Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten szolgáló életre hív téged

2017. december 24. 03:00 - daniella_89

"Isten tett minket azokká, akik vagyunk. Isten jó cselekedetekre alkotott minket Jézus Krisztusban, amiket előre eltervezett, hogy azokat cselekedve éljünk." (Efézus 2:10, NCV fordítás)

 sullivan-hands-banner-1000x547.jpg

Három dolgot tehetsz az életeddel: elpazarolhatod, eltöltheted vagy befektetheted. Az életedet akkor használod fel legjobban, ha olyan dologba fekteted, ami tovább tart, mint a te földi életed.

A legrosszabb, amit tehetsz az, ha egyszerűen a mának és saját magadnak élsz. Isten nem azért helyezett a földre, hogy magadnak élj. Azért alkotott, hogy Krisztushoz hasonlóvá legyél.

Tudjuk, hogy Krisztus két dologért jött a földre: "Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért." (Márk 10:45, NIV fordítás)

Ha elkezdjük Jézust követni, ő képessé tesz minket a szolgáló életre. Minél inkább hasonlítunk rá, annál többet szolgálunk mások felé.

Ma azt szeretném, ha időt töltenél a következő igeverseken gondolkodva, amelyeken keresztül Isten szolgálatra hív. Imádkozz ezek alapján, és kérd Istent, hogy tárjon fel új lehetőségeket, ahogyan szolgálhatsz a környezetedben élőknek.

"Add oda magad teljesen Istennek - minden részedet...akarj eszköz lenni Isten kezében, amit ő az ő jó céljaira használ fel." (Róma 6:13b, TLB fordítás)

"Az életem semmit sem ér nekem, hacsak nem arra használom, hogy elvégezzem azt a munkát, amit az Úr Jézus jelölt ki számomra - azt, hogy elmondjam másoknak a jó hírt Isten csodálatos kegyelméről." (Ap.Csel. 20:34, NLT fordítás)

"Csak azok tudják meg valaha is, mit jelent igazán élni, akik eldobják életüket értem és az evangéliumért." (Márk 8:35b, TLB fordítás)

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi rémít el attól, hogy odaadd az életedet mások szolgálatára?
  • Mit gondolsz, milyen módon tesz képessé Isten téged a szolgáló életre? Mit ad neked, hogy azt tedd, amire elhívott?
  • A Róma 6:13 azt mondja, hogy add át minden részedet Istennek. Te az életednek mely részeit tartod még vissza Istentől, mit nem adtál még át neki?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.17.)

Szólj hozzá!

Menj közvetlenül Istenhez

2017. december 23. 03:00 - Abidzsil

,,Úgy gyertek hozzá, mint élő kövek, mint lelki ház, ami szent papsággá épül.” (1Péter 2:5a, GW fordítás)

serving.jpg

Isten azt mondja, hogy pap vagy, ami a hátteredtől függően lehet ijesztő vagy megdöbbentő számodra. Péter azt mondja, hogy minden hívő számára elérhető az a két előny, ami ezzel jár.

Az Ótestamentumban a papok két dolgot tettek:

  1. Volt joguk, kiváltságuk és felelősségük, hogy közvetlenül Istenhez menjenek. Imádkozhattak Istenhez,  beszélgethettek vele, dicsőíthették és közösségben lehettek vele. Mindenki más csak egy papon keresztül tudta ezt megtenni.
  2. Megvolt a kiváltásuk és felelősségük, hogy Istent képviseljék az emberek előtt, és hogy szolgáljanak az emberek felé.

Ez a két dolog igaz rád is miután hívővé leszel.

Most már tudsz közvetlenül Istenhez menni. Nem kell senkin keresztül imádkoznod. Nem kell senkin keresztül megvallani a bűneidet. Nem kell senki máson keresztül kialakítani az Istennel való kapcsolatodat. Olvasd a Bibliát, beszélj az Úrral, és légy vele közösségben közvetlenül.

A Biblia azt mondja, hogy amikor Jézus meghalt a kereszten, volt egy kárpit a templomban, ami elválasztotta a Szentek Szentjét, ahol Isten Szelleme volt, attól a helytől, ahol az emberek voltak. Csak a papok mehettek be a kárpit mögé, ők is csak évente egyszer. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten kettészakította ezt a (több mint 2 méter hosszú) kárpitot a tetejétől az aljáig, azt szimbolizálva, hogy már nincs korlát közte és köztünk.

És ajándékot is kaptál, hogy szolgálj más embereket. Minden keresztény szolgál. Ha nem lelkipásztor, akkor is szolgál. Bármikor, amikor használod az ajándékaidat, hogy más embereket segíts, szolgálsz.

,,Ő az, aki megmentett minket és kiválasztott az ő szent munkájához, nem azért, mert megérdemeltük, hanem mert ez volt a terve jóval a világ kezdete előtt.” (2 Timóteus 1:9a, TLB fordítás) Miért mentett meg téged Isten? Azért, hogy tudd szolgálni őt. Ha valaki keresztény, de nem szolgál, az egy ellentmondás.

Honnan tudhatod meg, hogy mi a szolgálatod? Nézd meg a talentumaidat, ajándékaidat és a képességeidet. Amikor használod az ajándékaidat, hogy segíts más embereken, azt szolgálatnak hívják. Semmi különleges vagy ijesztő nincs benne. Egyszerűen csak segítesz másoknak. Lehetsz pap, ha egy értékesítési irodában dolgozol? Igen, lehetsz. Lehetsz pap könyvelőként? Persze. És teherautó-sofőrként is? Igen, úgy is.

Minden alkalommal, amikor Isten nevében segítesz másokon, szolgálatot végzel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használod az ajándékaidat és képességeidet, hogy szolgáld Istent és másokat?
  • Hogyan változna meg az életed, ha elkezdenéd úgy látni a munkádat, a környezetedet és a kapcsolataidat, hogy ezek mind lehetőségek a szolgálatra?
  • Hogyan használod ki azt a lehetőséget, hogy pap vagy? Teljes mértékben kihasználod azt a kiváltságot, hogy közvetlen bejárásod van Istenhez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.16.)

Szólj hozzá!

A változáshoz beismerésre van szükség

2017. december 22. 03:00 - nagynikoletta

 „Megkérdezte tőle: Mi a neved? Ő így felelt: Jákob.” (1Móz 32:27, NLT fordítás)

Isten azért engedi, hogy legyenek válságok az életünkben, hogy megragadja a figyelmünket. Aztán a kríziseinket arra használja fel, hogy fejlessze jellemünket. Problémáink beismerése az egyik jele annak, hogy  elkezdünk változni, jobbá válni. Felhagyunk azzal, hogy másokat vádoljunk és belátjuk, hogy mi okozzuk a problémát a saját életünkben. Ameddig ezt nem értjük meg, nem mehet végbe lényegesebb változás az életünkben. Isten tudja, hogy erre az áttörésre van szükségünk.

A Teremtés könyvének 32. fejezetében Isten azt kérdezi Jákobtól, hogy „Mi a neved?”. Ez egy igazán furcsa kérdés, mivel Isten nyilvánvalóan tudta Jákob nevét. Az ősi kultúrákban az embereket mindig a jellemük alapján nevezték el – arról, amilyenek valójában voltak. Lehetett a nevük Nagy, Kis, Bátor vagy Lusta. A nevük jelzés értékű volt. Nem csupán egy olyan név, aminek jó volt a hangzása. Kifejezte a személyiségüket is.

Jákob esetében az volt a probléma, hogy a „Jákob” jelentése „csaló, manipulátor, hazug”. És Jákob a nevének megfelelően is élt! Amikor Jákob így felelt, „Az én nevem Jákob”, valójában vallomást tett. Beismerte, „Én csaló vagyok.”

Valahányszor elolvasom ezt az igerészt, azon tűnődöm, vajon milyen lenne az, ha a legnagyobb jellemhibáinkról lennénk elnevezve: „Szia! Én Kapzsi vagyok.” „Szia! Én Pletykafészek vagyok.” Neked mi lenne a neved? Megkeseredett? Mérges? Lobbanékony természet? Élvhajhász? Félős?

A következőket nagyon fontos lenne megértenünk: sosem leszünk képesek változni mindaddig, amíg nyíltan, őszintén és hitelesen nem ismerjük be bűneinket, gyengeségeinket, botlásainkat, jellemhibáinkat, és amíg nem valljuk meg azokat önmagunknak, Istennek és másoknak.

Az egyik legalázatosabb dolog a világon vállalni azt, hogy „Íme, ez vagyok én. Én __________ vagyok.” Töltsd ki az üres részt magadról, pl. „Én aggódó ember vagyok… Én parancsolgató ember vagyok… Én olyan ember vagyok, aki elmenekül a konfliktusoktól… Én valamilyen szenvedély rabja vagyok…”. Valld be és ismerd el. Hagyj fel a kifogásokkal. Ne találj ki ésszerű magyarázatokat. Ne próbáld igazolni magad. Hagyd abba mások hibáztatását. Töredelmesen be kell vallanod azt, amit mindenki más lát, csak te nem ismersz be.

Amikor Isten elé járulsz és azt mondod, „Istenem, szeretném beismerni gyengeségeimet és azt, ami rossz az életemben... ez az, aki igazából én vagyok.”, akkor Isten nem lesz meglepve! Ő ezt már tudja, de szükség van arra, hogy beismerd azért, hogy elkezdődhessen a változás. Isten bűnbocsánata és kegyelme hatalmasabb minden rossznál, amit valaha is tettél vagy tenni fogsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha ószövetségi nevet kapnál, mi lenne az? Melyik szó jellemezne legjobban?
  • Miért fontos azt, hogy más embereknek is ismerjük be bűneinket? Milyen barátaidnak kellene megvallanod bűneidet?
  • Igazán vágysz arra, hogy Isten megváltoztasson téged és fejlessze jellemed? A vallomás mely lépeseit lennél hajlandó megtenni ma?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.15.)

Szólj hozzá!

A problémák felkészítenek az örökkévalóságra

2017. december 21. 03:00 - gabormel

„Abban örülni fogtok, noha most egy kicsit szomorkodnotok kell, mert különféle kísértések érnek benneteket, hogy a próbát kiállva hitetek, amely értékesebb a tűz próbálta veszendő aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltó legyen a dicséretre, a dicsőségre és a tiszteletre. (1Péter 1:6-7 SZIT)

space-1025563_1920.jpg

A pozitív gondolkodásmódnál jóval többre van szükségünk ahhoz, hogy túlélhessük ezt a világot. A remény kell nekünk!

Péter első levelében öt okot találunk, amely megmutatja, hogy reménykedhetünk Jézusban. Az elmúlt néhány nap áhítatai közül az első négyet már bemutattam.

  1. Isten már azelőtt kiválasztott minket, mielőtt mi választottuk Őt.
  2. Isten mindig kegyelmes és irgalmas hozzánk.
  3. Isten már előre biztosította a jövőnket.
  4. Isten hatalma megvéd minket.

Végezetül, reménykedhetünk, hiszen Isten felkészít minket az örökkévalóságra.

E cél elérése érdekében mindent felhasznál az életünkben – a jót, a rosszat és a csúnyát. Ha ezt egyszer megérted, rájössz az élet értelmére. Többé már nem mondod, „Uram, miért történik ez?”, mert tudod, hogy miért: hogy felkészítsen minket az örökkévalóságra.

A Szentírás szerint, „Abban örülni fogtok, noha most egy kicsit szomorkodnotok kell, mert különféle kísértések érnek benneteket, hogy a próbát kiállva hitetek, amely értékesebb a tűz próbálta veszendő aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltó legyen a dicséretre, a dicsőségre és a tiszteletre." (1Péter 1:6-7 SZIT).

Ezek a sorok három igazságot állapítanak meg a problémákról, amelyek nem csak napjainkban, hanem Péter idejében is jelen voltak.

  • A problémákra szükség van. Ezek nélkülözhetetlen részei a felkészítésnek, ahhoz, hogy a Mennyországba juss.
  • A problémák változatosak. Minden megpróbáltatást meg fogsz tapasztalni különböző formában, méretben és intenzitásban.
  • A problémák átmenetiek. Nem tartanak örökké. Isten azonban ezeket a megpróbáltatásokat használja a céljai elérése érdekében. Ez a rész az életedben jelen lévő problémák három eredményét is leírja.
  • Istenbe vetett hit próbája. Izmokat úgy építesz, hogy közben erősíted őket. Így igaz a hitre is.
  • Megtisztítják az indítékaidat. Istent sokkal jobban érdekli a személyiséged, mint a jóléted. Arra fogja használni a megpróbáltatásokat, hogy csiszolja a jellemedet.
  • Felkészítenek a jutalmadra. A megpróbáltatások, amelyeken most keresztülmész, össze sem hasonlíthatóak a Mennyek jutalmával.

Minden bizonnyal a bajok, amelyeket most átélsz, nem valami szórakoztatóak. Azonban a Szentírás világossá teszi, hogy ezek a problémák csakis a javadat szolgálják. A hitedet erősebbé, a jellemedet jámborabbá teszik, és készen fogsz állni arra, hogy megkapd a jövőbeni jutalmaidat.

Ezért reménykedhetsz, nem számít, hogy éppen mi történik most az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan valósult meg, hogy Isten a megpróbáltatásaidat a hited erősebbé tételéhez használta?
  • Hogyan lehet megérteni az igazságokat a mai áhítatból, amely abban segít, hogy teljes mértékben reménykedni tudj?
  • Kivel tudod megosztani ennek az áhítatnak az üzenetét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.14.)

Szólj hozzá!

Isten hatalma mindig megvéd téged

2017. december 20. 03:00 - Anika Enikő

„Hiteteken keresztül Isten hatalma őriz titeket, míg üdvösséget kaptok." ( 1Péter 1:5a, GNT fordítás)

abono-de-familia-pre-natal.jpg

A remény számít.

Egy olyan világban, ami többnyire sivár, meg kell értenünk, hogy az Istentől kapott legjobb még ránk vár, és eljövendő.

Öt okot találunk az 1Péter 1-ben amiért reménykedhetünk, bármi is történjen az életünkben. Az első háromról már szó volt az előző áhítatokban.

  1. Isten előbb választott bennünket, mint mi Őt.
  2. Isten mindig kegyelemmel és irgalommal van irántunk.
  3. Isten bebiztosította a jövőnket.

És a negyedik: Isten hatalma megvéd bennünket. A Biblia azt mondja nekünk, hogy: „Hiteteken keresztül Isten hatalma őriz titeket, míg üdvösséget kaptok." (1 Péter 1:5a, GNT fordítás).

Legyünk őszinték. Néha van úgy, hogy olyan helyzetben vagyunk, amiben reménytelennek, tehetetlennek és erőtlennek érezzük magunkat.

Ám az igazat megvallva: ez egy hazugság! Nem vagyunk reménytelenek, tehetetlenek vagy erőtlenek, ha Isten az életünkben van!

Isten azt mondja, hogy az ő hatalmas ereje megvéd bennünket.

Láttál már olyan házakat, amik előtt ilyen feliratozott tábla állt, hogy: Biztonsági rendszer által védett? Nekünk is ezt kellene tennünk: olyan kis jelzőtáblára van szükségünk, amin az áll, hogy Isten védelme alatt.

A megvédeni szó a fenti igeversben szó szerint azt jelenti, hogy garrison, aminek a jelentése, hogy minket folyamatosan Isten védelme őriz.

A napnak minden percében Isten vigyáz rád, ahogy azt egy testőr tenné. Az életben minden az Atya szűrőjén át történik – még a bűn miatti nehéz dolgok, vagy mások bűne is, amit Isten fel tud használni a jóra.

Mit kell tenned mindennek közepette? Valójában egyszerű: Bízz Istenben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az Istenről alkotott kép, melyen Ő egy őrszem, aki vigyáz és védelmez téged, hogyan hat arra, ahogy az életedet szemléled?
  • Hogyan láttad megvalósulni Isten védelmét az életedben?
  • Az életed minden területén bízol Isten védelmében? Miért vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása