Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vesd le a régit, öltsd fel az újat

2017. január 15. 03:00 - kennedymárti

„Vessétek le a régi éneteket, ami csalfa vágyakkal van megvesztegetve és változtassatok a viselkedéseteken; mindezek mellett pedig … öltsétek magatokra az új embert, ami Isten hasonlatosságára lett teremtve, valódi igazságban és szentségben.“ (Efézus 4:22b-24, NIV fordítás)

0e1139979_blog-putoffoldself_1.jpg

Ha hosszan tartó változást akarsz elérni az életedben, a tested változtatásával kell kezdened. Ennek része, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat, hogy így Istent tisztelni tudd azzal, amilyen dolgokon elmélkedsz, illetve a gondolatokkal, amelyeket beengedsz az elmédbe.

Az Efézus 4:22b-24-ben úgy olvassuk, hogy „Vessétek le a régi éneteket, ami csalfa vágyakkal van megvesztegetve és változtassatok a viselkedéseteken; mindezek mellett pedig … öltsétek magatokra az új embert, ami Isten hasonlatosságára lett teremtve, valódi igazságban és szentségben.“ (NIV fordítás)

Figyeljétek meg, hogy levételről és felvételről is szó van. Az egészséged alapjában véve arról szól, hogy többé nem teszel dolgokat, amelyeket nem kellene tenned azért, hogy azokat a dolgokat tudd tenni, amelyeket tenned kellene. Ne engedd a negatív és pusztító gondolatok beáramlását az elmédbe, hanem kezdd el építő dolgokkal megtölteni azt.

Ne engedd tele újra és újra az elméd negatív és romboló dolgokkal, hanem kezdj figyelmes lenni olyan dolgokra, amelyek Jézus képét építik benned és hozzá tesznek hasonlóvá. Az elméd megújulásánál először le kell vetkőznöd a régit, hogy fel tudd ölteni az újat.

Tegyük fel, hogy elmész egy áruházba kabátot vásárolni. Találsz is egyet és beviszed a próbafülkébe, hogy felpróbáld. Ha már van rajtad egy kabát, nem veszed fel az új kabátot a régire. Elég butaság lenne, mert nem derülne ki, hogy jó-e rád. Egyértelmű, hogy először leveted a régi kabátot, majd felveszed az újat.

Így igaz ez szellemi, érzelmi és mentális síkon is. Először le kell vetned a régit, mielőtt felvehetnéd az újat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen „régi dolgokat” kell eltávolítanod az életedből, elmédből vagy testedből?
  • Milyen „új dolgokkal” kell megtöltened az elmédet és a testedet? Milyen új szokásokat kell magadévá tenned, hogy sikeres legyen a változás?
  • Hogyan szeretnél Istenhez hasonlóvá válni „valódi igazságban és szentségben”?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.08.)

Szólj hozzá!

A testedről való gondviselés Istentisztelet

2017. január 14. 03:00 - Anika Enikő

"Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek -  ez az igaz és megfelelő istentisztelet."
(Róma 12:1 GNT fordítás)


Ahhoz, hogy változni tudj az életed bármely területén, legyen az anyagi, szabadidős, kapcsolati  vagy szellemi síkon, vagy akár nevelési célzattal, a fizikai változással kell kezdened.

Hogy miért? Mert a tested hatással van a viselkedésedre. Az izmaid befolyásolják kedvedet és motiváltságodat. Az fiziológiád hatással van a pszichológiai állapotodra.

A Róma 12:1-ben úgy olvassuk, hogy: "Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek -  ez az igaz és megfelelő istentisztelet." (Róma 12:1 GNT fordítás)

A probléma az élő áldozattal az, hogy úgy dönthet, hogy lekúszik az oltárról. Mi állandóan ezt tesszük; odaajánljuk magunkat Istennek, aztán meg visszakozunk. Ez nem egy egyszer s mindenkorra szóló ajánlat, hanem meg kell tenned négy, öt, vagy lehetséges, hogy akár tízszer is egy nap!

Tehát akkor mi  a te “igaz és megfelelő istentiszteleted”? Három olyan dolog van, amit az Ige alátámaszt, mint istentiszteleti cselekedet:

  1. Tisztítsd meg a tested. A Biblia a 2 Korinthus 7:1-ben azt mondja, hogy: ”Tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé a mi megszentelődésünket.” Úgy tartod tisztán a tested, ha odafigyelsz, hogy mit engedsz be az elmédbe, hogy mit nézel, vagy mikre hallgatsz, illetve, hogy mit viszel be ételként és italként a szervezetedbe.

  2. Viselj gondot a testedről. Efézus 5:19-ben azt olvassuk, hogy ”Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat.” Tiszteld Istent úgy, hogy karbantartod a tested.

  3. Szabályozd a tested. “Mindannyian tanuljátok meg szabályozni szentségben és tisztaságban saját testeteket.” (1 Thesszalonika 4:4, GNT forditás) hogy az ne vonjon a befolyása alá benneteket. Nem mondhatod azt, hogy "Egyszerűen nem bírtam magammal.”


Energiára lesz szükséged ahhoz, hogy bármilyen változást elérj az életben. Ahhoz, hogy meglegyen az energiád a céljaid eléréséhez, a változás a testedben kell, hogy elkezdődjön.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gyakorlati módon, tudod Istent a testeddel dicsőíteni?
  • Milyen aprócska utak vannak, melyek hozzásegítenek téged ahhoz, hogy szabályozd a testedet? És milyen nagyobb lehetőségek vannak?
  • Hogyan “táplál és visel gondot Isten az Egyházról”? Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy hasonlóképpen tégy a testeddel?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.07)

Szólj hozzá!

Ne adj helyet az ördögnek!

2017. január 13. 03:00 - K. Juc

"Ne engedjétek, hogy lemenjen a nap, miközben haragszotok, mert a harag helyet ad az ördögnek." (Efézusi levél 4:26b-27, NLT fordítás)

in-your-anger-do-not-sin.jpg


Amikor helyet adsz az ördögnek az életedben, akkor ő ott erődítményt emel. Mit jelent ez? Ha átadod az ördögnek az irány
ítást az életed egy kis területén, akkor nemsoká az egész felett át fogja venni az uralmat. Csak egy kis helyet adsz neki, ő pedig erődítménnyé formálja azt. 

Hadd magyarázzam el a következőképpen. A D-napon, a Szövetséges Erők Normandia tengerpartján partra szálltak. Létfontosságú volt számukra a hídfőállás létrehozása – vagyis, hogy elfoglaljanak a parton egy olyan területet, ahol felállíthatják az állomáshelyüket a csatához szükséges további haderő és felszerelés fogadására. Erről a kis területről képesek voltak beljebb jutni a szárazföldön, azzal a céllal, hogy felszabadítsák Franciaországot.

A Sátán viszont nem akar téged felszabadítani. Ő azt akarja, hogy helyet adj neki az életedben, és így egyre nagyobb területet foglalhasson el. Amikor elég mélyen előrehalad egy-egy bűn területén, akkor a helyet, ahova bejutott erődítménnyé alakítja, és ez megnehezíti, hogy visszavedd az uralmat az életed felett.

Hogyan kap helyet a Sátán az életedben? Az Efézusi levél 4. fejezetének 27. verse a haragot hozza példának, de ez lehet bármilyen más negatív érzelem is. Ha tele vagy aggodalommal, akkor helyet adtál neki az életedben. Ha tele vagy nehezteléssel, vagy ha megengeded, hogy a bűntudat szégyenné váljon, akkor helyet kapott a Sátán az életedben.  

Pál apostol szerint a legjobb módja annak, hogy elbánj ezekkel a negatív érzelmekkel az, ha azonnal cselekszel. Így fogalmaz: "Ne engedjétek, hogy lemenjen a nap, miközben haragszotok, mert a harag helyet ad az ördögnek." (Efézusi levél 4:26b-27, NLT fordítás) El kell döntened, hogy azonnal elrendezed a dolgot.

Ha nem így teszel, akkor ez a negatív érzelem szétterjed a szívedben és lehetőséget ad a Sátánnak arra, hogy helyet kapjon az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen negatív érzelemnek engedted meg, hogy az ördög felhasználja és rajta keresztül helyet kapjon az életedben, illetve mely érzelem az, amelyen keresztül ez megtörténhet a jövőben?
  • Mit jelent, ha egy negatív érzelem megfertőzi az életed?
  • Hogyan tudnád hatékonyan, proaktív módon kezelni az életedben megjelenő negatív érzelmeket?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.06.)

Szólj hozzá!

Nem tudsz egymagad megváltozni

2017. január 12. 03:00 - csmsdvd

"Ezért tehát vessétek le a hazugságot. Mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak." (Efézus 4:25, NLT fordítás)

helping-hand-elder-abuse-blog4.jpg

A maradandó változások őszinteséget és hiteles közösséget igényelnek. Olyan emberekre van szükséged az életben, akik szeretettel mondják el neked az igazat. Vannak dolgok az életedben, amiken sohasem tudnál változtatni a mások segítsége nélkül.

Bizonyos dolgokat annyira szégyellsz, hogy senkivel sem tudsz azokról beszélni. De mennyire működik ez a stratégia nálad? Ha magad erejéből meg tudtál volna változni, már megváltoztál volna. Nem működik.

Ne hazudj magadnak. Ha változást szeretnél elérni, más emberekre is szükséged van. Belsőséges, igaz társaságra van szükséged. Ezért fontosak a kis közösségek. Többre is szükséged van viszont, mint egy közösségre. Jó, ha van egy olyan ember a társaságban, akivel teljesen nyitott lehetsz és őszinte. Nem szükséges mindenkivel nyitott legyél, de egy valakivel legalább kellene.

Isten úgy teremtett minket, hogy egymásra legyünk utalva, ezért nem szabadulhatunk meg a rossz szokásainktól, a csalódásainktól egyedül mi magunk. Nem tudod egyedül megtenni, mert Isten úgy alkotott, hogy más emberekre is szükséged legyen.

A Biblia szerint: "Ezért tehát vessétek le a hazugságot. Mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak." (Efézus 4:25, NLT fordítás) Ha hívő vagy, Krisztus testéhez tartozol. Más hívőkhöz tartozol. Isten nem azért teremtett, hogy magányosan éld keresztyén életed. Nem lehet így élni.

Amennyiben komolyan gondolod, hogy a legmélyebb, legsötétebb hibádon változtatni szeretnél, túl kell lépned az őszinteségtől való félelemtől. Hatalmas energiát pazarolunk arra, hogy megpróbáljuk bűneinket elfedni, sértődéseinket, csalódásainkat és hibáinkat eltakarni. Ha az erre fordított időt arra használnánk, hogy őszinték lennénk a hibáinkkal kapcsolatban, sokkal több energiánk maradna arra, ami jól működik az életünkben.

A szentekké válásunk legnagyobb akadálya az, hogy jól akarunk kinézni. Ha ezen túltettük magunkat, akkor átléptünk az úttorlaszon, amely köztünk és Isten terve között van. 

Szeretnél az életeden változtatni? Nyílj meg valakinek, legyél őszinte a kudarcaiddal kapcsolatban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel nyíltan és őszintén meg tudod beszélni azokat a dolgokat, amik foglalkoztatnak?
  • Mit tanulunk Jézus Krisztusról, amikor valódi közösségben vagyunk a hívő testvéreinkkel? Mit ad ez a típusú közösség a világnak?
  • A szentekké válásunk legnagyobb akadálya az, hogy jól akarunk kinézni.” Menyire valós ez a te életedben?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.05.)

Szólj hozzá!

A változás időbe telik

2017. január 11. 03:00 - Szíj Melinda

„Öltsétek magatokra az új embert, mely Isten képmására teremtetett valóságos igazságban és szentségben” (Efézusiakhoz 4:24 ESV-fordítás).

oak-acorns.jpg

Amikor Isten száműzni akarja életedből a hibákat, akkor nem egyszerűen csak csettint egyet az ujjával, hogy ez nyomban megtörténjék, hanem Ő fokozatos ütemben munkálkodik. Ha Isten egy gombát akar teremteni, akkor hat órát vesz igénybe ehhez. Ám ha egy tölgyfát kíván alkotni, ez 60 esztendejébe telik.    

Te gomba vagy tölgyfa szeretnél inkább lenni?

A Szentlélek olyan változásokat fog véghezvinni az életedben, melyek messze felülmúlják minden képzeletedet, ám ezek nem történnek egyik napról a másikra. Imádkozom érted, hogy a Szentlélek munkája és Isten Igéje által, valamint kis gyülekezeti csoportod támogatásával válj megfontoltabbá, érettebbé, és Krisztushoz mind inkább hasonlóvá; imádkozom, hogy a mai naptól fogva egy, öt és tíz évig haladj töretlenül előre célod megvalósításában.

Imádságom szól azért is, hogy erősödj érzelmileg, testileg, lelkileg, mentálisan és pénzügyi téren - de magadnak is oda kell szánnod magad. A Biblia így fogalmaz: „Öltsétek magatokra az új embert, mely Isten képmására teremtetett valóságos igazságban és szentségben” (Efézusiakhoz 4:24 ESV-fordítás).

Így válunk egyre inkább hasonlatosakká Jézushoz. Pál apostol szavaival: „Mivel az Úr Lelke munkálkodik bennünk, egyre és egyre hasonlóbbak leszünk hozzá” (2 Korinthus 3:18b TLB-fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten miért fokozatos, nem pedig azonnali változásokat akar benned véghezvinni?
  • Hogyan munkálkodik a Szentlélek a te életedben? Hogyan érheted tetten munkálkodását?
  • Milyen szerepet tölt be egy kis gyülekezeti csoport valakinek a lelki növekedésében?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2017.01.04)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása