Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz

2016. október 02. 03:00 - kennedymárti

Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Rómabeliekhez írt levél 12:15, ESV fordítás)

A Biblia azt mondja, “Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Róma 12:15, ESV fordítás). Észrevetted már, hogy ennek a mondatnak a második része könnyű, az első része viszont nagyon nehéz is tud lenni?

Amikor valaki nehéz időszakon megy keresztül, könnyű együttérzőnek lenni vele. Könnyű lelkesíteni az embereket, amikor mélypontra kerülnek. De sokszor ki nem állhatjuk, amikor előléptetést kapnak vagy jól mennek a dolgaik. Nem igazán tudjuk jól kezelni mások sikerét. Ahelyett, hogy örülnénk, neheztelés támad bennünk. Sőt, esetleg azt kívánjuk, bárcsak valami rossz dolog történne velük, mert azt gondoljuk, hogy ha valakinek a gyertyáját elfújjuk, akkor a miénk majd fényesebben ragyog.

Isten kegyelme kifogyhatatlan. Ha Isten egyenlő mértékben jutalmaz másokat is, mi abban a rossz? Nem azzal kell foglalkoznom, hogy ő mit akar adni másoknak, hanem inkább azzal, hogy én hogyan használom azt, amit nekem adott.

Hadd mondjak el még valamit az irigységgel kapcsolatban. Az irigység általában a közvetlen környezetedbe, az emberi kapcsolataidba, a hozzád közel állókhoz való viszonyodba férkőzik be. Általában nem azokra az emberekre vagy irigy, akikkel csak távoli kapcsolatban állsz. Lehet, hogy azt mondod, „Ó, bárcsak olyan lehetnék, mint az a szupersztár vagy az a híres ember.” De ez nem olyan, mint az az érzés, amit azok felé az emberek felé érzel, akik közel állnak hozzád. A barátok és a hozzánk közel álló emberek sikerét látni a legnehezebb néha.

Az irigység alattomos. A másik embert értéktelenebbnek tartja, rombolja a kapcsolatokat és tönkreteszi az életed. Láthatatlanul működik, rejtve, de romboló hatású. És rengeteg örömtől foszt meg az életben.

Meg akartál házasodni, de mégsem vagy házas. Vagy lehet, hogy házasságban éltél, de az teljesen tönkrement. Most tehát utálod az esküvőket. Amikor kapsz egy esküvői meghívót, neheztelni kezdesz. Nem szereted az esküvőket, mert azt hiszed, amikor másvalaki gyertyája ragyog, akkor a tiéd csak pislákolni tud. De tévedsz.

Sokkal jobban fogod élvezni az életet, ha megtanulsz örülni mások sikereinek. Ha kizárólag akkor vagy csak boldog, amikor neked minden összejön, az életed nagy részében boldogtalannak fogod magad érezni, mert nem fog mindig minden sikerülni, ahogy egyikünknek sem. De ha megtanulsz örülni mások sikereinek, és örülni tudsz, amikor mások örülnek, akkor mindig boldog lehetsz.

A Biblia azt mondja az 1. Korinthus 13:4-ben, hogy „A szeretet nem irigykedik.” Irigynek lenni azt jelenti, hogy egyáltalán nincs benned szeretet egy másik ember felé. Viszont ha van benned szeretet, nem vagy irigy, mert "a szeretet nem irigykedik."

A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz is.

Beszéljetek róla

  • Kik azok, akiket felhívsz, amikor valami nagyon jó dolog történt veled és meg akarod osztani az örömödet? Te is egy ilyen barát tudsz lenni mások számára?
  • Láttad már azt, hogy az irigység meg tud rontani egy kapcsolatot?
  • Az irigység hogyan tud beférkőzni a szívünkbe? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne tudjon ott gyökeret verni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása