Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kapcsolatok helyreállítása: Hatástalanítsd a haragot beismeréssel

2018. március 11. 03:00 - FAmelita

"Előbb szabadulj meg a gerendától a saját szemedben; ezután elég jól fogsz látni ahhoz, hogy a barátod szemében lévő szálkával foglalkozz." (Máté 7:5, NLT fordítás)

fish-2450601_1920.jpg

A negyedik bibliai lépés egy kapcsolat helyreállítása felé az, hogy elismered a te részedet a konfliktusban.

Ha komolyan gondolod, hogy helyre szeretnél állítani egy kapcsolatot, akkor kezdd azzal, hogy elismered a saját hibáid vagy bűnöd. Jézus azt mondta, hogy van egy mód arra, hogy tisztábban lássuk a helyzetet: "Előbb szabadulj meg a gerendától a saját szemedben; ezután elég jól fogsz látni ahhoz, hogy a barátod szemében lévő szálkával foglalkozz." (Máté 7:5 NLT fordítás).

Mivel mindannyiunknak vannak vakfoltjai, néha még akár egy harmadik felet is érdemes megkérned, hogy segítsen értékelni a tetteidet mielőtt találkoznál azzal a személlyel, akivel konfliktusod van. 

Kérdezd meg Istent is, hogy ez a probléma mekkora részben a te hibád. Kérdezd meg, 'Én vagyok a hibás? Én látom rosszul a dolgokat, vagy érzéketlen, esetleg éppen túl érzékeny vagyok?'. A Biblia azt mondja, "Ha azt állítjuk, hogy nincs bennünk bűn, csupán magunkat csapjuk be." (1 János 1:8, MSG fordítás).

A beismerés egy nagyon erős eszköze a kibékülésnek. Gyakran az, ahogy a konfliktust kezeljük, nagyobb fájdalmat okoz, mint az eredeti probléma. De amikor azzal kezded, hogy alázatosan beismered a hibádat, az hatástalanítja a másik ember dühét és elejét veszi a támadásának, ugyanis ő valószínűleg arra számít, hogy megpróbálod majd magad megvédeni.

Ne keress mentséget és ne hárítsd másra a felelősséget. Őszintén ismerd el a te részedet a konfliktusból. Vállald a felelősséget a hibáidért, és kérd a másikat, hogy bocsásson meg neked.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mik az önértékelés fontos lépései, különösen egy konfliktushelyzetben?
  • Miért nehéz, hogy ne csak mi magunk próbáljuk meglátni a hibáinkat, hanem másokat kérjünk meg, hogy mondják el nekünk?
  • Eddigi konfliktusaidban hogyan segített hatástalanítani a másik ember haragját az, hogy bocsánatot kértél tőle?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása