Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit jelent valójában a megbocsátás

2018. március 16. 03:00 - K. Juc

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek." (Lukács 23:24, NIV fordítás)

dandelion_25.jpg

A megbocsátás a kultúránk talán legtévesebben alkalmazott és legfélreértettebb jelensége. Azt hisszük, hogy tudjuk, pontosan mit is jelent, de ez valójában nem igaz. Mielőtt továbbolvasnál, kérlek, szánj rá egy percet, hogy kitöltsd ezt a rövid tesztet. Döntsd el, hogy a következő állítások igazak vagy hamisak!

  1. Addig nem kell megbocsátanom annak, aki megbántott, amíg nem kér bocsánatot. 
  2. Azzal, hogy megbocsájtok, semmiségnek állítom be a sértés és az okozott fájdalom nagyságát.
  3. A megbocsájtásba beleértjük a bizalom és a kapcsolat helyreállítását is.
  4. Addig nem igazán bocsátottál meg valakinek, amíg nem felejtetted el, hogy mivel bántott meg.
  5. Amikor látod, hogy valakit megbántottak, meg kell bocsátanod annak, aki a sérelmet okozta.

Amikor a Bibliát olvasod és felfedezed, hogy mit mond Isten a megbocsátással kapcsolatban, akkor rájössz, hogy mind az öt fenti állítás hamis. Neked hogy ment ez a teszt?

A következő pár napban azzal foglalkozunk, mi is a megbocsátás valójában, mivel a legtöbb ember egyszerűen nem érti.

Először is: az igazi megbocsátás nincs feltételhez kötve, nem jár elvárásokkal és nem dolgozol meg érte. Nem érdemled meg és nem tudod kialkudni. Nem köthető ahhoz, hogy az illető megígéri-e, hogy soha többé nem tesz ilyet. Attól függetlenül ajánlod fel, hogy a másik kéri vagy sem.

Amikor Jézus széttárta a karjait a kereszten és azt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek.” (Lukács 23:24), akkor ezt senki sem kérte tőle. Senki sem mondott olyasmit, hogy „Bocsáss meg nekem Jézus, azért amit veled tesznek!” Ő ajánlotta fel és Ő kezdeményezett.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy nem vesszük komolyan a sérelmet. Amikor valaki bocsánatot kér tőled, de te azt mondod: „Nem nagy ügy, nem történt semmi.”, azzal leértékeled a kezdeményezését. Mert ha tényleg nem volt nagy ügy, akkor nincs szükség a megbocsátásra és felajánlani sem kell azt.

Megbocsátásra akkor van szükség, amikor nagyobb horderejű dolog történt – ezért ne használd el apróságokra vagy apró-cseprő ügyekre. Ezzel szemben, ha tényleg szükséges, akkor nem szabad legyintened, amikor bocsánatot kérnek tőled. Ne mondd, hogy nem volt vészes, ha egyszer az volt! Ha tényleg nem történt semmi, akkor mondd meg a másiknak, hogy nem szükséges bocsánatot kérnie. Ha viszont komoly dologról volt szó, akkor ezt neked is el kell ismerned.

Észrevetted, hogy az életben elég sok minden nagy ügynek számít? Mégis különbség van aközött, hogy valaki érzelmileg sérült meg vagy pedig helytelenül bántak vele. Amikor valaki érzelmileg sérült, ott türelemre és elfogadásra vagy szükség, nem pedig megbocsájtásra – ugyanis nem szándékosan bántak vele így. Amikor viszont valakivel helytelenül bánnak, ott tényleg szükség van a megbocsájtásra.    

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a sebek, amelyekkel kapcsolatban még mindig arra vársz, hogy a másik bocsánatot kérjen (de végső soron el kellene fogadnod, ha ez nem történik meg)?
  • Miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ezt nem kéri? Hogyan tudsz túllépni ezen?
  • Hogyan változik meg a megbocsátással kapcsolatban a hozzáállásod, amikor arra gondolsz, hogy Krisztus is megbocsátott neked?

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.03.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása