Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Olyan döntéseket hozz, amelyek pozitív hatással vannak az életedre

2017. május 14. 03:00 - Anika Enikő

“Isten már a kezdetektől tudta, hogy mit csinál. A kezdetektől eldöntötte, hogy formálni fogja azoknak az életét, akik szeretik őt, hasonlóan ahhoz, ahogy a Fia életét. A Fiú áll az első helyen az emberiségnek Isten által helyreállított történetében. A Fiúban látjuk az életünk eredeti és eltervezett formáját.” (Róma 8:29, GNT fordítás)

A Zsoltárok 139:14-ben a Biblia azt mondja, hogy csodálatosan összetettek vagyunk. Ahhoz, hogy betöltsük Isten tervét az életükben, meg kell nézzük az életünk minden szegletét, és meg kell értenünk azt az öt tényezőt, amely befolyásolja a személyiségünket. Eddig már beszéltünk arról, hogy a genetikai adottságaink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk mind hatással vannak arra, amilyenek vagyunk.

Ha ezek a tényezők olyanok, mint egy kártyajátékban a neked osztott kártyák, akkor az ötödik tényező lenne a vadkártyád. Miért? Mert ez a kártya jelképezi a döntéseidet, és ez hatással van az összes többi kártyádra is. Lehet, hogy nem áll módodban befolyásolni, hogy milyen lapokat kapsz az életben, de használhatod a vadkártyádat arra, hogy megváltoztasd az életed a döntéseid által.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Az állatok nem lettek Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudják, mi a különbség jó és rossz között. Az elefántoknak sincs erkölcsi iránytűjük. Nekünk azonban megvan a lehetőségünk arra, hogy jó és rossz között döntsünk. A választás és döntés szabadsága az emberiség legnagyszerűbb áldása, de ugyanakkor a legnagyszerűbb átka is, mert olyan rossz döntéseket is hozunk, amellyel sérülést okozunk mind magunknak, mind másoknak.

Az, hogy vadkártyád van a döntéseidet illetően, ezt jelenti:

  • A kapcsolataidat nem te választottad, de van lehetőséged új kapcsolatokat létrehozni és jobbítani vagy táplálni a meglévőket.
  • Dönthetsz arról, hogyan vagy miként reagálsz a körülményeidre.
  • Dönthetsz arról, hogy nem hiszed el azokat az ártalmas dolgokat, amiket az emberek mondanak neked.

A jellemed a döntéseid által formálódik. Milyen döntést hozol ma, ami pozitívan fogja befolyásolni az életed előtted álló részét?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mesélj egy olyan időszakról, amikor egy bölcs döntésed (vagy döntéseid sorozata) miatt még inkább Jézus volt az életed középpontjában.
  • Mire van szükséged Istentől ma ahhoz, hogy legyőzd azokat a nehéz körülményeket, amelyek visszatartanak attól, hogy jó döntéseket hozz? Imádkozz és kérd Istent, hogy megadja, amire szükséged van.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.08.)

Szólj hozzá!

Életedet a gondolataid alakítják

2017. május 13. 03:00 - Szíj Melinda

„Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon benneteket a gondolkodásmódotok megváltoztatásával” (Róma 12:2b, NLT-fordítás).

gondolatok_megujitasa.jpg

Nem válhatsz mindazzá, amire Isten megteremtett, míg tisztában nem vagy azzal az öt tényezővel, amelyek befolyásolják személyiséged. Az első kettő a genetika (ahogy „össze vagy szerkesztve”) és az emberi kapcsolataid. Tehát annak a produktuma vagy, ahogy és amilyennek Isten megalkotott, valamint a kapcsolataidnak. 

Azt, hogy ki is vagy valójában, két további tényező is meghatározza, amelyeket ma fogunk körbejárni: a körülményeid és a tudatod. 

A körülmények azok a dolgok, amelyek veled és körülötted történnek – és ezek egyikét sem tudod az irányításod alá vonni. Az életedben téged ért traumák, bajok, szenvedések, szégyen, sokkhatások, szorongás és fájdalom mind alakítottak téged. Talán még bántalmazás is ért, ami rányomta bélyegét arra, aki ma vagy. Ha valaha is átmentél bukások, sikertelenségek vagy katasztrófák során, az mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségeden.

A tudatod az, ahogyan önmagaddal beszélsz. Szerintem ha úgy beszélnél a barátaiddal, ahogy önmagaddal, akkor valószínűleg többé már nem lennétek barátok. A gondolataink ugyanis teli vannak más emberektől hallott hazugságokkal, amelyek ott vannak elfojtva és beépülve a tudatunkba, és csak mérgeznek minket.  Amikor más emberek gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebben beépülnek a tudatunkba, és elkezdik formálni személyiségünket. 

A Példabeszédek 4:23-ban a Biblia így fogalmaz: „Vigyázz, hogyan gondolkozol; az életedet a gondolataid alakítják” (GNT-fordítás). Nem kell, hogy igazak legyenek a gondolataid ahhoz, hogy ártsanak neked – csak el kell hinned azokat. Ha azt mondogatod magadnak, hogy a házasságod nem fog sokáig tartani, akkor nem is fog. Ha attól tartasz, hogy valamit nem tudsz megcsinálni, akkor az úgy is lesz. A gondolataid irányítják az életed! 

A körülményeidet talán nem vagy képes az irányításod alatt tartani, Isten azonban mindent az irányítása alatt tart. A gondolataid formálják a személyiséged, viszont változtathatsz azon, ahogy gondolkozol. A körülményeid és a tudatod formáltak azzá, aki jelenleg vagy, ám a hátralévő életedet az fogja alakítani, hogy te hogyan reagálsz majd a körülményeidre és milyen gondolatokkal kapcsolatban fogsz úgy dönteni, hogy elhiszed azokat. 

Holnap a személyiségünket befolyásoló ötödik tényezőt fogjuk áttekinteni: a döntéseinket. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan reagálsz egy nehéz helyzetre vagy körülményre?
  • Hogyan kellene megváltoztatnod a gondolkodásmódodat? Milyen emberek illetve élethelyzetek terelhetik a gondolataidat negatív irányba?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.06.) 

Szólj hozzá!

Isten segítségével ép kapcsolatokat építs

2017. május 12. 03:00 - csmsdvd

[Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb parancsolat] az, hogy "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!" A második [legfontosabb parancsolat] ez: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!" Nincsen ezeknél nagyobb parancsolat." (Mk 12:30-31)

Tegnap a személyiségünket befolyásoló öt tényező közül az elsőről beszéltünk. Mindannyian csodálatosan komplexek, összetettek vagyunk – a sok hibánkkal együtt – , és amíg nem fogadjuk el, akik vagyunk – a hibáinkkal együtt – , addig nem tudjuk megtenni az életünkben azokat a változásokat, amik a személyiségünk valóságos átformálódást eredményezik.

A második tényező, ami befolyásolja a személyiségedet: a kapcsolataid. Az emberi kapcsolataid adnak célt és értelmet az életednek és alakítják a személyiségedet. Ha rendezetlen vagy rosszul működő kapcsolatokban nőttél fel, akkor felteszed talán a kérdést, hogy mi a célja az életednek, vagy esetleg nem stabil a személyiséged.

A Márk 12:30-31-ben Jézus azt mondja, hogy a legfontosabb, amit tennünk kell az, hogy szeressük Istent és szeressük az embereket. Az élet nem arról szól, hogy mit érsz el, milyen javakat szerzel meg, mennyire vagy népszerű vagy mennyire vagy fontos és befolyásos ember. Az élet arról szól, hogy mennyire tudsz szeretni másokat.

Három akadály van, amiért nem tudunk Isten akaratának megfelelően szeretni:

1. Egyikünk sem tökéletes. Nincs tökéletes kapcsolat, mivel nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt bennünket. Ádám és Éva esetében történt először az, hogy megromlott a kapcsolat közöttük és Isten között, illetve kettőjük között is. A bűn elválasztotta őket Istentől és egymástól. Azóta is csak mentegetőzünk és vádoljuk azokat az embereket, akiket szeretünk.

3. Minél jobban el vagyunk választva Istentől és egymástól, annál inkább félünk bizonyos dolgoktól. Például vágyunk arra, hogy valakivel nagyon közeli kapcsolatba kerüljünk, de félünk attól, hogy ezáltal sebezhetőek leszünk. Vágyunk az elfogadásra, de félünk az elutasítástól.

Te a kapcsolataid "végterméke" vagy. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a személyiségedet főleg az határozza meg, hogy mit gondolsz, hogy az életedben legfontosabb szerepet játszó emberek mit gondolnak rólad. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy Jézus legyen a legfontosabb személy az életedben, aki feltétel nélkül szeret téged.

Mindannyiunknak sokféle kapcsolata van – van, amelyik egészséges, és van, amelyik sérült. Lényeges, hogy egészséges kapcsolataink legyenek, mert ezeknek nagyon nagy szerepük van a személyiségünk alakulásában. Akiknek egészséges kapcsolataik vannak, azokban nem merül fel a kérdés, hogy ”Számít az életem?”

Talán eddig nem volt semmi beleszólásod abba, hogy hogyan alakult az életed. De Isten elküldte Fiát, a Szabadítódat, hogy mostantól kezdve neked is "nyerő lapjaid" legyenek. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz kapcsolataid voltak eddig az életedben, csak azzal kell elszámolnod majd, hogy mit teszel a meglévő kapcsolataidban most.

Hagyod-e, hogy Isten befolyásolja a kapcsolataid? Függetlenül a múltban átélt nehézségektől, fogsz Istenben bízni a jövőddel kapcsolatban? Ápolod, véded és építed majd a kapcsolataidat, hogy életed még inkább Isten dicsőségére váljon?

Határozd el még ma, hogy Isten segítségével ép és egészséges kapcsolatokat fogsz építeni.

Holnap megnézzük a harmadik és negyedik tényezőt, ami befolyásolja a személyiségünket: a körülményeket és a tudatunkat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istennek milyen szerepe van az emberi kapcsolataidban?
  • Mit jelent az, hogy a múlt nehézségeitől függetlenül valaki bízik Istenben a jövőjével kapcsolatban?
  • Hogyan lehet úgy ápolni, védeni és építeni a kapcsolatainkat, hogy az életünk még inkább Isten dicsőségére váljon?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.05.)

Szólj hozzá!

Még a hibáid is dicsőséget szerezhetnek Istennek

2017. május 11. 03:00 - K. Juc

ace-cards-karty-pik-poker-1914476-480x320.jpg

„Köszönöm, hogy olyan csodálatosan összetetté formáltál. A szakszerűséged lenyűgöző - ezt jól tudom." (Zsoltárok 139,14, NLT fordítás, második kiadás)

Ha valaki szenved, akkor egyszerű, de nem leegyszerűsített igazságra van szüksége. Nem elég azt mondani neki, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliáját és járjon gyülekezetbe. Segítened kell neki rájönnie, hogyan változtathat az életén.

Az életünkön viszont addig nem tudunk változtatni, amíg nem értjük meg az identitásunkat. Addig nem tudsz mindazzá válni, aminek Isten teremtett, amíg nem fogadod el teljesen az identitásod: a senkivel sem összetéveszthető, egyedi önmagad, akit Isten egy bizonyos céllal teremtett.

Csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139:14). Ahhoz, hogy be tudd tölteni Isten rád vonatkozó tervét, meg kell vizsgálnod az életed minden dimenzióját és meg kell értened az életedet befolyásoló öt tényezőt. Ezután pedig ki kell hoznod a legtöbbet abból, amit kaptál. Mindannyian különböző szülők gyermekei vagyunk. Különbözőek a fájdalmaink, a problémáink és a bennünk rejlő lehetőségek is. Egy nap mégis arról adunk majd számot, hogy mit kezdtünk ezekkel a tényezőkkel.

A kémiád az első tényező, amely meghatározza milyen vagy. Ez magába foglalja a DNS-ed, a génjeidet, a hormonjaidat és a kémiai felépítésedet. Van köztetek túlérzékeny és van, akinek különösen magas a fájdalomküszöbe. Egyeseknek alacsony az energiaszintje, mások viszont egész nap nyüzsögnek. Van aki hajlamos a térdfájásra, rosszul lát vagy törékenyek a csontjai. Vannak olyanok is, akiknél az oxytocin hormon szintje alacsony, ami depresszióhoz vezethet. 

Egyetlen hiányosság sem bűn vagy szégyellnivaló - Isten ilyennek tervezett bennünket! Vettem egyszer egy kopott farmert, amelynek a címkéjén ez állt: „Ez a farmer tele van szándékos hibákkal, azért, hogy egyedi legyen." Ez a génjeidre is igaz: a hibáid tesznek különlegessé. Ezek a hibák részei az egyedi tervnek és Isten saját céljaira és dicsőségére tervezte azokat.

Sosem fogsz tudni változást elérni az életedben vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatosan összetett és hibákkal is rendelkező teremtmény vagy Isten dicsőségére. A kérdés tehát az, hogy mit fogsz kezdeni a neked osztott lapokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a hiányosságok, amelyek különlegessé tesznek?
  • Hogyan tudod ezeket a hiányosságokat úgy felhasználni, hogy dicsőséget szerezzenek Istennek?
  • A következő kérdést mindannyiunknak meg kell válaszolnia: Mit kezdesz az adottságaiddal?

(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.09.)

 

 

Szólj hozzá!

Isten hitet vár tőled, nem érzelmeket

2017. május 10. 03:00 - Lilla:)

„Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:21)

Amikor még csecsemőkorú keresztény vagy, Isten nagyon sok érzelmi megerősítést küld feléd és gyakran válaszol a legéretlenebb vagy önző imáidra is, hogy megtudd, hogy létezik. Azonban ahogy növekszel szép lassan leszoktat erről.

Az hogy Isten ott van mindenhol és jelenlétének megnyilvánulása két külön dolog. Az első egy tény, a második pedig sokszor egy érzés. Isten mindig jelen van, akkor is amikor nem tudsz róla, a jelenléte pedig olyan erőteljes, hogy nem lehet csupán érzelmekben mérni.

Igen, Ő azt akarja, hogy megtapasztald a jelenlétét, azonban sokkal inkább szeretné, hogy bízz benne, mint hogy érezd Őt. Isten hitet vár tőled, nem pedig érzelmeket.

Lesz, hogy úgy érzed, egy helyzet próbára teszi a hited; többnyire ezek az idők lesznek azok, amikor az életed darabokra hullik és sehol sem találod Istent. Ez történt Jóbbal. Egyetlen nap alatt elvesztett mindent – a családját, a megélhetését, az egészségét, minden tulajdonát. A legkiábrándítóbb az, hogy 37 részen keresztül Isten nem mond semmit!

Te hogyan dicsérnéd Istent, amikor nem érted mi történik veled és Isten néma marad? Hogyan maradnál vele kapcsolatban a válságban, amikor nincs kommunikáció? Hogyan tartanád a tekinteted Jézuson, amikor a szemeid könnyekkel vannak tele? Azt tennéd, amit Jób tett? „Azután a földre esve leborult, és így szólt: Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az ÚR adta, az ÚR vette el. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:20/b-21).

Mondd el Istennek, hogy pontosan mit érzel! Öntsd ki a szíved Istennek! Tedd elé minden érzelmed! Jób is ezt tette, amikor azt mondta: „Nem tudok csendben maradni! Dühös és megkeseredett vagyok. Beszélnem kell." (Jób 7:11, GNT fordítás).

Felkiáltott, amikor Isten távolinak tűnt: „mint amilyen ifjúkorom idején voltam, amikor Istennel közösségben élhettem sátramban." (Jób 29:4).

Isten képes kezelni a kétségeidet, a dühödet, a félelmedet, bánatodat, a zavarodottságodat és a kérdéseidet. Mindent elé hozhatsz imában.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudod kimutatni Istennek, hogy bízol benne akkor is, amikor nem érzed a jelenlétét?
  • Melyek azok a dolgok, amikért tudod dicsérni Istent, annak ellenére, hogy nem érted épp mi történik veled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása