Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istenre mindig számíthatsz

2016. december 18. 03:00 - csmsdvd

„Minden jó és tökéletes ajándék felülről való, a mennyei fény Atyjától jön le, aki nem változik, mint a fény és az árnyék.” (Jak 1:17, NIV-fordítás)

Amikor minden változik körülöttünk, fontos emlékeznünk arra, hogy Isten állandó Atya. Sosem fog nekünk csalódást okozni. Lehet rá számítani. Megbízható, és méltó arra, hogy bízzunk benne.

Jakab apostol levele 1. fejezetének 17. verse ezt mondja. Minden jó és tökéletes ajándék felülről való, a mennyei fény Atyjától jön le, aki nem változik, mint a fény és az árnyék." Isten állandó és következetes Atya.

Itt, a Földön az apák gyakran kiszámíthatatlanok. Egyszer valakitől például ezt hallottam. „Amikor gyerek voltam, sohasem tudtam, éppen hogyan fog bánni velem az apám. Sosem tudhattam, hogy csendes vagy erőszakos lesz-e. Sohasem tudhattam, hogy éppen megölel, vagy megpofoz-e majd. Azt sem tudtam, hogy elfogad-e, vagy elutasít.”

Ha egy apa kiszámíthatatlan, a gyermekeinek sem lesz biztonságérzete.

De Isten nem szeszélyes, és nem kiszámíthatatlan. A te mennyei Atyád állandó és következetes. Az egyik dolog, amire mindig számíthatunk, az az, hogy Isten mindig ugyanúgy viszonyul hozzánk.

A Biblia ezt mondja A Timóteushoz írt második levél  2. fejezetének 13. versében. „Ha mi hűtlenek is vagyunk, Ő hű marad, mert Ő nem tagadhatja meg magát.”

Tudjuk, hogy a világ ma gyorsabban változik, mint valaha. Alvin Toffler írt egy könyvet „Jövősokk” címmel, amiben azt mondja, hogy a gyors változás idején az embereknek szükségük van stabilitásszigetekre”. Amikor minden más bizonytalan és kiszámíthatatlan, szükségünk van valamire az életben, ami sohasem változik, és olyan a lelkünknek, mint egy horgony. Ahhoz is szükségünk van egy stabilitásszigetre, hogy a stresszt kezelni tudjuk.

Van azonban egy probléma. Ezen a bolygón semmi sem stabil és állandó. Egyetlen dolog van, amire mindig számíthatunk, és ami soha nem fog változni, a mennyei Atyánk állandó és gondoskodó szeretete.

„Az én Istenem irántam való szeretete nem változik.” (Zsolt 59:10)

Ez az, amire te is mindig számíthatsz!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit használtál már az életed során stabilitásszigetnek?
  • Mik azok a jó és tökéletes ajándéktárgyak az életedben, amelyek egyértelmű jelei annak, hogy Isten irántad való szeretete állandó és változatlan?
  • Hogyan tudja csökkenteni a stresszt a stabilitás?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 12. 11.)

 

Szólj hozzá!

Isten mindenről tud az életedben, és gondja van rád

2016. december 17. 03:00 - Szíj Melinda

"Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az Úr az istenfélőkhöz." (Zsoltárok 103:13 NIV-fordítás)

storm.jpg

Isten gondoskodó, szerető, irgalmas Atya. Jobban szeret, mint ahogy azt valaha is képes leszel felfogni vagy megérteni. Isten maga a szeretet, és azért teremtett téged, hogy szeressen. Ő szeretettel van irántad mindenben, amit tesz, és irgalma a legkiemelkedőbb tulajdonsága. Isten gondoskodó Atya.

A Biblia a Zsoltárok 103:13-ban rámutat: "Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az Úr az istenfélőkhöz" (NIV-fordítás). Neki mindenre gondja van az életedben, és nagyon irgalmas feléd.

A tanítványok többsége gyakorlott halászember volt. Egy napon, amikor kimentek halászni, Jézus elfáradt és leheveredett a csónak egyik végében, majd elaludt. Amikor vihar kerekedett, nem kellett volna, hogy aggodalmat keltsen a tanítványokban. Halászemberekként hozzá voltak szokva a viharokhoz. Ám ez most egészen biztosan hatalmas vihar lehetett, mert megrémültek. A csónak hánykódott és himbálózott, kezdett megtelni vízzel. Kétségbeesve felébresztették Jézust, hogy neki szegezzék az élet egyik legfontosabb kérdését: "Uram, nem törődsz velünk?"

Te és én állandó jelleggel hasonló módon faggatjuk Istent: "Istenem, láttad az orvosi diagnózist? Hát, nem törődsz vele? Látod, milyen rossz a házasságom? Nem érdekel? Látod, milyen kevés pénzünk van a bankban és mennyi kifizetni való számlánk? Nem foglalkozol velünk? Látod, hogyan küszködnek a gyermekeim az iskolában? Nincs gondod rájuk? Ismered a béklyóban tartó félelmet, amelytől nem bírok megszabadulni. Nem törődsz velem?"

A válasz az, hogy de igen, Isten törődik veled! Valójában több gondot fordít rád, mint te magad. Sőt még jobban is akar segíteni, mint amennyire te vágysz a segítségére. Ő még nálad is jobban tudja, mi az igazi segítség számodra. Ő mindennek tudatában van, és gondodat viseli.

"'Minden gondotokat reá vessétek, mert ő gondot visel rátok" (1 Péter 5:7).

Ha tudnánk és éreznénk, hogy a mennyei Atyánk irgalmával és szüntelen figyelmével mennyire komolyan törődik velünk, akkor nem tudnánk mást tenni, csak azt, hogy mi is viszontszeretjük őt. Ha úgy érzed, hogy Isten millió mérföldnyire távolodott el tőled, akkor ez azért van, mert még nem értetted meg, hogy Isten egy gondoskodó Atya. Ennek megértése az első lépés a belső békéd elnyeréséhez.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a dolgok az életedben, amelyek pillanatnyilag aggasztanak vagy problémát jelentenek számodra?
  • Hiszed, hogy Isten törődik a gondjaiddal és problémáiddal?
  • Mit jelent a gondodat Istenre "vetni"?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.10.)

Szólj hozzá!

Kereszténység: egy kapcsolati rendszer

2016. december 16. 03:00 - Babacson

 "Összetartoztok majd és dicsőséget szereztek Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus elfogadott titeket, így nektek is el kell fogadnotok egymást, ami dicsőséget hoz Istennek". (Róma 15: 6-7, NCV fordítás)

Kétféle módon lehet egy családba bekerülni: vagy beleszületsz, vagy örökbe fogadnak. Isten mindkettőt megadja neked: újjászületsz és Isten örökbe fogad. Így tagja leszel Isten családjának. 

A római jogban, amit az új testamentum idején követtek, kitagadhatta valaki a saját gyermekét, de  örökbe fogadott gyermeket nem lehetett soha kitagadni. Isten azt mondja, hogy nem csak újjászületés által lettél a családjának tagja, hanem örökbe is fogadott téged, tehát semmiképp sem tudna kitagni. Ez egy nagyon jó hír!

Talán most azt kérdezed, "Bármit is teszek, akkor sem tagad ki Isten? Valóban?" Igen. Nem számít, hogy mit teszel, ez akkor is így van. 

Ha már egyszer megszülettél, nem tudsz meg-nem-született lenni. Ha már újjászülettél, nem tudod azt semmissé tenni. Okozhatsz szomorúságot az Atyának, ahogyan ezt a földi szüleinkkel is tesszük néha. A kapcsolat is megszakadhat, de bármit is mondanak a szüleid, mindenki tudja, hogy az ő gyermekük vagy. Ugyanígy, ha egyszer Isten gyermekévé váltál, akkor már a családjához tartozol!

A Biblia az 1 Timóteus 3:15-ben ezt mondja: "Azt akarom, hogy tudjátok, hogyan kell Isten családjának tagjaként élnetek. Isten családja az egyház." (GW fordítás). Mi Isten családja vagyunk. A gyülekezet nem egy hely, ahova jársz, hanem egy család, ahova tartozol. Isten templomának egyik építőköve vagy. Isten beoltott a szőlőtőbe és az életnek fájába. Újjászülettél és befogadtak Isten családjába. Krisztus testéhez tartozol, és egy kapcsolati rendszer része vagy. 

A legtöbben úgy gondolják, hogy a kereszténység egy hitrendszer. Igen, a hit valóban nagy szerepet játszik benne, de a kereszténység ennél sokkal több: egy kapcsolati rendszer. Ez azt jelenti, hogy Isten családjához tartozol és része vagy Krisztus testének. 

A Biblia szerint ez olyan, mintha beleszülettél volna egy családba. 

A Rómaiakhoz írt levél 15:6-7 ezt mondja: "Összetartoztok majd és dicsőséget szereztek Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus elfogadott titeket, így nektek is el kell fogadnotok egymást, ami dicsőséget hoz Istennek." (NCV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen előnyei vannak, ha Isten családjába tartozunk?
  • Mik a bizonyítékai a te életedben annak, hogy Isten családjába tartozol? Jól képviseled a családod?
  • Hogyan értékelnéd magad az alapján, hogy mennyire vagy elfogadó másokkal a Krisztus testében?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.09.)

Szólj hozzá!

Kapcsolódnod kell, hogy gyümölcsöt teremj

2016. december 15. 03:00 - torokaron

„Éljetek bennem, és én is élni fogok bennetek. Egy vessző önmagában nem tud gyümölcsöt teremni, annak kapcsolódnia kell a szőlőtőkéhez. Ugyanígy, ti sem tudtok gyümölcsöt teremni, hacsak nem éltek bennem.” (János 15:4, GW fordítás)

Nem sokkal azelőtt, hogy Jézus a keresztre ment, ezt mondja a követőinek: „Éljetek bennem, és én is élni fogok bennetek. Egy vessző önmagában nem tud gyümölcsöt teremni, annak kapcsolódnia kell a szőlőtőkéhez. Ugyanígy, ti sem tudtok gyümölcsöt teremni, hacsak nem éltek bennem.” (János 15:4, GW fordítás)

Jézus azt mondja, hogy lelkileg kapcsolódni olyan, mint ahogyan a szőlőtőkéhez kapcsolódnak a vesszők. Soha nem leszel gyümölcsöző és nem lesz termékeny az életed, ha csak önmagadban állsz. Kapcsolódnod kell.

A növényeknél is, egy vessző önmagában nem tud gyümölcsöt teremi. Te is, ha önmagadban állsz, támaszték nélkül leszel és hervadni és hanyatlani fogsz. Teljesen terméketlen lesz az életed, ha lelkileg nem kapcsolódsz.

Én sokféle zöldséget és gyümölcsöt termesztek minden tavasszal. Ha levágok egy hajtást, akkor az önmagában nem fog paradicsomot vagy mást teremni. Kapcsolódnia kell a tőhöz, hogy termést hozon.

Milyen gyümölcsöt kellene teremned, ha kapcsolódsz Krisztus testéhez? „A Szentlélek gyümölcsei pedig a következők: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Galata 5:22-23a, NIV fordítás)

Én nem tudom, te hogy vagy ezzel, de én szeretnék másokat még jobban szeretni. Szeretném, ha több lenne bennem az öröm.  Szeretném, ha nagyobb lenne a békességem, függetlenül a gazdasági helyzettől. Szeretnék még kedvesebb lenni azokkal az emberekkel, akik bántanak. Szeretnék jó lenni, és szeretnék hűséges lenni. Szeretném megtartani az ígéreteimet, és szeretnék szelíd lenni azokkal az emberekkel, akik nem azok velem. És szeretném, ha az önuralmam is nagyobb lenne.

Ezeket hívják a Szentlélek gyümölcseinek, és ezek bizonyítják, hogy lelkileg kapcsolódsz. És tudod, hogy mit jelent az, ha ezek a dolgok nem növekednek benned? Azt, hogy lelkileg nem kapcsolódsz.

Jézus azt mondja, hogy kapcsolódni nagyon fontos. Annyira fontos, mint amennyire fontos egy épületnél a vázszerkezet, vagy mint az éltető vér a testünk számára. Jézus azt mondja, hogy soha nem leszel gyümölcsöző és nem lesz termékeny az életed, ha csak önmagadban állsz. Kapcsolódnod kell. A jó hír pedig az, hogy Isten is ezt szeretné! És Isten jót akar neked!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a bizonyíték arra az életedben, hogy gyümölcsöt teremsz?
  • Mely „gyümölcsökben” van szükséged a növekedésre? Hogyan akarod ezt elérni?
  • Milyen előnyöket tapasztaltál már meg abból kifolyólag, hogy Krisztus testéhez kapcsolódsz?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.08.)

 

Szólj hozzá!

Meghallani Isten hangját. Az imádnak hatása van

2016. december 14. 03:00 - Lilla:)

[Isten] hall minket bármikor, amikor hívjuk; amióta pedig tudjuk, hogy ez igaz, azt is tudjuk, megadja nekünk, amit kérünk tőle. (1Ján 5:15; TEV-fordítás)

Gondolkodtál már valaha azon, hogy az ima valóban működik-e? Imádkozol valamiért, és Sátán azt suttogja neked, „Ez időpocsékolás. Felejtsd el! Mit gondolsz, ki vagy te? Mégis, mit gondolsz, mit csinálsz? Isten nem figyel rád. Ne pazarold az idődet!” 

Az ima működik, hiszen Isten irányítása alá tartozik. Minden csodatett Isten felségjoga. Miért teszi meg az egyiket, és egy másikat pedig nem? Mert Isten irányít. Bíznunk kell az Ő bölcsességében és jóságában!

Az efézusiakhoz írt levél 3. fejezetének 20. verse ezt közli. Isten... sokkal többet képes megtenni, mint amit mi bármikor is mernénk kérni tőle, vagy álmodni arról; túlmutat a legmerészebb imánkon, kívánságunkon, gondolatunkon vagy reményünkön." (TLB-fordítás)

Az ima képes bármire, amire Isten. Az Ő forrásai tőled függetlenek. Az Újszövetség húsz alkalommal említi, hogy Kérj!” Az bátorításul szolgál, hogy tudhatom, ami az én irányításomon kívül esik, az nem esik kívül Istenén. Én talán nem tudok megváltoztatni egy helyzetet, de tudok imádkozni, és Isten képes változtatni azon.

Pontosan tudom, hogy néhányan most mit gondoltok. Ha tudok imádkozni és megkérem Isten, hogy változtasson a dolgokon, Ő pedig tényleg képes mindent az irányítása alatt tartani, akkor miért nem kapok meg mindent, amit kérek?” Jó kérdés. Itt van háromféle ok!

  1. Isten nem egy dzsinn. Nem dobhatod be csak úgy az imát, és kaphatod meg, amit csak akarsz. Ha az imát mindig megválaszolná, olyanok lennénk, mint a neveletlen kölykök. Te megadsz mindent a gyermekeidnek, amit csak kérnek? Remélem, hogy nem. Tudod, mi a legjobb a számukra. Te látod a nagyobb képet. Ha te szélesebb perspektívából nézed a helyzetet a gyermekeid tekintetében, akkor gondolj abba, mennyivel nagyobb képet láthat Isten!
  2. Néha a keresztények konfliktushelyzetben imádkoznak. Ha két keresztény más-más Super Bowl csapatért imádkozik, kinek fog Isten válaszolni? Természetesen, Isten nem válaszol mindenféle imára azonos időben. Azonban azt gondolom, hogy a fő ok ez.
  3. Isten tudja, hogy mi a legjobb, te pedig nem. Ha azt gondolod, hogy tudod, akkor nagyon önhitt vagy. A Biblia azt mondja nekünk, Biztosak vagyunk abban, hogy [Isten] hall minket, amikor kérünk tőle valamit az Ő akarata szerint.” (1Ján 5:14; TEV-fordítás) Figyeld meg azt a részt, hogy az Ő akarata szerint! A következő hozzáállással kell imádkoznod! Istenem, ez az én imakérésem, de legyen meg a te akaratod! Így imádkozott Jézus is a Lukács evangéliuma 22. fejezetének 42. verse szerint. „Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat, mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.”

Kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért fontos tudnunk, hogy Isten jó és szuverén?
  • Az ima képes arra, amire Isten.” Miként reagál az imád arra, amit Isten hatalmáról hiszel?
  • Hogyan tudod megmutatni Istennek, hogy az Ő akaratára vágysz, abban bízol, nem pedig a sajátodban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 12. 07.)

Save

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása