legyőzzük az óriásokat

2015. február 06. 03:00 - mintyovanviki

 

„Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a seregek Urának, Izrael csapatai Istenének a nevében megyek ellened... Még ma kezembe ad az Úr… És  megtudja mindenki a földön, hogy van Isten Izráelben.” (1Sám 17:45-46)

Hogyan győzöd le azokat óriásokat, akik eltántorítanak attól, hogy azzá a férfivé válj, akivé Isten szeretne téged látni? Hogyan győzöd le a félelmeket, amelyek elválasztanak attól a nőtől, akivé Isten szeretne formálni téged?

Ha olyan emberré szeretnél válni, aki hatalmas hittel és nagyszerű álmokkal rendelkezik, néhány dolgot meg kell tenned, amiket Dávid is megtett, hogy le tudja győzni az olyan óriásokat, mint a halogatás, a bátortalanság, a rosszallás és a kétség.

1. Emlékezz, miként segített meg téged Isten a múltban. Dávid az 1 Sámuel 17:37-ben ezt mondta: „Az Úr, aki megmentett engem az oroszlán és a medve karmától, meg fog menteni ennek a filiszteusnak a kezéből is.” Amikor arra emlékszel, milyen nehézségeken segített át téged Isten eddigi életed során, akkor ez magabiztosságot fog adni a jövőben. 

2. Használd azokat az eszközöket, amelyeket Isten neked adott. Dávid használta azokat az eszközöket, amelyeket Isten rábízott, hogy használja az erősségeit: „És felöltöztette Saul Dávidot a saját ruhájába…’Nem tudok én ezekben járni’  – mondta Saulnak, mert nem próbáltam... Le is vetette Dávid ezeket. Kezébe vette a botját, és kiválasztott a patakból öt sima kövecskét; beletette azokat a pásztortáskájába.” (1Sámuel 17:38-40a). Ne várj valamire, amid jelenleg nincs – pénzre, végzettségre vagy kapcsolatokra. Használd azokat az eszközeidet, amelyeket már megkaptál Istentől, hogy magabiztosan szembeszállhass az óriásaiddal.  

3. Ne végy tudomást az álomrombolókról! Később, amikor mások ellene beszéltek, Dávidnak magának kellett felbátorodnia az Úrban: „Dávid nagyon szorult helyzetbe jutott: a nép már arról beszélt, hogy megkövezi, annyira el volt keseredve az egész nép fiai és leányai miatt. Dávid azonban erőt kapott Istenétől, az Úrtól.” (1Sámuel 30:6). Amikor felbátorodsz az Úrban, ez nem csak egy pozitív gondolkodásbeli szemlélet. Ez egy alapbizalom Isten kegyelmében, gondoskodásában, erejében.

4. Várd Isten segítségét neked az Ő dicsőségére. Dávid ezt kiabálva rohamozott a csatatéren: „Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a Seregek Urának, Izrael csapatai Istenének a nevében megyek ellened… Még ma kezembe ad az Úr… És  megtudja mindenki a földön, hogy van Isten Izráelben.”  (1Sámuel 17:45-46)

Fiatal koromban meghoztam egy döntést. Az észak-karolinai hegyekben egy éjjel térdre borultam és ezt mondtam: Istenem, én nem vagyok a legokosabb srác, a legképzettebb és a legtehetségesebb sem, de bízni fogok Benned! Bármit, bármikor, bárhol megteszek hitből, még akkor is, ha nem látom értelmét! És micsoda kaland lett az életem!

Minden héten kiállok ötször olyan nagy sokaság elé beszélni, mint kisvárosom lakossága, ahol felnőttem. Egyszerű, vidéki gyerek vagyok.

Isten bárkit tud használni, aki bízik Benne és várja, hogy használja őt – nem azért, aki vagy, hanem Isten dicsőségére.

Beszéljünk róla:

  • Mik a te „óriásaid”, amik közted és az álmaid között állnak?
  • Gondold végig az eszközeidet, amelyeket Istentől kaptál, hogy a feladataidat teljesítsd. Teljes mértékben kihasználod őket?
  • Hogyan akar Isten téged használni? Várod, hogy használjon téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.30)

Szólj hozzá!

A közted és az álmaid közötti óriások

2015. február 05. 03:00 - magyarosijulia

„Minden ide összegyűlt megtudja majd, hogy az Úr megszabadítja népét, de nem karddal és lándzsával. Ez az Úr harca, és nekünk fog adni téged!” (1Sám 17:47, NLT fordítás)

Pushing Giant Boulder

Dávidnak az 1 Sámuelben leírt története szerint Dávid négy óriással kellett megküzdenie mielőtt Góliát elé léphetett. Nem fizikai, hanem az elméjében levő óriások voltak azok.

Sokkal inkább valószínű, hogy te is ilyen óriásokkal kell küzdj, mintsem egy Góliáttal, de ugyanannyira félelmetesek és nagyok lehetnek, és megakadályozhatnak abban, hogy az légy, akinek Isten akar látni, és abban, hogy beteljesítsd azt az álmot, amit Isten helyezett a szívedbe.

Az álmaid elérésének első nagy óriása a halogatás. Egy álom sem teljesül be azonnal. Egyszer csak Isten szívedre helyez egy álmot, de nem másnapra telejsíti. Lehet, hogy évekbe telik, amíg megvalósul életed álma. Mindig van egy várakozási időszak.

Dávid esetében az apja is akadálya volt álma megvalósulásának. Miután Sámuel királlyá kente őt, Jesszé visszaküldte a juhok mellé.

Amikor Isten terve ellentmond másokénak, késés lesz, és az emberek megpróbálnak majd visszatartani - sokszor éppen azok, akik a legjobban szeretnek. Isten viszont hűséges és bevégzi az Ő munkáját az Ő időzítése szerint.

A második óriás, amellyel szembe kell nézz, az elcsüggedés. Góliáttól az egész Izrael rettegett, és mindenki meg volt győződve arról, hogy elveszítik a csatát.

Kire hallgatsz, aki azt mondja, hogy lehetetlen megcsinálni? Ki tartja vissza az álmaidat, azt mondva, hogy soha sem fog megtörténni?

Sokszor csak egy üde hangra van szükség: egy frissítő szemű falusi gyerekre, aki azt mondja, hogy "Ez az alak nem okozhat gondot, le tudjuk győzni!"

A harmadik előtted tornyosuló óriás a helytelenítés. Dávidnak a saját testvére kérdőjelezte meg az indításait és helytelennek ítélte, hogy szembeszálljon Góliáttal.

Amikor kapsz Istentől egy álmot, amely másokat megrémít, de te mégis küzdesz az eléréséért, lebecsülnek, rágalmaznak és félreértenek. El kell döntened, hogy mi a fontosabb számodra: az emberek vagy az Isten jóváhagyása.

A negyedik óriás, amivel szembe kell nézz, a kételkedés.

Senki sem értett jobban a háborúhoz, mint Saul király, és azt mondta Dávidnak, hogy bolondság azt gondolnia, hogy egy legény képes lenne harcba szállni egy olyan harcossal, mint Góliát.

Lehet, hogy a mai szakemberek is azt mondják, te sem tudod megtenni. Ez éppen elég ahhoz, hogy elkezdj kételkedni magadban.

Miután megírtam a Céltudatos élet című könyvemet, kaptam egy levelet a szerkesztőtől, amit be is kereteztem, amelyben azt írta, hogy "Ez a könyv sosem fog működni. Senki sem fog 40 fejezetet elolvasni!" A szakemberek gyakran tévednek.

Beszéljetek róla

  • Mit tanultál magadról és Istenről, amikor egy álom beteljesülése késlekedett?
  • Kik elbátortalanító hangja tartott eddig vissza? Kinek a hangjára kell inkább figyelned?
  • Isten mely ígéreteire gondolhatsz bátorításként, amikor kételkedni kezdesz magadban vagy az álmaidban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.29)

1 komment

Erre kellene költeni a pénzed

2015. február 04. 03:00 - angie.keyr

"Úgy használd az e világi javaidat, hogy azok mások javára is váljanak, hogy barátokat szerezz. Így, amikor a földi javaid elfogynak, befogadjanak titeket az örök hajlékokba." (Lk 16:9 NLT fordítás)

b.png

Úgy tudod a legjobban felhasználni a pénzedet, ha embereket juttatsz a Mennybe vele.

A Lukács 16:9 egy problémás igevers, amit sok ember nem ért. Jézus azt mondja: "Úgy használd az e világi javaidat, hogy azok mások javára is váljanak, hogy barátokat szerezz. Így, amikor a földi javaid elfogynak, befogadjanak titeket az örök hajlékokba." (NLT fordítás)

Jézus azt mondja, hogy akárcsak az agyafúrt sáfár, aki barátokat szerzett akikre később számítani tudott, neked is arra kell használnod a pénzed egy részét, hogy örökké tartó barátokat szerezz, akik köszöntenek majd téged amikor megérkezel a Mennybe.

Nem azt mondja, hogy meg tudod vásárolni a helyed a Mennybe, mert azt nem lehet. Jézus már fizette ki az árat a kereszten. Nem azt mondja, hogy meg tudod venni a megváltást, mert nem tudod. A megváltás ingyen ajándék, kegyelemből.

Jézus azt mondja, hogy használd a pénzed olyan barátságok építésére, amik örökké tartanak. Amikor arra használod a pénzed, hogy másokat segíts Jézussal találkozni, akkor örökre szóló barátokat szerzel, örökké tartó mennyei jutalommal.

Egy nap majd meghalsz. Képzeld el, hogy amikor a Mennybe kerülsz, több száz ember áll a bejáratnál tapsolva és ujjongva, és ezt mondják: Már vártunk rád! Azért vagyunk itt, mert költöttél arra, hogy mi meghalljuk a Jó Hírt. Egy életre a barátaid vagyunk... sőt tovább, örökre, mert tartozunk neked. Ha nem így használtad volna a pénzed, nem tudtuk volna hogyan jussunk a Mennybe!

Milyen célra használod a pénzed? Lesz valaki a Mennyben a te közbenjárásodnak és a földi erőforrásaid okos elköltésének köszönhetően?

Amikor Bibliát vásárolsz valakinek, akinek nincs, kincset gyűjtesz a Mennyben. Amikor egy olyan törekvést támogatsz, amely világszerte hirdeti az evangéliumot, akkor kincset gyűjtesz a Mennyben. Amikor segítesz egy templom épülésében, kincset gyűjtesz a Mennyben. Ez a legjobb felhasználása a pénznek.

Nem viheted magaddal, de előreküldheted a pénzed úgy, hogy más emberekbe fektetsz, akik a Mennybe mennek.

Beszéljetek róla:

  • Milyen dolgokra költöd a pénzedet, amelyeknek nincs örökkévaló értéke és hatása?
  • Kik azok az emberek, akiket már most az életedbe hozott Isten, és akikkel megoszthatod az Evangéliumot?
  • Milyen módon tudod használni a pénzedet, hogy örökre szóló barátságokba fektess?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.28)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása