Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Életedet a gondolataid alakítják

2017. május 13. 03:00 - Szíj Melinda

„Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon benneteket a gondolkodásmódotok megváltoztatásával” (Róma 12:2b, NLT-fordítás).

gondolatok_megujitasa.jpg

Nem válhatsz mindazzá, amire Isten megteremtett, míg tisztában nem vagy azzal az öt tényezővel, amelyek befolyásolják személyiséged. Az első kettő a genetika (ahogy „össze vagy szerkesztve”) és az emberi kapcsolataid. Tehát annak a produktuma vagy, ahogy és amilyennek Isten megalkotott, valamint a kapcsolataidnak. 

Azt, hogy ki is vagy valójában, két további tényező is meghatározza, amelyeket ma fogunk körbejárni: a körülményeid és a tudatod. 

A körülmények azok a dolgok, amelyek veled és körülötted történnek – és ezek egyikét sem tudod az irányításod alá vonni. Az életedben téged ért traumák, bajok, szenvedések, szégyen, sokkhatások, szorongás és fájdalom mind alakítottak téged. Talán még bántalmazás is ért, ami rányomta bélyegét arra, aki ma vagy. Ha valaha is átmentél bukások, sikertelenségek vagy katasztrófák során, az mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségeden.

A tudatod az, ahogyan önmagaddal beszélsz. Szerintem ha úgy beszélnél a barátaiddal, ahogy önmagaddal, akkor valószínűleg többé már nem lennétek barátok. A gondolataink ugyanis teli vannak más emberektől hallott hazugságokkal, amelyek ott vannak elfojtva és beépülve a tudatunkba, és csak mérgeznek minket.  Amikor más emberek gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebben beépülnek a tudatunkba, és elkezdik formálni személyiségünket. 

A Példabeszédek 4:23-ban a Biblia így fogalmaz: „Vigyázz, hogyan gondolkozol; az életedet a gondolataid alakítják” (GNT-fordítás). Nem kell, hogy igazak legyenek a gondolataid ahhoz, hogy ártsanak neked – csak el kell hinned azokat. Ha azt mondogatod magadnak, hogy a házasságod nem fog sokáig tartani, akkor nem is fog. Ha attól tartasz, hogy valamit nem tudsz megcsinálni, akkor az úgy is lesz. A gondolataid irányítják az életed! 

A körülményeidet talán nem vagy képes az irányításod alatt tartani, Isten azonban mindent az irányítása alatt tart. A gondolataid formálják a személyiséged, viszont változtathatsz azon, ahogy gondolkozol. A körülményeid és a tudatod formáltak azzá, aki jelenleg vagy, ám a hátralévő életedet az fogja alakítani, hogy te hogyan reagálsz majd a körülményeidre és milyen gondolatokkal kapcsolatban fogsz úgy dönteni, hogy elhiszed azokat. 

Holnap a személyiségünket befolyásoló ötödik tényezőt fogjuk áttekinteni: a döntéseinket. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan reagálsz egy nehéz helyzetre vagy körülményre?
  • Hogyan kellene megváltoztatnod a gondolkodásmódodat? Milyen emberek illetve élethelyzetek terelhetik a gondolataidat negatív irányba?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.06.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása